Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Pimp my Mac...

26. august 2008 kl. 07:0012
Artiklen er ældre end 30 dage

Som jeg beskrev i sidste uge giver det nogle udfordringer for en windows/linux-bruger som mig at skifte til Mac.

Speciet når mit udgangspunkt var at jeg ville bruge så mange af de medfølgende standardværktøjer som muligt.

Det udgangspunkt fik så en ret kort levetid.

Safari er da en udmærket browser, men der gik kun 10 min. før savnet af et FlashBlock plugin fik mig til at installere Firefox. Det gav mig mulighed for at få Flagfox, ForecastFox og Foxmarks tilbage igen, og de er nu gode at have. Jeg kører også med NoScript, men det kommer ikke til at vare længe. Det vender jeg tilbage til ved en senere lejlighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mail og iCal var egentlig en udmærket kombination, og godt integreret i resten af MacOS, men med en ret ringe understøttelse af flere identiteter og dårlig spam-håndtering foretrak jeg at skifte til Thunderbird med Lightning som kalender. Pånær nogle enkelte skønhedsfejl virker det rigtig godt op mod de 2-3 IMAP-servere jeg bruger.

Hverken Mail eller Thinderbird virker ret godt som RSS-læser, så der har jeg installeret Shrook, og den fungerer lige præcis som jeg gerne vi have det. Et dejligt program.

iChat lider grusomt under at den kommer fra en meget lukket verden. Ud med en og ind med Adium og direkte kontakt til min Gtalk, min MSN og min yahoo messenger - samtidig. Jeg ved det - ingen kamera-support. Øv. Men det er der jo ingen over 15 der bruger alligevel.

iPhoto har jeg taget helt til mig, så Picassa har jeg ikke installeret. iDVD er til gengæld blevet suppleret med VLC.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Terminal er en fin nok ssh-klient til min Linux-server, men den indbyggede ClassicFtp er blevet udskiftet med FileZilla.

Derudover har jeg installeret OpenOffice 3.0b, FreeMind og Skype til almindeligt kontorbrug.

Til det lidt udviking jeg er nødt til at rode mig ud i har jeg Eclipse, VMware Fusion og SourceOffSite. Sidstnævnte er som den eneste meget tydeligt IKKE tilrettet Mac, så den virker lidt famlende i sin X11-fremtræden, men funktionelt er der intet at komme efter.

Til slut synes jeg at DashBoardet virker fornuftigt og TimeMachine kører bare - når jeg husker at tilslutte min eksterne harddisk. Overveje at tweake den til at tage backup til mit netdrev.....

Status:
Safari -> Firefox
Mail -> Thunderbird
iCal -> Lightning
Mail (rss) -> Shrook
iChat -> Adium
iPhoto - OK
ClassicFtp -> FileZilla
Terminal - OK
TimeMachine - OK
DashBoard - OK

Garageband, Photobooth, Spaces, Expose og iWeb har jeg blandt en del andre ting ikke fundet nogen fornuftig anvendelse for endnu, men det kan da være det kommer.

Så synes jeg egentlig jeg er kørende. Er der noget jeg burde have gjort anderledes' Givet en ekstra chance'

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
26. august 2008 kl. 07:38

Hvis du ikke allerede har installeret det, så er QuickSilver et must. Jeg har flyttet spotlight over på ctrl+space, så QuickSilver kan komme over på cmd+space.

4
26. august 2008 kl. 08:54

Quicksilver er det mest absolutte must-have program til Mac. Det er ganske enkelt genialt.

Nåh ja, hvordan kan du komme fra Linuxverdenen og ikke finde anvendelse for Spaces? Med den mængde programmer du har kørende må det da være rart at kunne sprede og gruppere dem på flere skriveborde?

11
30. august 2008 kl. 18:07

Mht. Spaces, så er det muligt at skifte mellem de forskellige (som standard 4) skriveborde ved at taste ctrl+pil (op, ned, højre, venstre).

Denne feature er super-gennemført i Ubuntu (Linux), hvor man kan "trække" billedet i fokus over på et nyt skrivebord ved at bruge ctrl-shift-pil. Dette ville også være anvendeligt på Mac.

12
31. august 2008 kl. 18:41

Jeg er ret glad for den lille widget emitSMS, som gør at du kan sende sms're fra din mac via en bluetooth mobil. Jeg skriver personligt meget hurtigere på et keyboard end på en mobil.http://algoritmer.dk/widget/

5
26. august 2008 kl. 09:21

Hvis man som jeg, har irssi kørende på en ekstern maskine i en screen, kan man mangle den funktionalitet som er i nyere Gnome, hvor url'er er klikbare. Denne funktionalitet giver ICeCoffEE

Læs mere her: http://pages.citebite.com/a4v6p5t5mddo

7
26. august 2008 kl. 12:43

se på smackbook ;)

8
26. august 2008 kl. 12:58

http://www.objectpark.net/mcc.html

Det er den lækreste erstatning for uret oppe i hjørnet - fås både i en iCal og en Entourage udgave...

