Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Sådan implementerer du effektivt Zero Trust

10. marts kl. 08:022
Your_photo/Bigstock
Illustration: Your_photo/Bigstock.

Hvis virksomheder vil gøre sig forhåbninger om at være på forkant med cyberkriminelle og samtidig leve op til EU’s nye sikkerhedskrav, skal vi i gang med et langt højere niveau af databeskyttelse. Der er behov for Zero Trust-cybersikkerhedsmodellen for at beskytte virksomhedernes vigtigste data.  

Ordet Zero Trust er de seneste år blevet et buzzword indenfor sikkerhedsområdet på samme måde som GDPR blev for år tilbage indenfor person- og datasikkerhed. Som navnet antyder, hviler Zero Trust på tanken om, at absolut ingen i eller udenfor virksomheden er pålidelig og til at stole på, da ethvert netværk og enhver infrastruktur samt alle data potentielt kan blive angrebet.

For at implementeringen af Zero Trust ikke bliver et helt uoverskueligt projekt, skal virksomheden koncentrere sig om at beskytte det essentielle: Følsomme og forretningskritiske data, de såkaldte kronjuveler, der er afgørende for virksomhedens eksistensgrundlag. 

Det fungerer på den måde, at skulle det lykkes hackeren at komme igennem virksomhedens eksisterende sikkerhedsmur, danner Zero Trust cybersikkerhedsmodellen et ekstra beskyttelseslag ovenpå sikkerhedsmuren omkring de essentielle data i virksomheden. 

Europæiske virksomheder har 21 måneder til at komme i mål 

Zero Trust er ikke en ny model, men hvor det tidligere har været en manuel og ressourcetung proces at implementere, er det nu ofte overflyttet til cloud-baserede tjenester. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det betyder, at virksomheder i alle størrelser og på tværs af brancher kan implementere Zero Trust-sikkerhedsmodellen, der giver virksomheden mulighed for at regulere adgangen til systemer, netværk og data uden at opgive kontrollen. Derfor vokser antallet af virksomheder, der går over til Zero Trust-sikkerhedsmodellen også hastigt. 

Når jeg arbejder med cybersikkerhed i Fujitsu, møder jeg ofte virksomheder, der kender til alle Zero Trust-modellens fordele. Jeg møder dog sjældent virksomheder, som ved, hvordan de kommer i mål med Zero Trust.

Og det er især vigtigt at løse, efter EU’s medlemslande netop har vedtaget en ny version af Net- og Informationssikkerhedsdirektivet (NIS2). 

Det betyder, at europæiske virksomheder nu har knap 21 måneder til at implementere sikkerhedsforanstaltninger, der rækker langt udover det sikkerhedsniveau, virksomhederne har i dag. Derfor er det helt essentielt allerede nu at forberede virksomheden til at implementere Zero Trust-sikkerhedsmodellen. 

En effektiv implementering kræver tre tilgange

Med nedenstående tre tiltag øger virksomheder sandsynligheden for at komme i mål med det ekstra sikkerhedslag i løbet af 9-12 måneder – i stedet for at blive et projekt, som ofte løber over flere år. 

 1. Styr på brugerne
  Det er vigtigt at starte med brugerne. Ved at tage udgangspunkt i brugernes individuelle behov og arbejdsområder kan de rette ressourcer og adgange tildeles til den enkelte bruger. Med Zero Trust skal brugeren bekræfte sin identitet, før systemet giver adgang til virksomhedens data og ressourcer, som er specificeret for brugeren. 

  Brugeren har kun adgang til de data og ressourcer, som er nødvendige for at fuldføre arbejdsopgaverne, mens virksomheden har større kontrol over, hvem der har adgang til deres forretningskritiske data. Kort sagt vil styring af brugernes adgang betyde, at kronjuvelerne i højere grad vil være beskyttet. 

