Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Nørder behøver ikke ... reflekser (gentryk)

12. august 2013 kl. 20:5819
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Da jeg læste Trine Bramsens bøvs kom jeg til at tænke på, at jeg faktisk engang har skrevet noget lignende - da jeg var en "ung" DTU-studerende. Det var i 1998 og i den osteklokke Sletten nu engang var/er, afstedkom det nogenlunde samme ramaskrig som Trine Bramsens indlæg . Faktisk skete det jævnligt i ganske mange år derefter, at når jeg præsenterede mig og folk hørte mit navn, så svarede de "Hey - var det ikke dig, der skrev den der artikel i PolyGraphus om hvide tennissokker?"

Hvis man går rundt på DTU i dag, så er det muligt, at DTU-studerende ikke just er "CBS material" (og gæt selv, hvilke fordomme, der måtte ligge til grund for den formulering) men jeg vil vove den påstand, at det vil være svært at skelne DTU-studerende fra studerende fra andre universiteter i Danmark.

Men sådan var det ikke tilbage i 1998.

Nedenstående artikel skrev jeg i Polyteknisk Forenings studieblad PolyGraphus i efteråret 1998 - nummer 39.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg havde siddet i PC-lokalet på PF-gangen en dag og snakket med nogle kvindelige medstuderende om, hvor dårligt DTU-studerende gik klædt. Vi talte om, at "nogen" burde skrive noget om det og debatterede, om det ville give mest effekt, om en kvinde eller en mand skrev om det.

Resten er historie ... i hvert fald for de af os, der kan huske det.

I vintermånederne kan man, når man tilslutter sig karavanen af cyklende DTU-studerende på vej til DTU, glæde sig ved at besynderligt syn, Hele Lundtoftegårdsvej er i den ene side spækket med lysende glimt, der leger lystigt med hverandre. Problemet er bare, at det ikke er hverken reflekser eller ildfluer, der legende flyver rundt imellem hinanden. Det er derimod genskæret fra de mange hvide tennissokker, som mange af de studerende af uforklarlige årsager iklæder sig om morgenen. Dette har gang på gang ledt mig frem til spørgsmålet:

Hvorfor er DTU-studerende så dårligt klædt?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når man bevæger sig rundt på DTU, kan man ikke se særligt mange steder hen uden at kunne se et par hvide tennissokker fra Brugsen eller et par (cowboy)-bukser, der stumper 3-4 centimeter. Tit ses også kombinationen: mørke sko, hvide tennissokker (evt med en rød og blå stribe på) og mørke bukser. I sommermånederne ses kombinationen sorte lædersko, mørke sokker, hvide stikkelbærben og alm. shorts også jævnligt.

De fleste DTU-studerende har nok bemærket, at DTU er en smule ugleset inde i København, og udover den "nørdethed", som et teknisk universitet uafværgeligt er omgivet af, bliver der ofte fokuseret på de dårligt klædte ingeniørstuderende. Tja, hvad kan jeg sige? Er der noget at sige til det? Hvis du sidder og læser denne artikel i en kantine eller i S-Huset, så kig dig omkring, og prøv at tælle hvor mange af dine medstuderende, de ovenstående beskrivelser passer på!

Da der sidst var til årsfest, kom jeg ved et tilfælde ned i hallerne, og da jeg på afstand så alle de fint klædte studerende, tænkte jeg, at det måske ikke alligevel var sandt med de dårligt klædte DTU-studerende. Men nej ... da jeg kom hen til hallerne, var der godt nok en masse meget fine og elegante smokings og balkjoler, men - kære venner - man bliver altså ikke fint klædt på, bare fordi man tager en smoking eller en fin kjole på. Det handler også om holdning. En smoking skal bæres! Det var karakteristisk, at mange af de studerende gik rundt med den samme lurvede og duknakkede holdning som de givetvis har til dagligt. Dette gjaldt både herrerne og damerne. Der var endda enkelte herrer, der tilsyneladende bare havde taget den grønne konfirmationsblazer frem, og trukket en forvasket rullekravetrøje indenunder. Helt ærligt ... til en årsfest - hvor vor kære Dronning kommer - er alt andet end smoking bandlyst! Og i øvrigt ... til fester og gallamiddage som Årsfesten på DTU, hvor man ankommer i smoking og balkjole, har man ikke ur på - med mindre uret hænger i en kæde. Til damerne kan jeg tilføje, at det direkte vidner om mangel på smag at komme anstigende i balkjole med et stort sort "dykkerur" på armen ...

