Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Ny Laptop

21. maj 2009 kl. 10:5939
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Så er det den tid af året igen... Min Fujitsu/Siemens laptop begynder at opføre sig underligt.

Lige nu taster jeg på den som samlesæt og så bliver den støvsuget forsigtigt,samlet og forhåbentlig holder den en uges tid eller to til jeg har min nye laptop.

Pt kigger jeg på en Lenovo X301, hvis nogen af jer har en vil jeg meget gerne høre jeres vurdering af den.

Og så er der det med Windows-skatten, det skal blive en kold dag i helvede før jeg betaler for en Vista jeg hverken vil eje eller have.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Er der nogen af jer der har fået vristet en refusion ud af Lenovo her i landet ' Hvordan gør man det nemmest '

phk

39 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
21. maj 2009 kl. 11:25

En af mine kollegaer på arbejdet har netop fået en sådan. Den er stort set total lydløs, og med et 6 cellet batteri giver det 4-6 timer på en opladning. En ting er dog irriterende: Når maskinen går i dvale, udsender den en høj bip-lyd. Om det er et Windows XP relateret problem, skal jeg ikke kunne sige.

26
22. maj 2009 kl. 13:36

Michael Rasmussen skrev: [qoute]En af mine kollegaer på arbejdet har netop fået en sådan. Den er stort set total lydløs, og med et 6 cellet batteri giver det 4-6 timer på en opladning. En ting er dog irriterende: Når maskinen går i dvale, udsender den en høj bip-lyd. Om det er et Windows XP relateret problem, skal jeg ikke kunne sige.[/qoute]

Har man windows og IBM's strømstyrings-ting installeret kan man gå ind under kontrolpanel->strømstyring og finde et faneblad der hedder "bip/alarm" hvor man kan styre lyde ifbm. stømforsyning og lyden til "skærmen lukker"...

27
22. maj 2009 kl. 14:25

Du kan også fjerne bip-lydene ved dvale ind-ud i BIOS

29
22. maj 2009 kl. 21:37

My two cents..

For nyligt gik en af mine bekendtes datters MacBook Pro i stykker i tastaturet: 0-tasten virkede ikke længere. Jeg fik fornøjelsen af, at finde en løsning da ingen af førnævnte er specielt IT-kyndige.

Jeg gik ind på Apple Support, og det stod hurtigt klart at Apple ikke sælger alle reservedele seperat, og fik i stedet en henvisning til et firma i Vejle, som kunne fortælle mig, at et tastatur ikke er en del af en Do-It-Yourself-reperation og at den derfor skulle sendes ind, hvis det skulle laves. Prisen for tastaturet var ca. 1200 kr og med montering ville det løbe op i 16-1700 kr og 10 arbejdsdage. Samme besked fik jeg hos et firma i Århus, som Apple også henviser til.

Tilfældig faldt jeg over en mand på Den Blå Avis, der havde været i USA og havde taget en stak danske Apple-tastaturer med hjem, og dermed slap jeg af med ca. 500 kr + porto og et par timers arbejde med at skifte tastaturet (og nu forstår jeg godt at Apple ikke sælger dem som DIY-reperationer: http://www.ifixit.com/Guide/Repair/MacBook-Pro-15-Inch-Core-Duo-Keyboard/484/1).

For et par år siden spildte en kollega en irish coffee i sin Lenovo R60, hvilket kom til at koste tastaturet livet. Jeg fandt reservedelsnummeret på tastaturet, og gik på IBMs hjemmeside og fik bestilt og betalt et nyt. To dage efter var det med posten, og en times tid senere var det sat i. Pris ca. 450 kr.

En MacBook er en lækker computer, og jeg er vild med den magnetiske strømforsyning (som jeg ikke forstår de andre endnu ikke har kopieret), men alene af den grund, at det koster et par tusinde kroner at få skidtet reperaret hvis det går i stykker, gør at jeg vil holde mig til Lenovo.

32
24. maj 2009 kl. 20:39

Selv om det ikke helt er on topic i denne debat, ville jeg gerne høre om jeg kunne få anbefalet nogle producenter af bærbare computere, som laver betalelige maskiner af rimelig/god kvalitet?

