Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Oh-shit planen

26. juni 2020 kl. 15:3933
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I en bestemt dansk virksomhed, har alle mellemledere et ringbind stående på hylden hvor der med mindste Dymo skrift står "Oh Sh!t" helt nede på bunden af ryggen.

Ringbindet indeholder virksomhedens katastrofeplaner, omkring et dusin forskellige ialt, afhængig af hvad den overordnede problemstilling er.

Forrest er det et index som på stikords-basis henviser til den plan der nok er mest brugbar og som danskere nu engang er flest, har følgegruppen inkluderet kriser som "Zombie-Apokalypsen" og "De besiddelsesløse gør oprør mod de besiddende klasse" der i begge tilfælde henvises til plan 13, der i sin enkelthed lyder "Do Panic". Resten af planerne er dybt seriøse og bedre end mange andre jeg har set.

Verden forandrer sig og ricisi man tidligere kunne ignorere har nu sandsynligheder der gør at man bliver nødt til at tage dem under seriøs behandling, f.eks:

Ny hardware er {umulig|meget dyr} at få fat på

Scenarie: Pandemien, Handelskrig, Patentkrig eller HalvlederFab havarerer. HW priser exploderer, ukendt horizont, sikkert flere år.

$BigCorp blacklister organisationen og er ikke til at hugge og stikke i

Scenarie: Organisationens "cloud" services, herunder DNS og eMail, lukkes og erstattes med en besked om at virksomheden er under mistanke om $HeltHenIVejret. Alle henvendelser henvises til "The Appropriate Authority", men ingen aner hvem dét er.

USA meldes ud af det gode selskab

Scenarie: Twitler bliver genvalgt og borgerkrigen i USA får EU til at afbryder alle forbindelser, inklusive fiberkabler, med USA.

Flere kunder modtager en leverance der er fyldt med Malware

Scenarie: Plantet af en efterretningstjeneste ?

$BigCorps offline i/for hele EU

Scenarie: EU beskatter eller idømmer bøder, brugerne tages som gidsler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Er plan 13 stadig svar nok ?

phk

33 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
34
10. juli 2020 kl. 00:15

""Verden er ikke perfekt, gør noget ved det". Sådan, nu har jeg rettet det for dig."

Det er jeg glad for. Andre kunne have svaret arrogant og nedladene, men du ramte hovedet på sømmet Jeg er for dum til at vide hvad jeg skal skrive, men heldigvis har jeg dig til at fortolke min tekst og rette den når jeg skriver noget dumt. Takker mange gange.

33
3. juli 2020 kl. 13:29

Det er det mange rednecks håber på, for så har de en undskyldning for at gå ud og plaffe "niggers" (deres ord, ikke mit) med deres automatvåben.

Der vil sikker være nogen som har en meget løs definition af hvad der skal til for at retfærdiggøre dette. Dem må retssystemet tage sig af.

Men det er ikke noget specielt højre fænomen, blot tænk på Rote Arme Fraktion, og de Røde Brigader.

Det synes at være en menneskelig tendens at retfærddigøre vold. Der skal jo heller ikke ret meget til før de autonome smadrer løs på kapitalismens butiksruder.

Igen, dem må retssystemet tage sig af.

31
3. juli 2020 kl. 09:07

Jeg blev ikke genvalgt?</p>
<p>Fake news, fake news. Jeg kører videre.

Se det er faktisk det gode ved USA, at systemet vil sikre, at der sker et skifte, når der er valgt en ny. Der vil sikkert komme retssager hele vejen fra november til januar, men ud det kommer han hvis han taber.

Der er så en masse på højrefløjen, de såkaldte preppers, der har indkøbt våben, dåsemad, gasmasker, vandrensning og hvad man nu kan forestille sig var nødvendigt for at overleve zombie akopalypsen.

De forbereder sig på borgerkrig, men de vil næppe starte den. Dertil har de alt for meget at tabe. Borgerkrige startes sjældent af dem der har, men af dem der ikke har.

Frygten lige nu er at den sorte underklasse vil tage det de ikke har med magt, ligesom i så mange andre socialistiske revolutioner.

