Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Samfundsengagement: Det virker!

19. november 2013 kl. 18:5949
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Jeg ved ikke om der er andre end mig der lagde mærke til det, men på stemmeseddlerne her i Slagelse var der små firkanter til at sætte sit kryds i.

Det er mig bekendt en helt ny ting.

Historien er at under den "workshop" om eValg der blev afholdt, blev vi hele tiden viftet under næsen med de "mange ugyldige stemmer."

Da vi spurgte ind til hvad man havde gjort for at reducere deres antal, var svaret "ingenting".

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af de større kategorier af ugyldige stemmer var folk der slog cirkel om en kandidat eller et parti, fordi det var sådan man gjorde i deres tidligere hjemland og det indlysende forslag blev stillet, jeg husker ikke af hvem, at lave en firkant til at sætte krydset i.

I forhold til at det på mange andre måder var en pyrrhus-sejr, er det rart at se at vores samfundsengagement faktisk har gjort en forskel.

phk

49 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
51
21. november 2013 kl. 10:55

Det kan enten være min selvfølgelige indstilling til "firkant-sæt-kryds" eller min lille erfaring med at stemme. Uanset hvad bed jeg ikke mærke i nogle firkanter ud for navnene. Gad vide om min stemme så er blevet til én af de 57'051 ugyldige stemmer.

57 er forresten et skræmmende højt tal. Jeg kender ikke tallene for tidligere kommune/region/folketingsvalg, men mon ikke man burde gøre mere ud af at informere borgerne om hvordan man stemmer korrekt?

47
21. november 2013 kl. 06:32

Der ligger nederst er min. Nu vælger jeg at tro, de ikke er skurke (og at min paranoia er uberettiget.) Hvis man ville- kunne man- mit lokale valgsted modtog 531 stemmer... Det er ikke så frygteligt mange.

Jeg mener ikke, at de gør det, men de kunne- hvis de ville.

Hvad de kan bruge det til? Sikkert ikke noget. Men der er hemmelig afstemning- omend den er så "hemmelig" på små valgsteder, hvis man stemmer "usædvanligt"- er et åbent spørgsmål.

Mvh Tine- der stemte, som 31 andre. :-D

48
21. november 2013 kl. 06:37

Der ligger nederst er min.

Det gør den så ikke, når stemmeboksen tømmes. De bliver hældt ud på et bord, hvorefter den vil ligge et eller andet sted i toppen af bunken.

45
21. november 2013 kl. 01:20

At jeg har skulle oplyse fødselsdag før, engang mener jeg, man (i tidernes godmorgen) skulle vise CPR-nummerbevis. Så jeg stod (og tabte mønter ud af pungen), "jamen jeg har mit sygesikringsbevis"- men det skulle de ikke se. tilgengæld skrev de nr 1- på mit valgkort. Og de kan således nok regne ud, hvad jeg stemte, hvis de er skurke. Nu er mit valgsted lille- så de kan nok. Hvis de vil. Men jeg må vel tro på dem- ligesom, jeg fik forevist de tomme "stemmeurner" (aka grønne skraldecontainere- det er ikke en urne!). Mvh Tine

38
20. november 2013 kl. 13:49

hvad skete der lige med opsætningen?

er det bare mig eller var sedlerne mega store? (design til synsbesværede? eller bare en skov for meget? og hvad med motorik-besværede med at folde de kæmpe ark?) og så alt for små afkrydsningsfelter på det mega ark... (men super godt at der er kommet afkrydsningsfeltet dog)

selve sorterings-processen kunne sikkert også laves hurtigere/nemmere hvis arkene var en smule mindre? (nogen der så tv med de dynger af stemmesedler optællerene slæbte rundt på?)

33
20. november 2013 kl. 12:11

Er det kommet frem for det interessante er vel om det antal er faldet?

43
20. november 2013 kl. 15:47

I min kommune er antallet af ugyldige stemmer faldet med 19%, mens det samlede stemmeantal er steget.

32
20. november 2013 kl. 12:03

Det er under alle omstændigheder en fordel for stemmeoptællerne/de valgtilforordnede at vælgerne sætter et kryds ud for den kandidat eller den liste de ønsker at stemme på. Vi mennesker er jo gode til (repetitiv) mønstergenkendelse. Men som mangeårig valgtilforordnet på flere valgsteder her i Århus kan jeg afsløre, at vi, ihvertfald på de steder jeg har virket, altid har godkendt stemmesedler, der udtrykte en ENTYDIG intention. Det vil sige at én cirkel om ét navn eller et kryds ved en liste og et kryds ved en kandidat på samme liste altid er blevet godkendt. Det kan godt være at de stemmesedlers gyldighed siden er blevet underkendt i den centrale optælling, men altså, ude på valgstederne har entydighed snarere end formalisme været reglen. Ret ingeniøragtigt.

