Patch er et begreb vi bruger ofte i IT, blandt andet når Apple, Microsoft og andre hver måned dumper hundredevis af kritiske sårbarheder som skal patches hurtigst muligt. Næste måned er det samme sag, desværre.
Dette indlæg handler om forbedring af dit hus med Ethernet kabling. Det er samtidig også mine anbefalinger til dig som er lidt nørdet, og du kan hyre elektriker til dele af det. Se også PHKs blog https://www.version2.dk/blog/hjaelp-elnet-nyt-hus-1092832
Installation af Ethernet kabling er som sådan ikke nødvendigt, men det giver en forbedret livskvalitet - punktum. Vi kan snakke længe om hjemmeundervisning, videomøder, streaming og hvad vi ellers bruger vores internet til i disse år. Konklusionen er blot, kabling virker og kabling er også en forudsætning for at Wi-Fi acccess points virker fornuftigt.
Tænk hvis du kunne:
- Sætte en lille netværksprinter i dit bryggers, halv-proff farvelaser koster < 1.500kr og holder mindst 10 år
- Sætte Ethernet kabel direkte i dit >50" Smart TV og nyde det aldrig hakker
- Gå i videomøde med sikkerhed for at din kablede arbejds-PC har nok båndbredde
- Opsætte et par Wi-Fi Access Points så hele huset er dækket
Vide at grundet Ethernet kabling er der nok båndbredde til tablets, gæster, telefoner, kaffemaskinen og andet IoT, også ude i hængekøjen bag huset og til hvidvinsfesten i forhaven.
Living the dream!
Det officielle lydspor er Mezzoforte Garden Party, fordi sommeren jo er over os
https://open.spotify.com/track/6kASaY8LoSBMUatchsvC7l?si=8cce6ea62ceb4058
- og fordi jeg snart i august skal trække Ethernet midlertidigt på BornHack sammen med en masse flinke folk
Noter!
NOTE: Dette indlæg handler om installation i private hjem, jeg håber at det kan bruges og læses uden for meget støj. Jeg vil således gerne på forhånd frabede mig støj omkring "firmainstallationer". Hvis du har særlig viden om installation til firmaer kan det være V2 vil modtage et gæsteblog indlæg fra dig.
NOTE: Jeg linker til en specifik leverandør avXperten nedenfor. Det gør jeg fordi jeg brugte dem til mine indkøb. Jeg har ikke nogen speciel relation til dem eller betalt af dem. Jeg mener dog det er vigtigt at vi får nogle tal på nedenfor. Hvis I så kan finde samme produkter andre steder eller bedre, så gør det.
Slamløsningen, quick and dirty
Ja, du kan tage et 10mm bor, fucke din væg op, trække et 30m netværkskabel fra Harald Nyborg til 159kr. Stikket kan lige præcis nørkles igennem hvis du smider lidt tape omkring det.
Det virker, og du smider det i et AP eller gamerbarnets PC. Been there done that.
Det er også en hurtig løsning hvis du skal have en der arbejder på 1. sal i huset og der er betondæk og derfor dårlig forbindelse med Wi-Fi fra grundplan. Til prisen kan du også klemme kablet lidt og skifte det.
Den gode løsning
Den gode løsning indeholder for mig at se:
- Fast installation, som kan udbygges
- Patch panel centralt sted
- Dokumentation - ID på stik ude i væg, samme ID i patch panel
Den gode løsning er basalt set en som en fremtidig ejer nemt kan overtage, og være glad for!
Den er ikke gratis, men det er sådan set heller ikke urimeligt dyrt.
Sådan slag på tasken koster det:
* 1.000kr for væghængt skab og 1 patchpanel
Pr stik
* 100kr for rammen til væggen
* 2* 70kr for stik plus 80kr for 50m kabel
Dertil arbejdstid
Indkøbslisten
Husk lige at købe:
Afisoleringstang til netværkskabler 59kr
https://www.avxperten.dk/afisoleringsvaerktoej/afisoleringstang-til-cat5-6.asp
og en Ethernet tester, for at se om alle ledere er forbundet rigtigt.