30
2. juli 2020 kl. 23:38

Som jeg sagde længere oppe:

Jeg vil synes i det hele taget, at det er godt tidspunkt at snakke om robusthed i det hele taget. Fokus har alt for længe været på kortsigtet effektivitet. Det er ikke nok, at det kører som en drøm i solskin, det skal også kunne holde til regnvejr.

Bruce Schneier siger det meget bedre: https://www.schneier.com/blog/archives/2020/07/the_security_va.html

Lad mig give et par citater:

This drive for efficiency leads to brittle systems that function properly when everything is normal but break under stress. And when they break, everyone suffers.

The government is the entity that steps in and enforces a level playing field instead of a race to the bottom. Smart regulation addresses the long-term need for security, and ensures it's not continuously sacrificed to short-term considerations.

Fællesskabet sætter langsigtede og robuste rammer, og individuel virkelyst og kreativitet fylder dem ud på bedste vis. Det ene kan ikke eksistere uden det andet. Overlader man for meget til individerne og markedet, så ignoreres de overordnede hensyn, og det hele bliver kortsigtet og skrøbeligt. Overlader man for meget til fællesskabet, bliver det istedet ineffektiv og ufleksibelt.

29
2. juli 2020 kl. 10:59

Finansøkonomien er særlig farlig fordi det grundlæggende set er et pyramidespil: Folk skyder penge ind i håb om gevinst, men inden flertallet får den lovede gevinst tilbage, braser boblen, så det kun er nogle få på toppen, der har tjent penge, mens flertallet taber deres indskud. Men modsat andre former for pyramidespil, er den ikke ulovlig, hvilket skyldes at lobbyister har fået indrettet loven så den holder hånden over finansfolkene.

Man har foreslået skat på finansielle transaktioner for at mindske skadevirkningerne, men jeg er ikke sikker på, at det er nok (selv om det kan dæmpe udsvingene i markedet lidt). Der skal meget høj skat på kursgevinster, før det batter. 90% er nok ikke for meget.

Alternativt kan man forbyde salg af værdipapirer til andet end kurs pari. Men der er smuthuller: I stedet for at videresælge et værdipapir, så udsteder man et nyt papir med garanti i de gamle, og sælger det nye til en højere pris, end de papirer, der garanterer det. Der er andre mere sofistikerede smuthuller, så det er et sisyfosarbejde at lukke alle hullerne.

Så jeg tror mere på høj skat, men det skal gennemføres internationalt, så man ikke bare opretter holdingselskaber i skattely. Det kan kun undgås, hvis de fleste lande forbyder køb og salg af værdipapirer til skattely eller lande, der ikke selv har lignende forbud. Alternativt beskatter pengeoverførsler fra skattely og lande uden lignende beskatning med samme takst som kursgevinster.

28
30. juni 2020 kl. 14:05

Når den uoverskuelige krise indtræffer, ryger vi lige i plan 13. Klodens største krise for tiden er klimakrisen. Den faste ingrediens i næsten alle aktiviteter er penge. I reparationen af krisen er det ikke ligegyldigt til hvad penge anvendes. Pengeaktiviteter kan stort set inddeles i tre hovedgrupper.

Finans.

Financielle aktiviteter består hovedsageligt i at handle pengeinstrumenter såsom gældsbeviser, fast ejendom, aktier, forsikringer og andre aktiviteter, der ikke ved transaktionen producerer nogen vare, kun fortjeneste, hvoraf en stor del er i skattely. Aktiviterne indebærer intet produktivt arbejde, men genererer arbejdsfrie indtægter. Penge fabrikeres som gæld af bankerne som bogføring af varm luft uden politisk styring. - Det kaldes finansøkonomi.

Vækst igennem produktion.

Erhvervslivet producerer de varer og tjensteydelser, vi skal bruge. Markedsmekanismerne skal sikre, at varerne bliver konkurrencedygtige, dvs billigst muligt. Men dette kan kun nås, hvis man har adgang til de billigste råstoffer, som man derfor må skaffe uden megen skelen til mulig fornyelse. spild/affald eller (ofte) forurening. For at dominere markedet må omsætningen hele tiden øges mere end konkurrenterne, ellers kan aktionærenes udbytte og vækstmåleren BNP ikke stige. - Det kaldes vækstøkonomi.

