Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Sådan vælger du den bedste smartphone

14. august 2014 kl. 10:0189
Sådan vælger du den bedste smartphone
Illustration: Jesper Stein Sandal.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Mit arbejde betyder, at jeg jævnligt bliver spurgt til råds af familie, venner, kolleger og fremmede nede på havnegrillen om, hvilken gadget de skal vælge. Det er langt fra altid, de følger mine råd, for ofte vil de bare have bekræftet, at den, de har forelsket sig i, er den rigtige.

Nu skriver DR så noget om, at vi snyder os selv, når vi køber smartphones. Det er der ingen tvivl om, men i stedet for, at jeg bare brokker mig højlydt over smartphone-frådseri, så vil jeg give mine konstruktive råd. I know, so out of character.

For visse læsere er det følgende en ualmindelig lang liste af selvfølgeligheder og for andre vil det være som en 'DB2 RULES' t-shirt til Oracle Open World, men så kan den bruges til at udlevere til dem, der måtte plage jer efter smartphone-råd. Det kan så godt være, at de giver op over for en tekst, der er næsten lige så lang som en frame-by-frame-analyse af Hobbitten Part II, men til dem vil jeg sige: Køb nu bare den iPhone, dit rige (slettet af redaktionen).

Din smartphone holder ikke så længe som du tror

Jeg er på smartphone nummer fire siden 2008. I gennemsnit har mine telefoner holdt mindre end to år, før de er blevet udskiftet. Og årsagerne? Den første var af den gamle generation af smartphones, som var god til mails, men ikke til browsing. Den næste var første generation af de nye smartphones, og den blev hurtigt glemt af producenten, når det gjaldt softwareopdateringer, hvor de sidste havde gjort den ulideligt langsom. Afløseren for dén telefon holdt længere, indtil USB-stikket knækkede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Regn ikke med, at din smartphone holder mere end halvandet år. Holder den to år, så er du kommet ud med et plus i regnskabet, godt for dig, men regn med halvandet år, når du skal vælge telefonen.

Pris pr. måned: En levetid på 18 måneder betyder, at du for 100 kroner om måneden kan få en telefon til 1.800 kroner. 200 kroner giver dig en telefon til 3.600 kroner og så videre. Den billigste iPhone 5S vil koste dig 300 kroner om måneden.

300 kroner svarer til næsten en uges forbrug af Nørrebro-pizzaer, lidt mindre i provinsen. Eller 30 no-name granatæbleshots. På et år bliver det til 360 shots, svarende til en mere end halvfuld gulvspand med dejlig granatæblesprut. En iPhone koster altså det samme som en spandfuld shots.

(Illustration ikke fundet)

De fleste smartphones kan det samme

Forskellen på en moderne smartphone til omkring 1.000 kroner og en smartphone til omkring 5.000 kroner er mindre, end producenterne vil have dig til at tro. Alle telefoner kan gå på Facebook eller søge på Google eller Bing efter, hvilken film det nu var hende dér også var med i.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskellene ligger hovedsageligt i mængden af indbygget lagerplads, skærmopløsningen og kvaliteten af kameraet.

Der kan også være en mindre forskel i generationen af processor og andet teknisk lir, som kan påvirke batteritiden, men det er umuligt at forudse alene ud fra de tekniske specifikationer.

Lagerplads: Du skal hovedsageligt bruge lagerplads til tre ting: Spil, musik og ting, du optager med kameraet. Så hvis du er storforbruger af én af de tre ting, så skal du vælge en telefon, som har mere end 16 gigabyte lagerplads eller mulighed for at udvide med et hukommelseskort.

Er din smartphone først og fremmest en telefon med mulighed for at bruge sociale medier, e-mail og webbrowsing, så er lagerpladsen ligegyldig. Der er nok.

Skærmopløsning: Der er absolut ingen grund til at gå op i skærmopløsningen. Høj opløsning er lækker, men på moderne telefoner er forskellen ikke pengene værd.

Kameraet er den afgørende faktor

Forskellen mellem de billigste og de dyreste telefoner ligger hovedsageligt i kameraet. Det er her, du kan mærke en forskel. Men det også her, du skal være ærlig over for dig selv: Tager du rent faktisk fotos, der kræver et godt mobilkamera?

Selv de bedste mobilkameraer tager kun hæderlige billeder. En lillebitte linse og en lillebitte sensor kan kun fange en begrænset mængde lys og dybde i et foto, så selvom du kan komme langt med de gode mobilkameraer, så udretter de ikke mirakler.

Et godt råd fra fotografer er desuden, at man skal tage fotos på de betingelser, som det kamera, man har til rådighed, dikterer. Derfor kan man tage fede billeder med en billig telefon, hvis man kender kameraets begrænsninger og forstår at udnytte dem.

Og det fører så til det vigtigste: Du bliver ikke superfotograf af at eje et dyrt kamera. Teknikken kan hjælpe dig, men øvelse og viden om komposition og fotografiske teknikker er langt vigtigere.

Og du bliver heller ikke til 'Godly Master of Instagram', bare fordi der sidder et fedt kamera i din telefon. Den skal op af lommen, før der sker noget, så hvis du er typen, der glemmer at tage billeder, så skal du ikke spilde penge på kameraet.

Du slipper ikke for research

Jeg læser så mange tech-artikler hver dag, at jeg kan være ved at brække mig over nyheder om, at nu kommer Samsung Galaxy S5 Compact Mini Extreme Kanye West Edition i en lidt anden nuance af pink. Og alligevel har jeg ikke overblik over smartphone-markedet på noget givet tidspunkt.

Der findes glimrende websteder - også på dansk - som ikke laver andet end at teste telefonerne. Tjek deres nyeste anmeldelser, sammenlign et par stykker af den samme model og se, om dens fordele og ulemper er noget du kan leve med. Se eksempelvis anmeldelserne hos Meremobil.dk, Mobilsiden.dk eller Lyd og Billede.

Hold især øje med datoen for anmeldelsen. Er den fra sidste år, så er telefonen måske billig i dag, men du risikerer også, at det om et år er slut med opdateringer.

Prissammenligninger er ok

Prisen bør være den afgørende faktor. Lad være med at købe en mobiltelefon, der er for dyr. Du kommer til at bruge flere penge, end du regnede med, og det er ok, men lad være med at bruge for mange penge. Sider til prissammenligninger kan være fine, men brug dem kun som en rettesnor.

Som hovedregel vil jeg fraråde at købe en mobiltelefon med et abonnement. Medmindre du er løbet ind i et usædvanligt godt tilbud, så kommer du til at betale mere for telefonen og abonnementet, end du ville, hvis du købte de to særskilt.

Det er muligt, du får et tilskud, men hvad hjælper det, når du betaler en formue for fri taletid og reelt kun taler 20 minutter om måneden med den lokale pizzamand. Hvis du ikke kværner konstant i telefonen eller ser live tv på din 45 minutters togtur hver vej til og fra arbejde, så kan et af de dyre abonnementer aldrig betale sig.

Vælg i stedet en billig pakke til maksimalt 130 kroner om måneden fra et billigt selskab, og køb telefonen i løssalg - eventuelt gennem teleselskabet, men uden binding.

Du får mere for pengene i dag

Den gode nyhed er, at du i dag kan få gode telefoner til overkommelige priser. Det kræver, at man gør sit forarbejde for at kunne skille det billige bras fra den gode handel. Samsungs modeller kan - efter mine personlige erfaringer - være en jungle. Hvis du ikke går efter topmodellerne, så vælg kun en model, du har fået personlige anbefalinger af eller endnu bedre selv har haft i hånden et stykke tid.

I stedet bør du se på nogle af de kinesiske producenter, som efter et par år med ubrugelige telefoner har fundet opskriften på at kunne levere en telefon til under 2.000 kroner, som ikke føles som en tur i rickshaw trukket af vinbjergsnegle. Men Huawei og kompagni kan stadig være et minefelt. Lyt til anmelderne og glæd dig derefter over de mange penge, du har sparet.

Nokia/Microsoft kan også levere en billig telefon, der fungerer, og app-manglen er ikke så udtalt, som den var for et år siden. Der er dog stadig især et par populære danske apps, som er fraværende. Som ren smartphone er det dog hér, man lige nu kan få mest for pengene.

Apple er næsten aldrig en god handel, hvis du selv skal betale gildet. Har din arbejdsgiver masser af penge, så trygl da endelig din chef om en iPhone, men ellers er iPhone kun for de rige og for kviklånssegmentet. Undtagelsen er, hvis du allerede er iPhone-bruger og dermed er bundet til Apples tjenester, eller hvis du bruger telefonen som spilkonsol.

Er du vild med Android og Googles tjenester, så tag et ekstra kig på Nexus-serien, som er den nyeste Android uden for meget fyld. Med få undtagelser har det været gode køb.