For de af jer, der har tabt overblikket over alt det jeg har skrevet, kan du finde hjælp i denne lille liste:

 1. Hvide tennissokker passer ikke til noget som helst! (se næste punkt)
 2. Smid alle dine tennissokker ud, eller brug dem kun, hvis du rent faktisk dyrker sport.
 3. Sokker skal være så lange, at de dækker benet helt op til buksekanten -.også når du sidder med benene over kors.
 4. Hvis du skal gå i shorts, så prøv at overveje, om sorte lædersko passer til shorts.
 5. Buksebenene skal gå næsten helt ned til hælen på dine sko - så passer længden også, når du sidder ned.
 6. Hvis du går i smoking, så ret ryggen! Bær med andre ord din smoking - det er ikke en joggingdragt.
 7. Lad uret blive hjemme ved gallamiddage. For det første kan det være ligegyldigt, hvad klokken er på disse aftener, og for det andet er der normalt nogen, der ikke har forstået dette punkt - og så kan du jo kigge på deres ur ...

og til sidst ...

den sorte "Iron Maiden" eller den "Kiss" t-shirt du købte i 1984 er ikke pæn længere! smid den ud og brug kr. 150 på at få klippet dit lange hår!

En stor tak skal lyde til DTU-studerende Nicholas Swiatecki og Monika Skadborg, der over to aftener dykkede ned i Polyteknisk Forenings arkiver for mig, til Lotte Kristensen fra kollegiekonsulentordningen for at holde humøret oppe og heppe samt til Christian Knudsen, der huskede, at det ikke var i hverken PF-Nyt eller i Sletten jeg havde skrevet ovenstående men derimod i PolyGraphus.

https://www.facebook.com/groups/2240079379/10151800783029380/

Debatten i PolyGraphus kan ses i sin helhed på http://www.pf.dk/polygraphus/0_Polygraphus-merged.pdf , en debat, der i øvrigt var langt mere tam end jeg kunne huske.

Opdatering: Min daværende kæreste har lige husket mig på, at jeg faktisk dengang oplevede, at der var nogen, der puttede hvide tennissokker i min postkasse på P. O. Pedersen Kollegiet i Lyngby. Der er altså mere og mere og mere omkring Trine Bramsens indlæg, der er "Soooo 'ninety-eight"-agtigt ... :o)

19 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
Indsendt af Helene Nørgaar… (ikke efterprøvet) den fre, 08/16/2013 - 09:16

Og jeg har ingen :-)

Er det ikke ret ligegyldigt hvordan man går klædt så længe tøjet passer til jobbet. Jeg ville undre mig rigtig meget over en brandmand der møder op i jakkesæt eller en fodboldspiller med hyttesko på banen.

Det eneste man egentlig kan påtale er mangel på hygiejne. Hvor mange ringe man har i ørene eller om man er tatoveret i bedste Yakuza stil er vel op til den enkelte. Eller?

Har da selv haft et enkelt job hvor mine tøjvalg gjorde at jeg tog "uniformen" på, pillede mine piercinger ud og satte håret i en hestehale når jeg skulle med til et møde.

Spørg dig selv: hvad er det mest behagelige at have på når man godt ved at det bliver en af de lange dage i dag? Jeg foretrækker trænings-bukser, en hættetrøje (god at have når man skal ud og have en cigaret-pause) og bare tær.

Men som trans er jeg nok mere liberal med hensyn til påklædning end de fleste.

/helene

12
14. august 2013 kl. 15:16

Eller som enhver dygtig sælger ved: jo ringere en vare, jo mere skal der gøres ud af indpakningen.

11
13. august 2013 kl. 18:03

Jeg kan virkelig ikke se, hvorfor nogle mener de kan gøre sig til dommere over, hvad der er god smag.. Det er subjektiv og i min verden total spild af tid at blive ved med at diskutere. Kan da godt forstå, hvorfor alle projekterne bliver forsinket, hvis tiden går med at slå op i sidste modeblad for, hvad der nu er politisk korrekt - Eller var der blot andre problemer, der var vigtigere at se på ?

