Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Ny WiFi-router - ét eller to SSID'er?

11. februar 2020 kl. 22:4993
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

For snart 4 år siden spurgte jeg læserne, om vi som ISP skulle vælge en WiFi-router med 802.11n eller 802.11ac som vores primære CPE.

Der kom dengang en rigtig god diskussion ud af det, og vi endte med at vælge routeren med 802.11ac - en Inteno DG200 AL-AC.

I mellemtiden er der sket rigtig meget, både her hos Kviknet og på bredbåndsmarkedet som helhed. Dels har vi udvidet vores produktsortiment fra DSL til coax og fiber, og dels er der kommet en ny DSL-standard, VDSL2-Vplus, som med tilstrækkelig lav dæmpning på kablet tillader hastigheder på op til 300 Mbit/s downstream.

Det betyder også, at vi skal have et alternativ til Inteno DG200 AL-AC, som understøtter VDSL2-Vplus.

Ny CPE - Genexis ED500

Inteno, som i mellemtiden er blevet til Genexis, har været en formidabel samarbejdspartner i årene, der er gået, og vi tager derfor et kig på deres bud på en afløser til DG200, nemlig ED500, også kaldet Pure.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lad os se, hvad den kan.

ED500 er baseret på et Intel GRX350 SoC. Det er til forskel fra DG200, som er baseret på et Broadcom-chipset med en MIPS-processor (Broadcom BMIPS4350).

ED500 kommer med en gigabit-switch med 4 porte, en gigabit WAN-port og 802.11ac (4x4 MU-MIMO) WiFi. Det burde i teorien give os en smule bedre performance på WiFi med flere samtidige klienter, da DG200 "kun" har 3x3 MU-MIMO på 802.11ac.

En referencetest af 802.11ac giver os ca. 650 Mbit/s, hvis vi sætter klienten lige ved siden af routeren. Det svarer ret præcist til den performance, vi har målt på Genexis EX400.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis vi tester på længere afstand (CPE i kælder, klient i soveværelse på 1. sal) måler vi en hastighed på lidt over 200 Mbit/s, hvor DG200 til sammenligning ligger ca. 50 Mbit/s lavere.

Hvis vi tager husets Faraday-bur i form af badeværelset på 1. sal, får vi et resultat, der ligger meget tæt på DG200. Testen viser os i øvrigt, at man skal undlade at aktivere "Energy Efficient WiFi" på ED500 - det nedsætter muligvis strømforbruget, men WiFi er ubrugeligt imens.

Strømforbruget er procentuelt noget højere på ED500, som ved almindelig drift bruger ca. 19 W - til sammenligning bruger en DG200 mellem 11 og 12 W.

Årsagen skal sandsynligvis findes i chipsettet, og processoren på ED500 er da også noget kraftigere end på DG200 - med wget kan vi fra CLI'en på CPE'en demonstrere en hastighed på ca. 175 Mbit/s på ED500 mod ca. 35 Mbit/s på DG200, før CPU'en er maxet ud.

Al forwarding af pakker foregår ved line rate i hardwaren, så CPE'en kan fint nå op på 940 Mbit/s reel hastighed på WAN- og LAN-portene. Det er vigtigt, da vi ligesom DG200 skal bruge ED500 til vores fiberkunder, der lige for tiden har en tendens til at vælge 1.000 Mbit/s-forbindelser.

Softwaren på ED500 er iopsysWRT, som er en variant af OpenWRT. Et par elegante detaljer i den seneste version af softwaren er en indbygget OpenVPN-klient og et præ-konfigureret gæste-netværk, som blot skal aktiveres.

Dertil kommer et par gamle kendinge fra iopsysWRT i form af en indbygget Samba-server, en MiniDLNA-server samt MultiWan, som muliggør tilslutning af en backup-internetforbindelse med automatisk fail-over til denne.

Til gammeldags telefoni er der også en indbygget to-ports ATA, som vi har tænkt os at lade stå åben for de kunder, der kan og vil konfigurere den selv - dog uden support fra os.

Vi har sendt et eksemplar af ED500 til en kunde, som har fået lov at være prøvekanin for VDSL2-Vplus. Her har vi kunnet få forbindelsen op på ca. 278/36 Mbit/s med en dæmpning på 2.7 dB på telefonkablet.

Et andet eksemplar er sendt til TDC, som også har testet CPE'en, og vi er derfor i gang med at lægge sidste hånd på en generel konfiguration, der kan lægges på de CPE'er, vi har bestilt hjem.

Ét eller to SSID'er?

Og nu til det store spørgsmål, der har plaget mig, lige siden vi for snart 4 år siden begyndte at anvende DG200: Skal man bruge samme SSID til 802.11n (2,4 GHz) og 802.11ac (5 GHz) - eller skal man skille dem ad?

Teorien bag at anvende samme SSID er simpel: Klienterne skal kun kobles på WiFi en enkelt gang, og så vælger de selv det netværk, der dækker bedst - hvilket i teorien vil være 5 GHz på tæt hold og 2,4 GHz på lang afstand.

Med andre ord, kunden behøver ikke bekymre sig om, hvorvidt netværket kører 2,4 GHz eller 5 GHz, og det hele fungerer så godt, som det teknisk kan lade sig gøre.