Maskinerne skal kunne køre Linux. Windows skatten er ikke noget problem for mig, da jeg skal bruge photoshop, vuescan, raw converter, mm.

I den forbindelse: Indbyggede webcams er meget udbredt i bærbare computere. Men er der nogen der ved hvor ofte der også er indbyggede mikrofoner i bærbare computere? Og nej, ingen af delene er på min ønskeseddel.

2
21. maj 2009 kl. 11:29

Kan du ikke spørge din kollega hvad SSD disken hedder ?

Det må han kunne se et eller andet sted i windows...

Poul-Henning

4
21. maj 2009 kl. 12:12

iflg. rep. manualen (http://download.lenovo.com/ibmdl/pub/pc/pccbbs/mobiles_pdf/43y9441_02.pdf) er det sparepart 42T1898 eller 41W0520 ved en 64GB SSD.

Og iflg. thinkpad-parts.com er det en: IBM ORIGINAL LENOVO GENUINE THINKPAD LAPTOP NOTEBOOK THINKPAD SOLID STATE DRIVE 64 GB.

Her er lidt mere info: http://forum.thinkpads.com/viewtopic.php?f=11&t=74150

Og iflg denne skulle det være en Samsung: http://forum.notebookreview.com/showthread.php?t=345895

5
21. maj 2009 kl. 13:04

Jeg arbejder normalt på en X200 som jeg er utrolig glad for. Der skulle ikke være den helt store forskel på X200 og X301 i kvalitet, den største forskel er nok formatet. Jeg kan nok klare ca. 7 timer på et 9-cellers batteri.

Disken i min er i øvrigt udskiftet med en Intel X25-M, det kan jeg godt anbefale. Det gav en kæmpe (og mærkbar) ydelsesforbedring - især i forbindelse med opstart af maskinen og programmer.

Ved du hvor godt X301 er understøttet i FreeBSD? (Muligvis tåbeligt spørgsmål - hvis det er noget skrald skriver du selvfølgelig bare en driver)

6
21. maj 2009 kl. 15:18

Hvad med en HP EliteBook 2530p ?

Den er virkelig lækker udført, og så har den ikke Fn-tasten siddende i nederste venstre hjørne ligesom Lenovo's. Nu generer det nok ikke dig da du vel har mappet caps-lock til ctrl.

8
21. maj 2009 kl. 16:55

Jeg har en 2530p med XP gennem arbejdet og den kan beskrives meget kort: øv!

Den er langsom, ikke for køn med en blanding af sølv/sort, resume from stand-by er ustabil, docken har ikke dvi output, lille track-pad

7
21. maj 2009 kl. 15:52

Fn-tastens placering er nok den mindst bestydende faktor ved valg af ny laptop. Jeg har haft maskiner med begge dele og det tager ikke lang tids tilvænnelse, før man ikke tænker over dens placering.

Til gengæld er CTRL tættere på mange af de genvejstaster jeg jævnligt bruger, når Fn-tasten er yderst :)

17
22. maj 2009 kl. 09:13

Crl tasten skal da sidde til venstre for A tasten (dvs. der hvor den oprindeligt sad) ellers har man akavet håndstilling. Nej, det er ikke en troll, jeg bytter altid Ctrl og CapsLock, CapsLock er nok den mest ubrugelig tast, jeg har overvejet at fjerne den helt.

9
21. maj 2009 kl. 16:56

Jeg tror at den helt korte kravliste til min laptop er:

Mindst 900 pixels lodret Max ca 30cm bred. SSD disk (men jeg er villig til selv at montere den) Mindst to museknapper, meget gerne tre.

Alt gejlet kan jeg fint undvære: CD/DVD/Kamera/etc etc.

Poul-Henning

19
22. maj 2009 kl. 09:44

Tommy Davis skrev:

Se <a href="http://www.laptops.dk/product_info.php?products_id=2665">http://www.lap…;

Udover ovenstående direkte link, så er den bærbar da ikke til at finde på deres side (via Laptops menuen). Mon de har flere lækre maskiner, man kun kan finde, hvis man er heldig?

35
25. maj 2009 kl. 11:47

Udover ovenstående direkte link, så er den bærbar da ikke til at finde på deres side (via Laptops menuen). Mon de har flere lækre maskiner, man kun kan finde, hvis man er heldig?

