Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Raspberry Pi 2 - en billig og spændende minicomputer

Af Peter Toft22. februar 2015 kl. 22:3539
Artiklen er ældre end 30 dage

Jeg har købt en Raspberry Pi 2 for nylig, og det er værd at blogge om.
Det er en spændende platform,

På billedet ses min "gamle" Raspberry Pi til venstre og den ny Raspberry Pi 2 til højre.
Det er samme størrelse, men der er en del ændringer.

 • Der er udvidet fra 2 til 4 USB porte
 • Broadcom har droppet den gule RCA video port, og har nu "kun" HDMI
 • Mikro-USB "strøm"-stikket er flyttet, dvs. jeg kan ikke genbruge kasser fra den gamle Raspberry Pi til den nye.
 • På Raspberry Pi skal operativsystem bootes fra SD kort, mens på Raspberry Pi 2 er det fra et mikro-SD kort.
 • Der er efter sigende ca. 6 gange mere kraft i den nye Raspberry Pi 2, og den nye chip har fire kerner.
 • Den nye version har 1 GB RAM.

En "fejl" på Raspberri Pi 2 (model B) er at maskinen rebootter, hvis man fotograferer den med en god blitz (også omtalt tidligere på version2.dk). Det sker ikke under normal drift, men når blitzen rammer, så genstarter maskinen. Det er nemt at fikse. Man dækker enten hele enheden med en kasse, eller dækker den lille U16 switched mode power supply (SMPS) chip med lidt ugennemsigtigt dæk-materiale. Pudsig fejl, som nok er ret ligegyldig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg har indtil videre prøvet fire operativsystem varianter (ikke Windows 10, som rygtet vil vide kan køre på maskinen).
* Ubunbu Core
* OSMC (Open Source Media Center) fra Sam Nazarko
* Rasbian - en Debian Linux
* OpenElec

Ubuntu Core booter fint, men det er en yderst skrabet Linux. Ingen grafik - kun de basale tekst-mode komponenter. Det var mest af alt for at se hvad Ubuntu Core er for en fisk :-)

OSMC startede jeg med, da Sam Nazarko havde meldt ud at der allerede er god understøttelse for Raspberri Pi 2. Selve mediecenteret spiller film uden problemer, men da jeg testede var der en håbløs styring af mus. At gå op og ned i menuer fungerede håbløst. Jeg kunne kun fange øverste og nederste menupunkt. Det er oplagt en fejl som må forventede løst hurtigt.

Raspbian er en skrabet Debian Linux til Raspberry Pi. Det fungerer fint, men den LXDE desktop som følger med er meget skrabet i forhold til f.eks. Ubuntu Linux og KDE. Jeg måtte også lige prøve at spille nogle af de samme film som jeg havde prøvet med OpenElec, men mplayer under Raspbian virker slet ikke til at udnytte den nye Raspberry Pi 2 godt nok. Det hakker, så er det video, som er fokus så tag fat i OpenElec.

OpenElec er en klassisk embedded Linux med fokus på Kodi (tidligere kendt som XBMC) mediecenter. Det kører super godt på Raspberri Pi 2, og med en meget bedre oplevelse end med den gamle Raspberry Pi. DRs live-TV plugin kører også ok, men den udnytter kun en core ud af de fire cores, så mon ikke det kan blive væsentligt bedre med tiden.

Jeg har fundet to irriterende problemer med Raspberri Pi 2 (ud over foto-fejlen beskrevet ovenfor).

 • Hvis jeg sætter en stor 2,5" disk på en USB-port, så er der ikke strøm nok til at føde disken. Det fungerer fint hvis der er ekstern strøm på disken, eller at det er en USB-stick.
 • Man kan stadig ikke boote på en USB-stick. Det havde jeg håbet på :)

Hvis der er nogen af jer, som gerne vil have mig til at teste flere ting på min Raspberri Pi 2, som skriv nedenfor.
Jeg lover ikke at teste alt, men vil gerne prøve flere ting :-)

/pto

39 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
38
20. marts 2015 kl. 10:28

.. for V2 gemmer sig bag et "Community" med en no-reply adresse, og vil ikke nedlade sig til at kommentere selv.

Vor Herre bevares.

40
25. marts 2015 kl. 10:03

Denne tråd handler om Raspberry Pi 2.

Ja, og i denne tråd er der blevet fjernet indlæg, uden man får at vide hvad der er fjernet - som måske godt kunne have relevans!

