Piger skal introduceres for teknologi på egne præmisser
Piger kan godt være både computernørder og glitterprinsesser. Men vi er nødt til at droppe forestillingen om, at interessen for teknologi opstår ud af den blå luft, hvis vi vil have pigerne med.
Piger leger med dukker, og drenge spiller computer. Piger vil være sygeplejersker, og drenge vil være ingeniører. Og piger er de bedste i dansk, mens drengene får bedre karakterer i matematik.
Disse forestillinger hersker hos mange mænd og kvinder og ender også hos børnene selv. Forskning peger dog på, at drenge og piger klarer sig lige godt i STEM-fagene i folkeskolen, indtil de rammer udskolingen.
Men selv om talenterne er de samme, så har pigerne i de danske folkeskoleklasser svært ved at se, hvad de skal bruge teknologien til. Og samfundet lærer dem – mere eller mindre ufrivilligt – at teknologi mest er for drengene.
Organisationen DigiPippi arbejder med at introducere piger i alderen 7-14 år for teknologi. Og ITU har en større indsats for at præsentere kvindelige gymnasieelever for softwareudvikling. Begge steder er erfaringen, at pigerne bliver lige så interesserede i og fascinerede af teknologien som drengene.
Men tilgangen er ikke uden betydning. For mens vi kan se, at drenge og mænd kaster sig frådende over teknologien, så har pigerne fra en helt ung alder behov for at få sat teknologien i perspektiv og se, hvad den kan bruges til, før interessen springer ud i fuldt flor.
Danserobotter og 3D-printede striglekasser
Vi har i alt for mange år bedt pigerne i det danske undervisningssystem om at ændre sig, for at de skulle tage både teknologi og de øvrige STEM-fag til sig. Og uden synderligt gode resultater: Det er stadig mænd, der fylder mest i både branchen og på de teknologiske studier.
Derfor er det måske på tide, at vi ændrer vores tilgang: Stopper med at bede pigerne om at interessere sig for teknologi for teknologiens skyld, men i stedet viser dem, at it og tech er et redskab til problemløsning og et værktøj til at skabe.
Den interesse for teknologi som DigiPippi ser, når de programmerer dansende barbierobotter eller 3D-printer striglekasser til pigernes heste, er ikke mindre værd end den teknologiske interesse de jævnaldrende drenge oplever.
Ligesom drenge både kan være fodboldentusiaster og computernørder samtidig, så kan pigerne også kombinere teknologien med at være glitterprinsesser, men det er vi ikke altid lige så gode til at acceptere.
Et ansvar hos de voksne
Vi vil ikke øge interessen for teknologi, fordi alle skal blive softwareudviklere eller it-ingeniører. Men selv om det ikke er alle, der skal have en teknologisk uddannelse, så lever vi i et samfund, hvor kravene til din teknologiske forståelse bliver større og større i alle typer jobs.
Så hvis kvinderne er digitale analfabeter, så risikerer de at blive hægtet af i alle typer af brancher uanset om de er sygeplejersker eller advokater.
Derfor skylder vi os selv at introducere den nye generation af piger og unge kvinder for teknologi på den måde, der inspirerer, engagerer og fascinerer dem.
Udover at det øger diversiteten og gøre vores udbud af teknologi bedre, så vil det også skabe fundamentet for en mere kompetent arbejdsstyrke på tværs af brancher og uddannelser i fremtiden.
Teknologiforståelse i folkeskolen er et kæmpe skridt i den rigtige retning. Men forældre, lærere og samfundet i sin helhed skal også blive bedre til at vise pigerne, at teknologi ikke kun er for deres brødre og fædre.
Det kræver, at vi udfordrer vores egne forestillinger og de stereotyper, der har fået lov til at herske over it-branchen alt for længe.
Så teknologiforståelsen i folkeskolen ikke bare bliver endnu et STEM-fag pigerne ikke kan spejle sig i, men det bliver grundlaget for, at piger såvel som drenge kan se de muligheder teknologien giver.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.