Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Online LaTeX - for flere samtidige brugere

6. september 2013 kl. 14:1213
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Til at lave større dokumenter er livet for kort til Microsoft Word (punktum). Et alternativ er Google Docs, som endda giver adgang til at flere personer redigerer dokumenter samtidig, men tekstbehandlingsdelen af Google Docs er meget spinkel. Til større dokumenter har jeg altid været glad for at skrive det i LaTeX-kode og i dette blogindlæg sætter jeg fokus på en smart online LaTeX-løsning.

LaTeX er nok ikke interessant for almindelige brugere, men til artikler, større dokumenter med matematik, masser af henvisninger mv - der er det fantastisk at arbejde med.
Især hvis man ikke er bleg for at programmere :-)
Man skriver kode (såsom dette eksempel). Det oversættes på kommando-linien med pdflatex og resultatet er oftest et meget stil-rent PDF-dokument.

En af de ting jeg har savnet med LaTeX er en online-løsning, som er henad Google Docs mht. samarbejde. For få dage siden viste min ven Craig mig hjemmesiden https://www.sharelatex.com. Det er et kommercielt site, men til personlig brug er det gratis. Man kan også i den gratis version samarbejde med en anden person, og er man et team, der vil have online samarbejde, så skal der betales. Man kan øjensynligt også få "noget" versions-kontrol ind, men kun hvis man betaler. Dette har jeg dog ikke testet.

På billedet (tryk for at se fuld størrelse) ses et lille eksempel hvor jeg online skriver dokumentet i midten, og til hørte kan jeg trykke "Recompile" og til højre se det endelige PDF-dokument.
Der er ikke noget "gem dokument" - der gemmes løbende automatisk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Er man flere brugere kan man se hvor de andre redigerer. Vi har prøvet et par eksempler - også med større tekst-mængder. Det fungerer glimrende hvis man er ude efter en ren "cloud-LaTeX"-løsning.

Kender I noget lignende?

/pto

13 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
9. september 2013 kl. 00:01

LaTeX er ikke helt ok.

Der har været (er?) sikkerhedsproblemer. Et paper undersøgte dette problem https://www.usenix.org/events/leet10/tech/full_papers/Checkoway.pdf Hvad de færreste nok vidste (jeg vidste ikke), er at ^^ eskaper og med dem kan man åbne filer med tex-kommandoer. Henry Oswald's ShareLatex havde det problem, men mon ikke han har rettet det.

Et andet problem med LaTeX er muligheden for at se revisionssændringer. Jeg bruger en kombination af Emacs, LaTeX og CVS til mine egne dokumenter, men hvis man skal sammenarbejde og sammenligne andres ændringer er denne kombination ikke særlig god. Microsoft Word har en udmærket funktionalitet til at vise ændringer, - både sletninger og tilføjelser, der bliver vist med overstregninger og understregninger.

Jeg er ikke klart over hvad der skulle være af problemer med større dokumenter og Microsoft Word. Jeg kan huske det var et problem i Windows 3.1's tid, men er det virkeligt stadig et problem?

11
9. september 2013 kl. 13:13

Jeg er ikke klart over hvad der skulle være af problemer med større dokumenter og Microsoft Word. Jeg kan huske det var et problem i Windows 3.1's tid, men er det virkeligt stadig et problem?

Det tror jeg ikke, jeg har ikke oplevet nogen i mange år, selv med meget store (800+ sider) dokumenter. Både på min Office for Mac og på Windows klares det fint. Funktionen til at flere kan rette i dokumentet og dette så kan flettes sammen, ændringshåndtering, kommentrering osv. er godt lavet. Den er noget nær umulig at lave i LaTeX med mindre man benytter et versionsstyringssystem og/eller en specielt editor/dokumentsystem til denne håndtering.

Men det er korrekt at Word 2.0 og 6.0 på Windows 3.1 (3.11) havde nogle problemer med store dokumenter (jeg tror vi i 1994/1995 mødte en grænse ved omkring 300 sider).

Det er en myte som at Word ikke kan klare store dokumenter, som holdes i live af dem der har en eller anden aversion imod Word eller Microsoft.

10
9. september 2013 kl. 11:33

Jeg har nu også svært ved at se hvilke problemer word har, som Google Docs skulle gøre bedre. Det er selvfølgelig vigtigt at sammenligne de to produkter på et fair grundlag, altså eks. Redigering af et dokument liggende på Skydrive, hvorved flere kan redigere dokumentet samtidigt og ikke som offline redigering. Det er desværre efterhånden normen på v2, at man fremlægger Microsoft produkter i et dårligt lys uden en reel begrundelse herfor.

