Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

# Patch dit hus med Ethernet

22. juni 2021 kl. 10:2047
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Patch er et begreb vi bruger ofte i IT, blandt andet når Apple, Microsoft og andre hver måned dumper hundredevis af kritiske sårbarheder som skal patches hurtigst muligt. Næste måned er det samme sag, desværre.

Dette indlæg handler om forbedring af dit hus med Ethernet kabling. Det er samtidig også mine anbefalinger til dig som er lidt nørdet, og du kan hyre elektriker til dele af det. Se også PHKs blog https://www.version2.dk/blog/hjaelp-elnet-nyt-hus-1092832

Installation af Ethernet kabling er som sådan ikke nødvendigt, men det giver en forbedret livskvalitet - punktum. Vi kan snakke længe om hjemmeundervisning, videomøder, streaming og hvad vi ellers bruger vores internet til i disse år. Konklusionen er blot, kabling virker og kabling er også en forudsætning for at Wi-Fi acccess points virker fornuftigt.

Tænk hvis du kunne:

  • Sætte en lille netværksprinter i dit bryggers, halv-proff farvelaser koster < 1.500kr og holder mindst 10 år
  • Sætte Ethernet kabel direkte i dit >50" Smart TV og nyde det aldrig hakker
  • Gå i videomøde med sikkerhed for at din kablede arbejds-PC har nok båndbredde
  • Opsætte et par Wi-Fi Access Points så hele huset er dækket

Vide at grundet Ethernet kabling er der nok båndbredde til tablets, gæster, telefoner, kaffemaskinen og andet IoT, også ude i hængekøjen bag huset og til hvidvinsfesten i forhaven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Living the dream!

Det officielle lydspor er Mezzoforte Garden Party, fordi sommeren jo er over os
https://open.spotify.com/track/6kASaY8LoSBMUatchsvC7l?si=8cce6ea62ceb4058
- og fordi jeg snart i august skal trække Ethernet midlertidigt på BornHack sammen med en masse flinke folk

Noter!

NOTE: Dette indlæg handler om installation i private hjem, jeg håber at det kan bruges og læses uden for meget støj. Jeg vil således gerne på forhånd frabede mig støj omkring "firmainstallationer". Hvis du har særlig viden om installation til firmaer kan det være V2 vil modtage et gæsteblog indlæg fra dig.

NOTE: Jeg linker til en specifik leverandør avXperten nedenfor. Det gør jeg fordi jeg brugte dem til mine indkøb. Jeg har ikke nogen speciel relation til dem eller betalt af dem. Jeg mener dog det er vigtigt at vi får nogle tal på nedenfor. Hvis I så kan finde samme produkter andre steder eller bedre, så gør det.

Slamløsningen, quick and dirty

Ja, du kan tage et 10mm bor, fucke din væg op, trække et 30m netværkskabel fra Harald Nyborg til 159kr. Stikket kan lige præcis nørkles igennem hvis du smider lidt tape omkring det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det virker, og du smider det i et AP eller gamerbarnets PC. Been there done that.
Det er også en hurtig løsning hvis du skal have en der arbejder på 1. sal i huset og der er betondæk og derfor dårlig forbindelse med Wi-Fi fra grundplan. Til prisen kan du også klemme kablet lidt og skifte det.

Den gode løsning

Den gode løsning indeholder for mig at se:

  • Fast installation, som kan udbygges
  • Patch panel centralt sted
  • Dokumentation - ID på stik ude i væg, samme ID i patch panel

Den gode løsning er basalt set en som en fremtidig ejer nemt kan overtage, og være glad for!

Den er ikke gratis, men det er sådan set heller ikke urimeligt dyrt.

Sådan slag på tasken koster det:
* 1.000kr for væghængt skab og 1 patchpanel

Pr stik
* 100kr for rammen til væggen
* 2* 70kr for stik plus 80kr for 50m kabel

Dertil arbejdstid

Indkøbslisten

Husk lige at købe:
Afisoleringstang til netværkskabler 59kr
https://www.avxperten.dk/afisoleringsvaerktoej/afisoleringstang-til-cat5-6.asp
og en Ethernet tester, for at se om alle ledere er forbundet rigtigt.

Det gør det lidt sjovere.

Centrale patch panel

Køb et væghængt skab. Jeg valgte en billig åben model, som er nem at arbejde med og omkring. Koster et par 100kr og opsættes med 4 skruer. Mit er 6U og kan klare 35kg.

https://www.avxperten.dk/vaeghaengt-rackpanel/

Patch hylder

Køb et antal patch hylder. Jeg købte 24 stiks udgaver, og to. Hellere købe to end een og så skulle have to forskellige engang i fremtiden.

De kan købes med og uden stik!

Jeg valgte systemet med Actassi / Lexcom modellen med udtræk, så det er nemmere at arbejde med. 489kr stykket.
https://www.avxperten.dk/actassi-patchpanel/

Yderligere har jeg brugt LexCom connector, som kan samles af mig og min svoger uden større problemer. Man kan også nemt teste om alle ledere er forbundet, og prøve igen hvis første forsøg fejlede.