Men ét er søkort at forstå, et andet skib at føre: Vores empiriske erfaring er, at visse devices defaulter til 2,4 GHz, hvor de burde hoppe over på 5 GHz.

Dermed får kunden en ringere oplevelse, da 2,4 GHz-båndet er mættet, både af WiFi fra nærliggende boliger og alle mulige andre ting, lige fra defekte microbølgeovne til trådløse dørklokker.

Et quick-fix i vores kundeservice er derfor at opdele netværket i 2,4 GHz og 5 GHz, så det bliver op til den enkelte bruger selv at vælge det net, der fungerer bedst - og tilbagemeldingen fra både kundeservice og brugere er, at det for visse kunder giver en bedre oplevelse.

Jeg er dog ikke sikker på, vi har data nok til at afgøre, om det bør være default-indstillingen, og det kan ikke udelukkes, at en del af den forbedrede oplevelse for visse brugere i højere grad skyldes, at brugeren føler, der er gjort noget.

Det ser umiddelbart ud til, det er et spørgsmål, der splitter mange IT-folk verden over, så i dag vil jeg lægge spørgsmålet ud til version2's kyndige læsere: Skal default være ét eller to SSID'er?

Vil band steering være en reel løsning, hvis man kører med ét SSID - og i så fald, hvor ligger den optimale RSSI threshold?

Og nu vi er i gang: Skal vi aktivere airtime fairness by default? Med airtime fairness afskærer man langsomme klienter fra at få mere "taletid" end hurtigere klienter, hvilket i praksis øger performance for hurtigere klienter på bekostning af de langsomme.

Del dine erfaringer i debatten - og lad os se, om vi kan komme en smule tættere på den optimale WiFi-opsætning.

93 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
95
24. februar 2020 kl. 23:47

Det de lige har installeret her var med to fibre.

På branchemødet i november 2019 var udmeldingen, at installation med to fibre ophører, når igangværende projekter er udført og lageret af gamle ONT'er er opbrugt.

Det nye koncept består af en Genexis Twist-ONT, hvor KAP-stikket (ODF) og CPE (mediekonverter) sidder i samme fysiske enhed.

Fordelen for slutbrugeren er en lidt pænere installation med kun 1 boks på væggen i stedet for to - og fordelen for TDC og udbyderen er mindre support, da brugerfejl med knækkede fiberpatchkabler mellem KAP og CPE elimineres.

Fyren der installerede det forklarede meget docerende at den grønne var til internet og den røde til telefoni.

"... den med IPv6, tak!"

93
24. februar 2020 kl. 20:19

Teknisk set bruges der også to bølgelængder til private. En til download og en anden til upload. På den måde kan man nøjes med en fiber til begge retninger.

I det meste af TDCs fibernet er der to fibre og dermed også mulighed for at købe fra to udbydere samtidig. Der er dog undtagelser.

92
24. februar 2020 kl. 10:52

Jeg undrer så hvorfor man ikke kan få en bølge løsning privat.

Det skyldes prisen. DWDM er rasende dyrt, og normalt laver man ikke non-standard løsninger til private, da de ikke vil betale det, det koster.

TDC er i øvrigt så småt stoppet med at installere to fibre pr. bolig. I stedet har de en standardløsning, hvor der sættes en mediekonverter med 4 porte op. Den skulle gerne give adgang til op til 4 samtidige forbindelser fra forskellige operatører.

91
24. februar 2020 kl. 10:25

En større dansk fiberleversndør (til erhverv) sælger "bølger", som jeg har forstået det så er det en bølgelængde altså en farve på en fiber. Det lader ikke til at fiber til privateleveres på den måde er der nogen grund til det? Helt specifikt skyldes spørgsmålet at vi pga. arbejdet er bundet til forsk. udbydere og vil derfor egentligt gerne have to fiberforbindelser ind. Jeg undrer så hvorfor man ikke kan få en bølge løsning privat.

90
20. februar 2020 kl. 23:11

Inteno / Genexis handler primært med ISP'er - så det bliver nok svært at finde nogen steder, hvor man kan købe CPE'en som privat.</p>
<p>Men når det er sagt, så ender man som regel med at få en regning for routeren, hvis man undlader at returnere den efter endt abonnement - og så har man jo sådan set købt den.

Ja det ser det ud til.

Men som Baldur gør opmærksom på, så er det måske også en skidt vej at gå, da den formodentlig bare vil blive provisioneret alligevel. Det kan også forklare deres modvilje mod at sælge til private.

89
20. februar 2020 kl. 23:06

Teknisk set kan du ringe til os (Gigabit) og købe en router. De sælges normalt kun til kunder men hvis du køber en router, så er du en kunde ;-)

Tak Baldur, Det skulle jeg have vidst :)

Men lige nu er jeg meget godt tilfreds med MikroTik'en. Den har heller ikke noget WiFi som jeg alligevel bare bare ville slå fra (bruger UniFi).

Hvis du allerede har en router, så kan du også bare indlæse vores firmware, som ikke lukker for noget. Jeg tror bare at der sker det, at så snart du tilslutter den til DanskNet, så vil den automatisk downloade og flashe til deres firmware. Det vil også være tilfældet hvis du købte routeren af os. Det er en DHCP option der trigger dette.