34
20. november 2013 kl. 12:53

Det vil sige at én cirkel om ét navn eller et kryds ved en liste og et kryds ved en kandidat på samme liste altid er blevet godkendt.

Entydighed er ikke nok. Kun stemmesedler med et kryds må erklæres gyldige. Det er der gode grunde til. Så forhåbentlig har valgbestyrelsen underkendt dem inden de har underskrevet valgbogen. Det er noget de har været ret nøjeregnende med, de steder jeg selv har deltaget.

40
20. november 2013 kl. 14:30

Hvad er de gode grunde til det?

At minimere muligheden for genkendelse af stemmesedlen. Hvis du udfylder anderledes end de andre, så kan man (f.eks. som valgtilforordnet) kontrollere hvad du har stemt.

42
20. november 2013 kl. 15:09

"Hvis du udfylder anderledes end de andre, så kan man (f.eks. som valgtilforordnet) kontrollere hvad du har stemt."

Okay, det er måske en god grund. Så lærte jeg også noget idag... :-)

30
20. november 2013 kl. 11:17

Jeg har været valgtilforordnet siden 1981 - vi har ALTID spurgt om fødselsdag når vælgeren har givet os valgkortet, så hører vi den, slår den op i valgbogen og så er vi sikre på at vi krydser af det rigtige sted. Selv om de fysisk valgbøger er noget møgbesværligt noget for Folkereigsterne at klargøre og digitale balgbøger er meget smartere (eller burde være det!), så vil jeg dog nok savne de fysisk valgbøger. Jeg plejede nemlig inden vlaget startede at finde de ældste vælgere så jeg kunne rose dem for at møde op, dem der havde fødselsdag så jeg kunne sige tillykke og dem der stemte for første gang så jeg kunne sige velkommen... Jeg synes det er vigtigt at valghandligen udføres og opleves som en fælleskabshandling hvor vi den dag alle er lige og vælgerne er i centrum. Det er trods alt det eneste tidspunkt demokratiet bliver helt håndgribeligt for den enkelte og hvor man faktisk skal gøre en eller anden form for indsats for det. Det er så i øvrigt en af de utallige grunde til at vi IKKE skal have digitale valg. Valget er demokratiets central ritual, det skal være åbent og forståeligt for alle og ske i åbenhed og fællesskab Valghilsen fra "den gamle mand" ;-)

35
20. november 2013 kl. 13:07

Det var første gang jeg blev spurgt om fødselsdato. Ved forrige kommunal-/regionsrådsvalg og det mellemliggende folketingsvalg, var det bare at aflvere valgkortet og så fik man stemmesedlen udleveret. De valgforordnede nævnte at valgloven var blevet lavet om, så de skulle spørge efter fødselsdato. Tidligere var det ikke et krav.

27
20. november 2013 kl. 10:55

Var der små firkanter på regionsvalgsseddelen ud for partierne? Jeg satte mit kryds ud for partiets navn.. synes sgu ikke jeg så nogen kasse der.

Me to. Bemærkede dem ikke på stemmesedlerne og bemærkede ingen vejledning i stemmeboksen!

Jeg opdagede det først da jeg kom hjem og læste nyheder: http://politiken.dk/indland/politik/Kommunalvalg/ECE2137014/ny-stemmeseddel-forvirrer-vaelgere-jeg-blev-helt-hylet-ud-af-den/.

Heldigvis:

Man skal dog ikke været bekymret, hvis man har ønsket at stemme på et parti og ikke har sat sit kryds inden for rubrikken.</p>
<p>Stemmesedlen er stadig gyldig, bare man eksempelvis ikke har sat to krydser, og der ikke er opstår tvivl om, hvad man reelt har ment med sin stemme.

Men, som tidligere nævnt - hvorfor pokker er firkanten helt ude til højre, i stedet for lige til venstre for navn?

i stedet for man først (hvis man overhovedet kikker op) ser det når man står inde i selve boksen med to ½km lange stykker papir man skal prøve at håndtere på en skrå pult.

Præcis!

22
20. november 2013 kl. 09:18

For at firkanterne kan komme tættere på navnene kan man sætte dem foran navnene.

Navne er traditionelt venstrestillede i en liste, så når man sætter firkanterne højrestillet, kan der være langt mellemrum mellem navn og firkant, og endda meget forskellig afstand. Hvis man ikke højrestiller firkanterne, men sætter dem lige efter navnene, får man en zig-zag opstilling, som nok også kan forvirre. Så, alt i alt, vil det give mindre forvirring at have firkanten før navnet. Det eneste, der taler imod, er, at folk er vant til at sætte kryds til højre for navnene. Det kan løses ved at skravere pladsen efter navnet.