Kabler og stik

Der skal naturligvis bruges kabler. Du må til gengæld selv vurdere om det skal være CAT6, CAT6a, eller andet. Suffice to say, både PHK og mig har åbenbart vurderet at CAT6 er "fint nok" (tm). Du kan med CAT6 få gigabit uden problemer rundt.

Jeg har også valgt uskærmet.

Så jeg købte LexCom 250 Konnektor - UTP Cat6 (LK Actassi 250)
- husk to til hvert kabel du skal have ud. Dvs til 5 stik i huset skal du bruge 10 styks, ialt 680kr

https://www.avxperten.dk/lexcom-konnektor/

Kablet giver derefter sig selv,
Netværkskabel UTP Cat6 Hvid (Solid) - 305m for ca. 499kr

NOTE: Hvid er efter min mening klart at foretrække, så check lige med husets indretningsarkitekt.

Udtag og montering

Jeg havde valgt Lexcom stik, så tilhørende LK udtag:
Actassi Dataudtag LK Fuga 1,5 Modul - Hvid 59kr styk
LK Fuga underlag Baseline 50 (1,5 Modul) Hvid 29kr
LK Fuga ramme Baseline 50 (1,5 Modul) Hvid 29kr

Der findes forskellige udformninger, farver og størrelser.

Jeg har købt blandet 1, 1,5 og 2 modul, som passer til 1 stik, dobbeltstik og 3 dobbeltstik!!!111

Fun fact, det ene stik sidder i et andet VLAN!

Grundplanen

Jeg vil tage udgangspunkt i vores eget hus, som vi flyttede ind i september 2020. Det er et hus fra 1963 med en stor grundplan.

Implementeringen er gået lidt i stå, men de stik som er monteret virker fint!

Det ses at jeg har valgt rigeligt med stik. Der skal være til AP og til temp sensorer. Det er et stort utæt hus, som vi vil holde på en ret lav minimumstemperatur, måske 17.5 grader når vi ikke bruger stuen om vinteren.

Der er også planlagt med mange stik i udsigtsstuen, som er der vi holder hackerdage med gæster, ekstra kabling til bordswitche osv. Det ekstra stik til TV er ikke på tegningen, men er midt i stuen.

Mit kontor er nede til venstre, hvor der er 3 stik til arbejdsbordet samt to i forkontor til internet og printerbordet - switch.

Installation DIY eller elektriker

Jeg trækker selv kablerne, efter min oprindelige plan, og så efter behov. Det betyder at jeg tilføjede et dobbeltstik bag fjernsynet og satte kabel til TV og et AP midt i stuen. Når man trækker kablerne er man ikke sǻ erfaren som elektrikeren, så lidt grænseoverskridende at skulle bore 10mm 35cm gennem en mur - men det går.
Jeg har også besluttet at der skal være et AP ude under halvtaget. Der kommer nok et stik op på ydersiden af huset.

Vi kan også snakke om elektriker der skal være færdig og smækker op "hurtigt", men ikke altid pænt og en amatør som nørkler og tager sig god tid. YMMV.

Bemærk det er ikke 220V og derfor er der så vidt jeg er orienteret ikke krav om det skal være elektriker der foretager installationen.

Mine erfaringer, jeg borer med et 10mm bor. Det betyder at jeg kan presse 5 kabler igennem uden stik på, eller et med stik på - brugte jeg eksempelvis til 4G antenne den første måned med kabel ud til den.

Jo tættere man så kommer til udtag kan man selv gå ned i størrelse.
Se evt hashtag #flyttesaga
https://twitter.com/kramse/status/1322504052412960768/photo/1

Kabelbakker

Jeg vil også anbefale kabelbakker til træk og skjule kablerne. Så kan der nemt tilføjes et kabel mere senere.

Power over Ethernet

Når der bruges Ethernet kabler kan man både sende data og strøm igennem samme kabel.

Der er lidt elektronik i enheden og standarder for det IEEE 802.3 i varianter som sørger for at kun dem som ønsker strøm får det.
https://en.wikipedia.org/wiki/Power_over_Ethernet

Note: Du skal ikke købe udstyr der kun understøtter "passiv PoE" men det kan vi tage en anden dag :-D

Det kræver ingen ændringer til installationen, eller særlige kabler. Det betyder at til moderne Wi-Fi Access Points behøver man IKKE et 220V strømstik i nærheden.

Man sparer 220V oppe under lofter osv. Nemmere at reboote et AP i 5ms højde osv. Det hele samles i en Ethernet switch med POE+ - køb minimum POE+ Jeg købte en brugt Juniper EX2300-24P til formålet.

Jeg bruger også PoE til nogle små temp sensorer, samme PoE kan faktisk drive en Raspberry Pi - og de koster næsten ingenting.