10
13. august 2013 kl. 17:40

Min garderobe skal afleveres til Røde kors, så de kan sælge det som brændsel. Forstået.

Men hvad bør vi i vores valgte profession gå med til dagligt?

Jeg har gættet at hvis man skal til kundemøde kigger man på deres LinkedIn profil foto og efterligner stilen. Men hvilken stil skal man vælge når man skal svede foran computeren hele dagen?

Gerne nogle forslag der er kompatible med overvægtige nørder og kontorer ved 30 grader +lange arbejdsdage. Skal man skifte tøjet før man trækker kabler under gulvet, eller er det OK at man gør det i samme tøj, som man har på, når man skiver rapporter til ledelsen?

13
14. august 2013 kl. 17:38

Det er på rigtig mange måder en tåbelig debat. Jeg huser tilbage i 1980-90 hvor jeg var udvikler/udviklingskonsulent i et firma, som pludselig bestemte sig til at vi også skulle bruge hvid skjorte og slips lige som sælgerne når vi var med på kundebesøg.

Det blev ca. to måneder senere trukket tilbage, da kunderne troede at de nu sendte to sælgere frem for en sælger og en der viste hvad det teknisk handlede om.

De havde simpelthen fået opringninger med spørgsmål om hvorfor de havde afskaffet udviklingskonsulenterne og tabt udviklingsordre på den konto.

Den slags fortælle mig to vigtige ting. Folk vurderer på påklædning og derfor er det vigtigt, men hvid skjorte og slips opfattes ikke nødvendigvis som udtryk for høj kvalitet hos medarbejderne.

Jeg er også ret sikker på at tiltroen til min viden og kunnen i dag ville lide et tilbageslag hvis jeg begyndet at gå i jakkesæt. Der er nu engang noget latterligt ved en småfed og halv skallet mand i jakkesæt som ligger og roder med ledninger under bordene, eller har printtoner til albuerne på sin hvide skjorte.

Det er fint til folk som skal stå med deres powerpoint og laserpegepind og fortælle hvor godt det går firmaerne men os der arbejder for vores penge virker for det meste latterlige.

14
14. august 2013 kl. 21:06

Jeg er også ret sikker på at tiltroen til min viden og kunnen i dag ville lide et tilbageslag hvis jeg begyndet at gå i jakkesæt.

En lille anekdote:

Da jeg i sin tid skiftede job til CIBER, kom jeg fra Accenture. Det er på mange måder en "jakkesæt-forretning" eller som minimum "business casual". Mange udviklere hos CIBER var dengang iklædt sandaler, hvide tennissokker og shorts, og her kom jeg så (også udvikler) i skjorte og "pæne bukser".

På min anden dag blev jeg bedt om at hjælpe en kollega med at afslutte en opgave, som han var ved at kløjs i. Den dag i dag kan jeg tydeligt huske hans blik, da han så mig - "slipse-dyret" - komme for at hjælpe. Det var tydeligt, at han ikke regnede med, at jeg kunne bidrage med noget som helst.

Jeg husker i øvrigt lige så tydeligt hans overraskede udtryk, da han opdagede, at jeg relativt hurtigt havde et bud på løsning af hans problem.

:o)

18
15. august 2013 kl. 10:43

Og det faldt dig slet ikke ind, på andendagen, at droppe slipset og de lange bukser?

Jo, slipset røg relativt hurtigt - man må jo hyle med de ulve man er iblandt. Men jeg har det faktisk rigtigt fint med at klæde mig "business casual" på arbejdet (faktisk blev jeg på et tidspunkt af en kunde omtalt som "ham den nydelige"), omend jeg må erkende, at jeg de senere år er gået mere i retning af at udskifte de "pæne bukser" med cowboybukser.

9
13. august 2013 kl. 12:16

Havde det ikke været for smoking og lange bukser, passede de her luftede holdinger vist udmærket til l'ancien régime-stilen fra før 1789.

