Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Projektleder eller projektsekretær?

28. april 2008 kl. 10:268
Artiklen er ældre end 30 dage

Første gang jeg blev udsat for en projektleder var min tanke "hvad pokker skulle hun nu gøre godt for". Jeg tror at mange andre udviklere tænker det samme. Specielt svært er det i organisationer og projekter der i lang tid har klaret sig uden en projektleder, men hvor strukturen er begyndt at knirke.

Selv blev jeg ret hurtigt meget glad for at have en projektleder at arbejde sammen med. Pludselig havde jeg kun én jeg skulle diskutere prioritering med og det var ikke min opgave efterfølgende at skulle forsvare prioriteringen over for resten af organisationen. Var der beslutninger jeg ikke selv kunne tage eller manglede jeg oplysninger jeg ikke selv kunne fremskaffe, skulle jeg ikke mere rende rundt for at finde dem, det havde jeg en projektleder til. Jeg kunne trygt skippe en række møder, uden at blive bekymret for at der blev truffet forkerte beslutninger over mit hovede. Alt i alt sparede det mig en masse tid og jeg kunne i langt højere grad fokusere på mit egentlige arbejde.

Med mine gode oplevelser, kan jeg undre mig over at andre værger sig mod at få en projektleder. Jeg tror en del af forklaringen ligger i selve ordet "leder". Det lugter af mere ledelse, kontrol og bureaukrati. Og jeg skal ikke afvise at nogle er udsatte for projektledere af netop den ledelsestype.

Selv yndede jeg lidt i spøg at kalde min projektlæeder for "min projektsekretær". Det er selvfølgelig ikke mindre værdiladet, men det gav lidt en god følelse i maven at bytte rundt på forholdet ved at ændre titlerne. I virkeligheden skal der selvfølgelig være tale om ligeværdige parter, men hvad er den gode titel der reflekterer det' Projektkoordinator'

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvad har I gjort for at få indført projektledelse i jeres organisation?

I øvrigt sender jeg glade tanker til dem der gennem tiden har siddet i den udsatte position som min projektleder. Undskyld.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
28. april 2008 kl. 10:47

hvad er den gode titel der reflekterer det? Projektkoordinator?

Det vil jeg mene, ja.

Det er sjældent, jeg har været i et projekt, hvor jeg følte, at projektlederen tog beslutninger - han/hun er udviklernes repræsentant i møder med interessenter og interessenternes repræsentant i møder/dagligt arbejde med udviklerne... og ordstyrer på møder mellem interessenter og udviklere.

Kodeordet for en projektleder er vel forståelse for opgaven og ikke én, som skal bestemme, hvordan tingene skal gøres.

Når så tingene går i hårdknude eller når der kommer stress på, eller der skal tages hurtige beslutninger, må projektlederen så bruge den forståelse til at foretage de beslutninger - og tage ansvar for dem - og det er dét, der gør, at det alligevel ikke er 100% ligeværdigt.

Men de projektledere, som mener de er personansvarlige mere end projektansvarlige, har jeg ikke megen respekt for. For mig er en projektleder en del af holdet - bare med andre opgaver end udviklerne.

2
28. april 2008 kl. 15:48

Jeg vil nu gerne have at mine projektledere (Når jeg får sådanne), oplever et personale - ansvar, på den måde at det er vigtigt at friholde programmøren/projektdeltageren fra uro og uvæsentligheder.

Makholm skriver det helt rigtigt. Det er programmørens ansvar at programmere.

Hvis projeklederen respekerer disse ting, så kan man godt have personale-ansvar på en ligeværdig måde.

  • Peter
4
29. april 2008 kl. 10:49

Jeg mener ikke at "friholde [den ansatte] fra uro og uvæsentligheder" er det væsentlige element i at have personaleansvar. I sidste ende falder ansvaret for at den ansatte kan udføre sit arbejde selvfølgelig tilbage på den personaleansvarlige leder.

Når jeg tænker på personaleansvar, så er det altid én person, mens jeg godt kan arbejde på forskellige projekter med forskellige projektledere. Den personaleansvarlige har så et mere overordnet ansvar for at fordele afdelingens mandetimer, lønmidler og uddannelsesmidler på de ansatte og afdelingens projekter. Specielt at den personaleansvarlige sidder på lønmidlerne giver en meget kraftig uligehed mellem parterne.

Jeg opfatter det som to ret forskellige opgaver at være den der styrer et projekt og den personaleansvarlige leder. Men samme person kan godt beside begge opgaver. Men i sidste ende beror det også på en opfattelse af ledelsesfunktionen.

5
29. april 2008 kl. 11:04

Nu sidder jeg i begge lejre. Nogen gange som udvikler andre gange som projektleder. Jeg synes der er ting i overser: Projekter kan gå på tværs af afdelinger i en virksomhed. De kan involvere eksterne konsulenter og eksterne leverandører. På tværs af afdelinger er praktisk at f.eks. ferier aftales med projektlederen frem for de enkelte afdelingers ledere. Dette sikrer at ferier kan koordineres til projektets fremme. Hvem har ikke prøvet at sidde lige før en deadline og opdage, at den person man er afhængig af, for at blive færdig, netop er taget på 14 dages ferie. At koordinere projektet med ferieplanlægning er projektlederens opgave og er "personaleansvar". Ligeledes når der skal laves aftaler om overarbjede eller fridage aftales dette med projektlederen og der er tale om "personaleasvar". Mht. til ledelse, så prøv at tænke mere på projektlederen som en fanebærer - den der går forest og viser vejen. Som projektleder er det dit ansvar at skabe rammerne for at projektdeltagerne kan yde deres bedste. Ledelse er at skabe rammer.

7
29. april 2008 kl. 12:10

Hele pointen er heller ikke så meget præcis hvad der er projektlederens ansvar, men hvordan vi får udvikleren til at acceptere projektledelse.

Og her tror jeg at en relevant mulighed er netop at fremhæve at projektlederen i høj grad er til for udviklerens skyld og at der ikke er tale om det traditionelle gfammeldags lederforhold med de konnotationer det har.

8
29. april 2008 kl. 13:34

Den p.t. bedste metode jeg idag er stødt på, som kan få udviklere til at acceptere projektlederens rolle, er at uddanne dem i projektledelse. Ikke nødvendigvis uddanne dem til projektledere, men ligesom det gavner projektlederen at have kendskab til det arbejde udvikleren laver, gavner det udvikleren at have kendskab til hvad projektlederen laver. Ligesom udvikleren skal inddrage projektlederen i sit arbejde, skal projektlederen også inddrage udvikleren. Når den fælles forståelse opnås, øges respekten i mellem de to roller også - påstår jeg. Projektledelse er lidt ligesom rengøring: Det bemærkes først når det mangler, men hvis man kan se rengøringspersonalet arbejde, sætter man mere pris på at arbejdet er udført.

6
29. april 2008 kl. 12:06

Jeg er enig i at ferieplanlægning hører under personaleansvar, det er også noget der kræver at man har det samlede overblik over den ansattes forpligtelser. Det har projektlederen ikke nødvendigvis, specielt ikke ved projekter på tværs af afdelinger eller organisationer.

Men selvfølgelig skal projektlederen sikrer sig at der er de nødvendige resurser til rådighed.

3
28. april 2008 kl. 16:03

Det var engang en jyde der forklarede mig hvad ordet "tovholder" betyder:

Det er i virkeligheden en forkortelse sagde han, man skal være godt TOVlig for at HOLDE fast.

Poul-Henning