Wemos D1 mini med PoE injector

Wi-Fi AP og router

Afsnit tilføjelse omkring kl 14:00

Der spørges til AP nedenfor, og andre har allerede svaret lidt. Personligt er jeg glad for UniFi APs, som kører Linux nedenunder. Mange af dem kan der endda hives en mere fri firmware over i.

Dem jeg bruger er UniFi UAP Pro der på nuværende tidspunkt er mere end 5 år gamle, og stadig får opdateringer, har dog ikke checket end-of-life. Det er vigtigt for mig med opdateringer, og lang holdbarhed.

Jeg har brugt controller softwaren på både Mac, Linux, Linux på Raspberry Pi og pt. en cloud-key - dog IKKE forbundet til cloud. Det virker fint for mig, gennem mange år. Jeg ville helt sikkert købe UniFi igen.

Jeg har også brugt den samme router i det gamle hus og det nye en Turris Omnia router som jeg skrev om på Version2 da jeg fik den https://www.version2.dk/blog/open-source-router-turris-gennemgang-984572
den har altså også holdt i ca. 5 år, og trækker stadig super godt. Test med Bolignet på kabel sagde: ping 6ms, download 900.11Mbps Upload 523.66Mbps. Det er sgu dejligt at DE enheder ikke er blevet til elektronik skrald!

Slutresultatet

Når alting er lavet kan man plugge sin internet fiber ind i routeren, smide stikket i vægstikket - ud til centrale krydsfelt. Dernæst kan man plugge sin netværksprinter til. Alle APerne og computere.

Billedet viser forkontoret med printer, og nede til venstre fiberboksen, samt det stik som routeren på hylden er forbundet til. Man kunne forbinde fiberboksen direkte til stikket og sætte routeren i krydsfeltet. det giver dog lille problem hvis der er fejl på linien, er det så MIN Ethernet installation eller deres fiber boks og kabel. Det kaldes for demarcation point - hvor deres ansvar slutter og mit begynder.
https://en.wikipedia.org/wiki/Demarcation_point

47 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
48
30. juni 2022 kl. 20:34

Hvad gør I med udendørs AP og sikkerhed? et udendørs RJ45 er jo som en åben dør til ens netværk, hvis ikke man sikrer sig via 802.1x eller andet?

45
30. juni 2022 kl. 17:46

At skærmde kabler er et problem ifm med ethernet over twised pair er en sejlivet skrøne. Se evt Siemons whitepaper

44
30. juni 2022 kl. 17:42

Fin artikel

Har et par kommentarer i tillæg til Glenns

MaterielVær sikker på at envende udstyr der overholder ANSI/TIA, ISO og EN standarderne. Mange af avexpertens produkter gør eksempelvis ikke. Aluminiumskabler (CCA) til netværkskabling er et eksempel. Keystones og modular stik uden korrekt overfladeruhed og guld-tykkelse. Plast der ikke overholder brandkrav, kemikalie-krav mm. Nogle af disse produkter kan det være ulovligt at installere i den faste installation. Og ifm med brand og forsikring kan det være problematisk.

Som svar til andres kommentarerDet er en sejlivet skrøne at skærmede netværkskabler til ethernet over twisted parir kabling kan være problem. Der var rigtignok nogle udfordringer engang i 1980erne. Men disse standarder anvendes ikke i dag. Skærmede kabler er de uskærmede overlegne. Selv når skærm svæver i ende ende eller slet ikke er monteret. UTP kabler opfanger markant mere støj (som "antenne") end STP kabler uanset montering. Og gound-loops er ikke relevante for digital datatransmission over twisted pair kabler. Tjek evt BiCSi og Siemons whitepaper. Skærmede kabler har også langt bedre seperationsklasse end UTP.

Mht priserne er der meget i den store verden at vælge imellem hvis man ikke er glad for LK /Sneider

42
4. januar 2022 kl. 10:37

Min familie flyttede i en gammelt tresser parcel sidste år, og jeg blev meget inspireret af artiklen her, som landede på det helt rigtige tidspunkt :-) Vi har fuld kælder, så alle kabler kan forholdsvist nemt trækkes "skjult" (for stueetagen) i loftet på kælderen og så op igennem gulvet hvor det er nødvendigt.

Nu står der så et patchskab med Ubiquiti POE switch og Cloud Key i kælderen og et par tilhørende access point i huset. Deres "UAP-AC-LR" (Long Range) model ser ud til fint at kunne dække en hel 120 m2 etage hver (én i midten af hver etage - fx skjult i et garderobeskabe i stueetagen). Dertil kommer diverse kablede forbindelser, der vil blive etableret efter behov (den første er forbundet til musikanlægget i køkkenet).

Så tak for inspiration ?

41
15. august 2021 kl. 17:28

Hej Kramse, det er sikkert for sent nu, men ...

Personligt er jeg glad for UniFi APs, som kører Linux nedenunder. Mange af dem kan der endda hives en mere fri firmware over i.

Kan du sige mere om dette?

Jeg har et udemærket Unifi setup, men 2/3 af mine access points er "end of life" (så jeg bliver nødt til at blive på v5, nå ja v6 er alligevel rædselsfuld).

