Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Politistaten udbygges...

21. september 2015 kl. 21:1458
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Jeg bemærkede en sjov detalje idag.

Ok: To sjove detaljer.

Den ene er at jeg ikke kan uploade billeder til bloggen lige nu...

Den anden og er at man tilsyneladende ikke kan få xDSL i Danmark mere, uden at der pinedød kommer en trådløs router med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gå over på f.eks Bredbåndsguiden og check i venstre spalte:

 1. Trådløs router:
 2. [X] Alle
 3. [ ] Ikke trådløs (0)
 4. [ ] trådløs (36)

Hvis det var mig der var ansvarlig for at rulle politistaten ud, ville det præcis være en af de ting jeg gjorde.

Med et fintmasket net af WLAN base-stationer, vil man kunne spore og triangulere alle dimser med WLAN, herunder smartphones, biler, laptops osv. med en nøjagtighed på omkring 10-20 meter.

Det eneste det kræver er at denne "hjemmeboks" har software lavet i sædvanlig kvalitet (de har de alle) så man kan komme ind via en bagdør (hvis den ikke allerede er bygget ind fra starten) eller man kan opnå en "forståelse" med teleskabet (det har man gjort).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desuden...

Hvis man sikrer sig at antennerne i dimsen sidder passende langt fra hinanden, 20-25 cm, har men alt hvad man skal bruge til en rudimentær radar.

Fagre ny verden.

I næste version har den også et "tryghedskamera".

phk

58 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
58
26. september 2015 kl. 11:58

Jeg smilede også ved ordet tryghedskamera; Det virkeligt skræmmende er, at de kulturbærende personer og institutioner i dette land arbejder så intenst for mere overvågning, at man simpelthen bare trækker på skuldrene og tænker... nåhja... Det er som om overvågning ikke længere føles grænseoverskridende. Men det er det.

55
24. september 2015 kl. 12:30

de er lidt på herrens mark, ene mand vs et kæmpe beukratisk offentligt system der nægter de kan have lavet fejl.

Det er jo lidt ligesom Skat, der jo per definition ikke kan tage fejl - og selv om de så vitterlig har taget fejl, så er de bedøvende ligeglade med at patienten dør.

Det sidste eksempel herpå er højesteretsdommen (man kan spekulere lidt på om der har været en kammeratlig henvendelse) omkring Skats praksis med at faldende ejendomsværdier ikke medfører faldende grundværdier, da grundskylden (en skat der skal betales efter der er blevet betalt skat) jo er "mere værd" end lejeværdien af egen bolig.

54
24. september 2015 kl. 11:57

Du skal ikke længere tilbage end sommerferien i år:
<a href="http://www.version2.dk/artikel/ekspert-rigspolitiets-kontroversielle-so…;.

Jo jo - men nu skal vi lige huske på, hvad der bliver diskuteret.

Konteksten var, at Anders Bloch Sørensen skrev: "Nej. Staten har hverken kapacitet eller behov for det." hvortil Hr. Kamp skrev "Sorry, men det strider både imod hvad finansloven og politikerne siger."

Ud fra finansloven kan man ikke se, hvilke kapaciteter PET/FET råder over, og hvilke dele af disse kapaciteter, som efterretningstjenesterne aktivt benytter. Ligeledes kan man heller ikke påstår, at politikerne har fortalt offentligheden fyldestgørende om emnet.

Ellers er vi er sådan set enige. Det er bekymrende, at staten ikke har styr på IT-sikkerheden, og at staten har indkøbt softwareløsninger, som potentielt kan bruges imod landets borgere - men kodeordet er potentielt.

53
24. september 2015 kl. 11:31

Ad 1: Finansloven stiger stadigvæk ikke noget specifik udover at der er afsat nogle penge til FET og PET og at disse penge blandt andet bruges til mobil overvågning og etablering af elektronisk udveksling med EU-lande af oplysninger om DNA, fingeraftryk og køretøjer.

Du skal ikke længere tilbage end sommerferien i år:http://www.version2.dk/artikel/ekspert-rigspolitiets-kontroversielle-software-koeb-undergraver-vores-alles-it-sikkerhed

Bare se på lidt af de ting der har været de sidste par år:http://www.version2.dk/artikel/csc-hacking-rigspolitiet-erkender-sikkerhedssjusk-311018http://www.version2.dk/artikel/datatilsynet-kritiserer-rigspolitiet-dumper-banal-it-sikkerhed-309500http://www.version2.dk/artikel/datatilsynet-retter-haard-kritik-mod-cpr-kontoret-laek-af-900000-personnumre-205010http://www.version2.dk/artikel/sikkerhedsekspert-shellshock-saarbare-it-systemer-hos-staten-blev-patched-sent-68823http://www.version2.dk/artikel/programmer-installeret-paa-hacker-computer-efter-konfiskering-68740http://www.version2.dk/artikel/sikkerhedshul-gav-adgang-til-csc-server-jeg-kunne-blandt-andet-downloade-kildekode-tilhttp://www.version2.dk/artikel/kommunalt-ansat-i-faengsel-stjaele-nemid-375341

(etc etc etc)

Er det noget at sige til vi er mange der har et problem med at der skal overvåges så meget om uskyldige personer, når sikkerheden over det hele i det offentlige sejler totalt?, når vores retsvæsen slet ikke er gearet til it relaterede retssager, af det der har været fremme, så kan man ikke forvente at få en fair retsag i danmark på nogle områder.

