Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Praktikforløb for en skoleelev

13. november 2018 kl. 06:0016
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I den forgangne uge har vi hos Kviknet haft et praktikforløb med Jesper, som til daglig går i 9. klasse på en nærliggende skole.

Det var et interessant forløb, og i dag skal vi se på de opgaver, Jesper fik lavet, mens han var hos os.

Netværksscanner

Temaet for praktikforløbet var programmering - og eftersom Kviknet er en internetudbyder, der beskæftiger sig meget med netværk, havde vi forberedt en passende opgave til vores praktikant.

Opgaven gik ud på at bygge en netværksscanner, der tager følgende input:

 • IPv4-adresse
 • Subnet mask (CIDR-notation)

Netværksscanneren skal udregne hvor stort netværket er, og så skal den pinge hver IP-adresse for at se, om enheden svarer eller ej. Resultatet skal præsenteres på en liste på et website, hvor følgende indgår:

 • IP-adresse
 • MAC-adresse
 • Online (ja/nej)
 • Svarer på ping (ja/nej)

Hvis enheden svarer på ping, eller der kan konstateres en MAC-adresse i serverens ARP-tabel, skal enheden betragtes som online.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jesper fik følgende værktøjer stillet til rådighed:

 • IDE: Netbeans
 • Webserver med LAMP-stack
 • fping
 • arp

Vi startede med en lille undervisningsseance i IP-adresser. Det viste sig, at Jesper havde helt styr på det binære talsystem, så det var en god start.

Jesper havde ikke arbejdet med PHP før, men han havde erfaring med JavaScript, så han kom hurtigt i gang med PHP.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Da mandagen var gået, var han færdig med opgaven, og vi måtte i al hast finde på nogle flere features, der kunne tilføjes:

 • Foretage scanning og returnere resultatet via AJAX-kald fra jQuery
 • Find producent af hver netværksenhed ud fra MAC-adressen (evt. vha. https://macvendors.com)

Jesper fandt ud af, at der var et fint API på https://macvendors.com/api. Han brugte tirsdagen på at tilføje AJAX og API-opslag, og onsdag morgen var opgaven afsluttet.

Trafiksimulator

Da vi kunne se, Jesper tydeligvis havde flair for matematik og programmering, var det på tide at give ham en opgave ud over pensum.

Jeg kiggede derfor i min liste med skuffeprojekter og fandt en opgave, jeg selv har gemt til en regnvejrsdag: En trafiksimulator, der kan forudsige, hvor hårdt de enkelte links i vores backbonenetværk belastes, både ved almindelig drift og ved nedbrud.

Til opgaven gives følgende:

 • To punkter i nettet, hvorfra trafik kan origineres (datacentre i Ballerup og Tåstrup)
 • Et vilkårligt antal knudepunkter, hvor trafik kan termineres, samt en given trafikmængde for hvert punkt
 • For hvert knudepunkt i nettet angives nærmeste naboer
 • Knudepunkter skal kunne tilføjes og fjernes uden ændring af algoritmen
 • Trafik routes vha. Dijkstras algoritme (OSPF)
 • Visualisering af netværket med vis.js
 • Links skal kunne frakobles, hvorefter ruten genberegnes (simulering af nedbrud)
 • En given rute skal kunne demonstreres visuelt (kontrol af algoritmen)

Jesper fik en stærkt forsimplet oversigt over vores netværk i hovedstadsområdet, og efter at have brugt onsdagen og noget af torsdagen på visualiseringen, kastede han sig over Dijkstras algoritme.

Da vi nåede fredag middag, havde han en fungerende prototype:

Den skulle selvfølgelig testes. Hvis vi skal flytte 200 Mbit/s fra Tåstrup til Østerbro, hvilken vej tager trafikken så, og hvor hårdt er de enkelte links belastet undervejs?

Godt så. Vi prøver at jokke en spade i fiberen mellem Brønshøj og Byen:

Søreme så - netværket kører videre, og trafikken tager den rigtige vej uden om fiberbruddet. Godt arbejde, Jesper!

Kan IT-branchen håndtere praktikanter?

Sidsel Jensen spurgte i foråret, hvor erhvervs-praktikpladserne i IT-branchen blev af.

