Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

RIP GratisDNS Tak for mange gode år

2. februar 2022 kl. 09:35101
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

GratisDNS som blev opkøbt af One.com i 2020 forsvinder ... i marts 2022.

Det officielle lydsport til dette indlæg er Gammel Grunge, fordi jeg er lidt bitter, gnaven og grmpf. Da vi jo nu skal hade Spotify og allerede disliker youtube må I selv finde musikken på jeres favorit tjeneste, CD eller vinyl. Jeg hører Ten (Pearl Jam album) https://en.wikipedia.org/wiki/Ten_(Pearl_Jam_album)

Tak til Peter Larsen, GratisDNS

Lad mig lige starte positivt. Peter Larsen, gratislarsen, kært barn med flere navne er en institution i dansk Internet infrastruktur, punktum. Jeg har kendt Peter i en del år, men ser ham for sjældent.

Peter har siden 2001 drevet et lille firma GratisDNS, som voksede og voksede, til de pludselig havde en million domæner i DNS hosting. Den service som sikrer at opslag fra navn til IP-adresse m.m. altid virker. Det har ikke altid været let, og der har været en del udfordringer igennem årene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Denne DNS hosting har tillige været GRATIS, og mine domæner har været trygt under hans administration ihvertfald siden 2002! Det ved jeg fordi jeg har sendt email til supporten i Nov 2002! Finansieringen af en sådan gratis service er sket gennem køb af domæner samme sted, og Peter har altid haft et kæmpe udvalg af TLDer og en nem process til registrering af nye domæner. Han pushede også mange nye projekter, ideer, TLDer, funktioner osv. Husker I .tel? :-D

Samtidig skal man bestemt heller ikke underkende Peter Larsens enorme arbejdsindsats både internationalt og nationalt indenfor DNS området. Hvis vi nøjes med det nationale har Peter og GratisDNS fungeret som et bolværk mod mange ugennemtænkte eller direkte dårlige forslag, en del fra DIFO og DK-Hostmaster. Peter har været den irriterende vedholdende type, som har stillet de kritiske spørgsmål. Vi skylder ham en del tak for det arbejde.

Jeg har stor respekt for Peter og hans store arbejde, og under ham bestemt at have solgt firmaet til One. Hvis der bliver lavet en Hall of Fame for dansk internet har Peter efter min mening en sikker plads!

Nu skal det jo ikke blive en hel sørgetekst, for sidst jeg så Peter kort levede han i bedste stil og jeg er sikker på at han roder med noget interessant.

GratisDNS service stopper!

Jeg så igår et par tweets, at GratisDNS lukker, og ganske rigtigt jeg har fået en email. Det er også det første jeg mindes at have hørt konkret om lukningen af denne service.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er link til FAQ:
Ofte stillede spørgsmål om migreringen fra GratisDNS til one.com
https://help.one.com/hc/da/articles/4417467033489

... men generelt er jeg sådan lidt, WTF omkring emailen. Den er vagt formuleret, men der er en meget kort frist - marts til der sker noget vigtigt. Det betyder en kort måned til at finde fodfæste, hvad sker der, hvad skal jeg gøre.

Den umiddelbare reaktion er ihvertfald, jeg skal tage hånd om dette med det samme! Potentielt vil jeg få en regning og alternativt vil mine domæner ikke virker, og dermed alt email - inkl. den jeg driver for andre osv osv.

DNS får med rette skyld for mange udfald i service.

Hvad sker der

Mit abbonnement, altså min konto som jeg pt. betaler 0kr for, bliver overført.

> Vil DNS stadig være gratis?
> Alle nuværende gratis DNS-opsætninger vil blive overført til en af one.coms DNS-pakker. De fleste kunder vil kunne fortsætte med at administrere deres domæne- og DNS-indstillinger gratis efter migreringen.

Skal jeg være tryg ved sådan en formulering?

> Vil min pris ændre sig?
> Prisen vil være lidt lavere for nogle kunder, mens den for andre vil være lidt højere. Vi vil matche din nuværende hostingpakke hos GratisDNS/MXhotel bedst muligt. For selve domænerne gælder one.coms standardpriser for domænefornyelser. Hvis dit abonnement skal fornyes inden migreringen, sker det som normalt. Efter migreringen fornyes domæner gennem one.com.

> one.coms pakker har markant mere plads og ubegrænset trafik. Det betyder, at for de fleste kunder vil migreringen resultere i en opgradering af deres nuværende pakker. Du kan finde flere oplysninger om priserne for one.coms pakker på hjemmesiden. Her kan du se også priserne for domænefornyelser.

Jeg har +40 domæner af forskellig art, nogle "reserveret" og andre lidt redundante. Eksempelvis har jeg zenccurity.com, men også zencurity.dk - for at undgå fortrolige emails sendes forkert.