19
20. november 2013 kl. 07:42

Kasserne er en god ide, hvis de var lidt mere tydelige/større - men jeg hørte stadig adskillige rapportager i løbet af dagen hvor "folk" efterspurgte muligheden for at stemme via nettet nu vi har NemID.......

Skræmmende, men et tegn på at denne debat med eValg skal bringes ud til den generelle befolkning endnu bedre næste gang politikerne ønsker at "udvikle demokratiet" og så de "handicappede" kan stemme og så vi kan få resultatet 2 timer tidligere (mener det var alle argumenterne)

17
20. november 2013 kl. 00:47

Hvorfor ikke bare et ark med klistermærker for hver stemme mulighed, som du piller og sætter på din stemme seddel.

Ingen krydser, ingen slidte blyanter

16
19. november 2013 kl. 23:59

Distræt, jeg så slet ikke de omtalte opslag med de fine nye afkrydsningsfelter... Men jeg kunne trods alt godt finde ud af at sætte krydser i dem.

Jeg går da stærkt ud fra at et kyds ved parti/kandidat stadig er gyldigt, siden systemet er nyt- og jeg har da ikke lige set noget om det i pressen?

Mvh Tine- der stadig afventer resultatet for Nordfyn...

13
19. november 2013 kl. 22:48

Jeg havde også undret mig over de gamle stemmeseddler, og forestillede mig at stemmesedler med afkrydsningsfelt var bedre. Jeg synes specielt det kunne være et problem med det gestaltpsykologiske koncept 'loven om nærhed', der kunne fører til fejlafkrydsning.

Det er dog et spørgsmål om de nye er bedre! Hvad forestiller de sig der skal ske med de krydser der er sat uden for firkanten? Er de ugyldige? Har de overhovedet gennemført brugertest?

12
19. november 2013 kl. 22:05

Jeg erfarede desuden her på Nørrebro at "køerne" ikke eksisterede, og at man bare valgte et bord frit. Det må have reduceret ventetiden dramatisk. Sidst jeg var valgtilforordnet, var der enkelte borde med masser af kø, enten forårsaget af dårlig forudsigelse eller langsomme behandlere. Så forandring (herunder yngre valgtilforordnede) fryder. :)

11
19. november 2013 kl. 21:47

Jeg synes også at firkanterne virkede meget små. De lignede elementer til punktopstilling. Blyanterne i stemmeboksene var ikke slebet skarpt nok nok til at man let kunne tegne et kryds, der kunne holde sig indenfor rammerne af firkanterne. Jeg mistænker også at selve optællingen kan blive besværliggjort af at alle krydserne bliver så små. Det er da en god ide, men udførelsen virkede lidt venstrehåndet. Det bliver spændende om man kan måle en effekt.

9
19. november 2013 kl. 21:19

Jeg synes at de små firkanter foregik smertefrit. Der var jo plastret til med vejledning.

Der til var jeg faktisk positivt overrasket over vores samfund til en forandrings skyld, da jeg synes at fødselsdagen er et tilpas identitetstjek. Nuvel, man ville kunne slå navnet op på Facebook, men i al seriøsitet så er det nok kun ment til lige at forhindre fristelsen for personen som ved et uheld fik genboens valgkort med.

Og jeg håber da at jeg ikke er den eneste med positive tanker omkring dette, fordi hvis nogle brokker sig, så skal I bare se Christiansborg være hurtige med dets E-valg, eller bedre endnu: man skal logge ind på NemID i stemmeboksen, mens man får taget blodprøve og er tilsluttet en løgnedetektor..

8
19. november 2013 kl. 20:43

Her i Odense lagde jeg også mærke til firkanterne.

Jeg spurgte en valgtilforordnet til dem, og han var ikke ligefrem begejstret. De var efter hans mening for små og utydelige. Jeg spurgte ikke ind til det, men jeg forstod på ham, at det havde givet problemer for svagtseende.

10
19. november 2013 kl. 21:23

"De var efter hans mening for små og utydelige."

Det er også min mening. Problemet er måske ikke så stort hvis man stemmer personligt på en kandidat, for her er firkanten forholdsvis tæt på, men hvis nan ønsker at sætte kryds ud for et parti, så var der på min stemmeseddel ca. 40 cm mellem partinavnet og firkanten.

6
19. november 2013 kl. 20:27

Her blev jeg hverken bedt om fødselsdag el.lign. Da jeg opdagede andre blev spurgt om navn, jokede jeg hurtigt med "Nu skal jeg lige se hvad jeg hedder", der var lidt grinen, så sikkerheden var ikke seriøs.