Den efterfølgende debat var interessant, for her kom der en række gode undskyldninger for ikke at tage praktikanter: Man kan ikke lave et meningsfuldt forløb på 5 dage, en praktikant uden forudsætninger vil blot kede sig, og desuden får virksomheden ikke noget ud af det.

Det er altsammen valide argumenter, men jeg mener, vi som IT-branche skal klemme balderne sammen og tage et ansvar for fremtidens kolleger - de kommer ikke af sig selv.

Som samfund har vi brug for, at vores skoleelever ender på den rigtige hylde, og erhvervspraktikken i 9. klasse handler om at så et frø, der kan spire og over tid blive til en blomstrende karriere.

Skolerne har dog også et ansvar her - man bør se realistisk på den enkelte elevs evner og foreslå eleven at opsøge en praktikplads, der giver mening.

I denne case mener jeg, skolen og Jesper har foretaget det helt rigtige valg, og jeg håber, han engang i fremtiden vil forfølge en uddannelse inden for IT-branchen - og gerne som datalog eller ingeniør.

Alt andet vil simpelthen være spild af talent.

16 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
13. november 2018 kl. 22:46

Mega-über-fedt med opfølgning til mit blog-indspark i foråret :-) og tak fordi du rent faktisk har taget udfordringen op - respekt!

Hvis jeg skal være helt fair, hører det med til historien, at min egen karriere i IT-branchen startede, da jeg selv som 9. klasses erhvervspraktikant var i praktik hos en lokal IT-virksomhed.

Det gjorde det en smule sværere at sige nej, da jeg blev spurgt, om vi ville tilbyde en praktikplads..!

Det virker til at ham Jesper i den grad har fundet sin rette element....hvad gav han selv af feedback på ugens udfordringer?

Nu vil jeg nødig tale på hans vegne, men mit indtryk er, at han var glad for, at vi skruede op for niveauet, da vi havde set, hvad han kunne.

Han havde også kage med på kontoret en dag, så et eller andet må vi have gjort rigtigt :)

15
13. november 2018 kl. 21:51

Det kan være det er anderledes i de større byer, men der hvor jeg kommer fra er det højest et par procent af dem man møder der har den type teknisk forståelse som Jesper tilsyneladende har - han er et guldkorn.

Du har helt ret i, at der er langt mellem de elever, der åbenlyst har talent for at udvikle software - men omvendt er det jo ikke den eneste profil, vi i fremtiden kommer til at mangle i IT-branchen.

Der vil også være behov for driftsfolk, IT-supportere, hardware-nørder m.v. - ikke alle sammen behøver være fremtidige kernel hackers. Her kunne man godt håbe, lidt flere IT-virksomheder kunne slå dørene op i fremtiden.

14
13. november 2018 kl. 21:46

Kunne I ikke lægge koden ud på nettet?</p>
<p>Hvis noget af det kan genbruges, kunne det gøre det lettere for andre at håndtere praktikanter.

Muligvis - i så fald skal jeg lige høre vores praktikant, om det er ok med ham.

Kan koden konkret hjælpe nogen? Der er jo ikke tale om produktionsklar kode, eller kode, der er skrevet med henblik på at undervise andre. Der er tale om en prototype, der er skrevet på meget kort tid.

Selve opgaven fremgår i sin helhed i dette blogindlæg.

13
13. november 2018 kl. 20:50

Skal selv have en 8-9 kl. elev i morgen som snuser til inginiør faget, og som skal være i vores virksomhed i 3 dage. Desværre har vi nok ikke lige helt så konkrete opgave planlagt, men mere forberedt et indblik i hvad man kan komme til at arbejde med hos os. dag 1 er min, med intro til vores branche og vores produkt, (evt. supleret med "tasteopgaver" som jeg ved kan løses efter instruktion. Ikke noget udvikling eller programmering (desværre ?). dag 2 følger hun en projektleder, og dag 3 er der forberedt "test" opgaver og trykprøvning af nye interfaces og vores vores vejledninger/guide i produkter. Måske ikke så "perfekt" som Joel's, men håber dog at vi kan give et godt indtryk og vise branchen fra den gode side, nemlig at der er mange muligheder i en "IT virksomhed". Man behøver ikke altid kode/programmere ;-)

12
13. november 2018 kl. 18:12

Hey Yoel

Mega-über-fedt med opfølgning til mit blog-indspark i foråret :-) og tak fordi du rent faktisk har taget udfordringen op - respekt!