Ja det var mulgvis en mulighed. Men jeg tror bare jeg beholder Inteno'en som den er, så kan jeg altid sætte den på igen hvis der skulle være tvivl om hvor en evt. fejl ligger.

Ikke at jeg nu forventer de store udfordringer der, DanskNet med Torben og Julie i spidsen, har generelt vist sig meget samarbejdsvillige.

88
20. februar 2020 kl. 22:00

Det blev så en MikroTik da jeg ikke kunne finde nogen der sælger Inteno routere til private. Er det helt umuligt at købe sådan en som privat?

Inteno / Genexis handler primært med ISP'er - så det bliver nok svært at finde nogen steder, hvor man kan købe CPE'en som privat.

Men når det er sagt, så ender man som regel med at få en regning for routeren, hvis man undlader at returnere den efter endt abonnement - og så har man jo sådan set købt den.

87
20. februar 2020 kl. 21:58

Det blev så en MikroTik da jeg ikke kunne finde nogen der sælger Inteno routere til private. Er det helt umuligt at købe sådan en som privat?

Teknisk set kan du ringe til os (Gigabit) og købe en router. De sælges normalt kun til kunder men hvis du køber en router, så er du en kunde ;-)

Hvis du allerede har en router, så kan du også bare indlæse vores firmware, som ikke lukker for noget. Jeg tror bare at der sker det, at så snart du tilslutter den til DanskNet, så vil den automatisk downloade og flashe til deres firmware. Det vil også være tilfældet hvis du købte routeren af os. Det er en DHCP option der trigger dette.

86
20. februar 2020 kl. 21:51

Hvad er jeres erfaringer med dette, og hvor voldsomt har I set det?</p>
<p>Risikoen for overbelastning er det der gør mig lidt loren ved coax-nettet.

Det ses relativt ofte. Det er oftest i prime time, hvis der er ekstraordinært højt load - fx ved live streaming events.

Der er to årsager: TDC's kapacitetsmodel på coax-nettet (som tilføjer en kunstig flaskehals i IP-nettet) og selve naturen i coax-nettet (delt medie, følsomt over for elektrisk støj etc.).

Så sagt helt kort: Coax-nettet er godt til at levere højere hastigheder end DSL, men stabiliteten kan være højere på en DSL af god kvalitet. Problemer på DSL-nettet rammer som regel kun enkelte brugere ad gangen, mens problemer på coax-nettet i høj grad rammer kollektivt.

Så man kan egentlig betragte coax som et slags ledningsført WiFi :)

85
19. februar 2020 kl. 16:47

Med vores DanskNet fiber fulgte der en Inteno EG400 router.

Var pænt overrasket over at se at den kørte og OpenWRT og havde faktisk der allerede besluttet at jeg ikke ville skifte router.

Men da den så senere blev provisioneret blev der lukket for "alt det sjove" og da jeg har behov for at kunne oprette VLAN's blev jeg tvunget til at købe min egen router.

Det blev så en MikroTik da jeg ikke kunne finde nogen der sælger Inteno routere til private. Er det helt umuligt at købe sådan en som privat?

84
19. februar 2020 kl. 16:04

</p>
<p>Strøm besparende enhed frem for features.
Jeg er mere interesseret i at vide hvormeget en kasse man får fra en udbyder, som er påtvunget at bruge for at der er hul igennem, hvad den bruger af strøm.

Jeg tror faktisk det er de færreste udbydere der "påtvinger" dit at bruge deres udstyr. Meeen du skal vide hvad du gør hvis du selv vil sætte det op.

Personligt har jeg DanskNet fiber som går direkte ind i min egen private MikroTik router.

82
19. februar 2020 kl. 15:27

"Det er dog ikke alle DSLAM'er, der er opgraderet med VPlus."</p>
<p>Men det er planen fra TDC at det bliver de?

Nej der er en del der ikke kan opgraderes fordi der er legacy rå kobber kunder der vil blive forstyrret. Det er hellere ikke muligt at opgradere hvis der er for mange kunder til at en enkelt dslam kan håndtere dem alle. Der må hellere ikke være adsl eller for stor forskel på kunderne.

Selv har jeg 2,5 dB men må nøjes med 60 Mbit/s på grund rå kobber.

80
18. februar 2020 kl. 21:38

"Det er dog ikke alle DSLAM'er, der er opgraderet med VPlus."

Men det er planen fra TDC at det bliver de?

"Så grænsen er 5 dB."

Hvilken lednings afstand er det typisk?

Jeg er med på, at lokale forhold kan spille ind... så det er med forbehold at man kan sige noget om det.

78
18. februar 2020 kl. 18:00

VDSL2-Vplus ... dB?

Hvorgår dæmpningsgræsen på kobber for hvornår VDSL2-Vplus ikke tilbydes?

/Frans

77
17. februar 2020 kl. 10:33

... som absolut på ingen måde kan leve med de fysiske plager 5G strålingen påfører dem.</p>
<p>Dem har vi skam også et produkt til: Modem uden WiFi :)

Ja, det er i hvert fald helt uden radiosender.