Så det er for mig ikke helt ligegyldigt om det er 100kr eller 200kr pr år/md/dag. Jeg har jo også netop overført "andres" domæner til dem selv, så de får en fin opkrævning fra DK-Hostmaster om deres domæne og deres email ligger trygt hos mig.

Derudover forsvinder reverse DNS, hvor jeg har 4 zoner 60.129.185.in-addr.arpa m.fl. så uanset hvad skal jeg finde et nyt sted til de 4 zoner.

Er du ikke bare nærig?

Generelt vil jeg ikke kalde mig nærig, men jeg vil godt vide hvad jeg køber, får og hvad aftalen generelt indebærer.

Jeg skifter fra 0kr med et stort antal navneservere, til et nyt admin interface, kun 2 navneserver records.

Den nye service er tillige med ukendt funktionalitet. Jeg har eksempelvis en DEL domæner som bruger templates hos GratisDNS og jeg skal finde ud af hvordan det kan gøres i det nye.

Så jeg er MEGET spændt på at høre mere om hvad det koster hos One og måske skulle man købe et testdomæne hos dem, for at checke admin interface. For fuldstændighedens skyld har GratisDNS aldrig været kendt for at have verdens bedste UX :-D

Teknisk er jeg utryg

Jeg kan læse i FAQ at de nye navneservere vil være

 1. ns01.one.com
 2. ns02.one.com

Lol fuck altså, one.com det kan I fandme godt gøre bedre!

 1. ns01.one.com has address 195.206.121.10
 2. ns01.one.com has IPv6 address 2001:67c:28cc::10
 3. ns02.one.com has address 195.206.121.138
 4. ns02.one.com has IPv6 address 2001:67c:28cc::138

Grunden til at jeg bander er at det er to navneservere med IPv4 og IPv6, fedt med IPv6. De er dog i samme AS, netværk, samme subnet - ihvertfald /24 udfra IP. De KAN teknisk set godt være placeret forskellige steder med .10 i den ene ende af verden og .138 i den anden. Det er sådan noget min ven F altid siger, selvom sandheden typisk er at folk blot har smidt to NS på samme subnet. Jeg mener det ser grimt ud, og traceroute peger uanset i samme retning når jeg prøver OG det er på eeeet netværk, AS nummer - AS51468 One.com AS

Fun fact, One er jævnligt udsat for DDoS og hvis deres netværk bliver utilgængeligt vil det gøre mine services utilgængelige hvis de hoster min DNS, selvom jeg har services som mail og web andre steder.

Laver man den samme undersøgelse er der 5 NS records for mine domæner hos GratisDNS idag, og disse er placeret på 5 forskellige netværk, 5 AS numre. Det giver alt andet lige en bedre redundans.

Det går galt

Jorden falder ned, eller noget i den stil.

Der er mange måder man kan flytte en service, og jeg har en del erfaring indenfor området. Både som kunde, eller den som skulle flytte noget. Det er ikke let.

Når vi så oveni lægger DNS timeout, DNSSEC bliver jeg med rette nervøs. Jeg kender jo personer som er ansat hos One, hej Peter og andre. De er teknisk kompetente og jeg har tiltro til dem.

Jeg har dog ikke tiltro til at nogen kan flytte et sådan setup uden problemer. Sorry folks, I kan vise mig planen, I kan forklare mig step for step hvad I vil gøre.

Jeg frygter nedbrud, og hvis jeg lader One gøre det, sker det udenfor min kontrol. Det er ikke en rar følelse.

Normalt når man skifter noget DNS er det med et mindre vigtigt domæne først, nedsætter TTL https://en.wikipedia.org/wiki/Time_to_live så der er kortvarige problemer. Det er en lang omstændelig process hvor man skal holde tungen lige i munden.

... men held og lykke

Min plan

Jeg har allerede fået venlige emails fra andre i samme båd, jeg kender mange som bruger GratisDNS. Så jeg forventer nok i denne uge at der er en del aktivitet omkring hvad alternativerne er.

Et alternativ er at drive et par navneservere selv, minimum en hidden master og så et par autoritative, eventuelt i samarbejde med andre i samme båd. Det kunne være Tyktech Thomas Rasmussen ville drive tykauth.voresdns.dk og jeg havde kramseauth.voresdns.dk og så pegede de blot på vores respektive hidden masters. NB: har ikke talt med Tykling, og han har jo OGSÅ andre opgaver i sit liv.

Det er dog for mig en uønsket ekstra opgave, som jeg har været glad for at GratisDNS drev. Blandt andet bruger jeg jo DNSSECC, og der er en vis amplification faktor / DDoS mulighed, som gør at man skal overvåge sådanne services, bruger ekstra software til at undgå osv. Grmpf.

