Postkort fra Sønderjylland - en fortælling om Danmarks nok mest pæne og bedst oplyste markvej
Jeg har altid hylet op om, at man skal huske og stoppe projekter, som ikke længere viser en positiv business case set fra investorernes side af bordet. Og det bliver jeg naturligvis ved med at sige.
Men… og nu kommer det berømte ‘men’.
Jeg har lige oplevet et meget konkret eksempel på, hvad der kan ligge tilbage, hvis man dropper en investering, hvor man er kommet et stykke med planerne.
285 hektar brakmark
Vi havde her i ferietiden en tur til det jyske – nærmere bestemt Sønderjylland. Her boede vi hos Bodil og Hans på et hyggeligt nedlagt landbrug ikke langt fra det berømte område udenfor Aabenraa, hvor bl.a. Apple og Google havde købt jord op med det formål at etablere et kæmpe datacenter.
Bodil og Hans har selv drevet landbrug, men har nu trukket sig tilbage, og de var blandt de sønderjyder, der kløede sig gevaldigt i nakken over, hvad der skete i deres lokalområde.
Helt præcist over det, der skete med et areal på 285 hektar – et område svarende til ca. 570 fodboldbaner. Et område, der skulle bruges til de store initiativer fra Apple og Google. Der skulle nedlægges et par gårde for at komme op på det areal. Både velfungerende og knap så velfungerende gårde – dvs. folks hjem og arbejde.
Og det var ikke helt gjort med det
Næh... Det kæmpestore område har været underlagt en større arkæologisk udgravning (ledet af Haderslev museum). Dette var – jf. de lokale – nok den største arkæologiske udgravning, som har været i Danmark. Uanset så har det kostet et 2-cifret millionbeløb. Måske en københavner ville sige, at metro-byggeriet godt kunne være med, men lad det nu ligge (for der vil altid være lille kamp mellem jyderne og dem på djævleøen).
Samtidig blev der også etableret nordens største transformerstation sammen med en ny luftledning, så der kunne leveres strøm nok til komplekset. Markvejene blev udvidet, og ja, man valgte endda at sætte lygtepæle op (og det er ikke noget, man normalt ser i det område)
De omkringliggende bønder og andet godtfolk kunne pludselig se en mulighed for at leje et værelse ud, så selv det lille hønsehus var blevet isoleret, og de stod klar med et B&B skilt.
Apple trækker stikket
Af årsager, som jeg eller andre ikke har kunne fået ud af Apple, så vælger de i juni at trække stikket til deres del af dette kompleks. Dvs. den største af de to store initiativtagere i denne forbindelse trækker stikket.
Jf. de lokale så har informationen omkring dette har været sparsomt. Borgmesteren i Aabenraa har heller ikke så meget at sige om dette, da man sådan set bare måtte tage Apples beslutning til efterretning.
Jeg er sikker på, at Apple har en god grund til at tække stikket (som så er svært, da men ikke en gang har monteret en stikkontakt i de ikkeeksisterende bygninger). Der er mange, som godt gad vide hvorfor!
De lokale havde en teori om, at de store (Apple, Google, Facebook et al.) købte op rundt om i verden og hele tiden optimerede på, hvad der bedste kunne betale sig på det tidspunkt. Uanset hvad, så hold da op hvor bliver det et håndgribeligt og tydeligt spor, de sætter i landskabet, når de trækker stikket ved et sådant initiativ.
Hvad så nu? Og husk nu kommunikationen…
Noget af det vigtigste her er jo, at man har en god kommunikation generelt – men også i forbindelse med realisering af en business case.
Jeg kender ikke til kommunikationen ud over det, som jeg allerede har refereret til, men det er klart, at de lokale ikke føler, der er nogen kommunikation. Igen refererer jeg til borgmesteren, som ikke rigtig siger noget – udover, at beslutningen er taget. Lokale sindige jyder ryster på hovedet – og tænker deres.
- Hvad skal der ske?
- Hvad skal vi bruge nordens største transformerstation til?
Og det er nu også synd for dem, som opgav deres gård, tænkes der.
Jeg hører på vandrørene (eller hvor man nu får sine informationer fra, når man er i Sønderjylland), at Apple er blevet præsenteret for regninger fra både den ene og den anden aktør. Så det har ikke været billigt at sige ”nej tak, ikke alligevel”.
Tilbage står en vej med lygtepæle og andet infrastruktur. Det bliver nok både stående og liggende. Mon de høns, som blev smidt ud af hønsehuset, da der skulle bo mennesker, kan samles under de lamper?
“Hvis der er lys hele døgnet, så giver de flere æg”, som de lokale siger. Så lidt godt kan der komme ud af det.
Apple vil sælge deres jord. Måske er der en anden, som vil anlægge et datacenter? Måske skal det tilbage og blive landbrugsjord. Det er i hver fald en mulighed, og sandsynligheden er stor for det bliver en hollænder, da meget gerne vil drive dansk landbrug (de kan nemlig får tre gange så meget jord i Danmark for den jord, de sælger i Holland).
Er dette eksempel det eneste (ud over Facebook droppede deres arrangementer i Esbjerg), hvor de store giganter trækker stikket og efterlader sig store infrastruktur projekter? Vil vi se opstandelse mod firmaerne på samme måde, som da Shell dumpede Brent Spar? Bliver det god CSR at rydde ordentlig op efter sig (som faktisk også Verdensmålene understøtter)?
Uanset hvad! Så er der sket noget i det lille lokalsamfund. Og der tales om det uden at vide, hvad der kommer til at ske.
- Hvad var business casen?
- Hvad ændrede sig, så det gjorde at Apple lukkede sin investering ned?

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.