Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Ny Fit-PC2i og valg af Linux-distro

5. december 2009 kl. 23:5727
Artiklen er ældre end 30 dage

Som læserne ved har jeg rodet en del med Fit-PC computere (links nedenfor) og nu er der nyt igen fra den front - igen høj ydelse og lavt strømforbrug. Som en opdatering - eller rettere supplement - til Fit-PC2 har Compulab for få dage siden annonceret den nyeste variant Fit-PC2i. Ud over billedet nedenfor kan I kan se billeder her.

Grundlæggende er Fit-PC2 og Fit-PC2i ens - men med følgende ændringer

  • Fit-PC2i har to netkort (ud over wlan) mens Fit-PC2 har et
  • Fit-PC2i har to almindelige USB-stik på bagsiden mens Fit-PC2 har fire - begge har 2 mini-USB porte på forsiden
  • Fit-PC2i kan købes med 2GB ram - hvor Fit-PC2 fast har 1GB ram
  • Fit-PC2i har en RS232 indgang - hvor Fit-PC2 har en infrarød port.

Alt i alt et par gode forbedringer mht. server-brug.

Desværre har begge maskiner ikke mulighed for at sende lyd ud gennem HDMI-stikket. Lyden kommer separat. Det er lidt ærgeligt, da dette begrænser maskinens muligheder som video-server.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Man skal også bemærke, at det kræver en accelereret grafik-driver før hardwaren for alvor kan vise sit værd. VESA grafik-driveren virker, men ydelsen vil ikke imponere. Det er lidt synd, for selve grafik-chipsættet er potent. Pt. findes en nogenlunde driver til Ubuntu 9.10 og tidligere - men uden 3D effekter. Den klart bedste Linux-variant jeg har prøvet til Fit-PC2 (samme gælder Fit-PC2i) er Mandriva 2010 ONE - Gnome edition. Her får man en god 3D yde-evne og 2D kører rigtig godt. Jeg fortsætter selv med denne.
Det kan bemærkes at Mandriva 2010 KDE edition med 3D effekter får KDE til at gå i sort.

Der går efter sigende et par måneder før der kommer en solid GMA500 grafik-driver fra Intel som forhåbentlig kan hjælpe generelt - men indtil da er Mandriva 2010 ONE med Gnome det bedste valg til Fit-PC2 og Fit-PC2i.

/pto27 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
21
7. december 2009 kl. 21:40

Tak for linket til den yderligere information om den forhåbentlig kommende friere og bedre GMA500-driver.

Jeg kan næsten ikke vente.

22
7. december 2009 kl. 21:49

Jeg vil nok foreslå at man skriver på SSLUG.dk's lister/fora hvis man ikke vil anvende den engelske mythtv-user Mailingliste.

Der er mange teknisk begavede hoveder og flere der bruger mythtv - og hvis der kommer tilstrækkeligt mange der snakker om mythtv - vil jeg mene det er sandsynligt at der blev oprettet en liste til formålet.

25
8. december 2009 kl. 09:01

Hvorfor dog så meget snak? Jeg har lavet en gruppe her på Version2 nu:

http://www.version2.dk/grupper/mythtv/

Der er intet indhold endnu (da jeg lige har lavet den for 5 minutter siden), men det kan jo komme!

Jeg sidder også selv og bøvler en del med MythTV, og har brugt rigtig mange aftener på at få Anysee Combo-USB-tuneren til at fungere på mit eee box-setup. Efterhånden er det meste oppe at køre - dog fandt jeg ud af i går aftes at fx DR-HD ikke kan vises. Så der er nok et stykke vej endnu inden alt er "blue and shiny".

Det, og meget andet, kan vi jo diskutere i den nye gruppe. Er I med?

26
10. december 2009 kl. 08:53

Nogen idé om hvornår den kommer? Det er lige sådan en jeg har gået og manglet, så min jeg-skal-da-ha impuls er trigget :-) Jeg kan ikke lige finde noget brugbar info i det der ligger rundt omkring.