Der er intet der tyder på der er nogen speciel hjælp til dem der har fået lækket deres data, de er lidt på herrens mark, ene mand vs et kæmpe beukratisk offentligt system der nægter de kan have lavet fejl.

Så nej, jo mindre der bliver logget, jo mindre data er der, der kan lækkes ved en fejl (eller bevist) om en selv.

52
23. september 2015 kl. 17:36

Det her er sølvpapirshatmateriale af allerhøjeste kvalitet.

Jeg er er enig med dig i at PHKs indlæg denne gang er sølvpapirsmateriale. Man mangler stadigvæk at folks mobiltelefoner rent faktisk sender SSID'er til myndighederne (nu ryger de kun til Google, Microsoft, Apple). Jeg har svært ved at se problemet med at der er Wifi beacons alle steder.

Version2 bliver mere og mere en konspirationsblog, hvor staten er allevegne og overvåger alt og alle. Det er tragikomisk at version2 bliver endnu et arnested for tossede konspirationer - dem er der sgu så mange af... 9/11, chemtrails, vacciner mv. - er det også konspirationer, som folk tror på?

Her er jeg ikke enig. Vi står foran at skulle revidere hele brugen af digital kommunikation.

 • Staten kan ikke finde ud af at holde ting hemmeligt (fx CPR sagen)
 • Staten bryder loven for dataregistrering og brug af data (fx DAMS sagen)
 • Firmaer kan ikke finde ud af at holde ting hemmeligt (fx sony sagen)
 • ISP'er kan ikke finde ud af at holde kunders net sikre (fx Yousee sagen)
 • Fremmede efterretningstjenester bruger aktivt hacking (fx RSA/Lockheed sagen)
 • etc. etc. etc.

Vi har i særklasse brug for at få gjort nogen ved sikkerheden og i det hele taget hvordan vi strukturerer information. Vi har brug for at adskille systemer sådan at hacking af det lokale vandværk ikke kun er et password væk. Og uendeligt meget mere.

I praksis må vi forvente at alle netværk der ikke er adskilt vil blive hacket før eller siden. Vores brug af IT reflekterer ikke dette. Hvis man læser nogle af Snowden filerne så kan man se hvad NSA kan i dag. Nogen af metoderne er billige - nogle er dyre. Forvent at andre kan de billige metoder i morgen.

51
23. september 2015 kl. 15:42

Ad 1: Så må vi jo selv regne på de tal vi faktisk kan finde i finansloven, ikke ?</p>
<p>Ad 2: Det er direkte citat fra den daværende Statsminister og det er mig bekendt det eneste nogen minister nogen sinde har sagt om Snowdens afsløringer.

Udgangspunktet er stadigvæk din påstand: "Sorry, men det strider både imod hvad finansloven og politikerne siger."

Ad 1: Finansloven stiger stadigvæk ikke noget specifik udover at der er afsat nogle penge til FET og PET og at disse penge blandt andet bruges til mobil overvågning og etablering af elektronisk udveksling med EU-lande af oplysninger om DNA, fingeraftryk og køretøjer. Alt dette er ikke nyt, og det er velkendt at staten overvåget og deler informationer med andre lande.

I en halvparanoid kontekst, så kan vi ikke bruge finansloven til noget udover at se, at PET/FET får en del penge hvoraf nogle af pengene går til udveksling af data og elektronisk overvågning. Men som flere offentligt kendte sager har vist, så går en del af pengene også til god gammeldags fysisk overvågning og infiltration af organisationer.

Ad 2: Du citerede ikke statsministeren, du postulerede - direkte citeret: Politikerne siger, repræsentativt, "at vi langt hen ad vejen bliver glade for NSAs overvågning."Hvad én statsminister siger, det er ikke det samme som alle politikere mener det samme eller er enige i den udtalelse. Ja, det er flueknepperi, men ret skal være ret.

49
23. september 2015 kl. 15:26

Men finansloven siger stadigvæk intet om, hvad staten helt konkret er i stand til (mht. elektronisk overvågning) eller hvad staten har behov for.</p>
<p>Og så synes jeg, det er yderst misvisende at lægge ord i munden på vores politikere.

Ad 1: Så må vi jo selv regne på de tal vi faktisk kan finde i finansloven, ikke ?

Ad 2: Det er direkte citat fra den daværende Statsminister og det er mig bekendt det eneste nogen minister nogen sinde har sagt om Snowdens afsløringer.

48
23. september 2015 kl. 15:23

vi har jo damens ord

Åh jeg magter hende ikke.

Jeg har gennem et langt liv mødt adskillige døre, som fremstår voldsomt meget mere begavede.