Laptops.dk markedsfoerer deres produkter via EDBpriser, derfor findes alle deres produkter ikke paa hjemmesiden via menuen. Man skal derfor benytte sig af EDBpriser for at finde deres produkter.

37
26. maj 2009 kl. 09:20

Vi har lige haft en stribe Lenovoer på prøve på mit arbejde, bl.a. X300 og er ret varm på at ville have sådan en selv. Jeg smed en OpenSUSE 11.1 på den og alle de funktioner jeg nåede at afprøve, virkede med det samme.

I en tidlig anmeldelse på http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=4270 fremgik det at man kunne ploppe et batteri ind i stedet for DVD drevet, det synes jeg er smart. Jeg er ligeglad med drevet og på den måde sparer man noget af den ekstra vægt, som mere batteri ellers er skyld i.

15
21. maj 2009 kl. 20:38

Hvordan er 1440*900 på en 12" skærm? Det lyder lidt småt.

18
22. maj 2009 kl. 09:17

Den øvelse har jeg også lige været igennem. Her er mine erfaringer.

Det skulle ikke være Zepto igen, da deres kvalitet ikke holder til ganske almindeligt, dagligt brug.

Dermed var der HP, Lenovo og Mac tilbage, som jeg alle undersøgte grundigt. Jeg køber ind via mit firma, så henvendelserne var ikke som privat kunde.

Mac var hurtigt ude. Dels kan/kunne de ikke leverer 64-bit dual core, og dels er prisforskellen til en PC med tilsvarende CPU/RAM al for høj. Jeg kan ikke bruge Mac's x-faktor til noget, da det er mange år siden, jeg forlod uddannelsessystemet, så den vil jeg ikke betale ekstra for. Når jeg alligevel kører Linux det meste af tiden, så har jeg heller ikke så meget gavn af osx.

HP og Lenovo har produkter, der er lette at sammenligne. Så jeg fandt et par gode kandidater og skrev til begge firmaer, om de kunne henvise mig til en dansk forhandler, der kan levere uden Windows og med en passende reduktion i prisen i forhold til prisen på Vista Business Edition i en forretning.

Lenovo gad overhovedet ikke svare trods adskillige henvendelser. Så det var en god indikation af deres danske afdelings serviceniveau. Da Linuxpusher.dk sælger Lenovo henvendte jeg mig også til dem. Som altid giver Linuxpusher en god betjening; men de kunne ikke skaffe den ønskede model unden Windows.

HP henviste til Atea; men føst efter en telefonisk rykker. Atea kunne sælge mig den ønskede Elitenotebook 8530w uden Windows. Specifikationerne på den er endda bedre end en tilsvarende Lenovo. Desværre måtte jeg acceptere 3 ugers leveringstid, når det skulle være unden Windows, samt at prisreduktionen kun var 150 kr.

Nu er det jo noget regulært vrøvl, at PC forhandlerne skriver, at de anbefaler Windows, da man virkelig skal gøre sig store anstrengelser for at købe en PC uden Windows. Jeg skrev derfor til Forbrugerrådet for at høre, hvordan jeg kan klage over den manglende konkurrence på PC markedet. Det kan da ikke passe, at man skal tvinges til at betale til Microsoft, når man ikke vil bruge deres produkt. Nu har jeg ventet i 5 måneder på et svar.

Jeg er nu rigtig godt tilfreds med min HP 8530w'eren. Desværre jeg blev endnu en gang bekræftiget i, at man ikke skal lægge andet i Microsoft 90% desktop-markedsandel, end at almindelige, mindre stædige PC forbrugere ikke har noget valg, og at producenterne heller ikke gør noget for at ændre dette forhold.

16
22. maj 2009 kl. 09:02

Jeg fik en X200s i januar, og er overvejende godt tilfreds med den. Der findes mange modeller, men jeg fik en af dem med 1440x900 skærmopløsning og et lille batteri (jeg prioriterer lav vægt over lang batteritid).

Jeg kører både Ubuntu, Vista og RISC OS (under emulering) på den, og de kører alle fint.