Nå ja, og så behøver jeg vist ikke nævne, at du skal holde dig fra afbetalingsordninger med dæmoniske renter og gebyrer, og at du kun skal købe en dyr tillægsforsikring, hvis du er på telefon nummer tre, der har været en tur i 'vaskemaskinen'.

89 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
68
21. august 2014 kl. 22:27

Først og fremmest tak til Jesper for en fantastisk artikel og tak for modet til at tage emnet op. Der er så meget hype omkring, hvilken mobil man skal vælge, men pointen er jo blot: hvad skal jeg bruge den til? Og så simpelt er det. Jeg har netop investeret i en Xperia M til 850 kr. og jeg kan kun sige, at vi her er langt væk fra de ovenstående priser, men har at gøre med en smartphone, der gør lige præcis, hvad jeg har behov for (inkl. nfc). Jeg undrer mig virkelig over, hvem det er, der mener, at lige præcis deres behov forlanger en mobiltelefon, der koster 5 til 6 gange så meget?

69
26. august 2014 kl. 19:32

Jeg undrer mig virkelig over, hvem det er, der mener, at lige præcis deres behov forlanger en mobiltelefon, der koster 5 til 6 gange så meget?

Det gør mit behov! Hvis du er tilfreds med en Xperia M fint med mig. Hvorfor er det et problem for dig at jeg gerne vil have en iPhone 5s som dækker mit behov. Fordi du ikke kan se behovet, kan det jo godt være det er der, ikke! Det vil være det samme som jeg sagde at jeg ikke kan forstå at du IKKE har behovet. Ligesom nogen har behov for en mercedes, er der andre der har behov for en Kia Picanto! De kan begge køre, men der er satme langt til Italien i en Kia Pikanto!

70
27. august 2014 kl. 00:42

Hej Lars, Fortæl fortæl - det lyder virkelig spændende!

63
19. august 2014 kl. 13:06

Forfatteren til artiklen har nogle vigtige pointer og jeg er helt enig. Når mange - ikke mindst børn og unge - vil have iPhone, så er det fordi man ikke vil hånes og være bagefter "de andre". Og når den nye model kommer på markedet, så er det absolut den man skal eje. Er det fordi den er markant bedre end modellen før? Næ, forskellen er nærmest ligegyldig, men modelnummeret er vigtigt!

Hvorfor har iPhone's altid smadrede skærme? Tror faktisk at jeg kun har set få iPhones uden ødelagt skærm. Det tyder jo ikke ligefrem på den bedste kvalitet.

Og hvad er det egentlig iOS kan som Windows Phone 8.1 ikke kan? Jo, vel er der flere apps til iOS, men omkring 250.000 apps - hastigt stigende - til Windows mobile dækker vel de fleste behov? Jeg føler mig rigtig godt dækket.

Prøv at se hvad du får for en tudse i Nokia Windows mobile:

Et super fedt operativsystem. Lynhurtig QUAD processor, 3G og masser af hukommelse med mulighed for at udvide. Gorilla 3 glas. God batteritid, udskifteligt batteri, bluetooth 4, wifi, gyroskop og alle de andre funktioner og tjenester du har brug for - og mere til. Og nå ja, gratis offline navigation med stemmevejledning - dækkende hele verden. Kort kan hentes/opgraderes gratis.

Hovsa, mangler du 4G? - nå ja, så må man til lommerne og i stedet slippe 13-1400 kroner!

Kort sagt: Hvis du er helt ligeglad med "herlighedsværdi" og ikke skal overgå kammerater og kolleger med det dyreste - så spar en masse penge og køb i stedet Nokia med Windows Mobile. Og nej, jeg er ikke ansat hos Nokia/Microsoft.

67
19. august 2014 kl. 15:06

Når mange - ikke mindst børn og unge - vil have iPhone, så er det fordi man ikke vil hånes og være bagefter "de andre". Og når den nye model kommer på markedet, så er det absolut den man skal eje. Er det fordi den er markant bedre end modellen før? Næ, forskellen er nærmest ligegyldig, men modelnummeret er vigtigt!

Kan du ikke dokumentere din påstand omkring valget af telefon?

Ja Windows Phone er sikkert udemærket, og der er over 300.000 apps i Windows Phone Store (der er over 1,2 mio i iOS App Store).

Kort sagt: Hvis du er helt ligeglad med "herlighedsværdi" og ikke skal overgå kammerater og kolleger med det dyreste - så spar en masse penge og køb i stedet Nokia med Windows Mobile.

Jeg er ret sikkert på at den opfattelse der er blandt flere version 2 læsere om at iPhones kun sælges som "bling"- telefoner er en misforståelse. Dertil sælges der simpelthen for mange af dem.

Windows er generelt så frastødende, at man på ingen måde kunne tænke sig også at skulle belemres med det på sin telefon.

60
17. august 2014 kl. 10:54

Jeg beholder bare min Xperia Mini Pro. Den kører på sit andet batteri og jeg har et nyt liggende klar i kulissen. Den kan det den skal og den har et dejligt QWERTY-tastatur i hardware. Til jul bliver den 3 år (og den ser stadig ud til at være fabriksny).

Den vigtigste app på telefonen er Tasker.

48
16. august 2014 kl. 02:03

Køb en Jolla. Det er ikke en "consumer-phone", men hvis du vil have noget, der ligner en GNU/Linux distro på din fon, er det det bedste valg.

Jeg kan så samtidig sideloade de android apps, jeg har brug for: netbank, e-boks og mobilbiletter; som så fungerer sømløst udover at de ser gammeldags ud med push-buttons og hvad ved jeg ;) - og jeg slipper for at få et rejsekort, når det bli'r udfaset til september(?).

Mht. PC adgang kan man vælge MTP (skod-protokol IMHO) eller SSH/SCP/SFTP til at få adgang til fonen. Sidstnævnte kræver blot at man aktiverer developer-mode, og sætter et password. Jeg er nok lidt lax hvad angår sikkerhed, men skal blot ha' fonen i nærheden af min PC, og så kan jeg sømløst få adgang med KDE's KIO framework med et link.

(*) http://thedailywtf.com/ læs kommentarerne ;)

40
14. august 2014 kl. 22:27

Altså at du godt ved at Apples iOS enheder er andre enheder overlegne hvad angår levetid (både hardware og support)?

Aiiii Poe's lov.

Jeg ville være mere sikker på du jokede hvis du havde skrevet "Apple®s iOS®-enheder".

Hvis du ikke joker og gerne vil have mig til at vælge side i en tosset skyttegravskrig, så er ingen vel i tvivl om at Apple har leveret ny software meget længere end alle andre.

På hardwaresiden er jeg ikke enig. Nye smartphones lever indtil mødet med væske eller en hård overflade.

64
19. august 2014 kl. 14:32

Nye smartphones lever indtil mødet med væske eller en hård overflade.

Min iPhone 5 har fået "bad" to gange og min kammerats Galaxy 4S 1 gang. De har begge overlevet fint efter tørring. De var ikke særligt fede lige efter det var sket, men de virker fint efter et par dage. Udskiftning af en smadret skærm har intet med levetid at gøre. Din ovn er vel helle ikke død, fordi du udskifter glasset i lågen? Eller din bil fordi du skifter dæk?

39
14. august 2014 kl. 21:59

Mit arbejde betyder, at jeg jævnligt bliver spurgt til råds af familie, venner, kolleger og fremmede nede på havnegrillen om, hvilken gadget de skal vælge. <strong>Det er langt fra altid, de følger mine råd</strong>

Og det skal de vist være glade for...

34
14. august 2014 kl. 18:41

Min pris på Samsung S5 5.290 Kr

Min pris på iPhone 5S 5.770 Kr

Min pris på HTC One M8 6.010 Kr

og jeg ved ikke med andre smartphones men alle de iPhones jeg har haft har holdt mere end 2 år og har gjort venner og bekendte glade for selv aflagte smartphones... og hvis vi nu siger at man bare ikke kan leve med en mere end 2 år gammel smart phone så er der en vigtig faktor der udregner i "en spandfuld shots" udregningen...

Brugtsalgsprisen... på en iPhone 5 (der er 2 år nu) sælges på DBA for et sted mellem 2.500 Kr til 4.000 Kr afhængigt af model... Hvor meget sælger den der 2 år gamle huwai eller whatever brand som ikke får nogen software opdateringer længere uden rooting ?

Så jeg må desvære diagnostisere forfatteren til denne ellers fuldstændigt clickbait artikel (alle vidste jo godt hvad han ville skrive før de klickede) med en alvorlig frugt allergi. Hvis du ikke få den behandlet er jeg bange for at den snart vil være istand til at udløse et alvorligt anafylaktisk shok (en livstruende tilstand) hvis han bare kommer indenfor 10 meter af en faktisk iPhone eller hvis han giver hånden til en der har holdt en iPhone i den hånd indenfor det sidste døgn (mm de vasker hænder i chlorin). Givet denne risikoprofil vil et indkøb at en epipen være tilrådeligt.