27
13. december 2009 kl. 10:24

Naar jeg kigger lidt naermere paa specs, saa kunne det godt se ud til at Peter har udeladt en vigtig detalje fra specs: i-modellen kan faas med 4GB flash on-board. Set det er interessant! Det betyder reelt at den kan bruges uden disk til mange ting, saa stroemforbruget kommer endnu laengere ned.

2
7. december 2009 kl. 09:15

Spændende!

Desværre har begge maskiner ikke mulighed for at sende lyd ud gennem HDMI-stikket.

Billederne siger at den slet ikke har HDMI, men derimod DVI. Og så kommer der altså ikke lyd ud den vej...

Måske er det meningen at man skal købe en DVI-HDMI converter til billed-siden, og så sende lyden til et hifi-anlæg via S/PDIF?

Nogen der kender prisen på HDMI-royalties? Og om Display Port er en sandsynlig konkurrent?

23
7. december 2009 kl. 23:42

Det er nemli' et DVI signal som sendes via HDMI pga stikstørrelsen. Jeg er sikker på at det er et HW chipsæt-problem, som gør at de ikke har lyden med. Bemærk at Boxee har lyd via HDMI, men at der skal trylles lidt - jeg har en opskrift liggende fra en god ven :)

24
8. december 2009 kl. 00:20

Ad Mandriva : jeg vil anbefale at tilføje PLF repositories og så installere diverse 'nødvendige' codecs samt fx evnt VLC og Moonshine (!). Det kan også installereres i et konsolvindue. Det er enkelt og ligetil, og bagefter kan man se det meste video / TV (online).

Peter Toft : når 3D ikke virker i KDE er det så KDE's egne 3D effekter eller Compiz Fusion der ikke virker med KDE ?

4
7. december 2009 kl. 10:21

Har lige købt ovenstående og indrettet til HTPC. Den har Atom 1.6 GHz og nVidia ION grafik-chip.

Nyeste MythBuntu detecter al hardware, og anvender vdpau-driveren som standard. Det vil sige, at den bliver i stand til at afspille 1080p HD. Og det virker! Så formedelst DKK 2.100,- får man en fint designet nettop med 2 GB RAM, Slim-line DVD-brænder, HDMI output, 320 GB HDD og ION-grafik. Og man betaler ikke Microsoft-skat! :-)

Har sjældent følt, jeg har fået SÅ meget for pengene. Lige nu står den under TV'et, og støjer væsentligt mindre end den gamle.

Men, men .. Ingen USB-stik på fronten! Øv! Kan dog klares med en hub, men alligevel.

Anmeldelse med optionelt BluRay-drev: http://www.tweaktown.com/reviews/2792/asrock_ion_330_bd_nettop_affordable_overclockable_and_1080p_hd/index.html

28
17. december 2009 kl. 12:23

Hvor køber man bedst AsRock'en (eller generelt HW) uden Windows indenfor EU?

13
7. december 2009 kl. 12:29

@ Martin Kofoed: Hvilken TV-tuner anvender du?

20
7. december 2009 kl. 15:24

@Jens

Jeg har købt en TerraTec T5 (dual tuner). Den er fint supporteret (detectes uden sværdslag), men hvis jeg skulle gøre det om, ville jeg nok vælge en Hauppauge pga. fjernbetjeningen. Jeg fik aldrig den medfølgende TerraTec remote til at fungere, derimod virkede min gamle Hauppauge-remote med det samme med TerraTec'ens IR-interface.

Med to tunere kan man give dem hver en mux, hvorfra MythTV så kan optage fra n kanaler. Så er man dækket 100% ind.

Jeg kunne også bruge en dansk MythTV-gruppe. Der bliver skrevet lidt på recordere.dk, men der er ikke et egentligt afsnit til formålet.

14
7. december 2009 kl. 12:45

Jeg har ud fra din artikel besluttet mig for at sælge min Synology NASserver og købe mig sådan en fætter.

500Gb hdd i 2,5" koster alligevel kun 505,- på edbpriser.dk :)

Hvis nogle kan anbefale et godt USB tv-tuner kort så takker jeg mange gange :)

16
7. december 2009 kl. 13:15

Tv-tunere.. Jeg synes det er lidt svært at finde ud af. Men hvis det skal have dvb-c og linux, ser denne her jo skudsikker ud: <a href="http://www.linuxshoppen.dk/products..">http://www.linuxshoppen.dk/produ…;.