Bemærk, at Jan skriver om frygten for frekvenserne på 5G-mobilnettet, ikke 5 GHz Wi-Fi. Der er måske nogen, som er bange for 5G-mobilstråling, men ikke for WiFi-stråling. (Jeg har ikke sat mig ind i de medicinske effekter, så jeg har ingen kvalificeret mening om det. Så jeg lever i lykkelig uvidenhed og har WiFi både derhjemme og på arbejdet.)

76
17. februar 2020 kl. 09:38

For DSL synes jeg typisk at se tider omkring 15-20 ms, er de højere eller lavere for kabel-tv?

Du kan se et gennemsnit af vores latency (målt over de sidste 10 minutter) på coax i et givent postnummer her:

https://www.kviknet.dk/looking-glass

Fx i postnr. 2300 - latency på coax er ca. 12 ms mens latency på DSL ligger på ca. 13 ms.

Hvis latency skal længere ned, skal vi over på fiber - her er latency på postnr. 2300 lige nu ca. 2 ms.

Generelt vil latency for DSL være en smule højere end for coax, især ved pair bonding. En undtagelse er dog, når coax-nettet er overbelastet - så stiger latency pga. bufferbloat.

75
17. februar 2020 kl. 09:11

Jeg vil lige fortsætte sidesporet - denne gang i fiberretning.

Hvis jeg lige må fortsætte ud af et andet sidespor.

Ud over DSL så tilbyder I også forbindelse via kabel-tv - er der nogen generelle indikationer af pingtider i den forbindelse?

For DSL synes jeg typisk at se tider omkring 15-20 ms, er de højere eller lavere for kabel-tv?

74
17. februar 2020 kl. 08:42

Jeg bor i Hillerød og har næsten fået TDC fibernet (som store dele af Hillerød) men, hos fiberselskabet kan man se at Kviknet er en af udbyderne men hos jer er der kun over tlf. stik...

Vil du sende din adresse til os pr. e-mail - så tager vi lige et kig på den? Mit bedste gæt er, at der mangler en update af vores whitelist for fiber.

...og i den forbindelse så undrer jeg om man kan få fast IP adresse på TDC-fiber, det skriver i nemlig ikke noget om ?

På TDC-fiber leverer vi samme IP-adressetyper som på DSL - dvs. default er CGN, men man kan tilkøbe en fast, DHCP-tildelt offentlig IPv4-adresse. Et /48 IPv6-scope medfølger som standard.

73
16. februar 2020 kl. 21:41

Jeg vil lige fortsætte sidesporet - denne gang i fiberretning.

Jeg bor i Hillerød og har næsten fået TDC fibernet (som store dele af Hillerød) men, hos fiberselskabet kan man se at Kviknet er en af udbyderne men hos jer er der kun over tlf. stik...

...og i den forbindelse så undrer jeg om man kan få fast IP adresse på TDC-fiber, det skriver i nemlig ikke noget om ?

72
16. februar 2020 kl. 17:40

Grundet "dårlig" software på de fleste telefoner lige nu ift. at håndtere dette, skifter telefonen højst sandsynligt ikke over på 5GHz selvom man placerer sig lige ved siden af routeren de næste 5 timer.

Inteno routerne har en funktion kaldet band steering som tvinger klienter med højt 2,4 GHz signal over på 5 GHz. Desværre virker funktionen ikke i den anden retning. Så når du går længere væk, så forbliver din telefon på 5 GHz selvom du nu er i en afstand, hvor 2,4 GHz vil være at foretrække.

71
16. februar 2020 kl. 12:58

Yoel Caspersen - Overvej følgende:

Bruger kommer hjem fra arbejde. Mens brugeren bevæger sig tættere på huset (med telefonen i hånden), kommer 2.4 GHz båndet først indenfor rækkevidde. Grundet "dårlig" software på de fleste telefoner lige nu ift. at håndtere dette, skifter telefonen højst sandsynligt ikke over på 5GHz selvom man placerer sig lige ved siden af routeren de næste 5 timer.

På den anden side har du også en ulempe hvis en bruger kun tilslutter sig 5GHz båndet, og derfor mister signalet hurtigere end tiltænkt.

Måske kunne man (hvis routeren tillader det) have 3 tændte netværk (to med samme navn hhv. 2.4 og 5GHz, samt en sidste som kun kører 5GHz som kunne have et navn der antød højere fart og højere prioritet i QOS). Så har du det bedste fra begge verdener, og devices der kræver det kunne bruge sidstnævnte. (f.eks. gaming konsoller/bærbar/stationær mv.) :-)

68
15. februar 2020 kl. 14:59

Og så er der hele randzone problematikken, hvor en klient der gisper på kanten kan trække det hele ned - der er rigtig mange der slet ikke forstår klientens betydning i hele spillet.

802.11ax forsøger at gøre noget ved problemet:

https://www.wlanpedia.org/tech/11ax/11ax-spatial-reuse-bss-color/

Ideen er at klienter vurderer om de kan sende, eventuelt med reduceret styrke, selvom der er kollision med det fremmede wifi.