Som Brundtland rapporten beskrev i 1977 kan væksten ikke stige ud over grænsen for råstofmængden, og den har vi passeret på så afgørende områder, at kloden nu er i alvorlig krise. Eneste acceptable vækst er en ressourceneutral intellektuel vækst.

Både finans- og vækstøkonomi fører til plan 13.

Ressourcer.

Vi må altså begrænse anvendelsen af penge til produktion og aktiviteter, der ikke medfører udtømning af essentielle råstoffer. Desuden har overdreven brug af ressourcer, som også anvendes af eller indgår i naturens liv, store begrænsninger også for menneskets fremtid. Ved brug af penge skal vi derfor nødvendigvis fokusere på kun at anvende penge til aktiviteter, hvori der indgår råstoffer, hvor anvendelsen kan fornyes ved genanvendelse. - Det kaldes økologisk økonomi.

Finansøkonomien er særlig farlig, da den ligger i hænderne på en forsvindende del af klodens befolkning. Dens grådighed skaber stigende ulighed for forskellige folk, og er årsag til uønsket og stigende grænseoverskridende migration. Men også ubegrænset vækstøkonomi er farlig, for mangel på ressourcer har tendens til at føre til krige.

På bagsiden af plan 13 må vi alle basere aktiviterne på økologisk økonomi for at overleve. Det bliver svært, og for de fleste af os med store ændringer. Men hvad er alternativet? - Mars? For dig?

27
29. juni 2020 kl. 12:16

Jeg blev ikke genvalgt?

Fake news, fake news. Jeg kører videre.

22
28. juni 2020 kl. 09:32

Det her er et helt andet samfundsproblem, bør man lade virksomheder i det hele taget vokse til en størrelse hvor et potentielt sammenbrud går ud over et lands eller hele verdens økonomi ?

Jeg vil synes i det hele taget, at det er godt tidspunkt at snakke om robusthed i det hele taget. Fokus har alt for længe været på kortsigtet effektivitet. Det er ikke nok, at det kører som en drøm i solskin, det skal også kunne holde til regnvejr.

20
28. juni 2020 kl. 09:16

Mht. den grønne omstilling. Hvis det virkelig var så nemt er det firstende at tro det allerede var sket.

Jeg husker ikke at have set nogen detailplan der nedbringer CO2 udslippet på verdensplan (eller bare noget plan af betydning) med 70% på de horisonter vi snakker om, uden en ganske markant nedgang i levestandard.

Ja, der skal drastiske midler til, og jo før vi kommer i gang, og jo mere konsekvent vi går til værks til at starte med, jo mindre skadeligt bliver det, og jo nemmere slipper vi. Det er på det punkt ikke uligt Corona.

Men det var nu bare det halvhjertede og utilstrækkeligt forslag, som var på bordet dengang, og selv det synes man ikke at man har råd til. Det er svært at tro, at det ikke allerede er sket, men sådan er det. Og mon ikke vi nu skal høre, at nu har vi i hvertfald ikke råd. Suk.

Det vil formentlig også kræve et opgør med hele det økonomiske system - betydningen af hvad vi lægger i begreberne "arbejde", "formue", "besiddelser", "opsparing", "bolig" o.s.v. o.s.v. idet rigdom i sædvanlig forstand ikke må åbne op for de forurendende forbrugsmuligheder.

Præcis. Og her bliver vi ikke hjulpet af at den enøjede fokus på "vækst" defineret ved BNP. Det er ikke vækst, at sælge ud af arvesølvet og frasælge jorden, men det ser sådan ud, når man har falske mål som BNP.

