Region Sjælland sagen - kun toppen af isbjerget?
Den netop offentliggjorte Rambøll-rapport vedr. ulovlige indkøb i Region Sjælland bekræfter desværre, at der eksisterer nogle væsentlige udfordringer med offentlige IT indkøb.
Det tyder stærkt på at medarbejderne i Region Sjællands IT-afdeling handlede i god tro, da de troede de handlede på bl.a. SKI aftaler hos deres faste leverandør(er). Men ud af ca. 490 mio. kr., var det kun 50 mio. kr. svarende til 10 %, som var indrapporteret til SKI.
Som tidligere indkøbschef i DSB har jeg selv haft ansvar for at rydde op i lignende sager, hvor en stor del af DSB’s IT-afdelings indkøb ikke overholdt offentlige indkøbsregler, og hvor der samtidig kunne sættes spørgsmålstegn til DSBs brug af offentlige midler.
Især én sag sprang mig i øjnene, hvor der var lavet indkøbskontrakter på DSB’s WAN-forbindelser for over 100 mio. kr. uden udbud eller konkurrence udsættelse. Det hele var lagt til én bestemt leverandør, som havde givet store gaver og rejser til udvalgte medarbejdere i DSB’s daværende IT-afdeling.
Indkøbsregler gør det tungt at være offentlig indkøber
Min erfaring med offentlige indkøbsregler er, at de kan være uhyre svære at finde rundt i, samtidig med, at man jo altid gerne vil disponere offentlige midler bedst muligt.
Jeg er dagligt i dialog med mange offentlige kunder, som meget gerne vil overholde reglerne, herunder benytte SKI og Statens Indkøbsaftaler. Men mange foretager desværre indkøbene forkert ved fx at lægge alle deres IT-indkøb hos en såkaldt ’SKI-godkendt leverandør’, uden at være klar over at indkøbene skal være på de konkrete SKI-aftaler og dertilhørende leverandører. Dette bekræftes af Region Sjælland sagen.
Vi skal samtidig passe på at offentlige indkøbsregler ikke bliver så tunge at det skader det gode købmandsskab, som offentlige indkøbsregler i nogle tilfælde direkte eller indirekte begrænser. Jeg frygter lidt at offentlige indkøb bevæger sig i en retning af bureaukratiske regeloverholdelse på bekostning af godt købmandskab, samtidig med at dem der skal bruge aftalerne ikke bruger dem rigtigt - ja så nærmer vi os en god gammeldags Lose-Lose situation.
Er Region Sjælland-sagen kun toppen af isbjerget?
Jeg er som sagt ikke i tvivl om, at indkøbene i Region Sjælland er foretaget i god tro, og rapporten peger på, at en stor del af fejldisponeringen skyldes, at medarbejderne har foretaget indkøb hos en ’godkendt’ offentlig leverandør.
Derfor frygter jeg desværre, at Region Sjælland kun er toppen af isbjerget. Hvis man foretog tilsvarende undersøgelser af andre store offentlige institutioner, ville billedet sandsynligvis ikke være markant anderledes, og jeg er heller ikke i tvivl om at størstedelen af indkøbene var foretaget i god tro.
Manglende værktøjer til offentlige indkøbere
Jeg savner generelt nogle simple værktøjer, som kan hjælpe offentlige indkøbere med at navigere rundt i junglen af aftaler og offentlige indkøbsregler, og som sikrer at reglerne overholdes og ikke mindst at offentlige indkøb er effektive, også på prisen :)

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.