Den faktisk forekomst af iPhones i virkeligheden viser at enten er rigtig rigtig mange mennesker fuldstændigt idioter (en holdning man ikke få mange venner af) eller eventuelt så er der noget ikke helt rigtigt med analysen... eller måske vil forfatterens arbejdsgiver ikke betale for andet end en telefon der er 3 år gammel (eller med tilsvarende specs) og forfatteren kan bare ikke ha at teenage tøser har bedre tech (uanset brand Android/iPhone/Win8) end ham.

PS! Hvor er android telefonen med en fingeraftrykslæser der virker lige så godt som TouchID ?

PPS! Hvor er alle de android first app der måske ville være et godt argument for at foretrække android ?

21
14. august 2014 kl. 14:41

Når man køber mobil er det måske en ide at overveje hvordan producenten af OS og de medfølgende apps tjener sine penge: Android er lavet af google og de lever af dine data, og deres OS er i billige (nogle gange ikke så billige og i nogle tilfælde subsiderede telefoner). De har et stort incitament til at bruge alle oplysninger om dig sådan tjener de penge! Apple er et hardware firma og tjener pengene på telefonen, der så er hundedyr. Det har et ret godt incitament til at passe på dine data så du køber en telefon fra dem næste gang også. Microsoft vil bare ha du bruger Officepakken, og er ellers en hybrid mellem de 2.

23
14. august 2014 kl. 15:45

Android er lavet af google og de lever af dine data, og deres OS er i billige (nogle gange ikke så billige og i nogle tilfælde subsiderede telefoner). De har et stort incitament til at bruge alle oplysninger om dig sådan tjener de penge!
Apple er et hardware firma og tjener pengene på telefonen, der så er hundedyr. Det har et ret godt incitament til at passe på dine data så du køber en telefon fra dem næste gang også.

Det passer ikke. Apple har ogsaa deres egen annoncetjeneste som tjener penge paa dine oplysninger. Forskellen er at Android fortaeller hvad applikationen rent faktisk indsamler, det goer Apple og Microsoft ikke. Microsoft har ikke en reklametjeneste, og har derfor ogsaa en dyrere app store i mange tilfaelde.

Mht. OS: Android er ikke et billigt OS. Det er et OS, der kan tilpasses til den enkelte, og indeholder praecis de samme designmuligheder og funktioner som konkurrenterne.

Mht. Jolla: Telefonen er stadig for dyr til jeg finder den interessant. Jeg foretraekker at koebe mine telefoner brugt for at halvere prisen en gang mere, og dermed faar jeg ogsaa noget efterproevet hardware. Lige nu koerer jeg Motorola Droid RazR HD Maxx - 1,5 GHz dual core, 3300 mAh batteri, 1 GB RAM, 32 GB hukommelse, LTE, Kevlar bagbelaegning, haerdet staal som ramme, Gorilla Glass, ulaast bootloader, til 600 KR plus moms. Hvabehar siger jeg bare. Den har holdt halvandet aar, og nu skal jeg have en ny, ved du hvad? jeg tror sq jeg koeber en magen til.

55
16. august 2014 kl. 15:34

Så som jeg skrev... Så vil en touchID være mere sikker end en pinkode som kan aflures via et kamera rettet mod kassen fra en afstand det kan et fingeraftryk ikke...</p>
<p>

Den dag din pinkode bliver afluret og du bliver udsat for tyveri kan du klippe kortet og faa pinkoden skiftet. Jeg gider ikke engang belaere dig om hvorfor dankortsterminaler er mere sikre end din smartphone. Det kunne vaere noget med dedikeret anvendelse, ingen eksekvering af brugerdefineret kode og hoej anvendelse af kryptering.

Det er muligt du kan spaerre telefonen, men du har ret, det tager alt for lang tid at finde og kopiere fingeraftryk.

</p>
<p>First, you dust the print and then apply the gel. It only takes about five minutes to dry.

Ej nu maa han sq da snart stoppe med at oedelaegge alle mine paastande med veldokumenterede kilder. Det er da for galt!

Faktum er det tager 5 minutter og en spraydaase.

http://www.evidencemagazine.com/index.php?option=com_content&task=view&id=22

54
16. august 2014 kl. 15:24

</p>
<p>Man kunne også sige noget fravalgt hardware... ;-)</p>
<pre><code>Den har holdt halvandet aar, og nu skal jeg have en ny, ved du hvad? jeg tror sq jeg koeber en magen til.
</code></pre>
<p>Klart! Hvis lortet går i stykker efter halvandet år, så skal man da købe en magen til... ;-)

Telefonen er jo aeldre end det. JEG har haft den i halvandet aar, hvilket svarer til jeg har brugt ca. 35 kr per md. paa min telefon. Og den eneste grund til den gik i stykker var fordi jeg tabte den i et toilet. Lad os proeve det med en iPhone 5S, det kan den sagtens holde til ikke? Den er jo vandtaet!

Skaerm, glas, hastighed var der ikke noget at kimse af.

56
16. august 2014 kl. 15:54

Skaerm, glas, hastighed var der ikke noget at kimse af.

Jeg er sikker på at det er en god telefon; jeg prøver bare at være morsom. Og så er jeg altså ikke sikker på det generelt er en fordel at købe brugt.

For det første, der er som regel en god grund til at folk skiller sig af med deres telefon. Det er de færreste der sælger deres gode, velfungerende telefon billigt, for at købe en ny der (kun) er lige så god og (kun) kan det samme. Man sælger sin telefon fordi man er utilfreds med den, eller fordi man får meget for pengene ved at købe en ny.

For de andet, telefoner har en begrænset levetid. Elektronik lever ikke evigt, og sandsynligheden for at den dør, stiger med alderen. At købe en telefon, der har et år eller to på bagen, er at bede om problemer. IMHO.

32
14. august 2014 kl. 17:54

Mht. OS: Android er ikke et billigt OS. Det er et OS, der kan tilpasses til den enkelte, og indeholder praecis de samme designmuligheder og funktioner som konkurrenterne

Nå har den det. Har du prøvet både Eclipse (ADT- android developer toolkit) og Xcode? Androids måde at håndtere skærmstørrelser og oplysninger på er meget dårligt implementeret. Endvidere er det et stort problem at brugerne ikke opdaterer til nyeste version, så apps skal udvikles bagud kompatibilitet og man ofte ikke kan anvende de nyeste funktioner. Deres udviklings emulator er direkte ubrugelig. Deres GUI desginer er så elendig at man er tvunget til at side og redigere i xml filer og prøve sig frem. Håndteringen af elementer i forhold til størrelse og orientering er sindsyg besværlig at bruge. Efter et par timer i XCode sidder man og tænker på hvorfor man nogensinde begyndte at udvikle noget som helst i Android. Det kan godt være man ikke behøver en Mac til det, men det den koster mere spilder man så rigeligt i at slås med et dårligt udviklings miljø. Bla derfor er der så mange gode Apps til apple og en masse bras til Android. Og open source? Det er ikke open source. Det er Google Source.

45
15. august 2014 kl. 10:10

PS! Hvor er android telefonen med en fingeraftrykslæser der virker lige så godt som TouchID ?

Og hvor er iPhonen der har NFC? Spørgsmålet kan kun bruges som argument, hvis man forudsætter at folkrent faktisk kan og vil bruge en fingeraftrykslæserfunktion til noget.

Endvidere er det et stort problem at brugerne ikke opdaterer til nyeste version, så apps skal udvikles bagud kompatibilitet

Omvendt er det som bruger pisse-irriterende at man får presset en opdatering ned i halsen, bare fordi Apple siger "man skal". Personligt bryder jeg mig ikke om iOS7 looket, så jeg har holdt den ene af husstandens iPads på iOS6 så længe som muligt. I juni i år blev den simpelthen så anmassende med sine "du bør opdatere", at jeg overgav mig til overmagten... Det gør Android'erne ikke på samme måde (selv om Samsungs interne opdaterings-mekanisme har nogle af de samme træk...).

Bla derfor er der så mange gode Apps til apple og en masse bras til Android.

Det er vist et spørgsmål om øjnene der ser. Jeg er filtret både ind i iOS- og Android-økosystemerne, og mængden af bras-apps er vist cirka lige stor på begge platforme. Bevares, der er længere mellem de reelt slamkodede apps på iOS (men de findes), end der er på Android - omvendt er der bare apps på Android, der ikke eksisterer i iOS, på grund af den hårde boxing der er der: Wifi-scannere, netværks-scannere og apps der udnytter USB host controlling funktionalitet eller NFC.

Det er en rigtig god investering, set i forhold til de billige telefoner (Android baserede) som ofte går i stykker efter ikke lang tids brug, eller bliver for sløve.