Jeg spurgte bagefter om de faktisk havde oplevet at nogen skulle have sagt nej, og det havde de, en enkelt gang var der en kvinde der fik hendes værelseskammerats kort med ned. Så derfor spørger de om navn, forklarede de.

Vi havde også firkantede kasser, og store sedler der forklarede hvordan det skulle gøres. :)

29
20. november 2013 kl. 11:09

Her blev jeg hverken bedt om fødselsdag el.lign. Da jeg opdagede andre blev spurgt om navn, jokede jeg hurtigt med "Nu skal jeg lige se hvad jeg hedder", der var lidt grinen, så sikkerheden var ikke seriøs.

Så har valgstedet handlet mod praksis, og mod hvad Københavns Kommunes anvisninger angiver. Som der står her: http://www.kk.dk/~/media/52F027AF32B34EDC80F9DC1840930188.ashx så "spørges om fødselsdag og måned, og det kontrolleres, om det stemmer overens med valglistens oplysninger"

2
19. november 2013 kl. 19:31

Jeg måtte have byttet den ene af mine stemmesedler, fordi jeg havde nået at sætte X ud for navnet, som vi plejer, inden jeg opdagede de fine firkanter til afkrydsninger. Man kan ikke gøre det nemt for alle :-D

25
20. november 2013 kl. 10:21

Jeg måtte have byttet den ene af mine stemmesedler, fordi jeg havde nået at sætte X ud for navnet, som vi plejer, inden jeg opdagede de fine firkanter til afkrydsninger. Man kan ikke gøre det nemt for alle :-D</p>
<p>Der hang endda et stort skilt med anvisning om at sætte krydset i firkanten :)

Det opdagede jeg jo også ... bagefter. Men nu har man været til valg så mange gange, at man tror, man ved hvordan det virker. Der skulle jo have været en kæmpe advarsel og en oplysningskampagne :-D (OK, nu finder jeg på undskyldninger for hvor ekstremt uopmærksom, jeg var...)

26
20. november 2013 kl. 10:37

Der skulle jo have været en kæmpe advarsel og en oplysningskampagne :-D (OK, nu finder jeg på undskyldninger for hvor ekstremt uopmærksom, jeg var...)

Det havde måske været meget smart at det dels var vist på kandidatlisten uden for stemmeboksen, dels var anført på samme opslagstavle at der nu var kommet (små gnidrede) afkrydsningsbokse - i stedet for man først (hvis man overhovedet kikker op) ser det når man står inde i selve boksen med to ½km lange stykker papir man skal prøve at håndtere på en skrå pult.

1
19. november 2013 kl. 19:26

Man skulle også sige sin fødselsdato (ikke fuld CPR) inden man fik valgsedlerne udleveret. Det er, så vidt jeg husker, også første gang.

28
20. november 2013 kl. 11:08

Man skulle også sige sin fødselsdato (ikke fuld CPR) inden man fik valgsedlerne udleveret. Det er, så vidt jeg husker, også første gang.

Det er bestemt ikke første gang, det har faktisk været praksis ved i hvert fald de sidste 3 valg hvor jeg har været involveret. Hvorvidt det faktisk bliver udført på alle valgstederne er jo så en anden ting. Normalt vil jeg når jeg spørger også undlade at vise datoen for dem der afleverer valgkortet, og især steder med digitale valglister virker "læse på hovedet" tricket ikke. Umiddelbart er det også nemt at høre forskel på folk der kan det udenad, of folk der læser det op. Hvis de virker usikre kan vi altid bede om legitimation, og det sker da også engang imellem for lige at være sikker.

4
19. november 2013 kl. 19:39

Det med fødselsdatoen fatter jeg ikke pointen med. Er det chikane, eller er det bare misforstået pseudosikkerhed? Jeg kan ikke forestille mig at jeg er den eneste der let kan læse tekst der står på hovedet, og datoen stod selvfølgelig på min linie i valglisten.

5
19. november 2013 kl. 19:54

Det med fødselsdatoen fatter jeg ikke pointen med. Er det chikane, eller er det bare misforstået pseudosikkerhed?

Det er en konsekvens af at Post Danmark afleverer valgkort som vinden blæser nu om dage.

I gamle dage gjorde Post-Etaten sig særligt umage med valgkort, de blev forsøgt afleveret personligt hvor det var muligt.

Nu om dage bliver de bare fordelt med rund hånd som alt andet post og derfor kan besiddelsen af et valgkort ikke længere tillægges nogen selvstændig bevisbyrde.

Fødselsdagen er en tillægssikkerhed