39
25. juni 2021 kl. 13:45

Efter selv at have været involveret i to "fiber-to-the-desk" projekter tror jeg ikke en meter på noget gennembrud fra den kant.

Man kunne godt forestille sig en eller to enkelt fibre klistret langs gulvpaneler for at få signalet fra den ene ende til den anden i en eksisterende bygning. Det kan gøres helt usynligt og med minimalt indgreb i bygningen. Men jeg er ganske enig i at fiber generelt er for meget arbejde til at føre det ud i mange rum.

38
25. juni 2021 kl. 13:31

Man skal også gøre op med sig selv om man VIRKELIG vil kaste sig i gang med DIY. Det er helt sikkert lettere at gå til i et ældre hus, end i et nybygget, efter det opdaterede reglement, hvis man f.eks. vil føre kabler hen over loftet.

I huset vi købte var der trukket tomrør til loftet fra alle værelser og stue, tak for det. Der var også kabelbakke i teknikskabet i bryggers. Men, det er ikke ført op til loftet...

Så jeg betaler nogen for at trække CAT6a kabler. At rode i en halv meter dyb isolering, klemt inde mellem tag og ventilationsanlæg... det er der nogen der er bedre til end jeg. Jeg har iøvrigt valgt et lukket kabinet, Deltaco 19-5406B. Jeg synes det er lettere når der også skal være en lille UPS, samt diverse non-rack udstyr, f.eks. smart gateways.

37
24. juni 2021 kl. 21:24

Mit bud er iøvrigt at vi sikkert snart ser fiberkabler [...]

Den sang har været spillet siden slutningen af 1970'erne.

Efter selv at have været involveret i to "fiber-to-the-desk" projekter tror jeg ikke en meter på noget gennembrud fra den kant.

Termineringen af fibre er, trods de moderne splejsemaskiner, stadig noget fikumdik (og det har det altid været) som efterlader et meget sårbart område, netop der hvor fiberen er mest udsat for overbelastning.

36
24. juni 2021 kl. 20:56

(jeg vil faktisk hævde at i et almindeligt hus, så er Cat5e også rigeligt, med mindre man vitterligt har en server på en etage, og et SAN på en anden).

Du kan godt køre 10 Gbit/s på et Cat 5e kabel. Det må bare ikke være mere end vist nok 30-50 meter (kan ikke huske eksakt længde, og det kommer selvfølgelig også an på kvaliteten af kablet). Det burde række til de fleste privatboliger et god stykke tid ud i fremtiden.

Mit bud er iøvrigt at vi sikkert snart ser fiberkabler kombineret med DC til PoE.https://community.fs.com/blog/powered-fiber-cables-solution-for-extending-poe.html

33
24. juni 2021 kl. 12:22

Cat7 er altid skærmet. Både omkring de enkelte par og omkring hele kablet.

Cat7 er ikke ratificeret, og det er et helvede at installere korrekt.

Hvis man endelig vil fremtidssikre ud i det absurde, så brug fiber, så er man også helt ude over problemer med jordsløjfer og lignende.

Til helt almindeligt brug giver det ingen mening at bruge andet end Cat6 (jeg vil faktisk hævde at i et almindeligt hus, så er Cat5e også rigeligt, med mindre man vitterligt har en server på en etage, og et SAN på en anden).

29
24. juni 2021 kl. 11:09

Æh ... Grandstream synes ikke at udvikle meget selv men primært at putte deres label på (kina) produkter. Det er et firma med 500 ansatte på tværs af landegrænser med et hav af produkter der stritter i hver sin retning. Der synes ikke at være meget tid til at give de enkelte produkter meget kærlighed.</p>
<p>Personligt har jeg valgt at undgå netværksprodukter der er designet i Kina. Jeg har ganske enkelt ingen tillid til at de ikke indeholder bagdøre som regimet kan aktivere på et senere tidspunkt.

Tjo, men med den holdning, så begrænser det vel udvalget af elektronik ganske betragteligt? Kan du nævne et par Wifi producenter, der ikke indeholder kinestisk producerede dele?

Om Grandstream udvikler sig eller ej, det syntes jeg er svært at vurdere, for hvad skal man sammenligne med? De har et markant smallere sortiment end f.eks. Ubnt, men nu er bredden i sortimentet jo ikke alt. Ser man f.eks. på Ubnt, som har de 117 forskellige enheder, som overlapper hinanden. Grandstream har sendt et dusin nye produkter på markedet over de sidste 2 år, så der sker da lidt, og bemærkningen med at produkterne stritter i hver sin retning forstår jeg altså ikke helt. De har forskellige produktkateogorier ligesom Ubnt.

Men ja Grandstream er hverken bedre eller værre end konkurrenterne, hvad angår hardwaren efter min mening. Derimod er den cloudbaserede wifi-controler ganske smart og gratis.

Der findes masser af bedre produkter på markedet - det medgiver jeg - men man skal se på helheden.