I og med at man nu med hyppige mellemrum kan finde en ny iPhone 4S (u/abbo.) til 2.200,- - 2.400,- på tilbud, er prisforskellen endnu mindre. Eks. koster en ny Samsung Galaxy S3 cirka det samme. Spørgsmålet er så hvad det omtalte prisleje for "billige telefoner" er her? Jeg har en to år gammel Samsung Galaxy S3 - den kører Android 4.3 og den virker fortrinligt. Min kone har en iPhone 4S og her er performancen ikke væsentligt anderledes.

Jeg holder meget af vores iPads - der er nogle ting, som de simpelthen er uovertrufne og hvor Android-platformen slet ikke kan være med: Udbudet af tegne-apps, 3.-parts styluser, AirPlay for blot at tage nogle eksempler. Men på andre områder, er der nogle begrænsninger i iOS, der gør at jeg ikke vil kunne eller har lyst til forlade Android-platformen, bl.a. adgangen til netværksværktøjer, NFC og appsnes bedre indbyrdes kommunikation.

At hævde at den ene platform er bedre end den anden, eller at det ene køb er bedre end det andet, er som at hævde at den ene farve er bedre end den anden: Det er en subjektiv og kontekstbaseret ting - og alle der forsøger at påstå noget andet (uanset hvilke efterrationaliserede argumenter de hiver op ad hatten, for netop at afstive deres valg) er dumme.

Men artiklen har formået at hive en gammel traver op ad hatten, og provokere på fin vis med en catchy overskrift og tillykke til version2 for det. God weekend :)

46
15. august 2014 kl. 13:48

"Og hvor er iPhonen der har NFC? Spørgsmålet kan kun bruges som argument, hvis man forudsætter at folkrent faktisk kan og vil bruge en fingeraftrykslæserfunktion til noget."

NFC er en standart som Apple ikke har valgt at understøtte i en vis udstrækning grundet de sikkerheds udfordringer der er med NFC. BTLE er understøtet og virker som om det er en teknologi der er godt på vej.

Men touchID er en superb teknologi specielt da den modsat tidligere fingeraftryksaflæsere virker. Ca 5% af aflæsningerne skal man forsøge to gange før den acceptere fingeraftrykket men jeg har aldrig oplevet at en ikke indlæst finger har aktiveret telefonen.

Og hvis man lever i virksomhedsITland hvor IT KRÆVER passcode så er det mange bække fyldt med irritation små der bliver til en stor flod hvis it kombinere det med et krav til komplekse passcodes som man ikke behøver at indtaste...

Samtidigt skal man ikke indtaste et password der er koblet til et kreditkort (fx. iTunes) i offentligheden med touchID. Når iOS 8 kommer ud vil alle apps kune bruge det...

Lidt nemmere at aflure et amazon password eller pinkode end at aflure et fingeraftryk... (Ikke umuligt men ret besværligt)

Og hvor kan man bruge NFC idag ?

Og hvor sikkert ?

TouchID sikre idag for millioner af euro betalinger og ingen historier om misbrug. Nu Apple har åbnet touchID APIen (efter de tar testet det på iTunes et stykke tid) og extensions vil fx paypal kunne kobles sammen med fx IRMAs app (såsom selvfølgeligt benytter location awareness til at bemærke den er i en IRMA butik og kobler op til POS systemet via en krypteret BTLE forbindelse så den er klar til at modtage betalingsinfo og kviteringen) og autorisere betaling via touchID...

Lidt billigere end at sætte fingeraftrykslæsere på alle betalings automater og formentligt en del mere sikkert end chip og pin metoden vi bruger idag...

Særligt i USA hvor det er bizart sjældent de bruger pincode eller underskrift... Du giver bare dit kort til ekspedienten og vupti har du betalt... Selv om de ikke har IRMAer her ;)

61
17. august 2014 kl. 13:57

NFC er en standart som Apple ikke har valgt at understøtte i en vis udstrækning grundet de sikkerheds udfordringer der er med NFC.

Det er i hvert tilfælde hvad nogle rygter hævder. Jeg har også læst et sted, at det var fordi Apple insisterede på at komme direkte med i bestyrelsen af NFC Forum, og da de fik nej til det, valgte de at styre uden om. Det kan også være at Phil Shillers forklaring passer. Dit gæt er lige så godt som mit, men jeg tror at Schillers forklaring er meget dækkende. Apple har tidligere udvist en noget konservativ tilgang til det at implementere nye teknologier, de ikke selv har udviklet, hvilket jeg i øvrigt mener giver god mening, når man sigter efter et marked, der skal dække gamle fru Olsen, Hans Hipster, Paris Hilton og alle imellem dem.

BTLE er understøtet og virker som om det er en teknologi der er godt på vej.

Bortset fra at BTLE begge er trådløse teknologier, der virker på kort afstand og har en kort setup-time, er det vist cirka lige så meningsfyldt at sammenligne dem, som det er at sammenligne bananer og blå (der begge starter med 'b').

Og hvis man lever i virksomhedsITland hvor IT KRÆVER passcode så er det mange bække fyldt med irritation små der bliver til en stor flod hvis it kombinere det med et krav til komplekse passcodes som man ikke behøver at indtaste...

Så du mener at en virksomhed, der har komplekse kodeord som en del af sin policy, naturligvis vil tillade dig at bruge dit fingeraftryk i stedet? Som en anden påpeger, er det hverken komplekst eller eksotisk at "stjæle" et fingeraftryk (og det kan gøres med materialer for nogle få hundrede kroner). Hvis du har adgang til noget på coorporate netværk, hvor andre rent faktisk gider sætte et kamera op for at lure din kode, så gider de nok også følge efter dig en halv times tid, for at kopiere dit fingeraftryk - hvilket er væsentligt lettere og væsentligt mindre risikofyldt. TouchID er sikkert fint og hyggeligt til private brugere, men jeg kan ikke få øje på, at det skulle kunne anvendes som erstatning for coorporate netværks kodeord.

Og hvor kan man bruge NFC idag ?
Og hvor sikkert ?

Du kan starte med at kigge på denne Wikipedia-artikel. Når du så bliver træt af det, kan jeg fortælle at jeg har brugt det som access token på et hotel i Tyskland, som mikrobetaling (godt nok med 3. parts app installeret) i USA, til at checke status på mit Rejsekort i Danmark og til at sætte en forbindelse op med mit Sony QX10. Jeg har også set fragtmænd anvende det, som alternativ til en barcode-scanner i forsendelser, hvor der er puttet en 0,06 øres RFID-chip i pakkelabelen. Nåh ja - og så anvendes 13,56MHz-teknologien i adgangskort rigtigt, rigtigt mange steder. Sikkerheden er på cirka niveau som i BLE, idet dog der af naturlige årsager, ikke kan anvendes kryptering ved kommunikation med RFID-chips. Tilgengæld er signalstyrken lavere. Denne tekst beskriver det udemærket.

TouchID sikre idag for millioner af euro betalinger

Kilde? Jeg har nemligt ikke kunne google et beløb, der understøtter den påstand?

Jeg bemærker tilgengæld at Apple så sent som i maj i år, har ansøgt om et patent for en antenne, der også muliggør NFC-kommunikation, ligesom de har indgået en aftale med China UnionPay (der arbejder mod NFC-betaling). Jeg husker ganske vist også alle rygte-danserne fra iPhone5, men 1) jeg tror du er lidt for blåøjet i dine fortolkninger af Apples valg generelt (jeg bemærker også din begrebs anvendelse af TouchID som en superb teknologi) og 2) at du undervurderer betydningen af NFC.

51
16. august 2014 kl. 04:09

TouchID sikre idag for millioner af euro betalinger og ingen historier om misbrug.

Der er ingen historier om misbrug. Nope. ingen.

https://blog.lookout.com/blog/2013/09/23/why-i-hacked-apples-touchid-and-still-think-it-is-awesome/

Hovsa. Det var der saa alligevel. Ej, han maa sq da vaere en troll.

http://arstechnica.com/security/2013/09/touchid-hack-was-no-challenge-at-all-hacker-tells-ars/

Ej for helvede, der var jo en mere!

http://www.cnet.com/news/touch-id-hack-verified-as-legit/

Aah nej. Jeg tror nok at jeg maa sige at du tager fejl. Det faktum at jeg kunne bruge 2 sekunder paa at finde 3 hoejtstaaende tech medier der for ca. et aar siden hackede touchID goer dig ret saa utrovaerdig. Maaske du ogsaa lige skulle finde en kilde engang i mellem.

En tyv, der stjaeler din telefon kan efterligne dit fingeraftryk. Hvad vil du goere? faa et nyt fingeraftryk? Mhm. Det er sikkert.

Ironi kan forekomme.