46
23. september 2015 kl. 15:14

Selvfølgelig overvåger staten os ikke, vi har jo damens ord for det:https://www.youtube.com/watch?v=FzeISr0hRLo

Og hvis de overvåger os, hvilket vi selvfølgelig aldrig nogensinde har grund til at tro, så har vi så alligevel ingen chancer for at finde ud af det. Ergo er konklusionen at vi skal råbe sølvpapirshatte! til alle dem som faktisk bekymrer sig om at gennemskue det, og så ellers bare læne os tilbage og grine af folk i hvide tennissokker? For løbet er jo åbenbart kørt, eller hvad?

45
23. september 2015 kl. 14:30

Hvad er det, du tror staten overvåger?

Så meget som muligt, det er hele ideen i overvågning. Det er at få så meget som muligt så du kan danne dig et overordnet billed ud af bidder her og der taget fra forskellige steder.

Men du at den tilsidesætter alle reglerne i retsplejeloven og overvåger og registrerer alt

Hehe det her er næsten kært. Du mener at dine rettigheder som borger i DK, EU eller af verden får overholdt dine rettigheder imod overvågning?

Den danske stat og specialt told og skat (af hvad jeg ved af) er de største lov bryder af alle i DK. Søg efter artikler der omhandler told og skat.

MEN! Lidt til dine Google søgninger "Terror" lovgivningen i DK (teleindustrien) Det er jo direkte vores kære stat.

Told og skat, de har lige fået løftet pegefinger for at bygge et system der krænker privatlivet for borgere?

Prism (USA) Har skiftet navn adskillige gange. Det siges de overvåger SÅ meget at de ikke engang selv har et reelt tal på hvor mange / meget de overvåger. Bro fist.

Nogle i USA (i don't remember who) bad silicon valley firmaerne om at læmpe på krypteringen af deres services.

Aflyttede fiber kabler KBH lufthavn (Wi-fi) Super cookies Anti-virus programmer (står i flere betingelser for servicen at de sælger info om dig og din færden). Hvem er mon køberne af sådanne info udover reklame firmaer?

GCHQ (Enough said). At USA sendte lobylister til SWE for at sørge for at lempe en >>lokal<< lov der gav USA mulighed for yderligere overvågning. Opsnapning af MAC-adresser på vejene (DK).

Hvis du blankt vender ryggen til førende sikkerheds eksperter udtalelser, whistle blowers, organisationer samt Wikileaks, Anonymous mm, og det som de har præsenteret igennem tiden såååååååååå.

Jeg siger ikke at man blindt skal tro på alt og det er sundt at være skeptisk, men lad du vær med at kig ind i en væg og sig at ALT er helt som det skal være.

Hvis du ville have artikler så lad mig hjælpe dig i ganghttp://lmgtfy.com/?q=usa+surveillance+prism

Læs samt to indlæg op af Henning Kamp

44
23. september 2015 kl. 14:24

Finansloven siger bla.a:</p>
<p>§12.25.01: 675.5 mio/år til Forsvarets Efterretningstjeneste</p>
<p>§11.23.16 : 560.1 mio/år til Politiets Efterretningstjeneste

Så der er afsat midler til forsvaret og politiets efterretningstjenester... Tænk jeg er ret sikkert på, at der har været afsat midler til disse tjenester de sidste mange årtier.

Der står intet konkret i finansloven, som ikke er alment kendt. Det bør være alment kendt, at efterretningstjenesterne udveksler informationer med andre lande og at der foregår elektronisk overvågning af f.eks. mobiltelefoner.

Men finansloven siger stadigvæk intet om, hvad staten helt konkret er i stand til (mht. elektronisk overvågning) eller hvad staten har behov for.

Og så synes jeg, det er yderst misvisende at lægge ord i munden på vores politikere. Du har måske ret i at politikerne accepterer at efterretningstjenesterne sender og modtager informationer til/fra NSA, men at påstå at politikerne på tværs af det politiske landskab fuldt ud er glade for NSAs overvågning, det er altså at spænde buen lidt for meget. Jeg er sikkert på, at f.eks. Enhedslisten ikke deler den holdning ubetinget.

43
23. september 2015 kl. 13:54

Finansloven siger bla.a:

§12.25.01: 675.5 mio/år til Forsvarets Efterretningstjeneste

§11.23.16 : 560.1 mio/år til Politiets Efterretningstjeneste.

Endvidere siger den under forklaringen til 11.23.01:

"Som følge af Aftale [...] af 15. november 2011 blev politiet og anklagemyndigheden tilført en merbevilling på 517,4 mio. kr. i 2012, 641,0 mio. kr. i 2013, 748,7 mio. kr. i 2014 og 863,7 mio. kr. i 2015. [...] Der er inden for bevillingen afsat midler til [...] samt mobil overvågning. Derudover er der afsat midler til [...] etablering af elektronisk udveksling med EU-lande af oplysninger om DNA, fingeraftryk og køretøjer."

"I forbindelse med finansloven for 2013 blev kontoen forhøjet med 110,0 mio. kr. i 2013 som følge af udvidet brug af Automatisk Trafikkontrol (ATK)."

"I forbindelse med finansloven for 2014 blev kontoen forhøjet med 219,6 mio. kr. i 2014 som følge af udvidet brug af Automatisk Trafikkontrol (ATK)."