Det virker til at ham Jesper i den grad har fundet sin rette element....hvad gav han selv af feedback på ugens udfordringer?

/Sidsel

11
13. november 2018 kl. 17:05

Men af princip skal det ikke være en persons køn, der er afgørende for om han eller hun får en praktikplads eller et job

Det har du fuldstændig ret i, men jeg ser ikke noget forkert at gøre lidt højere anstrengelser i at finde en pige, fremfor en dreng, f.eks. ved at kontakte de lokale folkeskole og gøre dem opmærksom på problemstillingen med manglende kvinder, og de derfor gerne lige måtte opfordre deres piger til at søge ind som praktikant hos dig.

Det er mega kedeligt at IT branchen altid er en stor pølse fest..

10
13. november 2018 kl. 16:17

Det kunne dog være intressant, hvis du som et eksperiment, til en anden gang, forsøgte at finde en ung pige i stedet for :-)

Idéen udspringer af en nobel tanke, og jeg håber også, min egen datter en dag vil bevæge sig ind i naturvidenskabens fantastiske verden.

Men af princip skal det ikke være en persons køn, der er afgørende for om han eller hun får en praktikplads eller et job - det ville ikke være fair at fravælge en person, fordi vedkommende havde det "forkerte" køn.

9
13. november 2018 kl. 14:48

Dejlig historie.

Hvis alle praktikanter var som Jesper, så tror jeg ikke div. IT virksomheder var tøvende med at tage dem ind. Det er altid en fornøjelse at arbejde med dem der virkelig har flair for teknik, men de er desværre en sjældenhed, og derfor at praktikforløb ofte er spild af resourcer og at det ofte bliver fravalgt med argumentet om at der ikke er tid.

Det kan være det er anderledes i de større byer, men der hvor jeg kommer fra er det højest et par procent af dem man møder der har den type teknisk forståelse som Jesper tilsyneladende har - han er et guldkorn.

8
13. november 2018 kl. 12:57

Det er super fedt, det du gør, fordi branchen gør slet ikke nok, de vil bare have folk der kan det hele fra dag 0 og man skal gerne have en PhD.

Jeg var selv så heldig at få en elevplads, som IT-Supporter hos et meget lille nystartet IP-telefoni selskab, hvor der hurtigt blev gjort brug af mine evner inden for kodning, samt en oplæring i Linux.

Det kunne dog være intressant, hvis du som et eksperiment, til en anden gang, forsøgte at finde en ung pige i stedet for :-)

Jeg var i øvrigt selv i folkeskolepraktik hos Uni-C

7
13. november 2018 kl. 12:02

Kunne I ikke lægge koden ud på nettet?

Hvis noget af det kan genbruges, kunne det gøre det lettere for andre at håndtere praktikanter.

5
13. november 2018 kl. 09:26

God ide med en praktikant, men fik i ikke sluppet et eller andet løs på netværket i går, som ikke hørte til der?

4
13. november 2018 kl. 08:18

Jeg var på et tilsvarende godt forløb i to år i træk i 90'erne (samme sted) - og der blev tilsvarende behov for at tænke hurtigt, da opgaven blev løst på kort tid. Det er superfedt at se at det stadig kan lade sig gøre i 2018.

3
13. november 2018 kl. 08:11

Jeg er muligvis for hård, men det er ikke mit indtryk at branchen som helhed yder den indsats du beskriver ovenfor.

Nej, men det burde den måske gøre.

Som udvikler har man tæt på verdens fedeste job - eller rettere, det kan man have, hvis man er i den rigtige virksomhed, hvor man laver et arbejde, der giver mening.

Udvikling af software er i bund og grund en kunstform... en slags forlængelse og forstærkning af udviklerens kognitive kapacitet. Når man først har knækket koden (no pun intended), kan man løse næsten alle slags opgaver, og det er en fantastisk følelse, når det hele går op i en højere enhed.

Den følelse bør man ikke snyde den nye generation for :-)

2
13. november 2018 kl. 07:55

At du/i tager tiden til Jesper med relevante opgaver.

Jeg er muligvis for hård, men det er ikke mit indtryk at branchen som helhed yder den indsats du beskriver ovenfor.

1
13. november 2018 kl. 06:54

Fedt at høre at I havde en plan fra første dag og at opgaverne var konkrete, med lidt improvisering og agil planlægning undervejs :)