Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Rigtige Mænd er i Cyberhjemmeværnet

Af Poul-Henning Kamp12. juni 2019 kl. 23:5426
Artiklen er ældre end 30 dage

Ude på det Sydvestsjællandske Bondeplateau hvor jeg kommer fra, var alle ordentlige bønder med i Hjemmeværnet.

Ud over relativ nem adgang til "blålyn" ved nytårstid, våbenskabe der indeholdt maskinpistoler sammen med jagtrifler og -geværer og en ekstra tjans med dyrene når de var på den årlige øvelse, var det ikke noget vi lagde ret meget mærke til.

Som regel blev de på øvelsen sat til at bevogte Stigsnæsværket og Gulfs raffinaderi ude på Stigsnæs, mens såkaldte "specialstyrker" skulle prøve at kravle ind og sabotere samme.

Et år lykkedes det dem at fange en vesttysk frømand, han havde ligget så lang tid i sneen at han blev forkølet og kom til at nyse. Det hørte vi en del bragetale om i de følgende år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så var der var selvfølgelig dengang vi experimenterede med at høste frosne porrer med slagboremaskine og blålyn.

Og dengang konen blev muggen på bonden over at finde bagagerummet fyldt med ammunition fordi han havde glemt at læsse det af.

Men derudover var mest sådan en slags årlig "Ironman for Venstrebønder".

Nu er der folk der rumler med tanken om at vi skal have et "CyberHjemmeVærn":

"Tanken kunne være at skabe en kommandostruktur med frivillige, der stiller deres ekspertviden til rådighed i tilfælde af et cyberangreb eller deres kapaciteter såsom servere til rådighed for forsvaret. Noget lignende er gjort i Estland, som i 2007 blev udsat for et massivt hackerangreb og tre år senere skabte Küberkaitseliit (KKL) en cyberenhed under det estiske hjemmeværn. Skal Danmark gå samme vej, så danske cyberkapaciteter kan samles og koordineres i tilfælde af et angreb?"

Der er indkaldt til (gratis) IDA-IT debat-møde om emnet d. 18 juni 16:00-18:00

…Der er stadig enkelte ledige pladser.

phk

26 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
25
18. juni 2019 kl. 14:38

det gode gamle hjemmeværn holder stadig øvelser - er selv med på 22. år.

23
17. juni 2019 kl. 20:30

Ethvert beredskab kræver træning.

Så selvom dette fine initiativ ikke skulle medføre en egentlig forsvarsstyrke, så kunne det medføre en "træningsstyrke" - altså et antal begavede, kreative personer, som vil og kan agere angribere overfor det egentlige cyber-forsvar. Hvordan skal de ellers træne og øve sig ?

Den model benyttes af alle forsvar og beredskaber i enten planøvelser (ved skrivebordet) eller ude i felten / på havet / i luften. Mangen en udenlandst specialstyrke (nys eller ej) er overrrumplet af en hjemmeværnssoldat med lokalkendskab.

Husk lige: dette er alvor !

21
15. juni 2019 kl. 10:42

Vi arbejder på sagen, forventer at streame via

https://m.facebook.com/techtopiadk/

(Podcasten Techtopias side på Facebook, hvor streaming udmærker sig ved IKKE at kræve login)

Link kommer når vi skaber streamen.

20
14. juni 2019 kl. 21:46

Eller måske vi kan træne cybermusklerne ved at lokke p-hk til at ændre klokken på alverdens D-link routere til at være før epoch, subsidiært efter 2038-time_t-mageddon?

19
14. juni 2019 kl. 21:42

Er det når vi i Danmark indkalder Astralis og North til at e-sporte nogle russiske trolde ud af de danske Counter Strike-servere?

ruller med øjnene

18
14. juni 2019 kl. 15:43

Jeg bærer altid Cyberforsvarsvåben på mig. Dog er en mobil ikke det bedste værktøj.

17
14. juni 2019 kl. 15:41

Jeg bor i Skagen. Der er godt nok langt til København for at tage et kort møde. Jeg antager at streaming er muligt ? Ellers er det en fejl at jeg er tilmeldt.

