Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

På arbejde uden bukser

12. december 2013 kl. 12:302
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Da Scott Berkun sagde sit job op hos Microsoft, var det for at arbejde et enkelt år hos WordPress. Han ville samle erfaringer med den nye forretningsmodel, som WordPress repræsenterer. Herefter ville han skrive en bog om fænomenet.

I bogen “The Year Without Pants: WordPress.com and the Future of Work” beskriver Scott Berkun så sine oplevelser som team lead hos WordPress.

Virksomheden bag WordPress hedder Automattic. Forretningsmodellen er udpræget ”freemium” på afsætningssiden. På udviklingssiden er Automattic en virtuel organisation. De 215 medarbejdere, der er opdelt i en lang række mindre teams, er spredt over hele jordkloden. Samarbejdet foregår virtuelt via webbaserede samarbejdsfora. De enkelte teams og hele virksomheden mødes kun fysisk 2-3 gange om året forskellige steder i verden.

37Signals er virksomheden bag Basecamp, Highrise og Campfire. De to grundlæggere af 37Signals Jason Fried og David Heinemeier udgav for nylig bogen ”Remote – office not required.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

37Signals’ forretningsmodel er på afsætningssiden mere traditionel (og det skal man bestemt ikke kimse af!). Produktet koster penge, men man kan prøve det gratis i 60 dage først. På udviklingssiden er forretningsmodellen den samme som hos Automattic - virtuel.

Med de to bøger har vi en glimrende dokumentation af fordele og ulemper ved den virtuelle organisation, som ligger til grund for to så succesfulde virksomheder som Automattic og 37Signals.

Hvis man kan få modellen til at fungere, er der enorme fordele at hente.

  • Når man ikke er bundet af en fysisk lokation, har man adgang til en enorm global pulje af talent
  • Medarbejderne har meget stor fleksibilitet i tilrettelæggelsen af deres arbejde/privatliv
  • Man sparer tid på fraværet af behov for transport og ”møder”
  • Man er ”tvunget” til i videst muligt omfang at ansætte personer, der kan ”manage” sig selv
  • Man sparer management overhead (der udgør 10-20% af omkostningerne i traditionelle virksomheder)
  • Man høster fordel af de forskellige tidzoner (længere ”åbningstid” uden ekstra omkostninger)

Både Automattic og 37Signals afsætter og leverer deres produkter 100% via Internettet. Det er lykkedes begge virksomheder at opbygge en position, hvor de ikke behøver nogen salgsorganisation, ligesom deres administration og management overhead vitterligt er meget beskedent.

Automattic og 37Signals har begge deres udspring i USA, men der er sjovt nok intet i deres forretningsmodeller, der giver dem en fordel ved at være placeret der. De kunne være placeret på månen, hvis ellers der var en rimelig Internetforbindelse deroppe.

Alle iværksættere verden over har nøjagtig samme muligheder som Matt Mullenweg, Jason Fried og David Heinemeier. Faktisk startede 37Signals i 2003 med David Heinemeier siddende i København mens Jason Fried sad i Chicago. Også Automattic har nu medarbejdere, der bor og arbejder i Danmark.

Når USA producerer flere af denne type virksomheder end nogen anden nation, er det nok mere fordi råstoffet ”entrepreneurship” findes i meget større forekomster her end noget andet sted på kloden (måske Israel undtaget).

Automattic tog en lille portion ekstern funding i 2006, mens Jeff Bezos (CEO hos Amazon.com) tog en mindre post i 37Signals også i 2006. De to virksomheder har på intet tidspunkt været afhængige af kapital udefra.

Hvis man interesserer sig for den virtuelle organisation, kan de to bøger varmt anbefales. Begge bøger er velskrevne og bygger tydeligt på praktiske erfaringer fra det virkelige liv.

De fås begge som gammeldags papirbøger eller til Kindle på Amazon.com

PS. Overskriften til denne post er selvsagt hentet fra Scott Berkuns “The Year Without Pants: WordPress.com and the Future of Work.” Når man arbejder virtuelt, er der ingen ”dress code.” Jeg skriver ikke denne post iført hvid skjorte og slips på mit kontor i Klampenborg. Jeg sidder en søndag formiddag iført ”campinghabit” på mit hjemmekontor i Ny Hammersholt. Nu vil jeg cykle mig en god lang tur. Længe leve det virtuelle liv!

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
13. december 2013 kl. 12:15

Jeg har læst begge bøger, og de skaber abselut tanker til fremtiden. Såfremt flere arbejdsgivere valgte at indføre disse muligheder, ville der personligt, arbejdsmæssigt og socialt fremkomme uanede mængder af fordele, samt tilfredshed hos medarbejdere.

Man skal jo også være opmærksom på at der findes medarbejdere som ikke vil trives med denne virtuelle arbejdsstruktur, hvilket fordrer mere sociale elementer af "Co-Working" som samtidigt også så småt er ved at finde udbredelse.

Det er en spændende tid vi går i møde.

2
17. december 2013 kl. 08:49

Enig, der er mennesker, der foretrækker (af mange forskellige grunde) at køre "på arbejde" hver dag, også selv om de skal bruge mange hundrede timer årligt på ren transport. De skal naturligvis ikke søge den type jobs, som ikke længere tilbyder en fast ekstern arbejdplads.