Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

OSD2011

6. marts 2011 kl. 09:1528
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Jeg plejer at afrapportere Open Source Days her i bloggen, men det bliver lidt tyndt i år for jeg var volunteret som "chairman" for "Development" sporet, så bortset fra et enkelt foredrag nåede jeg ikke at opleve hvad der ellers var på programmet.

Men det er jo heller ikke kun for foredragene vi tager til Open Source Days. Det også for at slå på næven, for at høre hvordan de andres unger vokser til, se de ny skud og generelt se hvad der rører sig.

Som discipel af Jan Soelberg glæder det mig usigeligt at det er lykkedes at smitte hardware verdenen med Open Source etikken og jeg synes deres nørderi passer utroligt godt til OSD.

Når man har programmeret siden man var purk, misser man nemt pointen ved Arduino og "maker" bevægelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med Commodore64 fik almindelige mennesker en computer de kunne bruge som computer, regnskab, tekstbehandling, spil osv. men den var stadig langt fra Asimovs ideer om robotter der kunne gøre livet lidt lettere.

Med Arduino er vi kommet utroligt meget tættere på. Vi kan stadig ikke nøjes med at sige "Hal, I insist!", men nu er en dims der kan styre blæseren i garagen, sådan som vi vil have det styret, indenfor rækkevidde.

Og selv hvis det bare er 8 lysdioder der leger Knightrider, er det en sejr for en eller anden der pludselig har magten over en computer, frem for at være slave af den. Hvem af os husker ikke den oplevelse ?

Den anden ting jeg bed mærke i, er at "open source projekt" er blevet utroligt demokratiseret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den gang jeg startede i den branche, skulle man have adgang til helt urealistiske resourcer, f.eks en anonym FTP server, hvilket oftest betød at man skulle have en venligtsindet insider på et universistet. Idag kan man oprette sit projekt på sourceforge eller github med nogle få klik, no questions asked.

Det er sådan set ikke noget nyt, men når et OSD foredrag om sociologien i at starte et Open Source projekt trækker fulde huse (=forventning) og bliver en success (=hvor få faldt i søvn/udvandrede) er vi nået til hvor den gamle vittighed kan opdateres til "Flere end tre nørder kan ikke vente på en bus mere end et par minutter, før de danner et Open Source Projekt sammen".

Og ingen, absolut ingen, ville have troet på mig,hvis jeg for 25 år siden havde spået at IBM's optræden ville være reduceret til at servere kage for folk der gav programmer væk gratis.

"What do you do, when you have lost your best enemy ?" Spurgte Colin Powell efter Soviets sammenbrud og på sin vis er vi ved at stå overfor det samme problem.

Indtil nu har Open Source været en fundamentalt selvisk ting for de fleste af os, men jo tættere vi kommer på en total sejr, jo mere bliver vi nødt til at påtage os ansvar for problemer der egentlig ikke er vores egne.

Libyen ligger for langt fra Rødby til at vi kan tilbyde dem gratis WiFi, men der er andre folk, tættere på, der kunne have brug for noget kompetent nørd-support:

Taget i betragtning at det er vores skattepenge det går ud over, er det så ikke på tide at vi laver et Open Source projekt, der kan levere en klappet og klar IT løsning til elevcomputere i Folkeskolen ' En løsning der virker, hver gang, og som ikke forhindreer at skolens bedste nørd nogensinde får en klassetime, fordi der skal køres Windows Update og Virusscan '

Open Source er jo ikke kun for sjov, vi mener faktisk noget med det.

phk

28 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
6. marts 2011 kl. 13:49

Kan du komme med lidt mere indpå hvor det er du ser åben kode i hardware der er i brug.

2
6. marts 2011 kl. 14:11

Var du slet ikke oppe ovenpå og se Labitat og OSAA's nørderier ?

Poul-Henning

4
6. marts 2011 kl. 16:43

nej, men måske kan du komme med lidt info om udbredelsen af åben kode i hardware. åben nu lidt op for posen af lækkerier.

5
6. marts 2011 kl. 17:14

Hvis du googler "open hardware" med "..." får du 763.000 resultater, kan du ikke bare brug et af dem ?

Poul-Henning

8
6. marts 2011 kl. 19:37

Hvis du googler "open hardware" med "..." får du 763.000 resultater, kan du ikke bare brug et af dem ?

Yeahh, som i "RTFM" :-)

Rasmus, et godt sted at starte er :http://opencores.org/projects

Det henvender sig godt nok meget til FPGA designs; men er et site hvor man kan faa mange gode ideer fra. Og et FPGA evaluation (eller et CPLD do) kit + JTAG pod er til at koebe for relativt faa penge. Softwaren til at udvikle ens geniale projekter med er gratis, for de mindre FPGAer. Se f.eks. paa http://www.xilinx.com/tools/webpack.htm.

Er du mere til mixed analog/digital design, kan jeg anbefalehttp://www.cypress.com/?id=1353&source=header

Ellers kan jeg henvise til chip fabrikanters application notes - en ren guldgrube af (gratis) ideer og gode raad.

mvh, Claus

9
6. marts 2011 kl. 22:06

Jeg piller selv lidt med et Nexys2 board:http://tinyurl.com/35ekkr9

Er der nogle væsentlige projekter der anvender åben kode hardware?