Det gør det lidt sjovere.
Centrale patch panel
Køb et væghængt skab. Jeg valgte en billig åben model, som er nem at arbejde med og omkring. Koster et par 100kr og opsættes med 4 skruer. Mit er 6U og kan klare 35kg.
https://www.avxperten.dk/vaeghaengt-rackpanel/
Patch hylder
Køb et antal patch hylder. Jeg købte 24 stiks udgaver, og to. Hellere købe to end een og så skulle have to forskellige engang i fremtiden.
De kan købes med og uden stik!
Jeg valgte systemet med Actassi / Lexcom modellen med udtræk, så det er nemmere at arbejde med. 489kr stykket.
https://www.avxperten.dk/actassi-patchpanel/
Yderligere har jeg brugt LexCom connector, som kan samles af mig og min svoger uden større problemer. Man kan også nemt teste om alle ledere er forbundet, og prøve igen hvis første forsøg fejlede.
Kabler og stik
Der skal naturligvis bruges kabler. Du må til gengæld selv vurdere om det skal være CAT6, CAT6a, eller andet. Suffice to say, både PHK og mig har åbenbart vurderet at CAT6 er "fint nok" (tm). Du kan med CAT6 få gigabit uden problemer rundt.
Jeg har også valgt uskærmet.
Så jeg købte LexCom 250 Konnektor - UTP Cat6 (LK Actassi 250)
- husk to til hvert kabel du skal have ud. Dvs til 5 stik i huset skal du bruge 10 styks, ialt 680kr
https://www.avxperten.dk/lexcom-konnektor/
Kablet giver derefter sig selv,
Netværkskabel UTP Cat6 Hvid (Solid) - 305m for ca. 499kr
NOTE: Hvid er efter min mening klart at foretrække, så check lige med husets indretningsarkitekt.
Udtag og montering
Jeg havde valgt Lexcom stik, så tilhørende LK udtag:
Actassi Dataudtag LK Fuga 1,5 Modul - Hvid 59kr styk
LK Fuga underlag Baseline 50 (1,5 Modul) Hvid 29kr
LK Fuga ramme Baseline 50 (1,5 Modul) Hvid 29kr
Der findes forskellige udformninger, farver og størrelser.
Jeg har købt blandet 1, 1,5 og 2 modul, som passer til 1 stik, dobbeltstik og 3 dobbeltstik!!!111
Fun fact, det ene stik sidder i et andet VLAN!
Grundplanen
Jeg vil tage udgangspunkt i vores eget hus, som vi flyttede ind i september 2020. Det er et hus fra 1963 med en stor grundplan.
Implementeringen er gået lidt i stå, men de stik som er monteret virker fint!
Det ses at jeg har valgt rigeligt med stik. Der skal være til AP og til temp sensorer. Det er et stort utæt hus, som vi vil holde på en ret lav minimumstemperatur, måske 17.5 grader når vi ikke bruger stuen om vinteren.
Der er også planlagt med mange stik i udsigtsstuen, som er der vi holder hackerdage med gæster, ekstra kabling til bordswitche osv. Det ekstra stik til TV er ikke på tegningen, men er midt i stuen.
Mit kontor er nede til venstre, hvor der er 3 stik til arbejdsbordet samt to i forkontor til internet og printerbordet - switch.
Installation DIY eller elektriker
Jeg trækker selv kablerne, efter min oprindelige plan, og så efter behov. Det betyder at jeg tilføjede et dobbeltstik bag fjernsynet og satte kabel til TV og et AP midt i stuen. Når man trækker kablerne er man ikke sǻ erfaren som elektrikeren, så lidt grænseoverskridende at skulle bore 10mm 35cm gennem en mur - men det går.
Jeg har også besluttet at der skal være et AP ude under halvtaget. Der kommer nok et stik op på ydersiden af huset.