Derudover har de trigger frames og samtidig upload fra flere klienter. Det kan reducere problemet, hvor to klienter ikke kan høre hinanden og derfor laver kollision. I stedet for at klienterne bare sender tilfældigt, så allokerer basen underkanaler til hver enkelt klient og beder dem sende samtidigt, uden at det er en kollision.

I tilfældet hvor en klient på kanten sender meget langsomt, så i stedet for at det trækker hele nettet ned, så kan basen allokere underkanaler til denne klient og skabe plads til at andre klienterne kan sende samtidig med højere hastighed.

67
15. februar 2020 kl. 13:18

Undskyld for at deraile spørgsmålet. Men kan i allerede nu sige i jeres adressetjekker om ens linie kan trække VPlus?

66
15. februar 2020 kl. 12:07

802.11A kan også køre på 5ghz

11a kan kun køre 5 GHz. 11g er 11a på 2,4 GHz. 11n udvider med 40 MHz kanaler og MIMO (flere antenner). 11n er defineret for både 2,4 og 5 GHz men mange produkter implementere kun 2,4 GHz. 11ac udvider med 80 og 160 MHz samt MU-MIMO og kun 5 GHz.

Moderne produkter er således 11n på 2,4 GHz og 11ac på 5 GHz.

65
15. februar 2020 kl. 07:02

802.11A kan også køre på 5ghz...

63
14. februar 2020 kl. 23:01

Og ja et aktivt signal på kanal 2 er støj på kanal 1, men du skal lige tænke på sidebåndsdæmpningen - lad os nu planlægge lidt mere og lægge os lige imellem 1 og 6, dvs. 3 eller 4, her vil signalstyrken være dæmpet 20-30 dB.

802.11n bruger OFDM hvor båndet bliver opdelt i mange underkanaler. Resultatet er et spektrum der ser således ud:

OFDM-Symbol2_480.png

Dette meget udførlige dokument beskriver det præcist:

https://www.nubicom.co.kr/download/download.jsp?file_name=app/37W-29447-1.pdf

Ifølge ovenstående, så er der -30 dB i sidekanaler startende fra +-11 MHz og -50 dB fra +-22 Mhz. Men det er for 802.11b som ingen bruger mere.

For 802.11n/ac er det 0 dB i båndet +- 9 MHz, -20 dB op til +- 11 Mhz, -28 dB op til +- 20 Mhz og -40 dB ved +-30 MHz. Alt sammen for en 20 MHz kanal.

Det vil sige at der er fuld skrald på 18 MHz i en 20 MHz kanal.

De gør i øvrigt opmærksom på at der med 802.11b var plads til 4 ikke overlappende kanaler, men kun til 3 ikke overlappende kanaler med 802.11n. Dette på trods af både 11b og 11n kalder det for en 20 MHz kanal.

61
14. februar 2020 kl. 10:57

Hvad forskel skulle det gøre om man køber det i Kina eller først køber det efter det er blevet sendt fra Kina til Danmark?

Måske det faktum at mange af de helt billige dimser kun kan fået direkte i Kina. De dimser kan oftest kun snakke 2.4GHz

Eller hvis det har noget med sikkerhed at gøre, lavet i Kina, pillet ved i USA og solgt i DK? Forskellen er ikke eksisterende.

Og lur mig om de fleste dyrere dimser ikke også er produceret i Kina

60
14. februar 2020 kl. 10:24

Et signal på kanal 2 er støj på kanal 1. Det vil sige at hvis der er meget aktivitet på kanal 2 vil dit signal/støjforhold forværres på kanal 1 og din hastighed falder. Hvis begge er på kanal 1 vil access punkterne samarbejde om hvem der siger noget hvornår. signal/støjforholdet vil være væsentligt bedre og man kan derfor bruge en bedre/hurtigere modulering på signalet. Man skal stadig deles om kapaciteten, men det sker i et samarbejde fremfor ved at skabe støj for hinanden.

Det er ikke sådan CSMA/CA fungerer (i et helt netværk, hvor der også er klienter på).

Og ja et aktivt signal på kanal 2 er støj på kanal 1, men du skal lige tænke på sidebåndsdæmpningen - lad os nu planlægge lidt mere og lægge os lige imellem 1 og 6, dvs. 3 eller 4, her vil signalstyrken være dæmpet 20-30 dB.

Hvis der så er en vis afstand mellem de to AP'er, så vil sidebåndet være reduceret til baggrundsstøj - hvorimod hvis de to AP'er lå på samme kanal, kunne der være en risiko for de rent faktisk kunne se hinanden, og begyndte at forhandle (bortset fra almindelig CSMA/CA så er det de færreste AP'er der forhandler, og slet ikke på tværs af fabrikat), hvilket kunne gøre tingene værre.

Og så er der hele randzone problematikken, hvor en klient der gisper på kanten kan trække det hele ned - der er rigtig mange der slet ikke forstår klientens betydning i hele spillet.

Men Axel har en valid pointe med kabelfremskudte AP's, hvis de vel at mærke kun er 5GHz - i det store hele er det nok vejen frem, nemlig mange AP's på 5GHz.

Og så drop for guds skyld den dybt tåbelige channel bundling, det er hamrende ligegyldigt om man teoretisk er i stand til at overføre 500Mbps eller noget i den orden, det er langt vigtigere at alle får et stabilt WiFi.