"Kontoen er forhøjet med 121,2 mio. kr. i 2015, 121,2 mio. kr. i 2016, 116,2 mio. kr. i 2017 og 111,7 mio. kr. i 2018 som følge af udmøntning af reserve vedrørende udvidet brug af Automatisk Trafikkontrol (ATK)."

Til sammenligning:

§11.11.16: 21.6 mio/år til Datatilsynet

§11.11.62: 5.7 mio/år til "Tilsyn med efterretningstjenesterne"

Politikerne siger, repræsentativt, "at vi langt hen ad vejen bliver glade for NSAs overvågning."

phk

42
23. september 2015 kl. 12:54

Ikke bare til blogs, men til alle artikler. Og så skal vi alle kunne skrive artikler. Faktisk er det bare reddit vi vil have..

41
23. september 2015 kl. 11:56

Vær opmærksom på at det ikke er alle WiFi-enheder der rent faktisk slukker senderen når man kobler WiFi fra via en knap eller konfiguration i softwaren. I flere tilfælde har man set at WiFi-enheder bare "faker" at de er deaktiverede, men at senderen rent faktisk forbliver aktiv. Lige som fx når en smartphone kan "fake" at den er slukket ved bare at vise en sort skærm.

40
23. september 2015 kl. 11:25

Kan vi ikke snart få et ratingsystem for blogs, således at brugernes holdninger til indholdet og formen kan tydeliggøres overfor readaktionen.

37
23. september 2015 kl. 10:15

Det vigtige er ikke om staten er efter os</p>
<p>Aha, det syntes jeg du skal sige til de mennesker som stater rent faktisk er efter / overvåger og se hvordan de ser ud i ansigtet. Jeg gætter på noget lignende
<a href="https://beedashbee.files.wordpress.com/2012/12/kitty-facepalm.jpg">http…;

Jamen, det vil jeg så sige til alle DEM som staten er efter. Hvem er DEM? Hvor mange er der tale om? "Husk på, du er ikke paranoid, hvis DE virkelig ER efter dig..."

Det vigtige er ikke om staten er efter os, det vigtige er, at folk er klar over, hvilke muligheder staten eller andre har for at overvåge. Og det er vigtigt alle ALLE danskere er klar over mulighederne for overvågning, så vi kan få en åben debat om det.

36
23. september 2015 kl. 10:14

Jeg er sådan set enig i den påstand. Men blogindlægget her er bare så langt ude af trit med virkeligheden at det gør ondt at læse. Skal vi gå og være bange for al elektronik i den tro at staten ser med i alt, hvad vi foretager os? Nej. Staten har hverken kapacitet eller behov for det. Hvis vi skal være bange for overvågning, så er det et helt andet sted, vi skal kigge, nemlig mod Google, Apple, Facebook mv. Slet ikke staten. Stort set alt, hvad staten har brug for at vide om dig, får den gennem de nævnte firmaer, med dommerkendelser vel at mærke. Det er mod dem, vi skal rette vores fokus.

35
23. september 2015 kl. 10:10

Hvis det er de samme konsulenter som da de skulle lave Polsag og EFI, så holder det mig ikke vågen om natten :)

34
23. september 2015 kl. 10:09

Jeg vil nu påstå at dit er langt dummere at læse. Strammer sølvpapirshatten? Hvad er det, du tror staten overvåger? Men du at den tilsidesætter alle reglerne i retsplejeloven og overvåger og registrerer alt? Det kan du jo naturligvis dokumentere, ikke?

33
23. september 2015 kl. 09:54

Det jo bare dumt at læse.

Version2 bliver mere og mere en konspirationsblog, hvor staten er allevegne og overvåger alt og alle

Fordi staten overvåger alt og alle, du følger ikke meget med i virkeligheden gør du?

Det vigtige er ikke om staten er efter os

Aha, det syntes jeg du skal sige til de mennesker som stater rent faktisk er efter / overvåger og se hvordan de ser ud i ansigtet. Jeg gætter på noget lignendehttps://beedashbee.files.wordpress.com/2012/12/kitty-facepalm.jpg

32
23. september 2015 kl. 08:40

Godt link Henrik. Jeg har købt noget lignende i metermål i kina, til meget færre penge, der også virker rigtig fint. Nu håber jeg bare ikke det er inficeret med kinesiske nanorobotter der kommer og spiser mine data om natten :-O

31
23. september 2015 kl. 08:38

Staten kan ikke finde ud af en skid, når det kommer til it.

Hørt!

Men de kan komme til at købe nogle konsulenter til at fedte rundt i et eller andet, og ved held eller uheld få logget og lækket en masse...

30
23. september 2015 kl. 08:12

Version2 bliver mere og mere en konspirationsblog, hvor staten er allevegne og overvåger alt og alle. Det er tragikomisk at version2 bliver endnu et arnested for tossede konspirationer - dem er der sgu så mange af... 9/11, chemtrails, vacciner mv. - er det også konspirationer, som folk tror på?</p>
<p>Staten kan ikke finde ud af en skid, når det kommer til it. Og domstolene er (trods alt) ikke sat ud af kraft endnu. Eller teleloven.</p>
<p>Det her er sølvpapirshatmateriale af allerhøjeste kvalitet.