Vi kan også snakke om elektriker der skal være færdig og smækker op "hurtigt", men ikke altid pænt og en amatør som nørkler og tager sig god tid. YMMV.
Bemærk det er ikke 220V og derfor er der så vidt jeg er orienteret ikke krav om det skal være elektriker der foretager installationen.
Mine erfaringer, jeg borer med et 10mm bor. Det betyder at jeg kan presse 5 kabler igennem uden stik på, eller et med stik på - brugte jeg eksempelvis til 4G antenne den første måned med kabel ud til den.
Jo tættere man så kommer til udtag kan man selv gå ned i størrelse.
Se evt hashtag #flyttesaga
https://twitter.com/kramse/status/1322504052412960768/photo/1
Kabelbakker
Jeg vil også anbefale kabelbakker til træk og skjule kablerne. Så kan der nemt tilføjes et kabel mere senere.
Power over Ethernet
Når der bruges Ethernet kabler kan man både sende data og strøm igennem samme kabel.
Der er lidt elektronik i enheden og standarder for det IEEE 802.3 i varianter som sørger for at kun dem som ønsker strøm får det.
https://en.wikipedia.org/wiki/Power_over_Ethernet
Note: Du skal ikke købe udstyr der kun understøtter "passiv PoE" men det kan vi tage en anden dag :-D
Det kræver ingen ændringer til installationen, eller særlige kabler. Det betyder at til moderne Wi-Fi Access Points behøver man IKKE et 220V strømstik i nærheden.
Man sparer 220V oppe under lofter osv. Nemmere at reboote et AP i 5ms højde osv. Det hele samles i en Ethernet switch med POE+ - køb minimum POE+ Jeg købte en brugt Juniper EX2300-24P til formålet.
Jeg bruger også PoE til nogle små temp sensorer, samme PoE kan faktisk drive en Raspberry Pi - og de koster næsten ingenting.
Wemos D1 mini med PoE injector
Wi-Fi AP og router
Afsnit tilføjelse omkring kl 14:00
Der spørges til AP nedenfor, og andre har allerede svaret lidt. Personligt er jeg glad for UniFi APs, som kører Linux nedenunder. Mange af dem kan der endda hives en mere fri firmware over i.
Dem jeg bruger er UniFi UAP Pro der på nuværende tidspunkt er mere end 5 år gamle, og stadig får opdateringer, har dog ikke checket end-of-life. Det er vigtigt for mig med opdateringer, og lang holdbarhed.
Jeg har brugt controller softwaren på både Mac, Linux, Linux på Raspberry Pi og pt. en cloud-key - dog IKKE forbundet til cloud. Det virker fint for mig, gennem mange år. Jeg ville helt sikkert købe UniFi igen.
Jeg har også brugt den samme router i det gamle hus og det nye en Turris Omnia router som jeg skrev om på Version2 da jeg fik den https://www.version2.dk/blog/open-source-router-turris-gennemgang-984572
den har altså også holdt i ca. 5 år, og trækker stadig super godt. Test med Bolignet på kabel sagde: ping 6ms, download 900.11Mbps Upload 523.66Mbps. Det er sgu dejligt at DE enheder ikke er blevet til elektronik skrald!
Slutresultatet
Når alting er lavet kan man plugge sin internet fiber ind i routeren, smide stikket i vægstikket - ud til centrale krydsfelt. Dernæst kan man plugge sin netværksprinter til. Alle APerne og computere.
Billedet viser forkontoret med printer, og nede til venstre fiberboksen, samt det stik som routeren på hylden er forbundet til. Man kunne forbinde fiberboksen direkte til stikket og sætte routeren i krydsfeltet. det giver dog lille problem hvis der er fejl på linien, er det så MIN Ethernet installation eller deres fiber boks og kabel. Det kaldes for demarcation point - hvor deres ansvar slutter og mit begynder.
https://en.wikipedia.org/wiki/Demarcation_point

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.