52
16. august 2014 kl. 13:36

At det ER muligt at hacke er ilangt fra det samme som det bliver gjort af faktiske kriminelle.

Og nej der har ikke været nogen nyhedshistorier der har haft overskrifter som "touchID hack brugt til at stjæle mine penge" det er også muligt at dirke døre sikkerhedsdøre (dem der ikke kan brækkes op med et koben) men det er bare nemmere for tyven at vælge det hus men den ikke sikrede dør...

Ja selvfølgeligt er det muligt at rekonstruere et fingeraftryk så det kan bruges til at blive godkendt på touchID, men den process med latex støbning ud fra en tunet laserprinter print fra et billede (og alle ved jo at alle fingeraftryk er perfekte.

Men for at det vil kunne bruges til noget vil telefonen skulle forbinde til internettet og de metoder der bruges til at unlocke touchID tar for lang tid til at man har opdaget at ens telefon er stjålet og blokeret via iCloud så det øjeblik telefonen får kontakt til iCloud infrastrukturen er det game over for den meget tekniske tyv...

Så som jeg skrev... Så vil en touchID være mere sikker end en pinkode som kan aflures via et kamera rettet mod kassen fra en afstand det kan et fingeraftryk ikke...

Og ud fra et kryptografiske synspunkt ville jeg vælge en smartphone over en dankort automat enhver dag...

43
15. august 2014 kl. 01:33

Nå har den det. Har du prøvet både Eclipse (ADT- android developer toolkit) og Xcode? Androids måde at håndtere skærmstørrelser og oplysninger på er meget dårligt implementeret.

Hvilken Android version snakker vi om her? Android har siden 4.0.4 understoettet dynamisk tilpasning af skaermstoerrelser - Ja jeg er udvikler til Android, og den begraensning du snakker om er ikke eksisterende, anden paa meget gammelt hardware.

Bagudkompatibilitet er normalvis ikke et problem. Du kan kompilere din app op mod det framework du vil, og med mindre du bruger nogle meget specifikke libs skal du ikke aendre din kode overhovedet, for mange udviklere er det slet ikke relevant.

Og jeg har intet snakket om open source - men nu lige for at tage den en gang til saa vi allessammen er med: Android OS ER open source - Google Services og apps ER ikke.

47
15. august 2014 kl. 16:11

Android har siden 4.0.4 understoettet dynamisk tilpasning af skaermstoerrelser

Ja og efter mere end 2 år er penetration kun 60% Du har ret at Android kan bringes til at se nogenlunde ud, men min pointe er at det er meget besværligt og at ADT's GUI builder er håbløs buggy og dårlig. Syntes du LDPI, MDPI, HDPI, XHDPI, XXHDPI, and XXXHDPI og hvad det hedder er lette at arbejde med? Jeg mener at udviklings miljøet er umodent og tidskrævende. Hvis de tilføjede en god GUI builder og en god emulator, ville det være så meget bedre. Som det er nu må jeg betale for 3 parts produkter som Genymotion (der forresten er en ret god emulator) for ikke at skulle bruge 3000 forskellige telefoner :-)

50
16. august 2014 kl. 04:04

Ja og efter mere end 2 år er penetration kun 60% Du har ret at Android kan bringes til at se nogenlunde ud, men min pointe er at det er meget besværligt og at ADT's GUI builder er håbløs buggy og dårlig.

Ja altsaa hvis du mener at 60 % er lig med 80 % saa har du helt ret. Hint: Faa nu en kilde paa saa du ikke slynger tal ud. Se f. eks. her:

Kilde: http://www.engadget.com/2014/01/11/android-device-share-january-2014/

Det er ikke saa svaert. Eller, behoever jeg at sige at 4.0.4 er Ice Cream Sandwich og ikke Jelly Bean?

Du har ikke noget at bruge UI builderen til. Alle elementer er alligevel static og defineret i XML som faktisk vil sige at du kan have en designer med et minimum af programmeringsegenskaber til at definere UI mens udvikleren kan lave ting der passer bedre til hans speciale, samtidigt kan han referere og udnytte de objekter, der er defineret af designeren direkte. Det kan du ikke i MFC, det kan du ikke i Objective-C.

Hov vent, er der ikke ogsaa noget med at ADT er gratis, og kan koere paa alle platforme? Er der ikke noget med at Xcode kraever noget ret saa dyr hardware for at man kan skrive kode?

73
28. august 2014 kl. 22:53

Nu skal du få styr på din kilde. Nej Xcode kræver ikke noget ret dyr hardware.

Du kan kun koere Xcode paa Apple hardware. Mac OS er bundet til en specifik hardwareserie hvorimod ALLE andre producenter af udviklingsvaerktoejer kan afvikles paa x86 hardware med en eventuel windows licens (til Windows Phone). Android er cross platform.

Okay, du kan koere Mac OS i en virtuel maskine, men jeg tror ikke du skal regne med at det er en speciel effektiv model.

79
29. august 2014 kl. 00:40

</p>
<p>Og så lige et spørgsmål tilbage, hvorfor tror du ikke dette er effektivt. Både Linux med Unity eller med Gnome, og Windows 7 kører glimrende i en virtuel maskine.

Fordi der skal kompileres kode som er processor intensivt. Selv med en i7 processor kan du nemt bringe en virtuel maskine i knæ. Du skal også have en del mere RAM installeret i din maskine, til at køre det virtuelle OS og kompileringsprocessen.

Derudover, skal du køre en emulering af din mobile hardware inde i din virtuelle maskine, altså en emulering i en emulering - nu er vi nede i 3. lag og nu begynder det for alvor at blive langsomt. Du kan bruge USB passthrough, men det fungerer ganske elendigt, er langsomt, og kan introducere en lang række nye fejl når der skal testes.

81
29. august 2014 kl. 00:53

Fordi der skal kompileres kode som er processor intensivt. Selv med en i7 processor kan du nemt bringe en virtuel maskine i knæ. Du skal også have en del mere RAM installeret i din maskine, til at køre det virtuelle OS og kompileringsprocessen.

Jeg har 16GB RAM (DDR3 1333 Mhz) i min MacBook Pro og også i min MacMini. Det har kostet 800,- til dem hver. Så skal vi ike først lade være med at slås om RAM. Kompilering af kode kost ikke de store CPU cycles. en i5 kan sagtens anvendes. Jeg har dog en i7 Quad og en i7 Dual, og begge klarer da dette fortrinligt. Det er disk IO der er dræberen, så SSD igen. Og det er heller ikke dyrt længere. 1TB i den ene (koster 3.000) 512GB i den anden (1.400). Der kører en Windows 7 VMWare instans på min bærbare med 8GB RAM og dual core, og en Linux CentOS 6, med 2GB RAM og dual core. Der er altså ingen problemer. Faktisk kører Windows 7 under VMWare bedre og hurtigere, end den på en dedikeret Lenovo med 8GB RAM, Dual core processor og SSD. Jeg endnu til gode at opleve en VM installation hvor der er problemer, når det er til udviklingsmæssige forhold. Til spil med intensiv 3D Grafik vil jeg ikke bruge det.

USB passthrough virker fint på VMWare Fusion, er både hurtigt (data hastigheden på USB 2.0 er jo meget lav)

Jeg ved ikke om du kun har forsøgt med VirtualBox? For ja det produkt er ikke godt.,

72
28. august 2014 kl. 22:53

Nu skal du få styr på din kilde. Nej Xcode kræver ikke noget ret dyr hardware.

Du kan kun koere Xcode paa Apple hardware. Mac OS er bundet til en specifik hardwareserie hvorimod ALLE andre producenter af udviklingsvaerktoejer kan afvikles paa x86 hardware med en eventuel windows licens (til Windows Phone). Android er cross platform.

Okay, du kan koere Mac OS i en virtuel maskine, men jeg tror ikke du skal regne med at det er en speciel effektiv model.

71
28. august 2014 kl. 22:53

Nu skal du få styr på din kilde. Nej Xcode kræver ikke noget ret dyr hardware.

Du kan kun koere Xcode paa Apple hardware. Mac OS er bundet til en specifik hardwareserie hvorimod ALLE andre producenter af udviklingsvaerktoejer kan afvikles paa x86 hardware med en eventuel windows licens (til Windows Phone). Android er cross platform.

Okay, du kan koere Mac OS i en virtuel maskine, men jeg tror ikke du skal regne med at det er en speciel effektiv model.

78
29. august 2014 kl. 00:34

En Mac x86_64 maskiner med OS X er f.eks. en MacMini, den er altså ikke specielt dyr.

Du vil mene at en Mac Mini ikke er dyr. Det er en anden diskussion, normalvis er Apple dyrere på specifikationer end tilsvarende Windows computere.

Jeg kan købe en Windows PC til 2000 KR. Hvor er den Mac der koster det? Jeg skal jo kun kompilere lidt mobilkode på den.