Imo burde man (men det slag er desværre tabt) hellere have lavet smallere kanaler med stejlere flanker på 2,4GHz (og for den sags skyld også på 5GHz), således at der ville være væsentligt flere kanaler at gøre godt med, og analog bundling skulle ikke være tilladt.

Prisen ville så have været en lavere transmissionshastighed, men langt højere stabilitet - og jeg vil altså meget hellere have 20Mbps stabilt end 200Mbps der halter afsted - og skal man så lave store filoverførsler, så gør det dog kablet.

59
14. februar 2020 kl. 09:31

Jens, det er så lodret forkert, med mindre du bor på en øde ø.</p>
<p>Da der er en dæmpning når du kommer uden for centerfrekvensen kan det være en rigtig god ide hvis der er mange netværk at vælge en skæv kanal, hvis der er naboer der ikke bor klods op ad en.</p>
<p>Hvis alle kun valgte 1,6,11 i urbane områder, så ville det slet ikke fungere - ved at klemme sig ind imellem, så kan man få det til at virke nogenlunde.

Et signal på kanal 2 er støj på kanal 1. Det vil sige at hvis der er meget aktivitet på kanal 2 vil dit signal/støjforhold forværres på kanal 1 og din hastighed falder. Hvis begge er på kanal 1 vil access punkterne samarbejde om hvem der siger noget hvornår. signal/støjforholdet vil være væsentligt bedre og man kan derfor bruge en bedre/hurtigere modulering på signalet. Man skal stadig deles om kapaciteten, men det sker i et samarbejde fremfor ved at skabe støj for hinanden.

58
14. februar 2020 kl. 08:32

To SSID'er.

Jeg har stadig ikke oplevet noget der kan finde ud af selv at styre det ordentligt med et.

div. gadjes og apperater købt eks i kina

Hvad forskel skulle det gøre om man køber det i Kina eller først køber det efter det er blevet sendt fra Kina til Danmark? Eller hvis det har noget med sikkerhed at gøre, lavet i Kina, pillet ved i USA og solgt i DK? Forskellen er ikke eksisterende.

57
14. februar 2020 kl. 08:13

"Der" svarede hun og pegede på stuens radiator. Hun havde gemt den væk bag radiatoren ("den er så grim!" sagde hun) og signalet ud i stuen var nærmest ikke-eksisterende.

Det minder mig om en fjern fortid, hvor jeg var kørende IT-konsulent. En kunde klagede over, at hans computer med Windows NT ofte "frøs" ca. et kvarters tid efter, han havde startet den op. Den eneste kur var at slukke for PC'en, vente lidt og så starte op igen.

Det viste sig, at årsagen var overophedning af strømforsyningen. Han havde blokeret dens blæser med en kuglepen - den larmede, og det gad han da ikke høre på ;)

56
14. februar 2020 kl. 08:03

Jeg har flere gange haft andre steder haft problemer med delt SSID på begge bånd, hvor forbindelsen har været elendig, fordi 5GHz lige netop virkede, men ikke dårligt nok til at man blev tvunget ned på 2.4GHz.</p>
<p>Modsat har jeg også oplevet støj på 2.4GHz hvor et elendigt 5GHz signal faktisk var bedre.

Har du prøvet at lege med band steering, når du har kørt med fælles SSID?

Med tre SSID'er er der mulighed for at vælge det net som virker bedst. Hvilket i min optik altid vil være det optimale.

For os, der ved, hvad vi laver, virker 3 SSID'er umiddelbart som den perfekte løsning - men jeg forudser en udfordring med de brugere, som kun lige akkurat kan finde ud af at forbinde til et WiFi:

Hvis klienten både har været forbundet til flere SSID'er, vil klienten huske dem alle, og næste gang klienten startes op, eller kommer inden for rækkevidde af et kendt SSID, vil den forbinde til det ene SSID - men det behøver ikke være det samme som sidst.

Så med flere SSID'er skal vi også opdrage kunderne til at få deres klienter til at "glemme" de forkerte SSID'er - ellers bliver det et irritationsmoment, når klienten igen og igen forbinder til det "forkerte" SSID.

Har du (eller andre, der foreslår flere SSID'er) erfaring med almindelige brugeres håndtering af flere SSID'er - kan de godt finde ud af at styre det, så det ikke bliver noget, der fylder alt for meget i den daglige brug af nettet?

55
14. februar 2020 kl. 07:51

Jeg ved ikke hvilke muligheder I har i softwaren, men en forældredel kunne være fedt.

ED500 indeholder både en parental control (hvor man kan blokere for udvalgte MAC-adressers adgang til internettet på specifikke tidspunkter, man selv vælger), samt en generel funktion, hvor man kan slukke helt for WiFi.

Jeg kan ikke umiddelbart finde nogen mulighed for at styre båndbredden til enkelte klienter, men det minder mig om et emne, jeg har tænkt mig at tage op på et senere tidspunkt: Bufferbloat, som særligt ses, når upload-båndbredden på DSL-forbindelser bliver udnyttet. Her savner jeg en generel løsning fra chipset-producenterne (fq_codel i hardware), men vi kan muligvis lave lidt trylleri i vores CGN-routere, der er baseret på Linux.