     

 2. Mikrosegmentering 
  Det næste tiltag er mikrosegmentering, som er en opdeling af virksomhedens systemer for at isolere virksomhedens elementer og data. Det betyder, at brugerne ikke frit kan tilgå virksomhedens systemer på én gang, men derimod kun kan åbne ét system, én app eller ét datasæt ad gangen, hvor brugernes adgang vil være beskyttet af en sikkerhedskomponent. 

  Mikrosegmentering giver derfor virksomheden større kontrol over systemer, apps og datasæt, hvilket resulterer i langt højere sikkerhed og robusthed overfor hackere. Hvis en hacker alligevel skulle få adgang til virksomhedens netværk, vil mikrosegmentering spænde ben for hackeren og lukke ned for adgang til de øvrige ressourcer, data og systemer på tværs af virksomhedens it-infrastruktur. Mikrosegmentering er derfor et tiltag, der vil kunne stoppe ondsindet aktivitet.   

    

 3. Brug de cloud-baserede værktøjer
  Det tredje tiltag handler om at anvende cloud-baserede værktøjer til at sikre adgang fra fjernbrugere til virksomhedens systemer og ressourcer. Ved at opsætte cloud-baserede værktøjer som en form for netværkskontrollør kan systemet automatisk opsætte virksomhedens netværk og it-infrastruktur til fjernbrugere, der har fået godkendt adgang. 

  På den måde bliver der etableret en sikker kanal for fjernbrugerens adgang til virksomhedens netværk, uden at adgangen vil udgøre en sikkerhedsrisiko for virksomheden. Tiltaget kendes også som Zero Trust Network Access (ZTNA). 

V2 Security 2023 | 10.-11. maj

Version2 byder endnu engang it-ansvarlige og -specialister velkommen til to spændende dage i København med 100 seminarer og mere end 3.000 deltagere, der mødes for at blive opdateret på den nyeste viden om it-sikkerhed, cloudløsninger og compliance.

TILMELD DIG HER

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores PRO debatredaktion på pro-sekretariat@ing.dk

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
20. marts kl. 12:54

Hej Niels

Jeg er slet ikke uenig i denne synspunkter :-)

Mit indlæg tager udgangspunkt i NIST SP-800-207, som jeg har arbejdet med og implementeret projekter med i flere år. Dette indlæg tager udgangspunkt i at både brugeren og ressourcen skal beskyttes of bekræftes før en adgang gives. Der er i alt 7 "Tenets" samt 6 implementeringsstep man skal "mestre" for at komme i kontrol/mål med sin Zero Trust Arkitektur baseret på NIST SP 800-207, og det er det som dette framework tager udgangspunkt i. At bruge Cloud er kun en del af løsningen, der er selvfølgelig flere måder at gøre det på. I denne kontekst skal man se Cloud som en del af værktøjskassen, data forbliver hvor de ligger.

Liste over de 7 Tenets fra NIST:

Tenet 1 : Resources. ... Tenet 2 : Secure Communications. ... Tenet 3 : Access provided Per-Session. ... Tenet 4: Policy based Access. ... Tenet 5: Continuous Monitoring. ... Tenet 6: Dynamic Authentication & Authorization.

1
14. marts kl. 20:18

Hvis der bruges cloud-værktøjer til at kontrollerer adgang for eksterne eksterne forbindelser, så har man tillid til værktøjets interne sikkerhed. Det mener jeg ikke er anvendelse af Zero-Trust. Måske tværtimod. Det første punkt omkring brugerkontrol kan jeg kun bifalde. Andet punkt om mikrosegmentering vil jeg gerne generalisere i sammen grad som det første punkt til noget i retning af "Styr på adgangene". Det næste (naturlige) trin kunne være "Styr på rettighederne", hvor vi komme mere over i Least Priviledge og Role-Based Access Control (RBAC) principperne. Alt i alt hælder jeg til at værktøjer også skal overholde Zero-Trust. Og så kommer arkitektur og implementering som en reaktion derpå.