Mine primære anker ved X200s er:

  • Strømforsyningsklodsen er stor og tung sammenlignet med den til min tidligere Fujitsu-Siemens P2020. Når man laver en tynd og let bærbar, hvorfor skal den så trækkes med samme strømforsyning som 17" slæbbare?

  • Der er ikke noget internt optisk drev. Jeg bruger ikke drevet hver dag, men det er alligevel lidt bøvlet at skulle sætte et eksternt drev til.

  • Tastaturlayoutet er ikke optimalt. Delete, page-up og page-down tasterne er ret små og sidder helt oppe til højre, og mellem Shift og Z sidder en tast med < og >. Jeg ville have foretrukket, at den sad med siden af spacebar, ligesom på min datters bærbare.

  • Designet ligner noget fra 80'erne og er ikke specielt sexet.

Til gengæld er jeg glad for, at den har en "nub" mus. Jeg har aldrig rigtigt kunnet vænne mig til touchpad/glidepad. Hvis du derimod foretrækker touchpad/glidepad, så er X200s ikke noget for dig, for den har kun en nub.

10
21. maj 2009 kl. 17:33

dmesg på Leenucks, siger at det er en: SAMSUNG MMCQE28G8MUP-0VA, VAM08L1Q.

Jeg fik min x301 i april og har været utrolig glad for den lige siden. Min x60s' batteri døde dagen før jeg fik den her, så det var rimelig god timing :)

11
21. maj 2009 kl. 19:20

Jeg har en dyr sag (arbejdsgiver betalt) Dell Precision M4400, der kører dualboot Ubuntu / MS XP. Maskinen er teknisk tilfredsstillende på mange punkter – men hvor er den dog kedelig! Har på det sidste haft en stribe Macbook 13” mellem hænderne og her er bestemt ikke noget at skamme sig over. Selvfølgelig er 9300 kr for meget for en lille 13” sag, men designet og skærmen...

Jeg kommer nok til at skulle have mig sådan en – også selvom operativsystemet ikke er så fleksibelt som på en Ubuntu pc.

VH Nicholas

12
21. maj 2009 kl. 19:42

Jeg må indrømme at jeg er fristet af Macbooks, men der mangler jo lidt museknapper til at køre X11 med...

Poul-Henning

24
22. maj 2009 kl. 12:13

hah - jeg viste at der var en skabs-macnørd gemt i dig et sted!

Hvis du udvider med en ekstern mus (Apples bluetooth mighty mouse er super) får du snildt dine 3-knapper. En ting der dog er mere irriterende er copy/paste, der funker ret skidt mellem OS X og X11.

  • meeeen jeg går udfra at der ville blive hældt FreeBSD ind på den ret hurtigt. :-)

/Sidsel

21
22. maj 2009 kl. 11:10

Du har da selvfølgelig en seperat trådløs usb mus, de indbyggede mus er da kun nødløsninger og rent ud sagt spild af penge og plads. Selvom jeg kan forstå din/jeres fobi'er for at glemme musen når man så tager sin laptop med et nyt sted. Hvis det er fordi du sidder med den i skødet og skriver, så find en bedre og mere ergonomisk arbejdsstilling inden du som 45 årig ligner dig selv som 90 årig.

25
22. maj 2009 kl. 12:46

Du har da selvfølgelig en seperat trådløs usb mus, de indbyggede mus er da kun nødløsninger og rent ud sagt spild af penge og plads

Leg du bare med en ekstern mus på farten, men du får ikke mig til det.

20
22. maj 2009 kl. 10:03

Jeg må indrømme at jeg er fristet af Macbooks, men der mangler jo lidt museknapper til at køre X11 med...

Det er ikke helt korrekt.

To fingre på musepadden og et click er = højre-click i OSX og dermed også OSX's version af X11

Om det så er understøttet i freeBSD driveren ved jeg ikke.

Det kan så argumenteres at der stadig mangler en museknap :P

22
22. maj 2009 kl. 11:11

Jeg købte i december en ThinkPad T61p fra laptop.dk og der fik jeg 700 kr. slået af prisen fordi jeg ikke havde noget at bruge Vista til..

Så hos nogle forhandlere kan det lade sig gøre :)

3
21. maj 2009 kl. 11:50

Det skal jeg nok finde ud af. Det kan dog tidligst blive på mandag.