Der var for nogle år siden et åben kode FPGA hvor man forsøgte at designe en gpu,http://wiki.opengraphics.org/tiki-index.php

Men udover det er et interessant hobby projekt så synes jeg det har svært at få øje på åben kode baseret hardware i kommercielle projekter. Udover hobby så har jeg svært ved at se åben kode hardware projekter. Måske der er nogen der kender nogen?

11
7. marts 2011 kl. 00:06

Udover hobby så har jeg svært ved at se åben kode hardware projekter. Måske der er nogen der kender nogen?

http://www.opensparc.net/

12
7. marts 2011 kl. 06:52

Open Source er jo ikke kun for sjov, vi mener faktisk noget med det.

Ja, man kan blive lidt i tvivl nogle gange ;-)

10
6. marts 2011 kl. 22:26

Det skal retfærdigvis siges at IBMs kage var ret god, så hvis det er den rolle de vælger at indtage, så skal jeg ikke klage.

13
7. marts 2011 kl. 10:26

Vi var da nogle stykker inde og høre om deres Z-server, så de lavede andet end at stille kage til rådighed. Jeg syntes godt om deres kage, men jeg var skuffet over at der ikke var en kage-replika af en thinkpad indeni :-)

14
7. marts 2011 kl. 10:56

Og selv hvis det bare er 8 lysdioder der leger Knightrider, er det en sejr for en eller anden der pludselig har magten over en computer, frem for at være slave af den. Hvem af os husker ikke den oplevelse ?

Jeg husker det, som var det i går - trods det er ca. 23 år siden. Nogle ting glemmer man aldrig :-)

16
7. marts 2011 kl. 11:27

KLIDs og Nørrebro TVs reportagehold havde fået lov til at lave interview på Open Source Day den 5. marts 2011. Du kan se interview påhttp://ftp.klid.dk/ftp/video/2011-03-05-osd/med SSLUG, IT-POL, LibreOffice, Fedora, OSD, uu.dk og let-elektronik. Der er bl.a. noget om Arduino i indslaget fra let-elektronik.

18
7. marts 2011 kl. 19:06

Du kan se interview på
<a href="http://ftp.klid.dk/ftp/video/2011-0..">http://ftp.klid.dk/ftp/video/201…;.

Hvorfor har man ikke valgt Ogg som container-format?

19
7. marts 2011 kl. 19:49

Til jer der har hands-on-erfaring med Arduino:

Findes der et Arduino-board uden x-tal eller er der et board hvor det er let at fjerne?

20
7. marts 2011 kl. 20:10

Umiddelbare observationer: Lad være med at fjerne den på et UNO-board - den driver også den atmega8u2 der laver USB-kommunikationen, og så forsvinder USB-porten.

Duemilanove lader til at bruge en intern RC-oscillator til USB-kommunikation, så den kan du måske nok fjerne krystallen på, hvis du gerne vil af med den.

Hvad er formålet?

21
7. marts 2011 kl. 20:20

Hvad er formålet?

Et Arduino-board vil være en genvej for en rusten (gennemtæret) programmør som mig - atmega'en skal køre med samme clock som resten af kredsløbet for at undgå interferens. USB-delen skal frabobles når det rette software er lagt i.

Kredsløbet kommer også til at indeholde et par PCM1738.

22
8. marts 2011 kl. 06:54

Umiddelbart er det næsten nemmere bare at sætte lakridsen direkte i det nye kredsløb... så vidt jeg lige kan komme på kræver atmega-chippen een ekstern komponent, og det vist ikke så svært at designe ind i ens kredsløb :-)

Hvis du er i Århus: Kom forbi OSAA i aften, så kigger vi lige på det.

Hvis du er i København gætter jeg på Labitat vil byde på samme type service :-)

24
8. marts 2011 kl. 09:44

Hvis du er i Århus: Kom forbi OSAA i aften, så kigger vi lige på det.</p>
<p>Hvis du er i København gætter jeg på Labitat vil byde på samme type service :-)

Jeg er ingen af delene.

Den uC der var tiltænkt opgaven var/er en ATTiny13 - så skal jeg ha' fundet en programmør i min omgangskreds med masser at fritid... :-P Det er ikke vigtigt om der kommer til at sidde et Arduino-bord i kassen eller ej, der bliver masser af plads.

25
8. marts 2011 kl. 15:15

@Jesper Poulsen, 8. marts 2011 09:44

Der er også noget i Odense, selv om det godt nok er meget mindre.

Kig her: http://teknik.wetpaint.com/page/TEK-SpaceI Odense ligger Tek-Space ved SDU/Tek, måske bedre kendt som Ingeniørhøjskolen Odense Teknikum (IOT), Hal J.