Men det selvfølgelig ikke et problem lige nu ... : https://xkcd.com/2278/

Min pointe var nu heller ikke, at vi skulle løse alle problemer lige her og nu, men mere, at vi har set noget, som er en størrelsesorden eller deromkring værre end det, som hidtil er blevet anset for umuligt, og hånden på hjertet, hvor slemt var det lige? Faktisk var der adskillige problemer i kategorien "sådan er det bare, lev med det!", som nærmest forsvandt af sig selv. Hvis vi hjælpes ad og alle giver en hånd, så kan vi meget mere! Og der er problemer, som kræver øjeblikke og konsekvent handling. Så, hvad venter vi på?

PS: Er det ikke tankevækkende, at det er de nationer, som f.eks. USA og Brasilien, som har sværest ved at ville erkende problemerne med global opvarmning og nedslidning af naturen og dens ressourcer, men tværtimod langt hen ad vejen stadig er i benægtelse, også er dem, hvor Corona er kommet helt ude af kontrol?

19
28. juni 2020 kl. 04:56

Jeg forstår simpelthen ikke hvad dit blogindlæg angriber eller kritiserer. Verden er ikke perfekt, lev med det.

  • cep
18
27. juni 2020 kl. 19:35
17
27. juni 2020 kl. 18:45

Jeg kommer sådan til at tænke på Danske Banks nedbrud i 2003, der varede fem dage.

Har man en plan hvis det skulle ske igen, hvis en af de andre SIFI'er skulle få et længere driftsnedbrud eller hvis de ligefrem mistede data? Det er ret skræmmende at tænke på de potentielle konsekvenser.

16
27. juni 2020 kl. 14:58

Jeg troede at borgerkrigen ville bryde ud hvis han nægtede at acceptere at han IKKE blev genvalgt

Det scenarie udspillede sig vel da han blev valgt.

Jeg husker i hvert fald at der var masser af voldelige demonstrationer med afbrænding af biler og så videre, fra folk som ikke ville acceptere at han VAR blevet valgt.

Dertil en del af den amerikanske presse som til stadighed forsøger at anfægte alt han gør, samt vil gøre hvad som helst for at forhindre at han bliver genvalgt. Denne gang dog formodentligt endnu mere rabiat end sidste gang hvor de også var ret meget på banen for at forsøge at spænde ben, dog uden at det lykkedes.

15
27. juni 2020 kl. 13:58

Mht. den grønne omstilling. Hvis det virkelig var så nemt er det firstende at tro det allerede var sket. Må indrømme at jeg nok ikke er helt up-to-date med alt. Men det virker som om udfordringen altd kommer og man går ned i detaljen - og skal se hvor omstilling reelt ligger. Altså hvor bliver CO2'en sparet. I modsætning til overfladiske betragtninger på glittet papir og CO2-kvoterne flyver rundt i verden via fake projekter.

Jeg husker ikke at have set nogen detailplan der nedbringer CO2 udslippet på verdensplan (eller bare noget plan af betydning) med 70% på de horisonter vi snakker om, uden en ganske markant nedgang i levestandard. Jeg taler ikke om penge, gæld og hvem der skal betale, men simpelthen om hvilke forbrugsmuligheder der vil eksistere. Og vi taler ikke om at vi bare skal have afskaffet køb fra Wish.com. Det er et mere fundamentalt opgør med materialismen. Næsten totalt stop for flyrejser er blot en lille del af det. Jeg ville da ønske jeg tog fejl, og at sådanne planer findes, men jeg har bare ikke set dem.

Nu kunne man indvende at et opgør med materialismen heller ikke er en dårlig ting. Det er jeg sådan set enig i, men det kræver også en omfattende kulturen omstilling, som ikke svarer til den retning samfundsbevægelserne i øjeblikket går i. Det vil formentlig også kræve et opgør med hele det økonomiske system - betydningen af hvad vi lægger i begreberne "arbejde", "formue", "besiddelser", "opsparing", "bolig" o.s.v. o.s.v. idet rigdom i sædvanlig forstand ikke må åbne op for de forurendende forbrugsmuligheder.

Sig endelig til hvis jeg tager fejl!

14
27. juni 2020 kl. 12:53

Som i Goetes "Faust" har vi solgt vores sjæl til jævlen, "Jeg kan give dig alt du ønsker.." (med den betingelse at du aldrig bliver tilfreds).