28
24. juni 2021 kl. 11:04

Bare en lille kommentar: Vi går og venter på et nyt rækkehus fra Lind & Risør. Til min (positive) overraskelse kunne jeg se på tegningerne, at der er trukket LAN rundt i hele huset fra starten af, sådan "out-of-the-box" :-)

Du er heldig. Rigtigt meget nybyggeri er uden. Jeg ser mange steder at der stadig trækkes coax-kabler (til f.eks. TV), men ikke netværkskabler, hvilket slet ikke giver mening.

Råder altid nybyggere til at få installeret netværkskabler i alle rum, specielt fordi de med tiden højst sandsynligt gerne vil have ekstra AP'ere op, som skal strømforsynes med PoE, og skal tilslutte udstyr, som f.eks. smart TV osv.

27
24. juni 2021 kl. 11:02

Husk at købe STB-kabel. Skærmet kabel lange træk med UTP kan give store problemer.

Det er uskik at bruge STP kabel indendørs. Der skal man som udgangspunkt bruge UTP. Skærmet kabel er til udendørs brug, eller i f.eks. industrien, hvor det er nødvendigt med skærm i forbindelse med forskellige scenarier.

Bruger man STP kabel, skal man lave installationen korrekt, dvs. skærm hele vejen igennem og jordet korrekt. Det kan være en enddog meget stor opgave. Ellers risikerer man den modsatte effekt, at skærmen suger støj til sig.

Netværkskabel er lavet til selv at "skærme" mod støj. Det er bla. derfor det er parsnoet (TP i xTP står for Twisted Pair).

25
24. juni 2021 kl. 10:53

Og her er min begrundelse noget som lidt mangler i artiklen, kablerne skal sandsynligvis ligge der meget længe, og vil være meget svære at skifte, så jeg lagde så meget ned som overhovedet muligt, og så høj kategori som muligt (til at betale).

Hvis det er nybyggeri/renovering, så skal man så vidt muligt lægge rør i stedet for kabler. Så kan du proppe hvilket som helst kabel igennem senere, om det er kobber eller fiber.....

24
24. juni 2021 kl. 10:51

Jeg vil lige lægge et godt ord ind for Grandstream, som jeg selv bruger derhjemme og på fire andre adresser hos venner og familie.

Æh ... Grandstream synes ikke at udvikle meget selv men primært at putte deres label på (kina) produkter. Det er et firma med 500 ansatte på tværs af landegrænser med et hav af produkter der stritter i hver sin retning. Der synes ikke at være meget tid til at give de enkelte produkter meget kærlighed.

Personligt har jeg valgt at undgå netværksprodukter der er designet i Kina. Jeg har ganske enkelt ingen tillid til at de ikke indeholder bagdøre som regimet kan aktivere på et senere tidspunkt.

21
24. juni 2021 kl. 08:53

Ubiquiti har ligefrem lavet en app, hvor du kan indlæse plantegningen over dit hjem og derefter måle hvor god WiFi dækningen er i alle rum.

Du kan intet måle med den tegning. Det er kun for at give dig en idé om dækningen. Skulle den kunne levere et reelt resultat af dækningen, så skulle den vide med 100% nøjagtighed, hvad dine vægge består af, af byggematerialer.

Så tegningen er fin og giver en indikation af dækning, men er altså ikke en måling.

20
23. juni 2021 kl. 09:23

Hvis vi snakker managed budget er de nye TP-Link Omada ikke helt tosset, ligeledes har GrandStream også nogle ganske fornuftige access points til prisen.

Jeg vil lige lægge et godt ord ind for Grandstream, som jeg selv bruger derhjemme og på fire andre adresser hos venner og familie.

Full disclosure: Jeg sælger også disse produkter, så jeg er selvfølgelig farvet, men jeg er oprigtig begejstret for disse produkter.

Grandstream tilbyder en gratis online controller på gwn.cloud, og det er ret nemt at styre mange accesspoints - også på tværs af lokationer.

Det er ren plug and play og selvfølgelig med både Poe, MESH-fallback og mulighed for at trække ethernet kabel ud af accesspunktet, hvis man absout vil have kablet TV'et eller printeren. Man kan selvfølgelig selv køre en router, men normalt kobler jeg bare adgangspunkterne på teleselskabets router, og lader denne styre DHCP.

Jeg har selv to Grandstream adgangspunkter derhjemme, og efterhånden så bliver venner og familie også udstyret med Grandstreams accesspoints simpelthen, fordi det er så let at oprette andre lokationer, og styre det hele via cloudløsningen.

Det tager vitterligt under 5 minutter, at opsætte et komplet netværk med 2-3 adgangspunkter komplet med SSID, gæstenetværk, automatisk genstart en gang i ugen, båndbredde begrænsing per enhed, MESH-fallback og e-mail overvågning.

Der er ikke noget med at bøvle med cloudkey eller selve sidde og fedte med en server, hver gang onkel, fætter eller naboen skal hjælpes i gang med stabilt wifi. Og når fætteren ringer og Wifi'en ikke kører, så kan jeg via gwn.cloud lynhurtig få et overblik over problemet.