Jeg vil sådan set give dig helt ret. Der er alt for meget sølvpapirshat over mange af disse nyheder og blogindlæg, men jeg mener også, at det er vigtigt at belyse den risiko, som den moderne teknologi udgør.

Det vigtige er ikke om staten er efter os, men derimod hvad staten (eller andre skumle mennesker) har mulighed for at gøre noget.

Sagen med Blip er et fint eksempel på, at det er vigtig at få disse mulige farer frem i lyset, og derfor var det også helt relevant, at Version2 gravede i sagen:http://www.version2.dk/artikel/cookielov-tvinger-dansk-selskab-i-knae-mens-microsoft-google-og-apple-gaar-fri-106336

29
23. september 2015 kl. 07:46

Version2 bliver mere og mere en konspirationsblog, hvor staten er allevegne og overvåger alt og alle. Det er tragikomisk at version2 bliver endnu et arnested for tossede konspirationer - dem er der sgu så mange af... 9/11, chemtrails, vacciner mv. - er det også konspirationer, som folk tror på?

Staten kan ikke finde ud af en skid, når det kommer til it. Og domstolene er (trods alt) ikke sat ud af kraft endnu. Eller teleloven.

Det her er sølvpapirshatmateriale af allerhøjeste kvalitet.

28
22. september 2015 kl. 23:14

Jeg har for ikke så længe siden købt "stof" frahttp://www.yshield.com/eu/sheet-products/fleeces/381/hf-lf-shielding-fleece-hnv80-width-100-cm-1-meter

Det er sjovt at lege med, og man kan tydeligt se signalet dæmpes voldsomt. De giver en fin oversigt med der viser hvordan hvilke frekvenser dæmpes og hvor meget. "Attenuation: 87 dB, two-layer 127 dB"

jeg har dog ikke endnu fået lavet en pung til min pung, mobiler og tavlet.

27
22. september 2015 kl. 16:51

Hvordan skal sådan et trådnet designes for at forhindre wifi signalet i at nå uden for denne indpakning.

Når nettet er så fintmasket at maskerne maksimalt er halvdelen af bølgelængden så begynder signalt at blive hæmmet. Regne-regne... lysets hastighed ... 2.4GHz ... 6.25cm. Så mindre end hønsenet. En vigtig detalje er at nettet skal være forbundet med jord (eller PE).

Så pak routeren ind i flere lag kyllingenet, tilslut til jord, og tænd så for wifi. Hvis du ikke kan se BSSID broadcastet så må det være godt nok.

26
22. september 2015 kl. 16:42

Det er sjovt at læse 25 kommentarer, som nærmest alle er enige om at der er noget at være bange for! Faktisk lidt skræmmende at igen synes dette er lidt overdrevet og at vi er paranoide!

Når jeg tænker tilbage til dengang Yousee åbnede op for mit netværk så alle og enhver havde fuld adgang ind til mine enheder i flere dage, og måden jeg fandt ud af det på var i pressen/version2. - Ja så tænker jeg at det nok ikke er staten, men internet udbyderne vi skal være mest bange for. Deres begær for at tjene flere penge på os, kan få dem til at udnytte disse wifi antenner mm. til alt hvad der er penge i. Og sikkerheden er der ikke penge i, så den er nok ikke eksisterende, ligesom den ikke var til stede hos Yousee i deres udrulning af hotspots.

25
22. september 2015 kl. 16:05

Det er ikke fordi jeg synes, det er noget "sølvpapirhatteævl", men det er helt ærligt ikke noget forholdsvis kloge hoveder som version2's læsere burde kaste deres samfundskritiske resourcer efter (endnu).

Vi har idag et samfund, der officielt har valgt at gøre brugen af IT "mission-critical" (missionen er her service til borgerne, IKKE at forveksle med "mission-critical" i sammenhæng med en strålekanon el. lign.!). Men vi ikke alene spilder milliarder på fejl-implementeringer rent teknisk, vi spilder også millarder OG sænker borgernes livskvalitet betydeligt, fordi de ansvarlige embedsmænd og politikere ikke har forstået konsekvensen af "mission-critical".

Nogle synes måske EFI er en gigantisk skandale og sikke noget skidt vi har tabt 6 milliarder til nogle udenlandske svindlere. Men jeg har da kendskab til to-cifrede årsværk tabt (i en styrelse på omkring 800 ansatte) på et kvartal, udelukkende fordi man søsatte et nyt sagsbehandlingssystem TIL TIDEN (resultatkontrakt bonus? Ved ikke om en sådan har været i spil for netop dette system, så det er rent postulat). Hvad dog er sikkert er, at dette system har forlænget sagsbehandlingstiden og presset medarbejderne til det yderste. De egentlig ofre her er ikke medarbejderne, men de forældre og børn, hvis sager dette system skulle hjælpe hurtigere igennem systemet. Regn lige produktiontabet ud på en lorte barndom anyone?