16
14. juni 2019 kl. 09:46

Desværre går krig tit i højere grad ud over amatørerne end de professionelle, så i mine øjne er det fint at få delt noget viden og uddannelse ud til dem også.

For at modvirke dette så foreskriver USA forfatning at alle har ret til ikke blot at bære våben, men at organisere sig i en milits.

Det er måske ikke så ligetil at sammenligne retten til at bære våben med retten til at forsvare sin egen computer. Den ret har vi, men måske burde det nærmere være en pligt.

15
14. juni 2019 kl. 09:29

Der er brug for en struktur for folke-cybersikkerhed. Disse folk skal selvfølgeligt ikke sidde og lave cyberangreb på fremmede magter ... det skal foregå i mere professionelt regi.

Men i tilfælde af cyberkrig vil der være brug for en hær af frivillige der kan "reboote" landet. Dvs. når halvdelen af landets kabelmodemer har fået overskrevet firmware er blevet til "brevvægte", når alle HP printere i små og mellemstore virksomheder periodisk laver DDOS angreb på kritiske komponenter fordi deres firmware er inficeret, etc. etc.

I toppen af et cyberhjemmeværn skal der sidder eksperter der kan samarbejde med andre myndigheder. Længere nede er der brug for folk der kan organisere alle fodtusserne ... dem der rent faktisk får rebootet landet.

14
14. juni 2019 kl. 09:14

Min holdning er at krig er for alvorlig en sag at overlade til amatører

Desværre går krig tit i højere grad ud over amatørerne end de professionelle, så i mine øjne er det fint at få delt noget viden og uddannelse ud til dem også. Om det så også gælder inden for IT-krig ved jeg ikke nok om. Men mon ikke der bliver lavet et sammendrag af mødet så vi kan blive lidt klogere.

12
13. juni 2019 kl. 18:39

Hm det er kl 16 ... der har jeg ikke fået fri fra arbejdet endnu. Det kunne have været belejligt hvis det var senere.

11
13. juni 2019 kl. 15:48

Jeg kan ikke helt gennemskue om PHK - efter at have refereret det Slagelsegensiske hjemmeværns triumfer - synes det er en god eller dårlig ide at oprette et cyber-hjemmeværn.

Min holdning er at krig er for alvorlig en sag at overlade til amatører (politikere inklusive, i øvrigt).

Det "gamle" hjemmeværn havde til opgave at hjælpe med at forsvare dansk territorium og operere efter den regulære hær var besejret - det var en måde at opsuge alle de bevæbnede modstandsfolk, der havde rendt rundt og gjort livet surt for tyskerne under 2. verdenskrig. Staten fik registreret hvem de var og fik (nogenlunde) kontrol over hvilke våben de havde, og så var det officielle Danmarks voldsmonopol sikret.

Hvad er det lige et cyber-hjemmeværn skal tage sig af - hvilke systemer skal det forsvare? Hvornår skal det træde i aktion? Hvad er det OK at angribe og hvem er fjenden? Hvordan forestiller man sig at cyber-våben skal kunne reguleres? Der er jo ikke lige et bundstykke på NotPetya koden som staten kan låse inde, indtil de mener det skal bruges.

Jeg fatter ikke hvordan det kan være en gevinst for samfundet. Der er af og til en mentalt ustabil hjemmeværnsmand der går amok og skyder uskyldige. Cyber-hjemmeværnsmanden kan også gå amok, og så har vi potentielt problemer i en helt anden kaliber.

10
13. juni 2019 kl. 14:48

så danske cyberkapaciteter kan samles og koordineres i tilfælde af et angreb?

Tja, det gode gamle hjemmeværn holdt jo øvelser og trænede. Det samme skal et cyberhjemmeværn vel for at kunne være til nogen som helst gavn.

9
13. juni 2019 kl. 14:45

Hej

Jeg er enig med Christian Münster, kan der kører noget streaming af selve mødet?

Er selv aktiv i stabshjemmeværnet i Østjylland og arbejder med IT-sikkerhed.