Vi har valgt at lade os forfører af ideen om at vi kunne få nyt TV hvert år frem for hvert femte (den gang det var Dansk produceret). Ved at lukke alt vores realproduktion og værdi skabende virksomheder, hvilket jo også ser pænt ud på danmarks CO2 udledning (på overfladen) og flytte det til de stedder der kan tilbyde de mest usle (ofte slavelignende og miljøbelastende) forhold for at få produceret.

Derefter er vi gået ind i en bureakrati/administration, kapitalverden, hvor det næsten er en tommelfingerregl. At desto svære du har ved at retfærdiggøre din reelle værdi og desto mindre du laver, desto højere betaling får du. Jeg advare altid mine børn til, at forfalde til ideen om at skabe noget nyttigt for verden (har selv været kok og er som alle andre i denne branche, gået på "pension" som 40 årig), det samme gælder arkitekter (så det har ikke noget med uddannelseslængde at gøre).

Tilgengæld arbejde i bureakratiet, finansverdenen, økonomi, bestyrelser, jura, EU fundraising (af smedens skatteindbetaling), salg/lobby virksomhed, rapportskrivning osv. Giver adgang til de store realkreditlån og dermed det store friværdier, som giver adgang til store passive kapital gevinster (pension, aktier, boligopkøb osv.)

I skrivende stund har Danmark ikke skabt en eneste virksomhed gennem de sidste 20 år med mere end 1000 ansatte (på verdensplan er de største virksomheder blomstret op inden for de sidste 20 år). De (i underkanten af 200) virksomheder vi har tilbage, holder vi kunstigt i live i vore store bjerg af bureakrati på bekostning af nye. Så den produktion vi har er her udelukkende pga. patenter og regulativer som hindre nye virksomheder i at spire frem.

Vi har allerede set eksempler i Frankrig, England og Italien. På at folk vil have et opgør med dette korumperrede system, som har gjort halvdelen af den Europæiske befolkning fattigere gennem de sidste 30 år. Almindelige mennesker gider ikke trues af udflytning eller import af billig arbejdskraft konstant, mens de gejstelige skummer fløden.

13
27. juni 2020 kl. 11:43

...at lave en kriseplan for kriser som kan forudses, kunsten er håndtering af de der uforudsete kriser - dem som man siger "det sker jo ikke".

12
27. juni 2020 kl. 09:13

Et par uger før Corona sad jeg i et auditorium, og lyttede til en økonomiprofessor. Han forstod åbenlyst ikke, hvorfor vi ikke for længst var gået all-in på den såkaldt grønne omstilling, men at vi i stedet blev ved at tale om, at den blev alt for dyr: den svarede i omfang til et års vækst i den danske økonomi. Et år! - og vel at bemærke et år , hvor der ikke var tale om, at vi skulle spænde livremmen ind, næh, vi skulle bare lade være med at spænde den ud. Og den grønne omstilling skal afvikles og betales på mere end et enkelt år (og mon ikke der også viser sig at være andet end udgifter i det?).

For ikke at tale om, at vi er en avanceret økonomi, som kan "låne" i vores egen valuta, og så bliver det med at betale tilbage pludselig meget abstrakt (hvilket nok kommer som et chok for alle dem, som tror at man kan overføre snusfornuft og principper for god husstandøkonomi direkte på samfundsøkonomien).

Men nej, det var helt umuligt at gøre noget så revolutionært og drastisk som en grøn omstilling, uanset for påtrængede nødvendig og helt utilstrækkelig den end måtte være. Og så kom Corona, og gjorde noget ved økonomien som var en størrelsesorden værre. Og er vi døde af det (altså ikke af Corona, men det som samtidigt skete med økonomien)?

Nej, vel? Det kan godt være, at ferien ikke går til Thailand eller New Zealand i år, men derimod til Tønder eller Neksø. Og er det så så slemt? Måske husker man endda at få slappet af og gearet ned i ferien i stedet for at være på farten, ikke bare i hverdagen, men også i ferien.

Pointen er, at vi nok kan meget mere end vi selv tror. Og at det, som vi tror er vigtigt, nemt kommer til at stå i vejen for det, som virkelige er det. Hvem har ikke oplevet at deres liv tog en stor drejning, og har man ikke ikke klaret det? Hvad nu hvis vi alle drejer sammen?