I hospitalsverdenen kender man alt til mission-critical software...når det gælder udstyr. Men når vi taler patientpleje, kommunikation og dertil egnet software? Ja så har man i mindst en region "hi-jacket" et journal system, med det resultat at medarbejderne spilder tid på at finde information, hvis de da overhovedet husker det. Den information man udadtil siger er prioriteret er i systemet gemt LANGT væk. Dertil kommer at ingen af de forskellige "forløb" (egen læge, sygehus afd. [i], etc.) kommunikerer indbyrdes efter forskrifter...hvis der er kommunikation overhovedet. Og hvad så? Igen, burde man regne ud, hvad det koster når syge glemmes eller deres nødvendige behandling ikke modtages rettidigt; ikke bare for den syge, men også for pårørende og evt. arbejdsplads.

Samtlige virksomheder jeg har kendskab til, hvor IT er en kritisk del af virksomhedens overlevelse, har (IT-)kyndige beslutningstagere i direktionen, hvis stemme vejer TUNGT i forhold til beslutningerne generelt. Men det virker nærmest ikke eksisterende i det offentlige. Ja, der er trafiklys status over projekterne fra Statens IT-projektråd, men dette giver ikke noget hjælp til værn mod håbløse projekter, der ikke gavner produktiviteten eller værre endnu, projekter der idriftsættes uden at kunne opfylde de krav forretningen (borgerservice) kræver. Alle udviklere har vel prøvet en "politisk release"...måske tager jeg fejl; men jeg vil postulere at samtlige af førnævnte udviklere har kunne ytre sætningen "hvad sagde jeg/vi" efterfølgende.

Jeg er ikke bekymret for en politistat, for politistaten kan jeg se; den er åbenlys, hvis jeg ellers gider læse mine historiebøger eller lytte til kunstnere som f.eks. Orwell. Men jeg er bekymret og bange for (og for den sags skyld "vred på") det skjulte diktatur, som udbasunerer gode hensigter, men som åbenlyst beriger sig selv (ikke nødvendigvis økonomisk) på min og samfundets bekostning.

Og hvis man vil bruge sit kloge hovede (på samfundskritik), så tror jeg det første slag skal ramme kulturen i ministerierne og på Christiansborgs gange.

24
22. september 2015 kl. 14:22

Nogle vil mene at sikkerhedsdiskussionen omkring udbyderpåtvunget trådløst internet i folks eget hjem er noget sølvpapirhatteævl. Men faktisk mener jeg at det er lige netop hvad ens router skal have på! Noget sølvpapir eller et trådnet som forhindrer en eventuelt aktivt wifi signal i at have nogen effekt uden for boksens indpakning.

Der må være nogle radiofolk som følger debatten her. Hvordan skal sådan et trådnet designes for at forhindre wifi signalet i at nå uden for denne indpakning. Nogle forslag? Kan det lade sig gøre at holde routeren helt wifi tæt?

PS: Næste uges sikkerhedsrelevante opgave er hvordan man forhindrer en (stats og/eller kriminelt) hacket router i at præsentere en modificeret udgave af internettet for de tilsluttede brugere.

23
22. september 2015 kl. 14:03

Jo, jeg lagde bestemt mærke til tryghedskameraet, smilede for mig selv og trak på skulderne for det er jo desværre den vej tingene går. Som tidligere udsagt kan man ikke løse sikkerhedsudfordringerne i dagens telenet og internet med IT tiltag men kun med handliger i den fysiske verden.

22
22. september 2015 kl. 13:00

Mit WifFi tingeltangel står også i et lidet benyttet rum (og har intet kamera). Jeg har skiftet password og slukket for WiFi, men forventer ikke, at jeg har fuldkommen styr på, hvad "andre" kan gøre ved boksen. Men det mindede mig da lige om, at jeg skal have sat en etikette hen over kameraet på min arbejdspc. Jeg har jo fået en ny og glemt at gøre det. Mht. til udtrykket Tryghedskamera, så skal man ikke gengive Pedobear ret mange gange, før det bliver droppet.

21
22. september 2015 kl. 12:56

At der er [0] der ikke tilbyder trådløs router under et kategori der omhandler 'Trådløs router er nok ikke overraskende.

Hvis kategorien havde været 'Router' havde det været noget andet.

Og 'Tryghedskamera' er vel new-speek end så meget andet....

20
22. september 2015 kl. 12:49

Min router står i et "teknik rum" - så der er ikke så meget at kigge på (ingen gennemgang eller andet :) - men ellers sige nej tak til deres router.

Teknikrummet er så fyldt med en genvex og ventilationsrør - så wifi-signalet bliver fuldtstændig slået i stykker.. det hjælper forhåbentlig lidt. Nu er jeg ved at skifte til gigabit.dk - og der kan man såvidt jeg forstår det, selv vælge sin router og behøver derfor ikke at have udbyderens hejs (og ja - har fullrate lige nu, og de slår ekstern admin mm. til igen jævnt ofte.. meget irreterende)

19
22. september 2015 kl. 12:38

Jeg har et Telenor-produkt, hvor der medfulgte en billig Zyxel-router. Den udskiftede jeg med en selvindkøbt Cisco 887, hvilket ud over egenkontrol også gav et båndbredde-boost på ca. 20%. Hvis I køber en router selv, så sørg for at den understøtter Annex-M.

