Sådan kan Google-skolernes exit-strategi se ud
Halvdelen af landets kommuner bakser i disse dage med at finde løsninger på deres skolesystemer. Cirka halvdelen er i lommen på Google, og Datatilsynet er efter dem for ikke at sikre børns data tilstrækkeligt. Den anden halvdel er i lommen på Microsoft, som endnu ikke er kommet i søgelyset, men begge er amerikanske tjenester, der har hovedsæde i USA, som EU ikke anser som et sikkert tredjeland for vores persondata.
Derfor bør alle kommuner tænke langsigtet: Hvordan bygger vi et skolesystem op, som overholder vores lovgivning og som vi kan stå inde for dataetisk?
Her vil vi fokusere på de konkrete udfordringer, som Google-skolerne står med. En snak med Bjarke Alling, sikkerhedsekspert og direktør i Liga, der sælger ID-løsninger til kommunerne men ikke har noget med skolesystemer at gøre, peger på en relativt hurtig løsninger for dem, der har købt Chromebooks til deres elever.
Det vigtige i debatten er nemlig at holde ChromeOS (Chromebook = hardware + operativsystem) og Google Workspace helt adskilt. Det første er en PC med et operativsystem, det andet er en online-samarbejdsplatform. Ikke meget anderledes end en Macbook. Her kan du godt anvende den uden at bruges Apples øvrige programmer.
Når man logger på sin Chromebook og dermed ChromeOS kan man ændre default login fra Googles sky til ens eget loginservice (også kaldet IdP – Identity Provider). Dette kræver dog et særligt setup, som Wizkids varetager for skolerne.
Dernæst kommer så Workspace. Det er et applikationssystem med blandt andet delt drev, mail, kontorpakke osv. Såfremt man ønsker at bruge det, kan en kommune overveje at indføre en fælles kryptering af alle data som er placeret på fælles drev, og hvor krypteringsnøglen kun kendes af kommunen. Det er dog en ekstra omkostning til Google for denne service.
Kernen er imidlertid, at man som Chromebook-ejer ikke behøver at anvende Workspace. Man kunne jo bare vælge en anden platform. Tyske Nextcloud eller noget helt tredje.
Endeligt er der default-browseren. I sin logiske natur bruger ChromeOS Chrome Browseren. Men man kan også installere andre browsere. Firefox, Edge, Opera, som ikke tracker eleverne, og man kan vælge eksempelvis Ecosia eller Duck Duck Go som standard søgemaskine.
En alternativ browser kan så samtidig være en god anledning til at lære eleverne om browsere og privacy i takt med, at det passer rent undervisningsmæssigt. Med eksempelvis Firefox som browser vil rigtigt mange profileringsforhold blive elimineret.
Det vil altså være muligt at bruge den billigere Chromebook uden at gå all in i forhold til Googles øvrige services og selv de steder, hvor man ikke kan undgå dem, vil man kunne dataminimere de brugerdata, som Google har adgang til samt kryptere data i stor grad som muligt.
Googles løsning til skolerne omfatter Gmail, Hangouts, Chat, Meet, Docs, Sheets, Slides, Drive, og Google lover, at data ikke bliver brugt til målretning af annoncer. Men det er meget specifikt, og Google kan således stadig bruge data til f.eks. profilering og big data analyse.
Googles løsning omfatter ikke søgemaskine, Maps, Youtube og flere andre services Google stiller 'gratis' til rådighed for alle. Brugen af disse er ikke godkendt at Datatilsynet, for det er her, at alle bliver tracket og hvor man faktisk skal være 13 år for at tilgå dem.
De skoler, der er opmærksomme på sikkerheden, sikrer, at børnene ikke bruger de ikke-godkendte tjenester med deres Google/Uni-login. Derfor logger børnene ud af deres Google konto for at bruge dem. Og her ville det være en rigtig god ide, hvis skolerne lærer børnene, at der faktisk findes andre tjenester end Googles.
Dataethics.eu opstiller alle alternativerne her: dataethics.eu/da/digitalt-selvforsvar og LB Forsikring har finansieret en række undervisningsmaterialer udviklet af undertegnet i samarbejder med Center for Undervisningsmidler som findes her: dataforståelse.dk under 'læringsressourcer'.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.