Og ja, jeg ihukommer godt "Vismandsrapporten" fra -86 - den med A-holdet og B-holdet, hvor A-holdet var i fuld beskæftigelse og altid havde været det, og hvor x% arbejdsløshed udelukkende var et spørgsmål om, hvor meget B-holdet var holdt udenfor. Det kunne A-holdet ikke se noget problem i, og de var flest, så hvor var problemet lige? Og mon ikke at det slag, som Corona har givet økonomien bliver båret ganske ujævnt og meget mere af nogle end af andre? Her er det så, at A-holdet skal træde til, og holde hånden under B-holdet; ellers får vi brug for plan 13.

Men kan vi det, så kan vi også meget mere end vi tror. Det viser Corona os. Og vi har sandt at sige meget større udfordringer en Corona og det, som det gør ved BNP (og få mig ikke igang med, hvorfor BNP er et falsk måltal, og derfor leder os på afveje). Og tænk, hvis det også gav renere luft og mere natur? Det er bare at komme igang!

10
27. juni 2020 kl. 08:44

Hvad søren er det der sker med vesten for tiden?

Samfundskontrakten om, at hvis du ligger dig i selen, så vil det give en bedre fremtid for dig og dine børn, er de sidste mange år i stigende grad blevet misligholdt, og bliver derfor i stigende grad opsagt fra den side, som har lagt sig i selen i troen på og tilliden til, at deres tur nok også skulle komme.

Troen at på justeringer og forbedringer kan gøre nogen synlig forskel svinder hastigt, og appetitten på grundlæggende forandringer er stærkt stigende. Det er rørte vande, og de bliver for tiden overfisket af opportunister og charlatans, og det bliver kun værre indtil man får adresseret rodårsagerne.

Det er de få, som virkelig har profiteret af de sidste mange års udvikling, og som derfor i den grad sidder på magten og æren og flæsket så slet ikke interesseret i; altså det med rodårsagerne. De kan virkelig ikke se problemet; de synes faktisk at det går rigtigt, rigtigt fint, og at den oplagte vej frem er endnu mere af det samme.

Se plan 13.

9
27. juni 2020 kl. 08:24

Der er en spinkel chance for at vi opfatter aggressionen mere vældig end den er. For fire år siden troede de fleste at trump ville blive forsøgt myrdet i hans periode. Siden troede mange at han ville blive væltet.

Det er altså meget retorik og symbolpolitik.

Jeg krydser fingre for at det ikke går helt galt og at historikerne bare vil undre sig med et “hvad var det?”

8
26. juni 2020 kl. 23:16

Jeg har svært ved at se at USA kan holde et valg til november, hvor den tabende part ikke råber "FOUL" og der opstår voldelig opstand. Hvis vi skal være lidt seriøse.

Hvad søren er det der sker med vesten for tiden?

5
26. juni 2020 kl. 17:50

Endnu en til listen:

Det kommer frem at FISA i stor stil giver $USmyndigheder ret til at hive $USBigCorp kunde data ud af skyen og kræver/få det i cleartext.

4
26. juni 2020 kl. 17:14

...til dem der ikke fanger referencen er det formentlig til Charles Stross' fantastiske serie om en mercenary sysadmin, The Laundry Files. En lidt mere sofistikeret (og nørdet!) pendant til Jim Butcher's serie om Harry Blackstone Copperfield Dresden, The Dresden Files. Begge serier er klart en gennemlæsning værd.

2
26. juni 2020 kl. 16:41

USA meldes ud af det gode selskab</p>
<p>Scenarie: Twitler bliver genvalgt og borgerkrigen i USA får EU til at afbryder alle forbindelser, inklusive fiberkabler, med USA.</p>
<p>

Jeg troede at borgerkrigen ville bryde ud hvis han nægtede at acceptere at han IKKE blev genvalgt

1
26. juni 2020 kl. 16:31

Har de mon også en "Oh-shit!" plan for invasion fra Middle-Earth?