Så min tanke pt. er at snakke med andre som er i båden på vej VÆK fra One og se hvad vi kommer frem til. Best case kan jeg disable DNSSEC ASAP, flytte nogle testdomæner snart, og resten inden de skifter til One.

Goodbye and thanks for all the DNS

101 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
100
9. april 2022 kl. 12:07

hvordan skifter i navneserver inde på DK-hostmaster? Jeg har ikke længere den mulighed, kan kun få en Autorisationskode, men den kan jeg ikke se hvordan jeg bruger hos f.eks cloudflare eller clouddns?

101
9. april 2022 kl. 17:06

Login på selvbetjening Vælg "Vis flere detailler" på domænet Click "Skift navneservere" link i højre side under "Administrér domænenavn" Indtast din nye primære navneserver Bekræft.

99
9. april 2022 kl. 12:05

Hvordan skifter jeg navneserver inde på DK-Hostmaster? Funktionen findes ikke rigtig længere, jeg kan kun få en Autorisationskode som min nye navneserver åbenbart skal kune bruge, men det har hverken cloudflare, clouddns eller andre jeg har kigget på?

98
9. marts 2022 kl. 12:39

Er nogen begyndt at blive flyttet ? Og hvad er erfaringerne ? Jeg har i forvejen velfungerende hosting hos one.com, men skal have flyttet en del dns services fra gratisdns

96
18. februar 2022 kl. 23:48

Hvilke dns services har log over ændringer og hvilke brugere der har lavet dem?

95
17. februar 2022 kl. 09:32

Jeg har mange små websites og derfor mange domæner. Jeg vil savne GratisDNS's template-funktion, hvor man let kan opdatere DNS for mange domæner på én gang. Denne funktion findes ikke mange andre steder – heller ikke hos dns.services, som ellers ser fint ud.

Hvis DNS-hosten understøtter API, kan jeg selvfølgelig scripte mig ud af det, men det må være plan B.

Kan nogen her anbefale en god DNS-host til dette use-case?

Jeg betaler gerne for DNS-hosting, men det skal helst være til en fast pris. Med afregning pr. domæne, bliver det hurtigt urimeligt dyrt med mine mange småsites.

94
16. februar 2022 kl. 01:06

Havde nok lige været på sin plads, med en opdatering inden jeg skrev herinde :)

Vi er på plads med API, både til zoneoprettelser, ændringer osv., og vil derfor kunne bruges til både administration af zonerne, men også acme.

Dog til f.eks. acme.sh, mangler der dog et dnsapi, og ligner ikke lige nogen af de eksisterende dur uden omskrivning.

93
15. februar 2022 kl. 23:31

En ting jeg mangler for at overveje en flytning er api-adgang.</p>
<p>Er det noget I har ( men ikke skriver det skore om ), eller noget det er på tapetet snart?</p>
<p>/Henning

Det er der ikke pt., men jeg tænker det kommer snarligt, fordi det er en af de ting, der kommer nogle henvendelser på, at folk godt kunne tænke sig.

Jeg tænker dog førsteprioritet mht. API bliver ACME, så der nemt kan laves dns challenge til f.eks. Lets Encrypt certifikater.

Så afhængig af definitionen på snart, så ja, det tænker jeg.

91
15. februar 2022 kl. 18:34

Jeg er bange for at du i så fald vil få en kedelig overraskelse på et tidspunkt.</p>
<p>DK Hostmaster har jo ændret på reglerne, så andre kan opkræve det årlige gebyr på vegne af dem - og det kunne være dem der hoster servicen (og dermed har fat i klokkespillet).

Andre KAN opkræve på vegne af DKHM.

Andre SKAL IKKE opkræve på vegne af DKHM.

Jeg forventer ikke at en tilfældig udbyder kan overtager opkrævningen uden af det godkendes af registranten.

En anden ting er jeg bare er endnu mere glad for at jeg har betalt for de resterende domæner på gratisdns i 3-5 år endnu.

Det giver da noget tid til at få dem flyttet væk.

/Henning

89
15. februar 2022 kl. 15:55

DK Hostmaster opkræver da selv den årlige fornyelse her, og det skal de blot fortsætte med. One.com skal ikke forny noget som helst, de skal blot have et par permanente poster i deres DNS. ;)

Jeg er bange for at du i så fald vil få en kedelig overraskelse på et tidspunkt.

DK Hostmaster har jo ændret på reglerne, så andre kan opkræve det årlige gebyr på vegne af dem - og det kunne være dem der hoster servicen (og dermed har fat i klokkespillet).

