Nørder behøver ikke ... reflekser (gentryk)
Da jeg læste Trine Bramsens bøvs kom jeg til at tænke på, at jeg faktisk engang har skrevet noget lignende - da jeg var en "ung" DTU-studerende. Det var i 1998 og i den osteklokke Sletten nu engang var/er, afstedkom det nogenlunde samme ramaskrig som Trine Bramsens indlæg . Faktisk skete det jævnligt i ganske mange år derefter, at når jeg præsenterede mig og folk hørte mit navn, så svarede de "Hey - var det ikke dig, der skrev den der artikel i PolyGraphus om hvide tennissokker?"
Hvis man går rundt på DTU i dag, så er det muligt, at DTU-studerende ikke just er "CBS material" (og gæt selv, hvilke fordomme, der måtte ligge til grund for den formulering) men jeg vil vove den påstand, at det vil være svært at skelne DTU-studerende fra studerende fra andre universiteter i Danmark.
Men sådan var det ikke tilbage i 1998.
Nedenstående artikel skrev jeg i Polyteknisk Forenings studieblad PolyGraphus i efteråret 1998 - nummer 39.
Jeg havde siddet i PC-lokalet på PF-gangen en dag og snakket med nogle kvindelige medstuderende om, hvor dårligt DTU-studerende gik klædt. Vi talte om, at "nogen" burde skrive noget om det og debatterede, om det ville give mest effekt, om en kvinde eller en mand skrev om det.
Resten er historie ... i hvert fald for de af os, der kan huske det.
I vintermånederne kan man, når man tilslutter sig karavanen af cyklende DTU-studerende på vej til DTU, glæde sig ved at besynderligt syn, Hele Lundtoftegårdsvej er i den ene side spækket med lysende glimt, der leger lystigt med hverandre. Problemet er bare, at det ikke er hverken reflekser eller ildfluer, der legende flyver rundt imellem hinanden. Det er derimod genskæret fra de mange hvide tennissokker, som mange af de studerende af uforklarlige årsager iklæder sig om morgenen. Dette har gang på gang ledt mig frem til spørgsmålet:
Hvorfor er DTU-studerende så dårligt klædt?
Når man bevæger sig rundt på DTU, kan man ikke se særligt mange steder hen uden at kunne se et par hvide tennissokker fra Brugsen eller et par (cowboy)-bukser, der stumper 3-4 centimeter. Tit ses også kombinationen: mørke sko, hvide tennissokker (evt med en rød og blå stribe på) og mørke bukser. I sommermånederne ses kombinationen sorte lædersko, mørke sokker, hvide stikkelbærben og alm. shorts også jævnligt.
De fleste DTU-studerende har nok bemærket, at DTU er en smule ugleset inde i København, og udover den "nørdethed", som et teknisk universitet uafværgeligt er omgivet af, bliver der ofte fokuseret på de dårligt klædte ingeniørstuderende. Tja, hvad kan jeg sige? Er der noget at sige til det? Hvis du sidder og læser denne artikel i en kantine eller i S-Huset, så kig dig omkring, og prøv at tælle hvor mange af dine medstuderende, de ovenstående beskrivelser passer på!
Da der sidst var til årsfest, kom jeg ved et tilfælde ned i hallerne, og da jeg på afstand så alle de fint klædte studerende, tænkte jeg, at det måske ikke alligevel var sandt med de dårligt klædte DTU-studerende. Men nej ... da jeg kom hen til hallerne, var der godt nok en masse meget fine og elegante smokings og balkjoler, men - kære venner - man bliver altså ikke fint klædt på, bare fordi man tager en smoking eller en fin kjole på. Det handler også om holdning. En smoking skal bæres! Det var karakteristisk, at mange af de studerende gik rundt med den samme lurvede og duknakkede holdning som de givetvis har til dagligt. Dette gjaldt både herrerne og damerne. Der var endda enkelte herrer, der tilsyneladende bare havde taget den grønne konfirmationsblazer frem, og trukket en forvasket rullekravetrøje indenunder. Helt ærligt ... til en årsfest - hvor vor kære Dronning kommer - er alt andet end smoking bandlyst! Og i øvrigt ... til fester og gallamiddage som Årsfesten på DTU, hvor man ankommer i smoking og balkjole, har man ikke ur på - med mindre uret hænger i en kæde. Til damerne kan jeg tilføje, at det direkte vidner om mangel på smag at komme anstigende i balkjole med et stort sort "dykkerur" på armen ...
For de af jer, der har tabt overblikket over alt det jeg har skrevet, kan du finde hjælp i denne lille liste:
- Hvide tennissokker passer ikke til noget som helst! (se næste punkt)
- Smid alle dine tennissokker ud, eller brug dem kun, hvis du rent faktisk dyrker sport.
- Sokker skal være så lange, at de dækker benet helt op til buksekanten -.også når du sidder med benene over kors.
- Hvis du skal gå i shorts, så prøv at overveje, om sorte lædersko passer til shorts.
- Buksebenene skal gå næsten helt ned til hælen på dine sko - så passer længden også, når du sidder ned.
- Hvis du går i smoking, så ret ryggen! Bær med andre ord din smoking - det er ikke en joggingdragt.
- Lad uret blive hjemme ved gallamiddage. For det første kan det være ligegyldigt, hvad klokken er på disse aftener, og for det andet er der normalt nogen, der ikke har forstået dette punkt - og så kan du jo kigge på deres ur ...
og til sidst ...
den sorte "Iron Maiden" eller den "Kiss" t-shirt du købte i 1984 er ikke pæn længere! smid den ud og brug kr. 150 på at få klippet dit lange hår!
En stor tak skal lyde til DTU-studerende Nicholas Swiatecki og Monika Skadborg, der over to aftener dykkede ned i Polyteknisk Forenings arkiver for mig, til Lotte Kristensen fra kollegiekonsulentordningen for at holde humøret oppe og heppe samt til Christian Knudsen, der huskede, at det ikke var i hverken PF-Nyt eller i Sletten jeg havde skrevet ovenstående men derimod i PolyGraphus.
https://www.facebook.com/groups/2240079379/10151800783029380/
Debatten i PolyGraphus kan ses i sin helhed på http://www.pf.dk/polygraphus/0_Polygraphus-merged.pdf , en debat, der i øvrigt var langt mere tam end jeg kunne huske.
Opdatering: Min daværende kæreste har lige husket mig på, at jeg faktisk dengang oplevede, at der var nogen, der puttede hvide tennissokker i min postkasse på P. O. Pedersen Kollegiet i Lyngby. Der er altså mere og mere og mere omkring Trine Bramsens indlæg, der er "Soooo 'ninety-eight"-agtigt ... :o)

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.