Men dengang gik en mand af ære naturligvis aldrig i lange bukser. Næh, knæbukser eller korte bukser med lange, hvide silkestrømper, det var hvad man gik i, hvis man var noget.

Ikke kunne gå i sorte lædersko til korte bukser?

Prøv så lige at se her:

http://www.ags.school.nz/content/enrolment/school_uniform_requirements.html

Sorte lædersko til knæstrømper og korte bukser er en del af den obligatoriske vinteruniform for disse gymnasiedrenge ... om sommeren kan de nøjes med bare fødder i sandaler.

8
13. august 2013 kl. 11:11

Et klassisk ur kan og bør bæres til smoking/jakkesæt/blazer. Kun hipsters og wannabees bruger lommeur i dag (det er et mislykket forsøg på at være "anderledes"). Plastikure af diverse afarter skal kun bæres i hverdagen når man går i full-casual. Men ellers så erindrer jeg ganske tydeligt de hvide sokker på DTU i slut 90'erne og starten af 00erne. Det fedtede hår hos mange M/K dtu studerende var dog det jeg fandt mest påfaldende og ulækkert.

6
12. august 2013 kl. 23:55

Sjovt og relevant indlæg at gentrykke ;)

Jeg har hele tiden syntes den seneste kritik af tennissokkerne var lidt komisk. For det første, er det begrænset hvor mange, der rent faktisk går med dem i dag, og for det andet har de muligvis ikke været så moderne, indenfor de seneste 20 år, som de er lige nu. Dermed ikke sagt, at de er mere udbredde.

Bevares, det kræver nok en ungdommelig og humoristisk stil, at kunne få lange optrukket tennissokker til at fungere. Men rapgruppen Odd Future har for eksempel tjent flere hundrede tusinde kroner på at sælge sokker som disse:http://www.oddfuture.com/collections/accessories/products/golfwang-socks-lilac

Jeg har også selv for første gang (nogensinde vil jeg tro), selv købt et par hvide tennissokker fra:http://www.sneakersnstuff.com/en/product/10231/sns-mid-socks

Dermed ikke sagt, at jeg ikke ligner en DTU-studerende fra 90'erne med dem på. ;)

Jeg kunne sådan set forsætte med at sammenligne din liste fra 1998 med nutiden:

 • Tennissokker er som sagt i orden, hvis man kan bære dem og det passer til ens stil.
 • Mænd må gerne gå med ultra korte strømper i dag, så det nærmest ser ud som om de har bare tæer i deres sneakers.
 • Sorte lædersko til shorts kan helt sikkert også godt gå i dag, men det ville jeg nok ikke selv kaste mig ud i.
 • Buksebenet skal helst ikke slæbe nede ved hælen i dag, men nærmere nå til skokanten, så de stumper lidt, når du sidder ned.
 • Hvis du går i smoking skal du stadig rette din ryg!
 • Du må meget gerne gå med armbåndsur, det er jo det eneste smykke mænd bør gå med, og det må også gerne være et stort dykkerur. Personligt foretrækker jeg dog et mindre og minimalistisk Braun eller Skagen ur.

Jeg er ikke ude på at lege modediktator, og i skal selvfølgelig være velkommen til at være uenig med mig. Jeg siger det bare som jeg ser det, men jeg er på samme tid også i skudlinjen for Trine Bramsens debatindlæg, så hvad ved jeg om mode?

7
13. august 2013 kl. 09:04

Personligt foretrækker jeg kilt og heldigvis for det kan jeg gå i høje strømper og ledersko... og pung. ...og hvid skjorte passer også fint til, ligesom t-shirt med sære påtryk.

3
12. august 2013 kl. 22:09

Sådan med et glimt i øjet - du ved?!

5
12. august 2013 kl. 23:49

Lige den smiley har været kendt siden 1948. https://en.wikipedia.org/wiki/SmilyDen har også været flittigt brugt af hippierne i 60'erne og 70'erne... ...og så den har været brugt i Watchmen-tegneserien som er fra 86-87.

1
12. august 2013 kl. 22:01

Nu får du jo pludselig skylden for det som Trine Bramsen har nedkaldt over os her for nylig...

Du må hellere forbyggende dementere at du kunne være kilden til alt det andet sludder hun har beriget verden med.

Mange hilsener

Eskild