6
8. september 2013 kl. 18:55

Super at der er kommer gang i flerbruger-LaTeX. Så mangler jeg bare en kollega eller to der også kender til LaTeX...

Spøg til side... Er der nogen der faktisk anvender LaTeX uden for de mest matematiktunge discipliner?

12
9. september 2013 kl. 13:21

Spøg til side... Er der nogen der faktisk anvender LaTeX uden for de mest matematiktunge discipliner?

Vi lærte at bruge at bruge det da jeg læste en MSc i Cognitive Science i Edinburgh og jeg brugte det senere på lingvistik i Aarhus (som en af de eneste): der er nogle gode packages til at håndtere syntax-notation, feature-value matricer, logisk notation, automata og endda DRS'er (som er en temmelig unik semantisk notation).

13
10. september 2013 kl. 03:57

Jeg bruger primært LaTeX til mine dokumenter i firmasammenhæng - medmindre de skal deles med de andre, så er det gys Pages.app.

Jeg kan skrive/kopiere/sammensætte en +100 siders præsentation i løbet af forbløffende kort tid, samt link til dokumentet med øvelser, hvor hovedokumentet selv tager titlen på øvelsen med over osv. via referencen.

Det virker og giver samtidig et langt bedre output end mange andre "tekstbehandlere" - jeg har fra tid til anden moret mig med at tage et Word dokument, kopiere teksten over i LaTeX og se hvordan den bare gør det langt bedre som default. Jeg plejer at beskrive LaTeX som en flok vrede typografer der sidder på nakken af dig og sørger for at det kommer til at se godt ud :-)

skamløs selvpromovering med LaTeX præsentationsmateriale - som er open source, brug det gerne https://github.com/kramshoej/security-courses

og ja, jeg tvinges forøvrigt jævnligt til andre tekstbehandlere i mit samarbejde med kunder, og det tager bare længere tid med en Wysiwyg tekstbehandler end med editoren (Textmate)

7
8. september 2013 kl. 21:42

Spøg til side... Er der nogen der faktisk anvender LaTeX uden for de mest matematiktunge discipliner?

Da jeg gik på HTX var jeg vist nok den eneste nørd der brugte LaTeX. Så det er et nej, men det burde folk!

Siden har jeg dog brugt LaTeX til alt lige fra speciale og artikler til præsentationer, opskrift samling, breve, indbydelser og C.V.

Har faktisk også brugt sharelatex, selvom gobby + inotifywait + pdflatex giver en bedre oplevelse. Jeg har ikke set en collaborativ tekst editor, der kommer op på siden af gobby mht. latency (self... fordi jeg kører gobby over LAN). Derudover virker de fleste collaborative tekst editorer også kun lige med nød og næppe. Gobby opfører sig korrekt, f.eks. har den en distributeret undo/redo :)

5
8. september 2013 kl. 10:32

Hvor er den tekst på højre side af skærmbilledet? Mangler der en compilering?

4
7. september 2013 kl. 17:39

Jeg tror den første "real-tids-latex" var en transputer-demo fra Inmos, som vitterligt compilerede teksten for hvert evigt eneste tastetryk og hvor man kunne sætte T800-moduler i, afhængigt af hvor hurtigt man tastede og hvor god respons man ville have.

3
7. september 2013 kl. 16:44

Jeg glemte lige at nævne at Sharelatex.com har en del fine templates, så man enten kan starte fra et godt udgangspunkt

2
6. september 2013 kl. 18:29

Jeg er helt vild med ShareLatex - det virker fantastisk godt. Man skal have enabled visning af PDF i browseren i stedet for at downloade som default - ellers virker instant preview ikke. Ihvertfald på mine systemer :)

1
6. september 2013 kl. 15:22

http://cikitsa.blogspot.co.at/2013/01/tex-implementations-in-cloud.html (2013-01-22) nævner et hav af forskellige tjenester.

http://www.staff.amu.edu.pl/~p_lup/wp-content/uploads/2010/09/bachotex2013_pl_online_ed_poster.pdf (~maj 2013) laver sammenligner writeLaTeX og ShareLaTeX

I flg. http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_TeX_editors er ShareLaTeX writeLaTeX langt overlegen på funktionaliter.

En ulempe ved disse tjenester er dog, at man ikke nødvendigvis har adgang til den nyeste version af pakkerne fra CTAN.