Er der nogle, der kender en god dualtuner (gerne USB) til Linux? Eller om man kan køre med to enkeltstyks USB tunere for at opnå samme funktionalitet? Målet er at kunne se direkte TV samtidig med at man kan optage et program på en anden kanal.

18
7. december 2009 kl. 14:15

Er der nogle, der kender en god dualtuner (gerne USB) til Linux? Eller om man kan køre med to enkeltstyks USB tunere for at opnå samme funktionalitet? Målet er at kunne se direkte TV samtidig med at man kan optage et program på en anden kanal.

Hvis du tænker på analoge tunere, så skal du have én tuner pr. kanal du vil se/optage. Hvis du kører MythTV, så er der ingen begrænsninger på antal tunere, uanset type.

Ved DVB-T kan du, som Klavs også skriver, optage flere kanaler samtidig vha. én tuner, så længe at de er på samme mux.

Jeg ved faktisk ikke om kanalerne multiplexes hos TDC/Stofa ved DVB-C, men det kan være at der er nogle andre som kan svare på det?

17
7. december 2009 kl. 13:48

Jeg bruger selv mythtv - og der kan man med én tuner se flere kanaler(live - eller/og optage) samtidigt, så længe de er på samme frekvens(mux).

dr/tv2/dr2 er på samme mux ramasjang og dr hd er på samme mux

Jeg har haft stor glæde af 2 tunere - et Asus u3100 og et hauppage nova-t - de bruger begge driveren dvb_usb_dib0700, så ikke den store forskel der - man skal bare finde og downloade firmwaren og så virker de bare under Linux.

Zotac ser interessant ud, dog er jeg ikke glad for nvidias binære driver, men det er desværre det eneste mythtv understøtter indtil videre - og jeg savner også en open source poulsbo driver til min fit-pc2. Jeg vil teste mandriva 2010 og se om den kan spille mpeg2/mpeg4 strømme (igennem mythtv) uden grønne streger. mplayer-vaapi virker dog fint til at spille 1080p :(

19
7. december 2009 kl. 14:48

Hej, nu vi alligevel har hijacket tråden her til MythTV, kan jeg jo lige spørge om i kender til et aktivt dansk forum/maillingliste til MythTV. Jeg har på fornemmelsen at der alligevel er en del danske bruger af det, mig selv inkl.

11
7. december 2009 kl. 11:56

Nyeste MythBuntu detecter al hardware, og anvender vdpau-driveren som standard. Det vil sige, at den bliver i stand til at afspille 1080p HD. Og det virker! Så formedelst DKK 2.100,- får man en fint designet nettop med 2 GB RAM, Slim-line DVD-brænder, HDMI output, 320 GB HDD og ION-grafik. Og man betaler ikke Microsoft-skat! :-)</p>
<p>Har sjældent følt, jeg har fået SÅ meget for pengene. Lige nu står den under TV'et, og støjer væsentligt mindre end den gamle.

Hvis man, som mig, gerne vil have en fuldstændig lydløs MythTV frontend, så kan Zotac IONITX-A anbefales. Det er et mini-ITX board med passiv kølet CPU + chipsæt + grafik. Herudover medfølger der en brick-strømforsyning med (som dem til bærbare computere), så strømforsyningen er også lydløs. Kombinerér dette board med PXE-boot via netværket, så harddisken kan undlades, og du har nu en frontend som kan afspille 1080p og er 100% lydløs (selvfølgelig med mindre at du propper en CD/DVD/Blueray disk i :))

6
7. december 2009 kl. 11:29

Og man betaler ikke Microsoft-skat! :-)

Hvilket OS har du lagt på den?

7
7. december 2009 kl. 11:40

Hvilket OS har du lagt på den?

Han skriver nyeste MythBuntu..

9
7. december 2009 kl. 11:42

Han skriver nyeste MythBuntu..

Sørme ja... Takker!