Jeg kan stadig ikke anvende eksisterende x86 hardware, som kan afvikle alle andre styresystemer og alle andre Software Development Kits. I og med du selv har påpeget nødvendigheden i Mac hardware vil jeg gerne be dig om en anden gang og få styr på din kilde.

Der SKAL anvendes speciel hardware til Xcode, som er langt dyrere end hos andre producenter - og du kan ikke anvende eksisterende hardware med mindre du har en Mac. Ergo, en mer-anskaffelse, da de fleste virksomheder og private ikke anvender Mac.

80
29. august 2014 kl. 00:47

Jeg kan stadig ikke anvende eksisterende x86 hardware, som kan afvikle alle andre styresystemer og alle andre Software Development Kits. I og med du selv har påpeget nødvendigheden i Mac hardware vil jeg gerne be dig om en anden gang og få styr på din kilde.

Stråmand. Jeg har ikke plæderet for at man ikke skal bruge Mac hardware, blot at man ikke skal bruge dyr hardware. Nej en computer til ca. 4.500,- af den karat en MacMini er, det mener jeg absolut ikke er dyrt.

Definitionen af dyrt er når man betaler for meget for noget. Det mener jeg ikke man gør i det tilfælde.

Der SKAL anvendes speciel hardware til Xcode, som er langt dyrere end hos andre producenter - og du kan ikke anvende eksisterende hardware med mindre du har en Mac. Ergo, en mer-anskaffelse, da de fleste virksomheder og private ikke anvender Mac.

Altså Christoffer. Det du siger giver slet ikke mening. Du skrive man skal bruge speciel hardware til Xcode. Ja det skal man, det har du helt ret i. Det anfægter ingen vel. Så skriver du at den hardware er langt dyrere end hos andre producenter. Der er jo altså ikke rigtigt nogen andre producenter der laver denne hardware. Der er heller ikke nogen der laver en tilsvarende der er meget billigere. Du må gerne finde dem og liste dem (vi taler MacMini, men du må også gerne finde nogen hardware producenter der laver produkter som er sammenlignelige med MacBook Pro 15" Retina 512GB/1TB SSD, 16 GB RAM, som er meget billigere, og linke til deres produkter). Så skriver du noget som jeg helt forstår, men jeg tror du mener at skal man udvikle i Xcode skal man kåbe en Mac hvis man ikke har een i forvejen? Ja det skal man. Sådan er livet. Ligesom hvis du skal udvikle til Windows eller Windows Phone skal du købe en computer med Windows, hvis du ikke har een i forvejen. Der er ikke rigtigt nogen forskel der.

84
29. august 2014 kl. 02:59

Der er jo altså ikke rigtigt nogen andre producenter der laver denne hardware.

Lenovoen jeg har linket til ovenfor er identisk pånær kassen og en lidt ældre udgave af Intel HD Graphics. Samme type RAM, samme type SSD.

Formfaktoren er anderledes da Apple ikke laver 16:9 PCere, men den forskel er ret lige meget, især når opløsningen er den samme i højden. PPI er stort set identisk, faktisk har Windows PCen en anelse højere her.

Så bortset fra kassen der står Apple på, en lille ændring i formfaktor og prisen, så er der ingen forskel på Apples PCere og resten af konsummarkedet.

85
29. august 2014 kl. 09:29

Lenovoen jeg har linket til ovenfor er identisk pånær kassen og en lidt ældre udgave af Intel HD Graphics. Samme type RAM, samme type SSD.</p>
<p>Formfaktoren er anderledes da Apple ikke laver 16:9 PCere, men den forskel er ret lige meget, især når opløsningen er den samme i højden. PPI er stort set identisk, faktisk har Windows PCen en anelse højere her.</p>
<p>Så bortset fra kassen der står Apple på, en lille ændring i formfaktor og prisen, så er der ingen forskel på Apples PCere og resten af konsummarkedet.

Jeg ved ikke om du ikke kan finde ud af at læse specs? Men jeg kan oplyse dig om at de 2 maskiner ikke kan sammelignes. Jeg skal nok komme tilbage til hvorfor.

Din pointe var på et tidspunkt at man skulle købe dyr hardware for at kører Xcode. Det skal man ikke det er vist fastslået. Hardwaren er ikke dyr. Og dit argument var at det var hvis man havde Windows PC i forvejen. Altså er argumentet det samme hvis man sidder med en Mac og skal udvikle til Windows Phone. Altså er det ikke noget argument da situationen vendt 180 grader er den samme.

Den Lenovo har en SATA-3 SSD. Det er en meget billig og meget langsommere SSD end en dem der sidder på PCIe bussen i Apple. Indtil for nylig var det kun SONY VAIO der også havde dette. Check prisen på sådan en fætter.

Det kan også godt være den har en Core i7. Men på 1.8 GHz. Skal vi være enige om at den Core i5 der sidder i MacBook Pro er på 2.6 GHz?

Så har Mac'en 802.11ac Wifi. Lenovo har 802.11n som højeste.

Mac'en har 2 Thunderbolt porte go 2 USB 3.0 porte. Lenovo har 1 USB 3.0 port.

Ja "kassen" er ikke den samme. Mac'en har en fuldstøbt metalkasse, som gør den utroligt hårdfør. Hvordan har man pakket Lenovoen ind?

Derudover kan du jo se på den softwarepakke der kommer med Mac'en og så den som kommer med Lenovoen.

Det er IMO ikke muligt at lave denne sammenligning. Men fred være med det. Der er også folk der tror de køber en Audi A6 når de køber en Skoda Superb.

Anyway det var ikke det diskussionen gik på, så lad det ligge.

Du har endnu ikke henvist til en kilde der underbygger din påstand om at man skal købe dyr hardware for at kører Xcode.

86
30. august 2014 kl. 00:08

Derudover kan du jo se på den softwarepakke der kommer med Mac'en og så den som kommer med Lenovoen.

netop, der er lige en office pakke (Pages, Numbers og Key Note) med i købet med iCloud etc. Og så selvfølgelig mail, calendar, etc. etc. Men mindre man skal lave noget heftigt regneark gymnastik, så er Numbers fuldt tilstrækkeligt. Og det mange glemmer: Automator og Applescript som er suverænt hvis man ønsker at automatisere sine arbejdsprocessor. Og så er der selvfølgelig C++ og C compiler med også. Hvordan er det nu, hvad koster Visual Studio ?

87
30. august 2014 kl. 00:43

netop, der er lige en office pakke (Pages, Numbers og Key Note) med i købet med iCloud etc. Og så selvfølgelig mail, calendar, etc. etc. Men mindre man skal lave noget heftigt regneark gymnastik, så er Numbers fuldt tilstrækkeligt. Og det mange glemmer: Automator og Applescript som er suverænt hvis man ønsker at automatisere sine arbejdsprocessor. Og så er der selvfølgelig C++ og C compiler med også. Hvordan er det nu, hvad koster Visual Studio ?

Ja men hardwaremæssigt er MacBook Pro stadigt Yoga 2 Pro overlegen. Man kan fristes til at tro at skærmen er federe. Men det er et PenTile display, og der er vist ikke nogen bærbar der har slået Apple i color space mv. endnu. OS X vs Windows er heller ikke nogen fair match. Slet ikke når der ses på softwarebundle.

77
29. august 2014 kl. 00:34

En Mac x86_64 maskiner med OS X er f.eks. en MacMini, den er altså ikke specielt dyr.

Du vil mene at en Mac Mini ikke er dyr. Det er en anden diskussion, normalvis er Apple dyrere på specifikationer end tilsvarende Windows computere.

Jeg kan købe en Windows PC til 2000 KR. Hvor er den Mac der koster det? Jeg skal jo kun kompilere lidt mobilkode på den.

Jeg kan stadig ikke anvende eksisterende x86 hardware, som kan afvikle alle andre styresystemer og alle andre Software Development Kits. I og med du selv har påpeget nødvendigheden i Mac hardware vil jeg gerne be dig om en anden gang og få styr på din kilde.

Der SKAL anvendes speciel hardware til Xcode, som er langt dyrere end hos andre producenter - og du kan ikke anvende eksisterende hardware med mindre du har en Mac. Ergo, en mer-anskaffelse, da de fleste virksomheder og private ikke anvender Mac.

76
29. august 2014 kl. 00:34

En Mac x86_64 maskiner med OS X er f.eks. en MacMini, den er altså ikke specielt dyr.

Du vil mene at en Mac Mini ikke er dyr. Det er en anden diskussion, normalvis er Apple dyrere på specifikationer end tilsvarende Windows computere.

Jeg kan købe en Windows PC til 2000 KR. Hvor er den Mac der koster det? Jeg skal jo kun kompilere lidt mobilkode på den.