Og hvis V2 havde skrevet hvem der havde censureret, så havde jeg da så sandelig også henvendt mig direkte til pågældende - det er sådan set bare derfor jeg råber op, i naiv forhåbning om at V2 ville reagere.

I øvrigt påfaldende at du overhovedet ikke har deltaget i denne debat før, men kort efter jeg har brugt udtrykket korstog om din heksejagt af Jens Jönsson i en anden debat, kommer over i denne tråd og bruger samme ord - hmmm.

34
14. marts 2015 kl. 22:01

Jeg har lige fået denne mail:

Hej Christian.</p>
<p>Blot til information: Jeg har fjernet et indlæg fra tråden <a href="http://www.version2.dk/blog/raspberry-pi-2-en-billig-og-spaendende-mini…;, og da du svarer på indlægget, har jeg også fjernet dit indlæg. Dette gør vi, både for at der ikke skal opstå for store huller i debatten, og for at et stødende indlæg, der er blevet fjernet, ikke stadig kan læses som citat i et efterfølgende debatindlæg.</p>
<p>Med venlig hilsen
Community

Det er da utroligt utjekket, bare at fjerne indlæg på den måde.

 1. Hvem er denne "jeg" der har censureret, mail adressen var en no-reply.

 2. Hvad stod der egentlig i det indlæg der åbenbart var anstødeligt - det kan godt være at man åbenbart finder nødvendigt at fjerne et indlæg efter flere uger, men så citer det mindste i mailen!

 3. Hvad havde jeg svaret - det kunne være der var indhold andre stadig kunne drage nytte af.

Meget underlig måde at agere på må jeg sige.

35
15. marts 2015 kl. 14:30

Du bliver glad for det i længden !

Nej, det er tyndt, men må som minimum kunne udbede sig en kopi af, hvad der faldt cencuren for brystet og hvem cencuren er.

V2, det må i kunne gøre bedre !

36
15. marts 2015 kl. 21:06

V2, det må i kunne gøre bedre !

Nej det kan og gider de ikke, deres måde at håndtere tråde og kommentar har været oppe at vende før rigtigt mange gange. Der sker ikke, og der vil ikke ske noget.

Men deres håndtering af debat skal vel også være på samme niveau som deres artikler og hjemmeside. Og ingen ( :-) ) for det er ikke sjovt.

37
19. marts 2015 kl. 13:05

Og stadig ingen kommentar fra Version2!

28
25. februar 2015 kl. 09:28

Jeg har selv en Allwinner board "Cubieboard 1" som jeg benytter som min hjemmeserver.. er ganske ok og hurtigere end raspberry pi.. dog tog den mange timer at installere da man skulle læse i en masse fora/blog/wiki for at få den til at virke ordenlig.

I kan følge linket her ang Allwinner problemer http://linux-sunxi.org/GPL_Violations .

Der til er der også rockchip ( aka MK802*) som jeg også har en af.. Begge stammer fra kina og de samme problemer.. ingen af disse 2 har lige så god understøttelse af linux eller andet software som raspberry pi... så hold jer fra dem, de virker halvt i mine øjne ;-)..

Raspberry pi og (cubox)I.MX6 er klart det bedste der er der ude til arm. hvor du få forholdsvis ordentlig linux understøttelse..

glæder mig også til bedre BSD understøttelse af de små.

30
25. februar 2015 kl. 10:30

Man kan vel i det hele taget godt sige er der er visse udfordringer.

På den ene side har man RPi med deres Broadcom chipsæt, som er velsignet af at Broadcom jo ikke just er det mest åbne firma der findes.

På den anden side er der A10/20 mv. samt diverse Kina chipsæts, som alle sammen også lider af lukkethed og svært tilgængelige specifikationer.

Og Imagination skulle være helt sorte, så nok ikke meget hjælp at hente der.

Så man kunne godt savne at der var en leverandør som faktisk betragtede slutbrugeren som kunde - er Intel måske de bedste i det spil med Edison?

27
25. februar 2015 kl. 09:19

Har lige installeret Arch Linux ARM på min RPi 2. Det kører ganske forrygende i forhold til 1'eren.

Jeg tror faktisk at den ville kunne bruges som "almindelig" desktop til at surfe på nettet og tjekke mail.

Billig PC til bedsteforældrene/forældrene der skal have en ny stabil maskine. :)

23
23. februar 2015 kl. 22:59

Jeg valgte som alternativ en Banana PI i stedet for. Pris under 300 kr. Her fik jeg dual 1GHz ARM7. Lidt sløvere end 4 x 700 Mhz som Raspberry Pi 2, men: Gbit netkort, der IKKE sidder på en delt USB2 hub. En højere båndbredde til RAM SATA2 interface.

