Omsider har jeg hørt om et forsøg på at lave en bedre kalender. Ellers ligner selv kalenderen i den nye iPad stadig en indscannet version af en gammeldags papirbaseret kalender. Faktisk var der flere gode ideer i den papirbaserede systemkalender jeg selv brugte i firserne, end i kalenderen i den nye iPad.
Nu har jeg så hørt om en ny kalender. Jeg må lige advare om, at jeg ikke har haft chance for at se den, så jeg kan ikke vurdere hvor vellykket brugbarheden er. Til gengæld har den nogle funktioner som jeg godt selv kan bruge, når en aftale ofte kræver mere information end bare et navn og et klokkeslæt.
Interessant nok, er kalenderen ikke udviklet til flertallet, men specielt til støtte for personer med ADHD eller Aspergers syndrom, selvom travle IT- eller forretningsfolk og andre med et højt stressniveau kan opleve nogle af de samme kognitive begrænsninger.
Den er implementeret på en mobiltelefon ' en HTC HD mini med Windows Mobile styresystem ' så kan vi få en debat om, om det er den optimale platform.
Ellers er principperne interessante. Efter hvad jeg har fået at vide, er kalenderen gjort til den centrale funktion, selvom mobiltelefoner ellers svælger i alle mulige andre funktioner end den uundværlige kalender.
Det mest interessante er, at en aftale i kalenderen ikke bare er en aftale. Det er muligt at tilknytte notater, talebeskedder fra den indbyggede diktafon eller ruteanvisninger til den enkelte aftale. Jeg tænker selv på situationen hvor jeg skal til et møde, eller ud og holde et foredrag. Der er en dagsorden, en adresse, og mine egne tanker og forberedelser som jeg gerne skal kunne genopfriske mens jeg er på vej.
En anden funktion gør det muligt at lægge anvisninger ind til bestemte opgaver. I stedet for at stå med et print-out af en PowerPoint præsentation fra IT-afdelingen, er det muligt at bruge en anvisning trin for trin, som ligger i kalenderen. Foreløbig kun i deres eget format, men tænk hvis vi får en standard, så den slags anvisninger kan spredes i et format som bare er til at klikke sig igennem.
Det er muligt at organisere informationen i en Smartphone eller en anden anordning, så den rent faktisk aflaster brugerens hjerne og støtter de aktiviteter han eller hun laver til daglig. I 2008 præsenterede jeg en artikel med en skitse til hvordan al information i en mobiltelefon var organiseret i en tidslinje, så det for eksempel er muligt at overskue en mødeaftale med deltagerliste, et billede af whiteboardet med resultatet fra mødet og en telefonsamtale som opfølgning på det.
Jeg har også overvejet en aktivitetetsliste, hvor aktiviteterne kan forbindes, så det er muligt at holde styr på, at jeg først skal lave en telefonsamtale for at få en bestemt oplysning, før jeg kan lave en møde indkaldelse. I dag hvor den slags forbundne aktiviteter har en tendens til at strække sig over adskillige dage og filtre sig sammen, kan det betyde at jeg slipper for de papirlapper som jeg ellers bruger til at holde styr på hvilke aktiviteter der er de mest kritiske.
–––––––––––––––––––––––
Mobiltelefonen med kalenderen hedder Handifon. Den er udviklet af firmaet Abilia og koster 16.000 kr. Jeg har i øvrigt ingen interesse eller forbindelse med firmaet. Se www.abilia.dk
Min artikel om en tidslinje i mobiltelefonen hedder The mobile phone as control room of life, og jeg fremlagde den ved HFT (Human Factors in Telecommunication) konferencen i 2008. Af ophavsretlige grunde, kan den ikke downloades fra min hjemmeside.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.