Grandstream kan ikke mere end man kan med Ubnt, men hvis man som mig ikke sidder og roder med wifi-opsætnnger 24/7, så er Grandstream bare langt lettere at gå til uden at måtte undvære alle de avancerede funktioner såsom båndbredde begræsning, tidsstyring af både SSID eller klienter, VLAN, indbygget vouchure/captive portal, MESH fallback, gæstenetværk, automatisk radiostyring af kanaler, e-mails ved nedbrud osv.

Og så vil jeg godt lige lægge et godt ord ind for Grandstream MESH funktion, som er en fall-back løsning. Dvs. er der ikke internet via ethernet, så etablerer adgangspunkterne automatisk selv en MESH forbindelse indenfor maks. 5 minutter. Opsætningen er blot en knap i gwn.cloud man skal trykke på, og så er det slået til.

MESH funktionen er genial til at etablere Wifi i skuer, havehuset, hønehuset, gårdspladse, baghaven eller andre steder et stykke fra éns hus, og det kræver blot to adgangspunkter - og her er det fedt, at Grandstream også har nogle fine udendørsmodeller til rimelige penge.

19
23. juni 2021 kl. 07:24

Bare en lille kommentar: Vi går og venter på et nyt rækkehus fra Lind & Risør. Til min (positive) overraskelse kunne jeg se på tegningerne, at der er trukket LAN rundt i hele huset fra starten af, sådan "out-of-the-box" :-)

18
22. juni 2021 kl. 21:13

Hvis man ikke synes stikkene behøver at være LK-stik, så er der mange penge at spare ved at benytte Europadåser og deraf følgende muligheder for at vælge netstik og frontplader fra mange forskellige firmaer. Jeg valgte selv at benytte Gira til frontplader. Jeg har benyttet
voltus.de, alles-mit-stecker, conrad.de og reichelt.de til materiel igennem tiden. Husk at købe STB-kabel. Skærmet kabel lange træk med UTP kan give store problemer. Selv valgte jeg Cat7, da det var stort set samme pris som cat6a. Som alternativ til et rackskab kan man også købe løse rackskinner til at montere patchpanel i. Sådanne rackskinner kan købes billigt hos musikforhandlere som f.eks. thomann.de. Skinnerne kan man save til i rette længde og selv montere i et brugt træskab eller hvad man nu har. Brugte køkkenelementer fåes ogte til afhentningspris.

Gira versus LK kan ses her:https://www.bachaaen.dk/blog/?p=331https://www.bachaaen.dk/blog/?p=248

Rackskinne i genbrugt klædeskab kan ses lidt af her:https://www.bachaaen.dk/blog/?p=384

17
22. juni 2021 kl. 15:58

Hov, hurtigt spørgsmål fra en ikke helt PoE kyndig. Er det nødvendigt med en PoE switch, hvis setup er lavet, så der er sat en PoE injector før alle andre switche?

Jeg har endnu ikke set en switch der kan fordele PoE til flere devices. Jeg har en PoE switch der kan levere over 300W samlet til enhederne og jeg gætter på at hvis samtlige 300W blev leveret gennem et enkelt ethernet kabel så ville det blive ganske varmt.

PoE protocollerne tillader en form for forhandling mellem devicen der skal bruge strøm og devicen der leverer strøm. Fx. kan devices reservere en given mængde strøm også selvom den bruger mindre lige nu.

Kan en PoE switch tåle at være placeret udendørs hele året?

Hvis man køber en der er beregnet til det. Jeg synes at huske at Microtik og Ubiquity har sådan nogle men jeg har ikke selv behovet. Til overvågningsformål giver det god mening.

Man kan i øvrigt også tilkøbe PoE til fx. raspberry Pi. Det giver mulighed for at reboote devicen hvis den er gået ned og ikke kan software bootes. De PoE switche jeg har er managed. Derfor kan man styre hver enkelt port herunder monitorere strømforbrug.

16
22. juni 2021 kl. 15:35

Mit eksisterende setup er, at jeg har en almindelig switch på loftet og derfra ud til diverse rum.

Vil det (også af andre hensyn) være mere praktisk med en PoE switch på loftet - den mest indlysende fordel vil være at fjerne en strømforsyning i et rum, hvor der om vinteren ikke er frostfrit.

Kan en PoE switch tåle at være placeret udendørs hele året?

15
22. juni 2021 kl. 15:29

Hov, hurtigt spørgsmål fra en ikke helt PoE kyndig. Er det nødvendigt med en PoE switch, hvis setup er lavet, så der er sat en PoE injector før alle andre switche?