Jeg kan stadig ikke anvende eksisterende x86 hardware, som kan afvikle alle andre styresystemer og alle andre Software Development Kits. I og med du selv har påpeget nødvendigheden i Mac hardware vil jeg gerne be dig om en anden gang og få styr på din kilde.

Der SKAL anvendes speciel hardware til Xcode, som er langt dyrere end hos andre producenter - og du kan ikke anvende eksisterende hardware med mindre du har en Mac. Ergo, en mer-anskaffelse, da de fleste virksomheder og private ikke anvender Mac.

35
14. august 2014 kl. 18:49

Her du nogensinde hentet noget fra butikken?

Hver gang du ser dette billede er det fordi app'en får adgang til noget, og det meste der står på listen er oftest persondata, og ikke noget appen bruger til at kunne fungere.

42
15. august 2014 kl. 01:24

</p>
<p>Som du ser hvor? Hvem er det de sælger oplysninger til?

Hvem der nu er interesseret. Proev lige og tage et kig paa deres privacy policy.

Her er et par highlights:

At times Apple may make certain personal information available to strategic partners that work with Apple to provide products and services, or that help Apple market to customers.

What personal information we collect When you create an Apple ID, register your products, apply for commercial credit, purchase a product, download a software update, register for a class at an Apple Retail Store, contact us or participate in an online survey, we may collect a variety of information, including your name, mailing address, phone number, email address, contact preferences, and credit card information. When you share your content with family and friends using Apple products, send gift certificates and products, or invite others to join you on Apple forums, Apple may collect the information you provide about those people such as name, mailing address, email address, and phone number. In the U.S., we may ask for your Social Security number (SSN) but only in limited circumstances such as when setting up a wireless account and activating your iPhone or when determining whether to extend commercial credit.

Kilde> https://www.apple.com/legal/privacy/en-ww/

De kan goere lige praecis hvad det passer dem, saa snart du har accepteret terms og conditions - hvilket du SKAL for at overhovedet tage telefonen i brug. Med Android kan du takke nej, og lade vaere med at anvende Google Play, hvis det er det du vil.

20
14. august 2014 kl. 13:52

Er der slet ingen der er nysgerrige eller holder øje med Project Ara?

18
14. august 2014 kl. 13:39

Den bedste telefon jeg har haft er helt klart min nuværende Nexus 5. Den er uden bloatware som de andre producenter hælder på med løs hånd (Hvis man altså antager at Googles services ikke er bloat...det er en helt anden diskussion) Kameraet er, indrømmet, ikke det bedste, men resten spiller altså. Og til 3000 et direkte røverkøb!

25
14. august 2014 kl. 15:57

Den bedste telefon jeg har haft er helt klart min nuværende Nexus 5. Den er uden bloatware som de andre producenter hælder på med løs hånd (Hvis man altså antager at Googles services ikke er bloat...det er en helt anden diskussion)
Kameraet er, indrømmet, ikke det bedste, men resten spiller altså. Og til 3000 et direkte røverkøb!

Jeg har også en Nexus 5 (første androidmobil) og fik den i marts. OK, jeg vil ikke sige den er dårlig, men den lever ikke op til alt det hype der er omkring den.

Gode ting: 1) Notifications, de er meget hensigtsmæssigt indrettede. 2) Jeg han godt lide kameraet på enheden, det er fint nok til mig. 3) "Back"-knappen kan man godt savne på Apple enheder. 4) Tilstedeværelsen af videnskabelige regnemaskiner, der kan kapere imaginære tal. Det er en mangelvare på Apples appstore.

Ligegyldige ting: 1) Widgets. Jeg har ikke set nogle widgets der tilfører flere funktioner eller mere brugbarhed af telefonen, og så 2) 1080p...jeg tror 720p ville have været alt rigeligt. 3) Jeg kan emulere 6502 cpuer og køre MAME, men ingen af disse er særlig interessante med et touchscreen-interface. Men jeg kan da godt nørdgnække over at se C64erens startskærm med blinkende cursor. 4) Kompilere og fortolke stort set alt. Men hvem i alverden gider skrive kode på en 5" skærm uden taktilt feedback og kompilere noget stort på en latterligt lille cpu med begrænset batteritid?

Dårligt: Batterilevetiden er direkte pinlig. Nogle gange klarer man sig ikke gennem en dag. Og så en periodisk bug, jeg åbenbart er ene om at have: Låseskærmen hopper tilbage til slukket tilstand, hver gang jeg låser op. Kun en restart hjælper.

Konklusion: Nexus 5 er et ok produkt, som jeg med tiden har vænnet mig til, men Apple behøver da vist ikke ryste i bukserne foreløbigt.

17
14. august 2014 kl. 13:36

Personligt køber jeg alt mit tøj i genbrugsbutikker, der får jeg mest for pengene. Jeg ser måske ikke så køn ud, men hvad f..... Jeg går aldrig på restaurant, jeg kan lave mad meget billigere selv. Og min øl køber jeg i Aldi;-)

14
14. august 2014 kl. 13:06

jeg har købt håndværker telefon til min pap datter efter hun på 5 år har smadret 6 mobiltelefoner, en som er er rated til IP68

Ang. radio- og antennefunktionen så er der ingen som kunnen måle sig med Nokia, tro fanen de de skulle jo også virke i ødemarken :-)

Se evt. Forbrugertesten fra 30 juli i år på dr.dkhttp://www.dr.dk/tv/se/forbrugertesten/forbrugertesten-1-4#!/

Det gæller ikke bare Apple med også det andre top mærke at du betalt urimelig meget extra for mærket.

13
14. august 2014 kl. 13:02

Jeg vil dog gå i rette med din anbefaling om aldrig at købe med abonnement. Ofte koster det altså det samme efter 6 md inkl abonnement, som hvis du havde købt telefonen alene = gratis tale, data, sms, hbo etc etc i 6 md. (gælder dog ikke for Apple telefoner, og visse high end android) Særligt når man ringer ind til selskabet for at få et godt tilbud.

12
14. august 2014 kl. 13:02

Den bedste mobiltelefon jeg har haft nogensinde er en Nokia X3-02.5. I 2012 have jeg en Nokia Lumia 920, men min mistanke om at denne type smartphone ikke lige var mig blev bekræftet og d. 01-11 2012 købte jeg en Nokia X3-02.5 blå til 888 kr. Og jeg tror den holder i mange, mange år endnu. Den er bare supergod - og den kan faktisk i en nødsituation gå på Internettet og kigge Google Maps eller hvad man nu skal kigge. Men dette bruger jeg ret sjældent på telefonen. Mobilkamera bruger jeg også ret sjældent, bruger hellere almindeligt kamera - men hvis jeg ikke lige har dette med og har brug for at tage et billede, tager telefonen ret ok billeder. Tastaturet er godt og touch funktionaliteten ligeså. Det eneste jeg ærgrer mig over er at jeg ikke købte en i grøn også fordi den er også flot, til at have i reserve og til at bruge til mit lithauiske sim-kort, når jeg en sjælden gang er i Lithauen med arbejdet. Men hvid og sort er tilgængelig så måske køber jeg en af dem. Hvis jeg skulle få brug for helt at udskifte denne telefon og en af samme slags ikke kan fås, skulle det være en Windows Phone - ingen tvivl.

9
14. august 2014 kl. 12:16

En udpræget mangel ved de fleste anmeldelser og tests af mobiltelefoner, er deres totale ignorering af radio- og antennefunktionen. Hvad hjælper det, at ens telefon kan riste pølser, når den ikke kan bruges som telefon... Har selv taget den gamle Nokia i brug igen, da jeg her i Strandkantsdanmark, var nødt til at løbe ud på marken, for at holde forbindelsen når jeg brugte den "smarte".

11
14. august 2014 kl. 13:01

Pierre, Det du oplever skyldes måske dårlig 3g dækning i dit område? Jeg har på min Smartfon måtte vælge "kun GSM" i netværkstilstand, så får jeg fuld skrald på signalet. Så kan der ringes.

Det er måske værd at prøve hvis du savner at tale i din smartfon.

15
14. august 2014 kl. 13:15

Det du oplever skyldes måske dårlig 3g dækning i dit område?
Jeg har på min Smartfon måtte vælge "kun GSM" i netværkstilstand, så får jeg fuld skrald på signalet. Så kan der ringes.

Der er stor forskel på GSM antennen, og en del dyrere smartphones (bl.a. Apples) har faktisk en absolut horribel GSM antenne. Der er enkelte tests jeg har set, hvor en smartphone havde en anstændig GSM antenne, men kan ikke lige huske de specifikke modeller - mener det var nogle mid-level Samsung der var ok, men både Samsungs high-end og Apple var absolut elendige når det kom til GSM, så her vil et halvdårligt 3G signal være at foretrække frem for et godt GSM signal.

