Richard M. Stallman kommer til Danmark
Richard M. Stallman (RMS) kommer til Danmark på en foredragsturne:
RMS er faderen til fri software. Han er præsident for Free Software Foundation og grundlæggeren af GNU. Uden ham er det tvivlsomt, om vi havde set GNU/Linux.
Han er noget så sjældent som en idealist, der også lever efter sine idealer. Det gør han kompromisløst.
Jeg finder meget rigtigt i hans tanker, og jo længere tid der går, desto større respekt har jeg for manden: Det var ham, der først forudså problemerne med softwarepatenter, og hvor vi må sige, at han i den grad har fået ret i USA. Heldigvis lidt mindre i EU - men det skyldes alene, at vi ikke er så søgsmålsliderlige. Han forudså problemerne ved, at Linux-kernen lå i BitKeeper. Og han forudså problemerne med DRM.
Når man hører Stallman første gang tænker man "Så galt går det næppe. Manden er jo fanatiker." Men vender man tilbage 20 år senere, så må jeg sige, at han får mere ret end uret.
Hans kompromisløshed afskrækker mange. Det gør hans mangel på sociale kompetencer også: Jeg har mødt mange nørder gennem tiden, men RMS er nok den mest usympatiske person, som jeg har talt med personligt. Så hvis du har lyst til at tale med ham personligt, så forbered dig på at få smidt en spand iskoldt mentalt vand ud over dig. Istedet vil jeg anbefale at læse hans tekster: https://www.gnu.org/philosophy/
Som udvikler af GNU Parallel er det næppe nogen overraskelse, at jeg er blevet overbevist af hans tanker, men det var nok gået noget nemmere, hvis hans gemyt havde været lidt mere venligt.
Men uanset om man kan lide manden eller ej, er han en af vor tids store tænkere.
Jeg betragter ham som et geni, en gennemsnitlig foredragsholder og som en socialt handicappet.
Hvis du har muligheden, så gå ind og se ham. Har du ikke muligheden, så se ham på fsf.org/tedx.
Hvis du har mod på at tale med ham, så bør du som minimum have set både foredraget og TEDx-talken og have læst GNU Manifestet. Læs gerne GNU Manifestet både før og efter at have set TEDx-talken.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.