USB hardware er lidt overkill, hvis du ikke rigtig skal bruge det. Du kan nøjes med: a) ISP (In-System Programming, kræver noget der kan lave ISP), eller b) Du kan få fat i en USB-til-RS232 converter, og så have en RS232 - 5 eller 3,3 volt inverter på dit print. Inverteren forbindes til uControllerens Rx og Tx ben, og en boot loader kan så flashe den del af uControllerens flash der ikke bruges af boot-loaderen.

Den her DIY dims skulle måske nok have din interesse:http://www.embedds.com/avr-programmer-and-debugger-in-one-board/som kræver et USB-til-RS232 converter kabel, men sådan en er ikke så dyr, og nærmest et must-have, hvis man laver embedded DIY grej, fordi seriel (RS232) kommunikation er så billigt at lave, og have med at gøre.

Jeg har flere links i samme boldgade, så sig bare til, hvis u vil have flere links.

F.eks. en mere simpel ISP programmer (ingen debugging) er PonyProg: http://www.lancos.com/prog.html

27
8. marts 2011 kl. 17:40

som kræver et USB-til-RS232 converter kabel, men sådan en er ikke så dyr, og nærmest et must-have, hvis man laver embedded DIY grej

Det gør jeg så ikke. Jeg laver kun én. Kunne jeg slippe helt for den uC, så gjorde jeg det.

28
8. marts 2011 kl. 22:26

Hvis du ikke laver sådan noget, er det så ikke nemmere at købe det hele kommercielt? ;-) Jeg kender da nogle stykker der sikkert gerne vil lave det for dig.

29
9. marts 2011 kl. 09:38

Hvis du ikke laver sådan noget, er det så ikke nemmere at købe det hele kommercielt?

Laver hvad?

26
8. marts 2011 kl. 16:22

Der er også noget i Odense, selv om det godt nok er meget mindre.

Det er stadig for langt væk.

Om USB-delen bliver afmonteret i sidste ende eller ej gør ingen markant forskel, prismæssigt. Det er et one-off-projekt der skal stå i min stue (i et fint, stort kabinet). Der skal ikke beregnes lønomkostninger eller dækningsbidrag. Det skal blot være så let for mig som muligt. uC'en skal opsætte 2 stk. PCM1738 til at køre balanceret og højre, hhv. venstre kanal. Dertil skal der sættes en faktor for oversampling der bestemmes af grundclock'en. Grundclock'en ændres afhængigt af om det er CD eller DAT der kommer ind.

Ja, det er en D/A-converter.

17
7. marts 2011 kl. 11:35

Taget i betragtning at det er vores skattepenge det går ud over, er det så ikke på tide at vi laver et Open Source projekt, der kan levere en klappet og klar IT løsning til elevcomputere i Folkeskolen ? En løsning der virker, hver gang, og som ikke forhindreer at skolens bedste nørd nogensinde får en klassetime, fordi der skal køres Windows Update og Virusscan ?

SkoleLinux ser interessant ud: http://www.slx.no/

  • måske kan den opgave krydses af?
15
7. marts 2011 kl. 11:22

...hedder da 'sudo'

7
6. marts 2011 kl. 18:06

Som PHK skriver der findes meget.

http://goo.gl/7fEI1

Arduino'en var med er nok mest kendt.

Her er en video om hvordan den lille sag opstod.

http://www.youtube.com/watch?v=uMpURoKsNyo

http://arduino.cc/

Et andet sted man kan lede er på Arduino er Youtube.

Det var bare et sted at lede.

Jeg er ved at lave varmesystem styring med sådan en lille computer. Det er en kamin med vandtank, luft til vand varmepumpe og solpaneler.

Et andet eksempel på OSHW http://goo.gl/hkGoP

6
6. marts 2011 kl. 17:40

Tak for igår. Det var en fantastisk dag og super rart at møde ligesindede. Jeg er dog skuffet over fx. opensource cloud computing. Gutten der snakkede brugte alt for langtid på at introducere cloud computing. Det var først da der var 2minutter tilbage at han sagde "now it's getting technical" og det var der han burde have været startet. Jeg mener folk der kommer for at høre sådan noget ved det mest basale eller mere og der ingen grund til at spilde 53minutter på historie.

Et andet eksempel var Robert Scheck der skulle holde foredrag om Community Development. Han startede også med at forklare hvordan redhat opstod og deres historie og hvordan fedora startede. Og fedoras fire key points. Igen blev jeg skuffet for jeg havde et eller andet sted forventet at høre om hvordan man udvikler sammen i et community og hvordan de gør det hvis der er flere der sidder og koder på samme funktion. Det ville jeg mene var mere relevant end forskellen på fedora og RHEL. Sådan kan jeg blive ved med de ting jeg var inde og høre.

Intet ondt ord om Robert som sådan for han leverede varen i hans andet foredrag om at pakke RPM pakker det var nok det bedste foredrag jeg hørte igår. Der viste og forklarede han og det er sådan jeg syntes det burde være.

//Kenneth

3
Indsendt af David Askirk Fotel (ikke efterprøvet) den søn, 03/06/2011 - 14:49

Det var jo en fantastisk dag! Og lækkert at opensource har så stort support i Danmark! Altid rart at se!