Men lad mig i den forbindelse bitche over, at både QuickSilver og MenuCalendarClock (der jo på sin vis er baggrundsapplikationer, som man kun vil se/høre, når man skal bruge dem) efterlader sig både et ikon på docken og i Alt-Tab listen. How useless is that?

Jeg har også TimeMachine og BusySync kørende, men de generer mig da ikke de to nævnte steder...

9
26. august 2008 kl. 14:40

Man kan i preferences i QuickSilver vælge, at den ikke skal lægge et ikon i hverken app listen, docken eller menu baren i toppen.

Som term bruger jeg iTerm - den har et par ekstra ting som Terminal ikke har - og så kan man lave forskellige profiler og få det hele til at se lækkert ud :-)

Andre programmer jeg bruger er LiteSwitch som er et lille program, der lige pimper cmd+tab app listen - så man bl.a. man minimere og lukke programmer fra den. Very nice.

Uno rydder op i udseendet i OS X - i hvert fald i Tigeren.

Til FTP bruger jeg Transmit - den er fin og har en drop-widget feature til DashBoard.

Laver man lidt php/html/css/xml ting, så kan jeg anbefale Coda - den har projekter og indbygget ftp, som holder styr på, hvad der er opdateret og sådan.

Og sidste lille tool jeg kan anbefale er DashQuit - en lille widget, der - ja - quitter DashBoard. Det kan være ganske nyttigt, hvis man "mangler" ram - for det kan DashBoard og widgets godt lide :-)

10
29. august 2008 kl. 14:30

Salling Clicker (http://www.salling.com/Clicker/mac/) giver dig en yderst blæret integration med din mobiltelefon.

Jeg har ikke brugt den del af Clicker der gør mobilen til en fjernbetjening til iTunes særligt meget.

Hvad jeg derimod har været super glad for er:

  • at der pauses/skrues ned for musikken når mobilen ringer eller den kommer uden for rækkevidde
  • at screenlockeren aktiveres når mobilen kommer uden for rækkevidde
  • at der laves et opslag i adressebogen når telefonen ringer så man kan se på mac'ens skærm hvem der ringer
  • sætte Adium-status til "jeg taler i telefon" når telefonen ringer
  • sætte Adium-status til "away" når telefonen er uden for rækkevidde

Man kan selv kode diverse AppleScripts der kan udføres ved events fra telefonen. Det er ikke noget jeg har eksperimenteret med i praksis, men man kunne jo forestille sig alle mulige ting:

  • find al mail-korrespondance fra den der ringer så den er klar
  • registrere hvornår man møder og går fra jobbet ud fra hvornår telefonen registreres første og sidste gang
  • ...

Desværre er iPhonen ikke understøttet - lidt spøjst at måtte nøjes med en dårligere integration end man er vant til.

3
26. august 2008 kl. 08:48

Du kan pimpe din terminal lidt ved at bruge Visor der giver dig en slide down terminal, som du måske kender den fra kde (yakuake) eller gnome (tilda). Bemærk at den ikke ændre din terminal eller dine settings den tilføjer blot slide down feature.

2
26. august 2008 kl. 08:42

Jeg var som dig også tilhænger af Thunderbird istedet for Mail.app, men jeg må sige at den efterhånden har fået sig møvet tilbage på pladsen som mail program. Jeg var også lidt træt af manglende mulighed for flere identiteter, indtil jeg fandt ud af at man blot lavede en komma-separeret liste med mailadresser man ville have tilknyttet den enkelte IMAP account. Så får man en fin drop-down med hvilke From-adresser man vil anvende.

En af årsagerne til at mail.app vinder er dens voldsomt gode søgefunktion, den sparker bare røv. Derudover kan jeg godt lide dens smart-folders som er nem og hurtig at sætte op (forsøgte i thunderbird, men det kom aldrig rigtig til at virke som jeg ville have det).

Og ja, Quicksilver helt klart et must!

iCal har også fundet sin plads efter jeg fandt programmet busysync som kan syncronisere med Google calendar (og hvor det virker!). Det koster godt nok en smule (20-25$) men indtil videre har det sparket numse (kører på trial version pt).

Jeg ville gerne have timemachine, desværre så har apple glemt at det kunne være smart at have timemachine og filevault på samme system... så det er ikke muligt :(