88
15. februar 2022 kl. 15:41

Btw, jeg kan se at jeres eget domænes navneserver er joker.com, er det noget du kan uddybe - og hvilke navneservere der evt. kommer i spil for danske brugere?

ns1.dns.services og ns2.dns.services. Det er egentlig et levn fra da vi startede ud - det er også på vores todo-liste. I det første halvanden års tid, havde vi kun to navneservere på samme redundante forbindelse i hver sin /24 (men samme v6 subnet), så var det for ikke at samle alle æg i samme kurv. Fordi hvad nu hvis..., så havde vi ringere vilkår, for at kommunikere noget ud. Vi har valgt at købe os ind hos DLX i Herning for noget tid tilbage, fordi de er en rigtig god mangeårig spiller på markedet, og med links til andre ISP'er end det vi havde i forvejen. Så det er ikke fordi vi ikke tør benytte vores egen service :)

86
15. februar 2022 kl. 15:22

Jeg tænker aldrig der kommer et nyt GratisDNS, fordi tiden er bare en anden. Der er ikke mange, som nu til dags, er tvunget til at køre drift fra deres kælder eller garage, for at få det man gerne vil have :)

Måske ikke, men på den anden side kunne man godt forestille sig at det på et tidspunkt går op for folk at hele tankesættet om skysovs måske ikke er så fedt endda.

Men bortset fra det, så vil jeg mene at det stadig har relevans at man kan holde dns og hosting af servere adskilt - jeg bruger f.eks. Hetzner og DigitalOcean (skal nu flyttes til Hetzner), men har været rigtig glad for at have hånd i hanke ved brug af GratisDNS, så man selv kan bestemme hvad der skal flyttes og hvornår.

Btw, jeg kan se at jeres eget domænes navneserver er joker.com, er det noget du kan uddybe - og hvilke navneservere der evt. kommer i spil for danske brugere?

85
15. februar 2022 kl. 14:57

Ja, jeg tænker også, at jeg presser V2s guidelines til det absolut yderste, men tænker faktisk det er yderst relevant i debatten, og derfor jeg tænkte, at jeg godt kunne tillade mig det. Også baseret på, at produktet der er i spil faktisk er gratis. Og som mangeårig bruger af GratisDNS, som selv har en del domæner, der skal flyttes (ting der virker flytter man jo ikke, selvom man har alternativer), og fast tilhænger i deres IRC kanal, så er jeg i samme båd som mange andre der skriver herinde.

Jeg tænker aldrig der kommer et nyt GratisDNS, fordi tiden er bare en anden. Der er ikke mange, som nu til dags, er tvunget til at køre drift fra deres kælder eller garage, for at få det man gerne vil have :)

84
15. februar 2022 kl. 14:56

... med diverse nu-flytter-dine-domæner-bla-bla, inklusive denne morsomhed:

De første kunder får adgang til deres nye <strong>brugervenlige</strong> one.com-kontrolpanel i midten af marts, og vi forventer, at alle vil være flyttet over inden for to uger.

Nå men djævlen ligger som bekendt i detaljen:

Efter migreringen vil dine domæner fortsat kunne nyde godt af gratis DNS. Du skal kun betale den årlige registreringsafgift, når et domæne skal fornyes. Når det sker, vil one.coms standardpriser for fornyelse af domæner gælde.

For hvis man så tjekker standardpris for fornyelse af domæner, så koster det 99 kr (formoder det er inklusive DK Host).

Mao. en fordyrelse på 39 kroner per domæne.

Det haster vist med at få flyttet - der er stadig ca. 176.000 domæner på ns1.gratisdns.dk, hvilket er ca. 20.000 ned på en uges tid.

83
15. februar 2022 kl. 14:41

Disclaimer: Jeg er medejer, men til dem der ikke har fundet et alternativ endnu, så var det måske et kig værd.

Normalt mener jeg at implicit reklame/anprisning af et firma er et uvæsen herinde, men med din tydelige anmærkning af tilhørsforhold og det ret beskedne pip, så mener jeg faktisk at det er ok du melder dig på banen (ikke alle får jo gratis reklame som blogger).

Og hvis du så også er aktiv i debatten her (omkring DNS), så er det jo et plus.

82
15. februar 2022 kl. 14:16

Jeg vil lige melde mig på banen herinde, med et gratis alternativ til GratisDNS.

https://dns.services

 • Danskejet og hosted, mulighed for primær og sekundær DNS.
 • Mulighed for IPv4 og IPv6 reverse DNS.
 • Og andre features (og flere på vej)
 • Gratis kontrolpanel.
 • Stort udvalg af domæner til konkurrencevenlige priser.

Disclaimer: Jeg er medejer, men til dem der ikke har fundet et alternativ endnu, så var det måske et kig værd.

81
14. februar 2022 kl. 19:06

Re: Alternativ til GratisDNS

Jeg har aldrig påstået at nordicway var gratis og det er ikke alle der synes at introduktions rabat er en dårlig ting.