Ved brug af eget udstyr skal man blot være opmærksom på, at man kan blive erstatningsansvarlig, hvis ens eget udstyr skulle skabe problemer for DSLAM'en.

Hvor tit det så rent faktisk sker (hvis overhovedet) skal jeg ikke kunne sige, men under alle omstændigheder er det en ting, som man skal have in mente.

Har man TDC eller en udbyder, som benytter sig af TDC's DSLAM via eBSA, VULA eller Bredbånd Basic, kan man evt. vælge en router fra TDC Wholesales positivliste.

18
22. september 2015 kl. 12:08

Jeg er forbavset over at ingen har kommenteret på NySprogs ordet "Tryghedskamera" ?

17
22. september 2015 kl. 11:21

Jens Åge Holm problemet er bare at det ikke begrænser sig til Wifi. Du opsætter en enhed inden for dit netværk som de har 100% kontrol over. Mit netværk et mit og min data er mit.

Jeg bryder mig ikke om udbyder bokse mere end den næste person, men de har deres fordele i og med at jeg ikke selv sætte WAN forbindelsen op.

I trådløse bokse kan vi (som forslået) skrue antennen fysisk af og bede om at enheden arbejder i bridge mode. Bridge mode kan de-aktiveres fra en anden lokation men så kan vi jo sætte en firewall op bag udbyder boksen som forhindre den i at scanne vores interne netværk med mere.

Personligt syntes jeg at ALLE burde have en firewall bag udbyder bokse, for at de netop ikke får lov til mere end de skal. Da de desværre har fået deres ansvarsområde galt i halsen og prøver at få lov til mere og mere.

Og så selv koble et Wi-fi netværk op hvis det skal bruges. Men hvis vi er rigtig parnoide hvor stopper det så? Der er også artikler om at Cisco med flere får udskiftet deres egen firmware til NSA firmware og så sendt deres produkter vidre i verden til hvem end der køber dem.

Så er vi tilbage til open-source firewalls og dumme usb wi-fi dongles der agere som en "tynd" klient styret af firewallen?

16
22. september 2015 kl. 10:34

Skru antennen af, hvilket man ofte kan, så skal man dælme meget tæt på for at få forbindelse, og er man rigtig paranoid, så erstat antennen med en 50 ohm modstand.

Personligt har jeg det forhold til medleverede routere, at mit intranet starter efter den, hvor jeg så har min firewall og mine trådløse nets, hvilket så også gør det nemmere at skifte udbyder, det er bare at få min WAN til at køre på deres bæ.

15
22. september 2015 kl. 10:25

Da jeg fik arbejdsbetalt Internet hjemme, skiftede jeg udbyder til TDC. Her erfarede jeg følgende:

 1. Jeg kunne ikke bruge et andet modem end det, de leverede. Jeg prøvede at bruge mit gamle, som min tidligere udbyder ikke gad få igen, men nej.

 2. Jeg kunne end ikke skifte WiFi password, men skulle bruge de 40 tilfældige tegn, som TDC havde autogenereret.

Spørgsmålet er ikke om jeg er paranoid, det er om jeg er paranoid nok.

14
22. september 2015 kl. 09:56

Jeg havde Fullrate på et tidspunkt og da de ifm. med min flytning tvang mig til at acceptere en Wi-Fi enabled router, slog jeg selv al trådløst fra i den og levede fint med det - lige indtil den nat, kl. ca. 02:00, hvor Fullrate pushede en firmware opgradering, defaultede alle indstillinger og derved aktiverede Wi-Fi igen. Hvordan jeg opdagede det, uden nogen Wi-Fi enablede devices i huset, lader jeg op til læserens indsigt i cutting-edge biologi - men pointen er at udbyderen sagtens kan omgå/ændre dine evt. sikkerhedsindstillinger.

Fullrate blev fyret - spektakulært - og jeg fandt DanskNet, der gerne leverede et fuldt kablet modem. Deres kundeservice har været upåklagelig.

13
22. september 2015 kl. 09:55

Ja, man kan købe sit eget udstyr, og personligt siger jeg også nej tak til andet end mit eget gear på LAN-siden.

Men det er jo et fåtal, der gør det. Og for implementationen af politistaten er det blot et lille bump på vejen.

12
22. september 2015 kl. 09:30

Jeg har et Telenor-produkt, hvor der medfulgte en billig Zyxel-router. Den udskiftede jeg med en selvindkøbt Cisco 887, hvilket ud over egenkontrol også gav et båndbredde-boost på ca. 20%. Hvis I køber en router selv, så sørg for at den understøtter Annex-M.

10
22. september 2015 kl. 08:59

Med et fintmasket net af WLAN base-stationer, vil man kunne spore og triangulere alle dimser med WLAN, herunder smartphones, biler, laptops osv. med en nøjagtighed på omkring 10-20 meter.

Jeg er forleden af min smartphone/Google blevet placeret 30 km fra hvor jeg befandt mig. I listen over tilgængelige wifi-netværk så jeg i den forbindelse et SSID der hed "Netgear".

Er det det du mener? Altså at SSID'er fra trådløse routere kan bruges til at placere os på Danmarkskortet? For så har jeg lidt en fornemmelse af hvordan vores modtræk kunne se ud...