58
16. august 2014 kl. 17:18

Nu er det en sandhed med modifikationer, at Apple konsekvent har den dårligste antenne. Faktisk så i Professor Gert Frølund Pedersens undersøgelse, så havde iPhone 4, ja den med den berygtede udvendige antenne i rammen rent faktisk den næstbedste antenne i 900 MHz området lige efter en Nokia mobiltelefon, mens den var betydeligt dårligere i 1800 MHz og 2600 MHz områderne.

Det betød, at den havde glimrende 3G forhold hos Telia, 3 og Telenor, men de var forfærdelige hos TDC. TDC bruger stort set kun 2600 MHz til 3G, eller brugte, mens de forbeholdte 900 MHz til samtale, hvor der aldrig var problemer.

iPhone 4's største svaghed som telefon lå derimod i dens 1. generations støjreduktion. Den var første mobil med digital støjfiltrering. Her er problematikken den, at når man samtaler i mobilen, så bliver ens øre meget varmt pga glaspladen på telefonens front. Som følge af det vil man automatisk vippe telefonen mere og mere for at slippe lidt luft ind til det kogende øre. Denne manøvre fører mikrofonen i telefonens bund længre væk fra munden, og resultatet er, at ordene bliver til digitalt blipbåt, fordi det bliver filtereret. Det er blevet meget bedre i senere modeller.

Antennen på 2600 MHz båndet er blevet forbedret af flere omgange, men på 900 MHz båndet er det omvendte desværre sket - lige siden iPhone 4S

5
14. august 2014 kl. 11:14

Du skriver at apple aldrig er en god handel. Det er jo noget pladder. Hvis man vil have det mest sikre produkt med de mest sikre apps der findes på markedet, så er det den bedste handel. Bevares, hvis du kan lide et skod interface, apps der kun virker med bestemte størrelser og er fulde af malware, så spar endelige og køb en Android. Du kan også købe en windows, der er mindst 100 apps at vælge immellem! Hvis du virkelig har brug for en "smart phone" så er der ingen der er bedre en apple!

44
15. august 2014 kl. 01:50

Jeg synes ikke rigtigt det holder, at Apple skulle være en dårlig handel. Min nuværende iPhone 4 fylder 4 år om mindre end 20 dage. Den kører på sidste nye iOS - Bevares, der er funktioner, der er forbeholdt nyere modeller, men det er trods alt småting. Jeg gav i sin tid 1600 kr og 400 kr ekstra i abonnement pr måned i 6 mdr hos TDC. Det var altså 4000 kr, og den er ikke død endnu. batteriet holder stadig fint en hel dag, og mobilen får uden tvivl et nyt liv hos min søn, når jeg endelig opgraderer til september/oktober hovedsageligt for at få 4G.

7
14. august 2014 kl. 11:33

Tror du skal læse citatet som at du betaler for mærket ikke for funktionerne. iPhone kan ikke meget mere end andre der koster en lille smule mindre. Du betaler for æblet.

19
14. august 2014 kl. 13:50

Dennis Jørgensen beviser at han mere vidende end dig med hans kommentar. Det virker mere som at din første kommentar er for at forsvare overfor dig selv at du skal købe en så dyr iPhone når der er så mange bedre og billigere alternativer.

24
14. august 2014 kl. 15:53

Dennis Jørgensen beviser at han mere vidende end dig med hans kommentar. Det virker mere som at din første kommentar er for at forsvare overfor dig selv at du skal købe en så dyr iPhone når der er så mange bedre og billigere alternativer.

Tja både han og artiklens forfatter har da i hvert fald overset een ting. Det er holdbarheden. Her kører iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S og iPhone 5 stadigt. Dvs. de er henholdsvis 5, 4, 3 og 2 år gamle. Det er en rigtig god investering, set i forhold til de billige telefoner (Android baserede) som ofte går i stykker efter ikke lang tids brug, eller bliver for sløve. Bevares, der kommer ikke nyt iOS til 3GS længere (iOS 6 var sidste version) - hvilket betyder at supporten for device er lang når man køber Apple.

En 3GS på 5 år, hvad koster den om måneden, og hvilke telefoner kan konkurrere med den pris? Ikke rigtigt nogen tror jeg? Men kom frisk med et bud.

Gensalgsværdien på en iOS device er også høj, hvilket ikke bør overses.

Ja man betaler mere for Apple gear, men det holder længere, har længere support (3GS frem til September 2012). Det er lige præcist parametre der for alle andre varer gør at de koster mere. Desuden er sikkerheden bedre, udvalget af Apps er stort, og Apps kommer først til iOS. Er der noget bedre mobilt device end den nye iPad Air til spil?

29
14. august 2014 kl. 17:14

Tja både han og artiklens forfatter har da i hvert fald overset een ting. Det er holdbarheden.

Jeg er noget forundret over hvordan du er nået frem til at jeg skulle have overset noget omkring iPhones holdbarhed? (Den har jeg intet at udsætte på).

Jeg prøvede, på en fjollet måde, at gøre Lars opmærksom på at han nok havde overset brugen af humoristisk overdrivelse i indlægget; og reageret på en måde der var typisk for nye internetbrugere. At han så tog det som et signal til at gå Anders And-amok tager jeg som et tegn på at den bedømmelse ikke var helt i hegnet.

33
14. august 2014 kl. 18:11

eg prøvede, på en fjollet måde, at gøre Lars opmærksom på at han nok havde overset brugen af humoristisk overdrivelse i indlægget; og reageret på en måde der var typisk for nye internetbrugere

Hmm, brugte Mosaic, købte den første Netscape browser der blev udgivet engang i starten af 90'erne. Men det jeg går amok over er en så amatøragtig artikel om hvad der er en god og dårlig handel mht mobil telefoner.

26
14. august 2014 kl. 16:08

En 3GS på 5 år, hvad koster den om måneden, og hvilke telefoner kan konkurrere med den pris? Ikke rigtigt nogen tror jeg? Men kom frisk med et bud.

Jeg havde en 3GS før den nævnte Nexus, og med et par billige reservedele købt via Amazon har den fået nyt frontglas, bagside og batteri. Den kører storartet, selvom den er reduceret til medieafspiller, tilsluttet til bilens USB.

Faktisk var den en ren åbenbaring i brugbarhed, i forhold til min forrige telefon, en HTC Touch Cruise med WinM 6.1, der var så tragisk ringe, at den fik mig til at tvivle på det smarte i smartphonekonceptet.

4
14. august 2014 kl. 11:10

Enig med hensyn til iPhone-flasheriet og om alternative valg. Men pas på, som Jesper også nævner. Jeg har selv brændt mig på en LG-fon sidst, og vil sige, at det ikke er kameraet, der er vigtigst. Problemet med min sidste telefon er processoren, som i en hvilken som helst anden computer. Heldigvis har jeg ikke så meget brug for den, fordi jeg for det meste klarer mig godt med min laptop, men den sløve CPU i LG'en til 1.500 kr. ødelægger helt brugeroplevelsen, når man skal vente 5, 10 eller 15 sekunder på al ting.

3
14. august 2014 kl. 11:00

God artikel.

Jeg har købt en Moto G til 1600kr til mine piger. Det er vildt så meget man får for pengene. Den nye model har endda 3g lte net og sd kort.

Det er ret svært at forsvare at jeg skal have en model til 4-5000 kr efter at have prøvet sådan en i en uges tid.

10
14. august 2014 kl. 12:59

En bekendt har netop investeret i en Moto G efter at jeg anbefalede at tage et kig på den. Det virker til at være en rigtig lækker telefon, især til prisen.

2
14. august 2014 kl. 10:54

Spændende indlæg! Jeg overvejer at hoppe af smartphonebølgen, når iPhonen næste gang trænger til udskiftning. Din "Pris pr måned"-oversigt kan man virkelig lære noget af. Det kunne være fedt med en større oversigt, over hvor længe forskellige modeller i gennemsnit holder, sammenholdt med prisen på dem. Både en række smartphones og en række ikke-smartphones.

1
14. august 2014 kl. 10:27
  1. Du går til https://jolla.com/

  2. Du klikker på "Shop" oppe i højre hjørne...

Beklager, men jeg har ferie ;-)

41
15. august 2014 kl. 00:01

Kan kun tilslutte mig. Har ædt mig igennem flere Android telefoner. Fin hardware men middelmådig software. Elskede begge mine N900, men alderen viser sig tydeligt. SailfishOS er den nye begyndelse.

30
14. august 2014 kl. 17:19

Jollausers unite! ;)

Awesome telefon.. griner min røv i laser når jeg "glemmer" at lade den op hele weekenden, uden at det giver anledning til problemer. Men ok, jeg er så heller ikke klinet til min telefon 24/7. Men i modsætning til min Android på arbejde, så kan den altså overleve mere end 4 dage uden at æde sit batteri op.. min arbejds-samsung går gerne død hvis jeg ikke efterlader den i stikket før jeg går hjem.