Man skal betale for 1 webhotel hvor der kan ligge nogle få domæner for kr 348.- årligt for 10 Gb plads og ubegrænset trafik. Larsen tager/tog noget lignende (kr. 237,50/årligt) for et webhotel inkl. mail, med 2 Gb plads og 6 Gb trafik pr. måned, også med mulighed for flere domæner.

Forskellen er at Larsen havde gratis DNS service uden, at man behøvede et webhotel og nordicway kræver betaling af mindst 1 webhotel og derefter gratis ubegrænset DNS service til domæner, som man selv hoster på egne eller andres servere.

Jeg har brugt Larsens gratisdns i ca. 15 år uden webhotel med stor glæde og tilfredshed og de seneste 2 år med et webhotel hvor jeg var noget utilfreds med trafikbegrænsningen, 6 Gbit/md. er ikke meget.

Bemærk at jeg ikke har noget med nordicway at gøre udover, at jeg har 1 webhotel med 1 domæne liggende hos dem.

Mvh. Michael

80
14. februar 2022 kl. 17:31

nordicway.dk

Jeg kan ikke se, at de er gratis. Tværtimod står der nederst på siden om flytning af domæne:

Bemærk: Der skal tilknyttes et webhotel, hvis du ønsker at administrere dit domæne. Du kan ikke oprette mail-adresser eller DNS records, hvis du udelukkende køber et domæne.

79
14. februar 2022 kl. 17:21

nordicway

10 GB er ikke alverdens plads. Og slet ikke til ubegrænset antal domæner. Og jeg kan ikke lide firmaer, der lokker med lav pris det første år.

78
14. februar 2022 kl. 15:00

Alternativ til GratisDNS

Hej

Jeg er også "gammel" kunde hos Gratis-DNS og er berørt over overtagelsen. Jeg har surfet lidt rundt og fundet firmaet nordicway.dk, der tilsyneladende er dansk: Kontakt nordicway ApS Ny Banegårdsgade 48 8000 Aarhus Ckontakt@nordicway.dkCVR: 40745769

De tilbyder gratis DNS-hosting og betalings- web og mail hoteller ligesom Gratis-DNS. Er der nogen der kender dem, de er (endnu) ikke nævnt her i bloggen ?

Jeg har købt et testdomæne hos dem, det ser udmærket ud og cpanel-interfacet ligner meget det, som Gratis-DNS har og det er nemt at overskue og anvende :-)

Hvad siger i andre ??? Mvh. Michael

76
12. februar 2022 kl. 11:29

Jeg har flyttet mit DNS til hetzner.com og .com og .net domæner er flyttet til joker.com som registrator..

Hetzner's webinterface er ok logisk - for mig er det gratis, men jeg har også en cloud-server, jeg ved ikke om det er gratis uden?

Det er nemt at oprette zoner ud fra gratisDNS zonedrop filer..

75
8. februar 2022 kl. 23:10

Det er først nu det egentlig går op for en, hvor stor en betydning Peter har været for det danske IT. En stor tak skal lyde her fra. Trist at det ikke var muligt at finde en køber der ønskede at køre GratisDNS videre. Da det er tydeligt at One.Com kun har købt kundebasen med henblik på WEB og ikke ønsket at køre GratisDNS videre. Gad vide om de har været for arrogante og tror at kunderne vil blive selv om de dræber barnet.

Jeg står i en situation hvor de services jeg har haft hos GratisDNS kan jeg ikke lige genfinde. Jeg bruger Mailbackup, DNSSEC, SFP, IPv6/IPv4, rDNS, API og ja et dejligt nemt interface. Og ja sikkert noget jeg lige har gemt som man havde som en selvfølge hos GratisDNS.

Og for en bekendt mail forward.

Hvor finder man et alternativ til dette?

73
8. februar 2022 kl. 07:40

De har de to nærmeste på dig stående i Frankfurt, men de har en hel flok verden rundt, hvis du kigger på deres hjemmeside (scroll lidt ned på forsiden). Så lige der er jeg ikke nervøs. Tværtimod virker det mere og mere ordentligt, jo mere jeg får sat mig ind i det. Jeg tror det er en vinder for mig.

Det skal jeg ikke udelukke, men mine traceroutes fra 4 forskellige netværk i europa get alle via den samme router inden den ramte en server der nok står i Frankfurt.

Men jo. Deres kort ser bedre ud end min test, omend alle servere ser ud til at være ved samme provider.

/Henning

72
8. februar 2022 kl. 00:54

Men de har vist også deres (2) dns-servere stående samme sted

De har de to nærmeste på dig stående i Frankfurt, men de har en hel flok verden rundt, hvis du kigger på deres hjemmeside (scroll lidt ned på forsiden). Så lige der er jeg ikke nervøs. Tværtimod virker det mere og mere ordentligt, jo mere jeg får sat mig ind i det. Jeg tror det er en vinder for mig.

