Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Rejsekortets prismodel bør gøres strafbar

15. maj 2014 kl. 07:4824
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I artiklen om "Din værste historie" om it-projekter, var der mange gode bemærkninger i kommentarsporet og et par lækre eksempler på, hvordan projekter går galt.

Det er jo både underholdende og tænderskærende. Der er en mærkelig galskab i projekter, der bliver for komplicerede.

Hvordan synliggør man overfor forretningen, at de er på det forkerte spor med deres projekt?
Nogle gange er det umuligt, men som hæderlig systemudvikler bør man jo gøre forsøget og tale fornuft.

Det lykkes ikke hver gang. Tænk for eksempel på Rejsekortet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg har fundet denne her rabatmatrix på Rejsekortets website. Gys!

Siden er vel en meter lang, men så langt et screenshot nænnede jeg ikke at sætte på artiklen.

Rejsekortets prismodel burde hænges op på enhver it-uddannelse i Danmark til skræk og advarsel. Og have sin egen paragraf i straffeloven.

24 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
22
15. maj 2014 kl. 23:06

Ved nærlæsning af Rabatmatrixen fandt jeg at Fynbus også er med. Fynbus kommer først med, tidligst i 2017!

23
17. maj 2014 kl. 14:45

Det er vel Fynbus' takst område der er med? Hvilket vel er relevant hvis man rejser med tog, men bliver inden for området?

18
15. maj 2014 kl. 19:30

Kravstillerne til Rejsekortet burde fængsles og nøglerne smides væk.

17
15. maj 2014 kl. 17:19

...rejsekortets "fejl". Det er transportpolitisk megagylle.

Hele forudsætningen var jo at rejsekortet skulle tilpasses det eksisterende takstsystem.

Jeg havde ved gud ikke forestillet mig at jeg ville forsvare rejsekortet.

11
15. maj 2014 kl. 11:21

Jamen så skal hele skattelovgivningen også gøres ulovligt, da den er så kompleks at selv folk hos SKAT ikke kan finde ud af den.

9
15. maj 2014 kl. 10:17

Hvad er så prisen for en time i Budapest?

12
15. maj 2014 kl. 11:22

"Hvad er så prisen for en time i Budapest?"

Ikke helt fastlagt endnu - mit gæt er 10-12 DKK for en times benyttelse af OT. En drøm set med danske øjne, men ret dyrt i forhold til lokale lønninger.

13
15. maj 2014 kl. 11:27

Men så tænk på de mange milliarder der spares ved at skrotte Rejsekortet. En timebillet er helt ukompliceret at administrere

10
15. maj 2014 kl. 10:49

[Indsæt plat joke om priser og ydelser vedr. prostituerede i østeuropa]

4
15. maj 2014 kl. 09:32

Princippet "Keep It Simple, Stupid" er desværre alt for lidt brugt. Jeg har tidligere foreslået to forskellige meget simple prisstrukturer:

  1. Et landsdækkende zonesystem, hvor antallet af zoner per "klip" på en billet stiger mere end lineært: 2, 5, 9, 14, 20, 27, ... (formlen er n(n+3)/2), og prisen for et klip er konstant. Zoner uden for byerne kan være større, så det reelt er billigere at rejse langt ude på landet.

  2. En pris, der alene udregnes ud fra rejsens tid. Det er den simpleste model, men den kan give forhøjede priser til områder uden hurtig offentlig transport, f.eks. hvis eneste mulighed er en bus, der besøger samtlige landsbyer i området.

Den allerenkleste model er selvfølgelig at gøre offentlig transport gratis. Det er i flere lande gjort i større byer, men det er nok ikke realistisk at gøre det for landsdækkende transport, da det vil blive for dyrt.

21
15. maj 2014 kl. 23:05

Forenkling, ja tak. Personligt har jeg plæderet for et system, der kombinerede afstand og hastighed - det motiverer (for måske første gang i Danmarkshistorien) virkelig trafikselskaberne til at koordinere forbindelserne mellem bus og tog, så ventetiden minimeres samt større byer til at prioritere fremkommeligheden for busser, da det giver mere billetindtægt/mindre støttebehov, jo hurtigere de kommer frem. Alle vinder

8
15. maj 2014 kl. 10:02

Det kommende rejsekortsystem i Budapest (2 millioner indbyggere) skulle virke på flg. måde: byen er et stort takstområde, et klip gælder i en time med nødvendige omstigninger, man skal ikke tjekke ud idet forholdet ophører af sig selv efter en time. Hvis man tjekker ind mod betaling 5 gange i løbet af dagen så bliver efterfølgende rejser gratis resten af dagen. Jeg har lige været i Budapest og man kan nå virkelig langt i byen i løbet af en time. (Jeg rejser ellers gratis pga. alder ;-) )

7
15. maj 2014 kl. 09:54

Man kunne også definere det på en anden måde:

Enhver prisstruktur, der ikke komplet kan beskrives med en overskuelig infografik på maksimum et A4-ark med mindst en 12pt skrifttype, er for kompliceret.