Raspberry Pi 2 lider af at være bagud kompatibel med dens forgænger. Det er klart en fordel softwaremæssigt, men rent hardwaremæssigt, der mener jeg at Banana er et bedre køb til prisen.

Min Banana Pi benytter jeg som desktop PC. Den er lidt sløvere end min gamle Intel Atom 230 single core CPU, men hardware accelerationen er god. Vejen til god hardware acceleration er dog desværre binære blobs og delvist reverse enginerede drivere. det virker, men er ikke optimalt. Situationen her er stort set lige grel på Raspberry PI og banana PI.

24
23. februar 2015 kl. 23:31

Banana Pi lider så bare (udover den usmagelige plagiering) af det samme knald-låget fysiske layout, som plagede den første version af RPi.

Raspberry har så taget sig sammen med B+ og model 2, så nu begynder det at være nogenlunde rimeligt - rigtig godt bliver det først, når man indser at alle eksterne forbindelser kun skal være på en side af printet, og der skal være en vis minimumsafstand til hjørner.

Og, uanset hvordan man end vender og drejer den, så har RPi et kæmpe community (hvilket RPi foundation burde være lykkelige for) som laver rigtig meget arbejde for dem.

Hvis man vil gå A20 vejen som Banana, så er Olimex også en mulighed (bedre layout og mange flere GPIO), eller man kan (ikke A20) overveje Odroid-C1, som har et meget aktivt community.

25
24. februar 2015 kl. 21:10

Det er helt korrekt at Banana PI har smidt alle connectorer ind med en skovl, helt som den første Raspberry PI og helt som man vil gøre på et proof of concept developerboard. Der er flere A20 chipsæt minicomputere tilgængelige. Banana PI er en af de billigeste og mest tilgængelige i detailhandelen. TIl gængæld bidrager de ret lidt til communitiet. Den bedste software support finder man på: linux-sunxi.org hvor der er hjælp at hente til de fleste A20 mini-computere. En A20 baseret computer som Banana PI giver for mig at se mere smæk for skillingen end Raspberry PI 2, men uden tvivl Raspberry PI communitiet er større. Det er fint at se, at der er konkurrence mellem flere producenter af computere til under 300 kr. Jeg savner dog en større åbenhed omkring hardware og drivere - helt som på PCere. Skiftet til ARM har klart været et spark bagud på den front. Omvendt er det stort set kun Intel der har en god Open Source strategi mht. Linux support for deres grafikchips. Så på ARM er hardware accelereret grafik noget closed source skrammel hele vejen rundt - endnu.

19
23. februar 2015 kl. 13:35

En "fejl" på Raspberri Pi 2 (model B) er at maskinen rebootter, hvis man fotograferer den med en god blitz (også omtalt tidligere på version2.dk). Det sker ikke under normal drift, men når blitzen rammer, så genstarter maskinen. Det er nemt at fikse. Man dækker enten hele enheden med en kasse, eller dækker den lille U16 switched mode power supply (SMPS) chip med lidt ugennemsigtigt dæk-materiale. Pudsig fejl, som nok er ret ligegyldig.

Bemærk at det ikke er nok at dække toppen af U16, da lyset trænger ind på undersiden af chippen som vist i denne videoblog:

EEVblog #716 – Raspberry Pi 2 Xenon Flash Problem Explainedhttp://www.eevblog.com/2015/02/18/eevblog-716-raspberry-pi-2-xenon-flash-problem-explained/

18
23. februar 2015 kl. 13:22

Broadcom har droppet den gule RCA video port, og har nu "kun" HDMI

Hvad har det med Broadcom at gøre? Det er Rasperry Pi Foundations valg, ikke Broadcoms. Eben Upton, stifter af Rasperry Pi Foundation og ansvarlig for deres hardware- og software arkitektur er godt nok også ansat som Technical Director & ASIC architect hos Broadcom. Men det er ikke Broadcoms men Rasperry Pi Foundations valg.

De fleste af ændringerne fremhævet med bullit points pånær processoren blev forøvrigt foretaget for længe siden ved overgangen fra model B til model B+ og ikke ved overgagen fra model B+ til model 2B.