Nu skal jeg bare lige have hevet en zonefil ud af gratisDNS, der ikke er sovset til med HTML-tags og newlines.....

71
7. februar 2022 kl. 21:52

Enig deSec.io ser ret overbevisende ud. Jeg planlægger at flytte mine 4 domæner derover inden de bliver auto migreret til one.com Er der ellers nogen der har brugt deSec?

Jeg har ikke erfaring med dem, men skal da lige ha kigget lidt mere på dem.

Men de har vist også deres (2) dns-servere stående samme sted

 1. henning@hp:~/Dokumenter$ host ns1.desec.io ; host ns2.desec.org
 2. ns1.desec.io has address 45.54.76.1
 3. ns1.desec.io has IPv6 address 2607:f740:e633:deec::2
 4. ns2.desec.org has address 157.53.224.1
 5. ns2.desec.org has IPv6 address 2607:f740:e00a:deec::2

/Henning

70
7. februar 2022 kl. 21:07

Enig deSec.io ser ret overbevisende ud. Jeg planlægger at flytte mine 4 domæner derover inden de bliver auto migreret til one.com Er der ellers nogen der har brugt deSec?

69
7. februar 2022 kl. 17:28

Nu er det vel netop også sådan at du som bruger af en gratis service, vel ikke rigtigt kan tillade dig at stille en masse krav?

Hvorfor i øvrigt ikke ?

Og stiller jeg krav, når det er noget der ligesom skal være defacto standard i dag for servicen ?

Problemet med gratis service er at det er gratis. Det er altid prisværdigt at nogen stiller noget gratis til rådighed. Men det er jo ikke nødvendigvis brugbart, hvis der er ikke sker noget udviklingsmæssigt med servicen og kravene for sådan en service vokser, pga. ændring i f.eks. sikkerhedskrav.

Så det er jo som sådan ikke mig der stiller krav, jeg kunne såmænd godt nøjes med alm. simpel DNS, men det kan verdenssamfundet jo klogt nok ikke....

68
7. februar 2022 kl. 11:55

Jeg har også været glad for GratisDNS, brugte dem som vores DNS til alle vores domæner, men skiftede til Cloudflare for at udnytte deres CDN og så har de et API. Men de understøtter ikke reverse DNS.

Nogen der har nogle forslag til nogen der tilbyder reverse DNS? Vi har har vores eget IP range, hvilket ikke alle understøtter, har jeg erfaret.

67
7. februar 2022 kl. 09:27

Jeg er lidt overrasket over at ingen har nævnt deSEC.io som alternativ. Er det fordi ingen har hørt om det, eller fordi det sutter? Umiddelbart virker det som om det sætter ret mange krydser:

 • Gratis
 • Open Source backend
 • Dokumenteret API
 • LetsEncrypt support
 • Backet af en non-profit Tysk(!) org.
65
6. februar 2022 kl. 23:03

Til info, så har he.net (transit provider + kendt IPv6 tunnel broker) også en DNS tjeneste (i åben beta) - og den kan også være med.

https://dns.he.net/

"Smart mode IPv4 and IPv6 reverse zones simplifies reverse zones. Slave support Multiple reverse zone formats: Standard, RFC 4183, RFC 2317, DeGroot." +meget andet

Hvilket lyder som noget der efterspørges herinde.

Det er ganske gratis, og jeg får ikke noget for at pege på den. :-)

64
4. februar 2022 kl. 21:34

Det lyder bestemt også som en god ide, men nogle af os har flere hundrede domæner liggende hos GratisDNS og samtidig benytter alle deres funktioner, som Ind.com eller andre ikke tilbyder.

63
4. februar 2022 kl. 20:46

og Tak for en fantastisk indsats igennem årene

Du har fuldt ud fortjent alle de knap 24 millioner i salget.

One.com beklager, men i har virkeligt gjort en stor fejl, ved at nedlægge gratisdns, inden ALLE funktioner er blevet "kopieret", i får måske en chance, men jeg agter ikke at blive længe, da i netop ikke kan erstatte gratisdns, havde i derimod valgt at beholde navnet og bare have skrevet "drevet af one.com" ville i på sigt have fået noget for jeres penge.

Jeg skriver ovenstående her, fordi jeg simpelthen ikke orker at finde ud af jeres hjemmeside, jeg har været kunde hos jer før, og har aldrig fortrudt at jeg fandt noget andet, og kan da se at i ikke har rykket jer overhovedet.

62
4. februar 2022 kl. 20:41

Man kunne jo lave et system, så et par folk med gode netforbindelser gik sammen om at køre en DNS på hver deres server. Du tager et par af mine domæner, og jeg tager et par af dine.