5
15. maj 2014 kl. 09:53

Enig...

Bureaukrater der udtænker den slags vanvid bør skydes langsomt med lunken lort ved daggry (de er ikke værd at bruge krudt på)...

Fuldstændig idiotisk. Tager sig sikkert fint ud i et regneark med flere faner og præsenteres flot i en powerpoint med lagkager og jeg-skal-komme-efter-dig-skal-jeg.

Men hvorfor er der ingen der siger fra?

Jeg græmmes...

Jeg går ind for KISS. I det hele taget har jeg aldrig fattet hvorfor Hovedstadsområdet (hvor jeg primært bruger OT) er delt op i jeg ved ikke hvor mange zoner, når f.eks. London kan klare sig med... 6...

3
15. maj 2014 kl. 09:19

Bare rolig. De opdaterer kun modellen 5-8 gange om året så du burde uden større problemer memorere den. :)

2
15. maj 2014 kl. 08:57

Åh - den havde jeg lykkeligt fortængt. Det skal iøvrigt bemærkes, at modellen er så kompliceret, at Rejsekortets online prisberegner heller ikke kan finde ud af den (testet engang i 2013)...

6
15. maj 2014 kl. 09:53

Nu er det ikke Rejsekort A/S der har opfundet det der halløj... den meterlange rabatmatrix er et KRAV fra deres kunder: DSB, Movia, div. trafikselskaber.

Rejsekort synliggør blot det inviklede eksisterende system.

14
15. maj 2014 kl. 11:28

Nu er det ikke Rejsekort A/S der har opfundet det der halløj... den meterlange rabatmatrix er et KRAV fra deres kunder: DSB, Movia, div. trafikselskaber.

Problemet er, når kunderne for et system som rejsekortet defineres som rejseudbyderne og ikke de rejsende. Så bliver det hele lavet på udbydernes præmisser, og de egentlige kunder bliver overset.

Fordelingen af indtægterne til rejseudbyderne bør være helt afkoblet fra det takstsystem, som de rejsende ser. Det er f.eks. absurd, at de rejsende skal tvinges til at checke ind ved hvert skift af transportmiddel, alene for at rejseudbyderne få et bedre datagrundlag for deres fordeling.

20
15. maj 2014 kl. 21:10

Fordelingen af indtægterne til rejseudbyderne bør være helt afkoblet fra det takstsystem, som de rejsende ser. Det er f.eks. absurd, at de rejsende skal tvinges til at checke ind ved hvert skift af transportmiddel, alene for at rejseudbyderne få et bedre datagrundlag for deres fordeling.

Enig, men du kan ikke fordele indtægterne uden at have data. Derfor må en eller anden form for tracking af brugernes valg af transportmidler på rejsen fra A til B foretages. Der findes jo ofte flere muligheder for at kombinere transportmidler: bus, metro, S-tog, tog i den valgte rejse. Før i tiden brugte man trafiktælling for at danne dette billede. Ved at brugerne dagligt bidrager med deres valg, er de med til at tune kapaciteten på de valgte transportveje.(håber jeg)

24
19. maj 2014 kl. 09:29

Enig, men du kan ikke fordele indtægterne uden at have data. Derfor må en eller anden form for tracking af brugernes valg af transportmidler på rejsen fra A til B foretages. Der findes jo ofte flere muligheder for at kombinere transportmidler: bus, metro, S-tog, tog i den valgte rejse.
Før i tiden brugte man trafiktælling for at danne dette billede.
Ved at brugerne dagligt bidrager med deres valg, er de med til at tune kapaciteten på de valgte transportveje.(håber jeg)

Jeg har også tidligere foreslået, at trafiktælling nemt kan gøres med kameraer monteret over ind- og udgangsdørene på busser, tog og lignende. Det er ret enkelt at tælle hoveder, der passerer ind og ud, og det behøver ikke mere hardware end der sidder i en billig mobiltelefon: Et kamera, et billedanalyseprogram og mulighed for at sende optællingsresultater over mobilnettet til en server. Så slipper man også for, at den enkelte kundes bevægelser logges så detaljeret som nu.

15
15. maj 2014 kl. 12:25

Torben du har fuldstændig ret. Det er et absurd system. Det er symptomatisk i DK at man ikke tager udgangspunkt i brugerens behov ved store IT systemer. Det er eller noget man lærer i første time i IT projektledelse

1
15. maj 2014 kl. 08:34

at den kan holdes inden for en paragraf i straffeloven, hvis ikke den paragraf skal blive lige så indviklet som rejsekortet selv.