17
23. februar 2015 kl. 13:17

Jeg har inst. OSMC på min 2er - og den fungere supergodt med CEC, men er der nogen der har forsøgt med at få 5.1 lyd ud ?

13
23. februar 2015 kl. 10:07

Du har sprunget en version over. De lavede B+'eren med 4 USB, video i audiostikket, bedre lyd, flere I/O pins og flyttet rundt på stik, for kun at have stik i 2 sider af en evt. kasse.

Raspberry PI 2 er stort set magen til B+, med undtagelse af RAM'en som sidder på undersiden af bordet, som gør den lige en mm tykkere der.

12
23. februar 2015 kl. 10:00

Nu skriver du ikke hvor kraftig en strømforsyning du har til din Hindbær Pi 2, men mener at have læst at hvis du som minimum bruger en på 2 ampere skulle den kunne drive en ekstern 2,5" disk via USB.

21
23. februar 2015 kl. 16:04

Du kan prøve at sætte max_usb_current=1 i config.txt, så kan den trække 1,2A istedet for 600mA.. Kræver selvfølgelig en strømforsyning med nok smæk i :)

11
23. februar 2015 kl. 09:48

Er RCA video porten ikke gemt i hovedtelefon jackstikket? Man skal bruge et TRRS kabel.

15
23. februar 2015 kl. 10:58

Er RCA video porten ikke gemt i hovedtelefon jackstikket? Man skal bruge et TRRS kabel.

Jo, og det blev introduceret i B+: "The Model B+ features a new 3.5mm audio jack which also includes the composite video signal. This has allowed for the removal of the composite video socket found on the Model B."

Pi 2 har bibeholdt dette: "6. In common with the B+, the Raspberry Pi 2 Model B’s audio circuit has a dedicated low-noise power supply for better audio quality and analog stereo audio is output on the four pole 3.5mm jack it shares with composite video (PAL and NTSC) output."

7
23. februar 2015 kl. 09:40

Jeg har haft min RP2 et par uger, og den er meget hurtigere end den gamle som jeg faktisk synes var for langsom til egentlig at kunne bruges til noget. Men den nye har fået et seriøst løft, og kan faktisk bruges til mange ting nu.

6
23. februar 2015 kl. 09:26

v.1 havde en HWRNG.

Findes den også i v2 ?

K

9
23. februar 2015 kl. 09:43

Ja

5
23. februar 2015 kl. 09:13

Jeg har også fået min Pi2, og har leget ldit med at opsætte den med lidt bacula backup, af en hobby server.

Men jeg ser desværre at når den henter meget data ned, uden det er videre videnskabeligt, virker det til at være 50 Mb belastning i mere end 10 minutter, ryger netværket sig en tur, og kommer først op igen efter 30 minutter.

Det er ikke problemet for andre ting i "hjemmet", så jeg vil ikke mene det er routeren der har et problem.

Ganske snart vil jeg teste mere på det for at finde ud af mere om det, men vil blot lige dele min observation.

8
23. februar 2015 kl. 09:42
10
23. februar 2015 kl. 09:45

Hmmm, det er da bestemt ikke utænkeligt, tak fr tippet, det må jeg lige undersøge.

3
23. februar 2015 kl. 08:13

Jeg bruger OSMC alpha4 på min RPI2, har ikke oplevet nogen af de fejl du melder. Men styringen foregår via Yatze app'en på en Android enhed, ikke mus og tastatur. Jeg har tilgengæld oplevet at film bliver afbrudt mm., men det må forventes i en alpha-release.

29
25. februar 2015 kl. 10:00

Denne kommentar kan godt minde lidt om uhørlig omgang med insekter :-), men når jeg bl.a. herinde støder ukendte produkter eller betegnelser skynder jeg mig at spørge Uncle Google.

Men styringen foregår via Yatze app'en på en Android enhed

Og ud fra Mads' problemstilling fornemmede jeg at det ikke liiiige var et Android Yatzy-spil man refererede til. Tror vidst det er remoteappen Yatse man referere til. Måske en selvfølge for nørderne i denne tråd, men ikke for os nysgerrige udenforstående.Hurtig gennemgangProduktinfo

4
23. februar 2015 kl. 08:53

Er også på Alpha 4 dog på den gamle Rasp og her kører det også ganske fint uden problemer. Jeg styrer enheden med TV'ets remote igennem CEC

1
22. februar 2015 kl. 23:21

Hvad er din subjektive opfattelse af performance på raspberry pi 2 i forhold til den gamle? Kan man for alvor mærke det går hurtigere?