59
4. februar 2022 kl. 11:25

Jeg har nu prøvet at overføre et enkelt domain til cloudflare, det ser umiddelbart fint ud. UI er ganske fint (mine referencer er route53 og gratisDNS, så jeg er nem at imponere). Det ligner at jeg kan det jeg skal bruge, BORTSET fra ipv6 reverse. Det er tilsyneladende en enterprise feature. Øv.

58
4. februar 2022 kl. 08:14

Kan rigtigt godt lide QuickDNS, men projektet er desværre meget mangelfuldt mht. nye funktioner, f.eks. DNSSEC. Jeg har forståelse for at projektet er frivilligt og man derfor ikke kan forlange, men tror også at man i den sammenhæng, skal forstå at uden brugere, så heller ikke nogen tjeneste, gratis eller ej.</p>
<p>Så der mangler noget konkret udmelding fra projektet, andet end den mur af tavshed der er, hvis man prøver at få kontakt.

Nu er det vel netop også sådan at du som bruger af en gratis service, vel ikke rigtigt kan tillade dig at stille en masse krav?

Det er helt fair at ønske sig funktioner osv, men at stille krav, ja så skal man nok finde et andet sted at være.

QuickDNS udsprang af et konkret behov vi var nogle stykker der havde, og så blev det åbnet for offentligheden.

Jeg er forøvrigt sikker på at du kan få dit abonnement refunderet hvis du er utilfreds med servicen ;-)

57
3. februar 2022 kl. 23:25

Er der nogen der har fået svar fra one.com ang. denne opsætning?

Har 1.500 domæner hos gratisdns som sekundær/hidden opsætning så får pænt travlt hvis vi er nødtil at finde anden løsning samt få vores kunder til at acceptere redelegeringer inden udgangen af marts :/

56
3. februar 2022 kl. 20:48

Uhm...

#:~$ host -t ns quickdns.dk quickdns.dk name server ns2.quickdns.dk. quickdns.dk name server ns1.quickdns.dk. quickdns.dk name server ns4.quickdns.dk. quickdns.dk name server ns3.quickdns.dk.

#:~$ host -t a ns1.quickdns.dk ns1.quickdns.dk has address 178.62.214.234 #:~$ host -t a ns2.quickdns.dk ns2.quickdns.dk has address 185.126.153.42 #:~$ host -t a ns3.quickdns.dk ns3.quickdns.dk has address 178.62.214.234 #:~$ host -t a ns4.quickdns.dk ns4.quickdns.dk has address 185.126.153.42

Det bekymrer mig at de "lader som om" de har 4 nameservers... meeeen

55
3. februar 2022 kl. 20:11

One.com har nu opdateret deres FAQ, så det fremgår at almindelig gratis DNS fra GratisDNS også vil være det hos dem:

Vil DNS stadig være gratis?

Ja. Alle nuværende gratis DNS-opsætninger vil blive overført til en ny one.com-pakke med gratis DNS-admin. Det betyder, at alle GratisDNS-kunder vil kunne fortsætte med at administrere deres domæne- og DNS-indstillinger gratis efter migreringen.

Men jeg valgte dog alligevel at flytte til dns.hetzner.com. Det er gratis at oprette en "DNS Console" account. Som udgangspunkt kan man have 25 domæner, men kan få flere ved at skrive en email til dem.

Der kan redigeres/importeres rå BIND zone-filer, og der er mulighed for "hidden primary" - de kalder det "Secondary".

54
3. februar 2022 kl. 18:10

Hej Mads.

Du nævner at Simply.com ikke har et forhandler-koncept. Det har curanet.dk til gengæld på reseller.curanet.dk. Så vidt jeg husker koster DNSen heller ikke noget derinde. Og ligeledes mener jeg at vi får månedlige regninger fra dem.

Held og lykke med projektet. Jeg håber du finder en løsning på rDNS og deler den her.

/Søren Thing

53
3. februar 2022 kl. 13:33

Re: Join forces med QuickDNS?
(Svar til #44)</p>
<p>Et par kommentarer til din opringning: Jeg vil ikke overdrage projektet, da det i høj grad er andres indsats, der ligger bag quickdns - og selv om de ikke længere er en del af projektet, vil jeg ikke blot give deres arbejde væk. Sekundært, der er et par venner, der har vist interesse for at bidrage. Mht. rDNS - jeg afviste bestemt ikke, at det er en interessant - og kommende - feature, men DNSSEC og hidden primary prioriteres højere; det var ordret hvad jeg sagde. /STL

Kan rigtigt godt lide QuickDNS, men projektet er desværre meget mangelfuldt mht. nye funktioner, f.eks. DNSSEC. Jeg har forståelse for at projektet er frivilligt og man derfor ikke kan forlange, men tror også at man i den sammenhæng, skal forstå at uden brugere, så heller ikke nogen tjeneste, gratis eller ej.