Nej, det er ikke nødvendigt med en PoE switch. Du kan klare det med PoE injectore ud til de respektive enheder, fx access points. Det er bare ikke så kønt og du får ekstra kabler mv. der fylder. Der er det noget nemmere med en PoE Switch hvor du tilkobler dine PoE enheder efterhåden. Har du en af de nye PoE++ som kan levere 90W (og kablingen også opfylder kravene) kan du nu få LED lys som udelukkende drives af PoE

13
22. juni 2021 kl. 14:48

Jeg endte med duplex Cat7 kabler fordi det var nemmere at trække duplex kabler rundt og de var billigst i Cat7 (orange). Jeg valgte LK's Fuga stik med tilhørende Actassi Cat6a connector. Dem fandt jeg til halv pris i Sverige. Jeg købte nogle patchpaneler uden keystone eller noget (link). Jeg har ingen anelse om hvad teknikken hedder men det gik meget hurtigt at montere og var stjernenemt.

Jeg købte 4 alt for dyre cisco access points (vores vægge blokerer wifi ret godt ... det tog lidt tid at sikre ordentlig connectivity på toilettet). Jeg kiggede på ubiquity, men deres verden synes at være designet som en lukket fest. Det er ikke lige mig. Det var vigtigt for mig at finde nogle accesspoints der kunne håndtere flere VLANs sådan at jeg kan separere trafikken. Det er ret fint at jeg ikke behøver at bekymre mig om knægtens gaming PC der kører alverdens minecraft mods der er downloaded fra mystiske sources.

Som Henrik er jeg ganske enig i at POE er et must til access points. Det samme gælder kameraer, etc. Derfor har jeg to POE switches. Vær opmærksom på at de bruger en del strøm og genererer en del varme når de skal levere meget strøm. Det samme gælder 10Gbase-T switches.

Hvorvidt folk har brug for 10G er et godt spørgsmål. Jeg har en NAS der kører 10G. Jeg roder med photos og det er fantastisk at billeder kan tilgås lige så hurtigt som fra en lokal disk. 2.5G synes at bliver consumer standard ganske standard - 10G ligger nok længere ude i fremtiden. Men husk: for 10 år siden syntes de fleste at 1G ethernet var omsonst til hjemmebrug. Nu har mange 1G fiber ...

Sidst kører jeg en pfSense firewall bagved yousee's firewall. Tanken er at to firewalls giver mere sikkerhed i tilfælde af at der opdages huller i den ene. Den ene er vist Linux baseret og den anden FreeBSD.

12
22. juni 2021 kl. 14:01

De fleste gulve skulle rives op, og så skyndte jeg mig at få noget CAT7 kabel lagt ud mens jeg havde chancen.

Du har fat i den evindelige diskussion. Jeg har prøvet at trække alt hvad jeg kunne med alle enheder der streamede film samtidig hjemme. Jeg kom ikke særligt langt op i Mbps.

Jeg har også kørt netværk med NOC for hele BornHack på Gigabit. Det ER meget mere end 100Mbps. Så merprisen på CAT7 er ikke det værd.

Hvis du vil have mere end Gigabit skal man under alle omstændigheder over i fiber, er min holdning :-D

10
22. juni 2021 kl. 13:44

CAT6A kan vel osse trække 10Gb?

Korrekt. Dog over en kortere afstand som jeg husker det. Men pointen er også lidt at jeg ved ikke hvad mulighederne er i morgen, og CAT7 har større sandsynlighed for at kunne blive brugt til noget ekstra end CAT6A. Det er den generelle ting med at kablerne ligger længere end udstyret der kobles i enderne, så jeg vil helst fremtidssikres så meget som muligt her. Det er rigtigt at mit valg med at lægge kablerne i gulvet påvirker det, men der er også noget i at undgå kabelbakker rundt omkring.

9
22. juni 2021 kl. 13:33

Jacob, hvorfor CAT7? CAT6A kan vel osse trække 10Gb?

8
22. juni 2021 kl. 13:30

Smider du dem under gulvet, så er de dømt til at ligge der længe :-).

Jeg har trukket Cat6 kabler op over loftet, boret på skrå op gennem væggene der, hvor jeg ville have kablerne og så trukket kabel ned gennem en kabelbakke til et netværksudtag. Disse er nok lidt nemmere at skifte. Ved at bore på skrå op gennem væggen undgik jeg at bore hul i dampspærren, da vores indervægge går op over dampspærren

7
22. juni 2021 kl. 13:26

Det var en spændende artikel. Jeg var ude i noget lignende for et par år siden da vi købte hus. De fleste gulve skulle rives op, og så skyndte jeg mig at få noget CAT7 kabel lagt ud mens jeg havde chancen. Og her er min begrundelse noget som lidt mangler i artiklen, kablerne skal sandsynligvis ligge der meget længe, og vil være meget svære at skifte, så jeg lagde så meget ned som overhovedet muligt, og så høj kategori som muligt (til at betale). Så når engang det er til at komme I nærheden af 10G switche så kan jeg også det. For switchen kan nemt skiftes, men kablerne hænger man på. Det var fra bitre erfaringer fra netværk der kun kunne 100M mens resten af verden brugte 1G.

