HTML5 er fra flere sider blevet kørt i stilling som sproget, der skal befri indholdet for brugerne og lette udviklernes arbejde. Ikke mindst lever den åbne kode højt på sit potentiale til at udfordre native apps og skabe et reelt alternativ til App Store.
Men hvis sproget har vinger, hvad får så HTML5 til at flyve som en fri fugl over internettet? Det kan disse fem trends måske give et bud på.
1. Minus monopol
Meget har været skrevet om Apples jerngreb om iOS’ apps. Med HTML5 er der for første gang kommet et åbent alternativ på banen, der kan levere indhold direkte til brugeren uden om App Store på tværs af enheder. Den browserbaserede HTML5-app giver modsat native apps indholdsudbyderen mulighed for at fastholde ejerskabet, fordi Apple ikke kan begrænse og censurere det indhold, brugerne surfer forbi i deres browser.
Ligeledes spår TechCrunch, at flere browserudbydere i fremtiden vil hoste en app-platform lig App Store og dermed udfordre Apples lukkede økosystem. Google Chrome har allerede gjort det, og Opera fulgte trop for nyligt. Jeg er slet ikke i tvivl om, at udviklingen mod flere distributionsmuligheder for HTML5-baserede apps, vil øge udviklernes incitament for at slå sig løs på det nye sprog.
2. Ikke kun for kodehoveder
Til forskel fra dengang HTML5 var mere hype end realitet, har sproget i den grad fået et boost inden for det seneste år. Microsofts Internet Explorer har for nyligt investeret massivt i at forbedre sin HTML5-ydeevne betragteligt, så browserens ry som internettets dinosaur er på hastig retur, og IE står nu som frontløberen i udviklingen mod friere indhold. Dertil kommer, at HTML5 effektivt møver sig ind på ikke-kodehajer: Amerikanske Wix.com, der er en førende udbyder af bruger-genererede websites, tilbyder nu brugerne at oprettet websites i HTML5 på en måde, der ikke kræver det fjerneste kendskab til kodning.
3. Interaktive features
De syntaktiske muligheder i HTML5 har efterhånden manifesteret sig som sorte tal på flere virksomheders bundlinje. For websites i HTML5 har dokumenteret potentiale til at øge page views og fastholde de besøgende. Nye data viser, at webshops efter at have integreret HTML5-specifikke features som f.eks. interaktivt fotogalleri og GPS har forøget deres pageviews med 11 procent og sænket deres bounce rate med 15 procent. Det er tal, der er til at tage og føle på.
4. Forbedret offline-oplevelse
De fleste kender til fornemmelsen af træge web-apps. Den oplevelse forbedres i fremtiden, hvor muligheden for offline-brug øges. Her forbedrer en offline applikationscache HTML5-appens brugervenlighed og responstid, og med en lokal database undgår app´en at skulle køre retur til serveren, hvilket giver en hurtigere responstid.
På trods af, at ovenstående trends understreger HTML5’s helt indlysende fordele, er det vigtigt at beholde den pragmatiske tilgang, så sprogets potentiale ikke drukner i ukritisk skamros. For skyklapper har sjældent klædt nogen, særligt når der er tale om noget, der i den grad er blevet hypet som internettets nye og skinnende objekt. HTML5 er langt fra færdigudviklet, og det sætter sine klare begrænsninger trods høje ambitioner og begejstrede udviklere. Designmæssigt kommer vi ikke op på siden af Flash, og sikkerhedsmæssigt vil det nok kræve en holdningsændring hos mange brugere at skulle downloade apps direkte fra nettet uden App Stores malware-sikkerhed.
Der ligger uden tvivl en udfordring i at få HTML5 integreret perfekt på nettet. Men jeg tror på, at en grundig afdækning af sprogets muligheder og begrænsninger er et stort skridt på vejen. Det er udviklere verden over heldigvis allerede i gang med. Og det ændrer altså ikke ved, at HTML5 allerede er godt i gang med at forløse sit potentiale som den frie fugl i cyberspace.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.