Så der mangler noget konkret udmelding fra projektet, andet end den mur af tavshed der er, hvis man prøver at få kontakt.

Jeg flyttede i sin tid domæner til QuickDNS, pga. at jeg var træt af nogle uheldige episoder fra GratisDNS's side (betalt tjeneste). Må sige at det bare har kørt super duper, men at der altså mangler en masse nye funktioner. Så det vil jeg håbe der kommer med noget mere udmelding omkring.

52
3. februar 2022 kl. 13:25

Flyttede uden problemer til simply.com. Måtte dog tilføje et par manglende txt records til importen fra gratisdns.

51
3. februar 2022 kl. 13:09

DNS Servicen hos Simply.com er gratis efter oprettelse, du betaler kun for evt. fornyelse af domæne. Det er præcis som du kender/kendte det hos GratisDNS.

I øvrigt har Simply grebet en åbenlys reklamemulighed og sendt følgende:

[qoute]Hvis du har domæner et andet sted end hos Simply.com, så er det nu du skal slå til - brug rabatkoden "GRATISDNS" og få vores DNS-service kvit og frit.

Der er intet årligt gebyr på DNS-service - Du betaler altså kun for fornyelse af domæne [snip] [/quote]

Jeg grinte højt og, på trods af at jeg er kunde ved Simply, tænkte jeg på Mikael Bertelsens ord om Loud/24syv.

50
3. februar 2022 kl. 10:21

(Svar til #44)

Et par kommentarer til din opringning: Jeg vil ikke overdrage projektet, da det i høj grad er andres indsats, der ligger bag quickdns - og selv om de ikke længere er en del af projektet, vil jeg ikke blot give deres arbejde væk. Sekundært, der er et par venner, der har vist interesse for at bidrage. Mht. rDNS - jeg afviste bestemt ikke, at det er en interessant - og kommende - feature, men DNSSEC og hidden primary prioriteres højere; det var ordret hvad jeg sagde. /STL

49
3. februar 2022 kl. 10:13

Har det på et par domæner allerede.

48
3. februar 2022 kl. 09:54

joker.com bruges af GratisDNS for .com, .net, .info og måske flere. Det ser ud til at være rimelige priser. Nogen der har erfaring med, at være kunde direkte ved dem?

47
3. februar 2022 kl. 09:51

Har du overvejet Hetzner (også gratis), jeg ved ikke om de har reverse-dns, men et fornuftig API findes. Jeg har kun overflødig kigget, men jeg ville selv fortrække Hetzner istedet for CloudFlare eller Route53.

Quickdns kunne jo også være interssant ... så...

45
3. februar 2022 kl. 09:14

Hej Mads

Det bliver lidt ananas i egen juice. Men vi har allerede support for 1-click DNSSEC på .dk domæner i DLX (gratis selvfølgelig) Hidden primary supporterer vi også. Du er velkommen til at kontake mig.

44
3. februar 2022 kl. 09:04

Hej Anders,

Siden Christian, Andreas og Jeg forlod projektet i 2017 har Sonny så vidt jeg ved kørt det videre alene, så måske kunne han bruge en hånd eller to til at hjælpe ham med det.

Jeg tillod mig at ringe til Sonny, i håb om at man måske kunne overtage hans projekt - det har tydeligt lagt stille i mange år og der kunne måske være en indgangsvinkel til noget rigtig godt for andre. En ny Gratis DNS kunne være max vildt !!

Desværre var han ikke interesseret i at overdrage projektet eller for den sags skyld indgå i nogen form for samarbejde - det lød meget som om han ønskede at kører solo. Han nævnte at en af årsagerne var at der var flere om det - men på dig lyderdet som om at han er alene ?

Jeg kunne fornemme at han var ligeglad med at projektet havde lagt stille og dermed ikke ligefrem skabte trykhed for nye brugere - det var ikke hans fokus.

Han ville se på DNSSEC og hidden primary, men ikke noget som ville komme lige foreløbigt. rDNS kunne ikke komme på tale, da han desværre ikke kunne se noget formål med det.

WHAT to do ?

43
3. februar 2022 kl. 08:36

Svaret ville blive langt nok til en serie blog indlæg, måske jeg skulle se på det

42
3. februar 2022 kl. 08:31

Jeg husker webinterface hos QuickDNS som ganske fint

Mange tak, det var vist mig der stod for det UI dengang vi startede QuickDNS for mange år siden.

Siden Christian, Andreas og Jeg forlod projektet i 2017 har Sonny så vidt jeg ved kørt det videre alene, så måske kunne han bruge en hånd eller to til at hjælpe ham med det.

Jeg kan ihvertfald se at der kommer en lind strøm af nye brugere derovre.