6
22. juni 2021 kl. 13:12

Ubiquiti har lavet to WiFi 6 AP'er. Se <a href="https://eu.store.ui.com/products/unifi-6-long-range-access-point-1">htt…; og <a href="https://eu.store.ui.com/products/unifi-ap-6-lite">https://eu.store.ui.c…;.

Tak. :-)

Indrømmet det var sidste år jeg sidst søgte på WiFi 6 fra Ubiquiti, hvor der var et svar på forum som sagde "der var ingen planer om det endnu".

Men "man har et standpunkt indtil man tager et nyt" var der nogen der sagde engang.

4
22. juni 2021 kl. 12:29

Eneste ulempe: Jeg har ikke set nogen AP fra Ubiquiti med 802.11ax endnu (aka WiFi 6).

De har WiFi 6 ude på markedet :-)

Jeg har haft opsat en del Ubnt igennem tiden efter kunders ønske, personligt er jeg ikke fan af dem da deres controller software ikke er særligt godt skruet sammen, det er ofte de frigiver en opdatering som giver flere problemer end fixes og de har haft flere AP firmwares som har svinget i kvalitet. De er pæne, bevares og det er nemt for de fleste at skrue op. De er bare ikke min kop te. Vil du ikke selv hoste en controller eller købe en cloud key, så er hostifi.com en mulighed.

Hvis vi snakker managed budget er de nye TP-Link Omada ikke helt tosset, ligeledes har GrandStream også nogle ganske fornuftige access points til prisen.

Jeg har dog selv skaffet nogle brugte Ruckus access points med Unleashed firmware, det kræver ikke en separat zoneflex controller og deres antenne design er noget bedre. :-)

3
22. juni 2021 kl. 12:09

Har du mere specifikation på delen med WiFi Access point med POE? Hvilke ting, der kan anbefales?

Personligt er jeg lidt hooked på Ubiquitis access points.

  • Prisen er rimelig. Det kan købe 3 af dem for samme pris som 1 Cisco AP.

  • De understøtter PoE, VLAN og Radius hvis jeg ikke husker helt forkert, hvilket gør du kan styre typen af netværksadgang helt ned til individuelle brugere, hvis man er tilpas teknisk anlagt.

  • Alle enheder kan opdateres via et fælles kontrolpanel.

Mig bekendt levere de et fornuftigt signal, som kan nemt udkonkurre diverse access point fra Elgiganten/Power. :-)

Ubiquiti har ligefrem lavet en app, hvor du kan indlæse plantegningen over dit hjem og derefter måle hvor god WiFi dækningen er i alle rum.

Eneste ulempe: Jeg har ikke set nogen AP fra Ubiquiti med 802.11ax endnu (aka WiFi 6).

Jeg har WiFi 6 i min lejlighed, så selv i det rum med dårligst dækning kan jeg trække 250 Mbps på WiFi. :-)

2
22. juni 2021 kl. 11:17

Meget spændende gennemgang - artiklen gemt til senere brug :-)

Har du mere specifikation på delen med WiFi Access point med POE? Hvilke ting, der kan anbefales?

1
22. juni 2021 kl. 11:07

Det er en rigtig fin artikel. Som tidligere elektriker vil jeg komme med et par tips til installationen.

Materiel.Man kan med fordel vælge keystone materiel. Ikke nok med der er et bredere udvalg, det er også noget billigere og nemmere at montere uden at gå på kompromis med kvaliteten. Danske Lan-Com har et komplet program, GigaLAN som dækker over både keystone konnektore, kvalitetskabel, patch paneler, fuga udtag mv. Prisen er attraktiv og deres komponenter kan certificeres. Vælger man at bygge hus med euro materiel (hvilket jeg syntes man bør gøre da det giver mere fleksibilitet og der er kommet en del pænt materiel efterhånden) er der også montagerammer til keystone. Det kan fås hos flere grossister samt online webshops til private.

Efter LK for nogle år siden re-designede deres Actassi konnektor i form af S-One, må guderne vide hvad deres ingeniøre tænkte på. Dels er prisen for høj og dels er selve designet for klodset hvilket resulterer i at kablet bliver klemt i dåsen eller underlaget. Nogle er sikkert uenige her, og det er fint men ud fra egne erfaringer kan jeg ikke anbefale dem.

Kabel.Lad nu være med at købe det første og billigste kina kabel du ser. Som oftests er det CCA (Copper Cladded Aluminium) - det er biliigt med kvaliteten er også elendig. Der skal ikke mange buk til før kablet ikke kommer i nærheden af specifikation. Brug nogle kroner mere og køb et kvalitetskabel hvor det er garanteret det er solide kobber kordener.

Montage.Kablet skal behandles ordenligt når det fremføres, gerne i rør. Ingen hårde træk, det ændrer på des elektriske egenskaber. Det er lavvolt hvilket betyder respektafstand til stærkstrøm skal overholdes. Ligeledes når konnektorene monteres i udtagendes montagerammer, er det bedst hvis hullet til låsetappen peger nedad mod gulvet, dette sikrer at benene ikke bliver så udsat for støv mv. når en RJ45 modularplug bliver indsat.