54
14. februar 2020 kl. 06:41

WiFi er og bliver et delt medie, og er ikke stærkere end det svageste led, så hvis der sidder en svag klient og kæmper ude i hjørnet, så kan det hele blive trukket ned.

Netop derfor jeg skriver at de færreste har mulighed for at afgøre hvad der er bedst. Det kræver målinger på stedet. Det laver ikke om på at dén tilgang der bruges generelt kun er godt for én ting: Maksimering af støj og forstyrrelser/interferenser!

Randzoner afhjælpes bedre med kablet fremskydning af ekstra AP end at skrue yderligere op for effekten på et AP/Klient-forhold der har mange flere dB's dæmpning det pågældende sted end du kan hæve sendeeffekten.

53
13. februar 2020 kl. 23:46

Det samme med udgangseffekten på routeren - Ned på minimum med den og så kun skrue op efter behov.

Øh bøh, du kan også risikere at gøre ondt værre.

Mange glemmer at tænke på randzoneproblematikken og det at man sætter sendestyrken ned på routeren ikke har nogen påvirkning på klienten - den kan ikke styres.

WiFi er og bliver et delt medie, og er ikke stærkere end det svageste led, så hvis der sidder en svag klient og kæmper ude i hjørnet, så kan det hele blive trukket ned.

52
13. februar 2020 kl. 23:36

Tildel to SSIDer til 5GHz. Det ene SSID skal være identisk med det der bruges på 2,4 GHz, det andet forskelligt.
De enheder som fanger 5GHz på samme SSID gør det, og samtidig kan brugeren selv vælge hvis der er behov for det.</p>
<p>Det er et interessant forslag - har du selv driftserfaringer med den opsætning?

Jeg har selv sat felere netværk op med et separat ssid på både 5 og 2.4GHz samt et SSID som deles mellem begge frekvenser.

Jeg har flere gange haft andre steder haft problemer med delt SSID på begge bånd, hvor forbindelsen har været elendig, fordi 5GHz lige netop virkede, men ikke dårligt nok til at man blev tvunget ned på 2.4GHz.

Modsat har jeg også oplevet støj på 2.4GHz hvor et elendigt 5GHz signal faktisk var bedre.

Med tre SSID'er er der mulighed for at vælge det net som virker bedst. Hvilket i min optik altid vil være det optimale.

/Henning

50
13. februar 2020 kl. 20:54

Hvad med 3 forskellige SSID'er?

  • En dualband 2,4/5Ghz
  • En 5 GHz
  • En 2,4 GHz

Du kunne passende kalde SSID'erne for balanceret, hurtig og langsom. Vedlagt en lille vejledning til kunderne om forskellen og ulemperne ved de forskellige SSID'er og en lille anbefaling om, hvornår man bør bruge andet en dualband SSID'et.

Jeg mener, I bør lave tre forskellige SSID'er og så "uddanne" jeres kunder til at foretage et intelligent valg for at minimere antallet af kald til supporten.

Det behøves ikke være sværer end: "bor du i lejlighed, så anvend altid 5 GHz, bor du i et kæmpehus så vælg dualband, oplever du problemer med svag dækning så prøv 2,4 GHz, men vær klar over at hastigheden måske ikke er fremrangende".

Band steering for et dualband SSID virker, men jeg oplever også problemer ved brugen af band steering. Har man en computer, som man sætter i sleep - f.eks. kunne være en Macbook hvor man lukker låget - så opstår der nogle gange problemer, når computeren tændes igen. Selv med band steering koblet til, så oplever jeg ofte, at computerne hurtig kobler sig på 2,4 GHz, og bliver hængende alt for længe, før der skiftes til 5 GHz - og det giver sig udslag i elendige hastighed og ringe stabilitet.

Airtime fairness er fint.

Gæste netværk... tja tjo - nej glemt det. Giv folk muligheden, men det skal ikke være aktivt ved aktiveringen.

Jeg ved ikke hvilke muligheder I har i softwaren, men en forældredel kunne være fedt. Jeg bruger Grandstream accesspoints, og de har nogle meget smarte funktioner, som burde være standard på alle wifi routere. I Grandstream er der f.eks. disse muligheder:

En mulighed for at begrænse båndbredden for både hele SSID'et og på enkelt endhed niveau (per mac-adresse) kan være en smart funktion ligesom muligheden for tidsstyring, hvor enkelte enheder bliver nægtet adgang indenfor bestemte tidsintervaller.

Båndbreddebegrænseren kan f.eks. bruges til at minimere problerne ved at bruge mange streaming enheder på det samme netværk ligesom det kan bruges til at begrænse upload hos sønnike, når han mener, at hans YouTube streamer karrier absolut skal bruge 15 Mbit/s af husstandens uploadkapacitert til gene for husstandens andre beboere.

Tidsstyring er genialt, hvis man har nogle unger, der ikke kan forstå, at Fortnite efter sengetid er forbudt. Wupti og så forsvinder enhedens adgang til adgangspunktet eller måske slukker hele SSID'et.