Men i HJV magasinet, så findes der allerede noget "it-sikkerhedshjemmeværn". Her er artiklen i imgur-link:https://imgur.com/ds8sroj

Har taget kontakt til dem om man kunne blive medlem. Har ikke modtaget svar fra netværket endnu, og det lader til primært at være for folk der arbejder i de "kritiske infrastruktur" virksomheder, som en digital videreudvikling af Erhvervshjemmeværnet under monopol-tiderne.

8
13. juni 2019 kl. 14:09

Vi ses på tirsdag.

7
13. juni 2019 kl. 13:59

En helt overordnet og fordomsfri betragtning kunne også være, at et CyberHjemmeVærn ville være et godt og betryggende supplement, for ikke at sige back-up-sikkerhed, når Hjortens styrker af unge junior cyberanalytikere, med ingen forkundskaber og 3 måneders uddannelse, i overvejende grad skal stå for den danske cybersikkerhed 24/7 fra 2020.

(I sundhedsvæsenet, på hospitalerne, har man også døgnbemanding, med en forvagt (de unge/yngre læger) der tager imod opkald og indbragte patienter via traumecenteret/akutmodtagelsen, og en bagvagt (de ældre/erfarne, special- og overlæger) som bærer det overordnede ansvar, behandler og leder, så vidt jeg forstår).

Nu er jeg ikke en "rigtig mand", endsige cyber-haj, ligesom jeg heller ikke ejer en server. Men synes det ville være rigtig spændende, hvis der kom et referat eller lille skriv om mødets evt. udfald, drøftelser og resultater her på V2 bagefter.

Jeg skal ikke optage en plads, når jeg bare skal sidde der og være nysgerrig. Venligst :)

6
13. juni 2019 kl. 13:57

Ideen er for så vidt god nok. Men behøver det at være i militær regi ? Det "gamle" hjemmeværn er netop præget af lavstatus og latterliggørelse fra dem med "rigtige" våben.

Det vi har brug for i Danmark, er ikke folk med våben. Dem med våben, skal helst sendes ud af landet, til en EU hær, og kæmpe for freden i de lande, der ellers vil komme masser af flygtninge fra. Vi håber aldrig, at der bliver brug for dem i Danmark.

Vi har derimod brug for nogen, der kan være med til at sikre landets funktionalitet.

5
13. juni 2019 kl. 13:47

Det lyder som noget vi burde ha gjort for længe siden

Ideen er for så vidt god nok. Men behøver det at være i militær regi ? Det "gamle" hjemmeværn er netop præget af lavstatus og latterliggørelse fra dem med "rigtige" våben. Hvad med den nye HUB for universiteter og virksomheder ? Det kunne også sikre åbenhed og spredning af information, som er vigtig for at begrænse Cyberangreb.

4
13. juni 2019 kl. 11:22

Det handler om noget på nettet og ingeniører. Hvor kan i være så formastelige at tro, at man vil bruge nettet til noget? Hvad skal vi med et cyberhjemmeværn i Sønderjylland? Kan det ikke køres fra København, duer det ikke!

3
13. juni 2019 kl. 10:11

Ditto her -- har desværre ikke mulighed for at komme til mødet på tirsdag, men vil godt høre mere om det.

2
13. juni 2019 kl. 07:32

Det lyder som noget vi burde ha gjort for længe siden :) Menig Münster melder sig til tjeneste.

Jeg holder til i sønderjylland og jeg vil rigtig gerne høre mere - er det måske muligt at streame (Twitch f.eks.) hele mødet direkte?

1
13. juni 2019 kl. 02:22

Civilian Reserve Cyber Corps ..https://www.afcea.org/content/incoming-model-building-civilian-reserve-cyber-corps

Estland ..https://www.version2.dk/artikel/estland-opruster-med-cyber-hjemmevaern-162289

Estland/Kaitseliit ..https://www.hjv.dk/oe/CSI/internationalt-samarbejde/Sider/Estland.aspx

Küberkaitseliit ..https://military.wikia.org/wiki/K%C3%BCberkaitseliit