9
22. september 2015 kl. 08:54

Hvad stopper dem fra at deaktivere bridge mode.
Eller blot aktivere Wifi også eller begynde på bruteforce på alle enheder i nærheden.

Som udgangspunkt er alt det du ikke selv har styr over, "untrusted", så at en wifi-router skydes ind mellem dig og det store stygge internet, ser jeg som en mindre sag i den store sammenhæng.

Vil det ikke være en relativt simpel øvelse at pakke sin leverandør-ejede wifi-router ind i et faraday-bur, koble sin egen router bagpå, og så ikke tænke mere over den sag?

8
21. september 2015 kl. 22:51

Hvis du med "tilsyneladende" mener de udbydere der har valgt at reklamere via bredbåndsguiden, så ser det ud til du har ret. Men der er en del andre xDSL-udbydere i Danmark - også nogen hvor man ikke umiddelbart får radar med i prisen.

Jeg er med på at det er teoretisk muligt og der garanteret er både forskere og hackere der har lavet "radarere" ud af wifi-routere, men kender du noget software der kan "lige ud af posen" f.eks. en wrt-fork? Det kunne da være sjovt at eksperimentere med.

7
21. september 2015 kl. 22:46

ps

Det er dog paradoksalt nok TDC der ejer vores leverandør/udbyder, hvilket har smittet gevaldigt af på priserne/hastighederne, men det er en anden snak.

6
21. september 2015 kl. 22:40

Hvis man ikke ønsker de der CPE routere, de nationale xDSL udbydere levere, kan man se efter en af de udbydere som gensælger TDC xDSL'er (TDC Wholesale).

De kan typisk tilvælge et simpelt xDSL modem i bestillingsprocessen i TDCs systemer, så spørger sælgeren om det !

I gamle dage var det et Siemenes Speedstream modem (som mange nok kender) som TDC sendte ud til slutkunden, men de har vidst nok fået ny leverandør.

Alle tekniske oplysninger om forbindelsen der skal til for at, indstille et modem hos slutkunden får gensalgs udbyderen (typisk som en PDF, til fast en email adresse hos gensalgs udbyderen).

Så hvis man kan få sælgeren/kundeservice hos gensalgs udbyderen til at sende den PDF videre, så er det simpelt selv at købe et modem/router og selv indstille modemmet for sådan nogle som os.

Jeg ved at folk der har abonnement hos TDC, Telenor, Telia m.m. har svært ved at få sådan en løsning. (Det har vel noget at gøre med øvrige services som de respektive udbydere, udbyder så som telefoni og TV via internettet)


Jeg er selv så "heldig" at være koblet på et bolignet, så jeg har blot en RJ45 dåse i væggen, intet CPE udstyr er som udgangspunkt påkrævet, for at tislutte én computer med et netværkskabel, der er til at få fat på alle vegne. :-)

Som standard er forbindelsen NAT'ed, men muligheden for at få tildelt faste ip adresse(r) fra offentlige subnets, mod betaling forligger.

Så simpelt burde alle "basis" internet forbindelser kunne leveres, og den kan etableres og afbrydes med et tryk fra en knap.

Så kan udbyderne selv bygge oven på der med deres telefoni, TV, CPE udstyr, betale for WiFi, betale for port forwarding, ubrugelige anti virus produkter, ubrugelige backup produkter m.m.

5
21. september 2015 kl. 22:34

.. kan levere en DSL forbindelse kun med modem.

4
21. september 2015 kl. 22:33

Det hjælper ikke.

Hvad stopper dem fra at deaktivere bridge mode. Eller blot aktivere Wifi også eller begynde på bruteforce på alle enheder i nærheden.

Nej du.. De skal holde deres enhed langt væk fra mig og mit hjem.

3
21. september 2015 kl. 22:28

"Du opsætter en enhed inden for dit netværk som de har 100% kontrol over."

Du KAN jo selv sætte en router op efter udbyderens, og bare lade udbyderens router køre bridge-mode.

2
21. september 2015 kl. 21:50

Jeg har nu 3 gange over for min udbyder Waoo nægtet at få skiftet mit modem ud med deres router nettop pga. samme tanke.

Jens Åge Holm problemet er bare at det ikke begrænser sig til Wifi. Du opsætter en enhed inden for dit netværk som de har 100% kontrol over. Mit netværk et mit og min data er mit.

Jeg er ikke kriminel eller en terrorist så hvorfor skal jeg blotte mig for dem på den måde. Jeg håber efterhånden snart at revolutionen i vesten kommer. Vi kan bare se på vores historie for at finde ud af hvad der sker når tyran magter presser for hård.

1
21. september 2015 kl. 21:32

Routeren fra Telenor (hvor jeg arbejder) har en fin fysisk knap, der kan trykkes på og slukke for Wifidelen. Eftersom strømforbruget falder med ca. 1 W, er der god grund til at tro, at radioen rent faktisk er slukket. Den kan sikkert tændes igen via SW, men det ville nok virke lidt mistænkeligt, hvis det blev gjort systematisk. Routere fra nogle andre udbydere har også en sådan knap, så det er muligt at undgå udbyderleveret Wifi.