47
13. februar 2020 kl. 18:26

Ikke en god ide.. spild af airtime

46
13. februar 2020 kl. 18:03

Tak Yoel. For en god artikel og en super tråd med høj kvalitet.

44
13. februar 2020 kl. 13:09

Hej Yoel

Din prøvekanin her (selvom der nu ikke har været meget prøvekanin over det — VPLUS fungerer perfekt) :)

Jeg kan godt finde OpenVPN-muligheden i routeren, men ved du, om der er mulighed for at bruge IPSec/L2TP i stedet?

Jeg har nemlig en server hos Hetzner i Finland, og pt. har jeg i begge ender pfsense-VM'er, som jeg så har opsat en site-to-site IPSec+L2TP VPN mellem. Det ville dog være rart at kunne lægge den opgave over på routeren her i "hovedkvarteret" i Danmark.

43
13. februar 2020 kl. 10:04

Udbyderen er bestemt ikke ligeglad med om routerne har problemer med at overophede. Det er et meget reelt problem. Folk forventer at kunne placere dem de mest uegnede steder du kan forestille dig.

Jeg har en veninde som en dag ringede til mig og fortalte om at hendes internet derhjemme ikke virkede. Efter 2-3 min på telefonen som ikke bragte lys over sagen tog jeg derover. Startede på hendes telefon og fandt at Wifi var slået fra og internettet fra Telenor ikke virkede. Genstartede telefonen og så virkede Telenor igen. Slog Wifi til og så virkede internettet stort set ikke igen. "Hvor er din Wifi-router?" spurgte jeg. "Der" svarede hun og pegede på stuens radiator. Hun havde gemt den væk bag radiatoren ("den er så grim!" sagde hun) og signalet ud i stuen var nærmest ikke-eksisterende. Ændrede 'gemmested til bag en reol og selv om det ikke blev perfekt så fik hun helt fin dækning i stuen - og var glad igen.

42
13. februar 2020 kl. 09:25

Da jeg læste titlen, troede jeg at der var tale om default gæste net, noget jeg længe har forsøgt at indføre alle de steder jeg hjælper privat. Og her tænker jeg gæste net som i LAN -> WAN ok men de kan ikke kommunikere med hinanden eller andet på LAN. Simpelthen for at mindske muligheden for at virus bliver spredt via telefoner / laptops.

41
12. februar 2020 kl. 21:58

Om man så bør have en holdning til det som udbyder, er en helt anden sag. Altså hvis man kan spare ex 100 kr per boks på bekostning af et 50-100 kr højere strømforbrug per år (for ens kunder), hvad vælger man så? :)

Gid det var så vel - men ED500 er en dyrere CPE end DG200.

Vi har skam påtalt det øgede strømforbrug - men det er en konsekvens af skiftet fra Broadcom til Intel-chipset.

Desuden er udvalget af hardware med VDSL2-Vplus-understøttelse er ikke voldsomt stort.

39
12. februar 2020 kl. 21:44

Lidt afhængig af hvor man bor og hvem der trykker ens elregning koster det ekstra strømforbrug 100-150 kr om året.

Hvilket man som udbyder vel i princippet kan være mere eller mindre ligeglad med? Det er jo ikke udbyderen der betaler strømmen og det er vel de færste privatpersoner, der går op i hvor meget strøm de forskellige dimser bruger?!

Om man så bør have en holdning til det som udbyder, er en helt anden sag. Altså hvis man kan spare ex 100 kr per boks på bekostning af et 50-100 kr højere strømforbrug per år (for ens kunder), hvad vælger man så? :)

38
12. februar 2020 kl. 21:23

Lidt afhængig af hvor man bor og hvem der trykker ens elregning koster det ekstra strømforbrug 100-150 kr om året.

19W og en plastikkasse er også nok til at man ikke bør stille den i direkte solskin.

37
12. februar 2020 kl. 20:05

På mit 802.11n AP har jeg tre SSIDs: et 2.4GHz-only, et dual-band, et 5GHz-only. F.eks.:

  • basilikum (dual-band)
  • basilikum-2.4GHz
  • basilikum-5GHz

Enheder som, som opfører sig fornuftigt, kommer på dual-band nettet. Enheder som skal have lidt hjælp kommer på et af de to andre net. I den perfekte verden var det kun nødvendigt at have et dual-band SSID. Men sådan er verden ikke.

36
12. februar 2020 kl. 19:44

effekten blev at jeg renamede 5Ghz til et separat navn, og så kunne enhederne meget bedre finde ud af ikke at skifte hele tiden, men de er godt nok det meste af tiden på 2,4. Tænker mine legastens mure har noget at sige :)

35
12. februar 2020 kl. 19:14

Den løsning har jeg... men hvordan påvirker det hastigheden ift. en router? Modemmet har kun en 100mbit port? Og kommer der et modem til vdsl2+ ?

Jeg skiftede til kviknet fra fullrate og min hastighed faldt ca. 10mbit ved at skifte til modem. Men det værd at slippe for at genstarte det zyxel bras :-) Savner dog ipv6 fra fullrate... jeg har stadigt ikke fundet en router der virker med kviknets dhcpv6 server. Har prøvet edgerouter, pfSense, opnsense og et par billige.