Nets: Når succes får monopolet til at vise tænder
Børsen har i dag bragt en historie om Nets-selskabet Teller, der rutinemæssigt tager kvælertag på deres kunder. Da jeg har lovet Nets, at jeg vil fortælle historien til alle, der gider høre på mig, får I den også her.
Fra kælder til iværksætterhus
Da vi startede Kviknet i en kælder for lidt over 2 år siden, forventede vi en moderat omsætning. Vores bolignet omfattede ca. 600 boliger, og derfor var det rimelig nemt at estimere en forventet omsætning på de betalingskort, vi skulle tage imod.
Nets var dengang med til at give os sved på panden, da de forsinkede projektet i en sådan grad, at vi kom tættere på vores deadline end vi havde brug for. Det lykkedes dog til sidst, og den 1. januar 2014 lukkede vi op for kunderne på bolignettet.
Det blev en bragende succes, og vi besluttede derfor at gå ind på TDC's landsdækkende DSL-net. Samarbejdet med TDC blev etableret i sommeren 2014, og i starten af januar 2015 var vi klar til at tage imod de første DSL-kunder.
Kunderne tog rigtig godt imod os - og i marts 2015 nåede vi en milepæl, da vi ansatte vores første mand i kundeservice.
I maj 2015 var tiden kommet til en genforhandling af vores aftale med Nets, da vi kunne se, at vores lille kældervirksomhed havde gang i noget rigtig spændende. Vi fortalte Nets om vores udvikling og vores planer for fremtiden, og det endte med en aftale, hvor vi fik ugentlig afregning af vores omsætning på VISA og MasterCard i stedet for de 30 dage, vi havde startet med.
Hen over sommeren 2015 ansatte vi flere folk i vores kundeservice, og kunderne strømmede fortsat til, da vi prismæssigt lå rigtig godt i markedet og samtidig havde en kundeservice, der fik betydelig bedre anmeldelser end de store telegiganters ditto.
I efteråret 2015 nåede vi endnu en milepæl, da vi flyttede ind i iværksætterhuset MunkHouse i det sydlige Odense. Selv om jeg morede mig, hver gang TDC's sælgere skulle på besøg nede i min kælder, hvor vi havde kontor, var det efterhånden blevet lidt trangt. På et tidspunkt sad vi seks mand i kælderen, og selv om det føltes vældig iværksætteragtigt, var der en vis tilfredsstillelse over at flytte ind i en rigtig kontorbygning med kantine, pæne lokaler og god udsigt over det gamle industriområde, hvor jernstøberiet Tasso i gamle dage holdt til.
Kunderne er fortsat strømmet til hen over vinteren og foråret, både som følge af generelle prisnedsættelser og reklamekampagner på TV 2 og TV 2 Zulu, og vi er i fuld gang med at forberede vores indtog på TDC's DONG-fiber.
Når man bider den hånd, der fodrer en
For ca. 14 dage siden modtog vi ud af det blå en mail fra Nets' risk-afdeling. De kunne se, at vores omsætning var eksploderet, og de ville derfor høre, hvad det var for et marked, vi var gået ind på, og om vi stadig solgte internetabonnementer.
Med andre ord, Nets ville se, om vores risikoprofil havde ændret sig. Det er fair nok, og jeg betragter fortsat spørgsmålene som ren rutine, hvilket mailen også gjorde meget klart. Vi havde ganske vist fortalt dem om vores udvikling i maj 2015, men lad det nu ligge.
Derfor virkede det helt forrykt, at mailen sluttede med følgende tekst:
»Til info, så er udbetalingen af omsætningen på forretningsnummer ****** (kviknet.dk) blevet stoppet, indtil vi får svar på ovenstående spørgsmål.«
Et par dage tidligere havde vi netop hævet penge for kundernes abonnementer, og derfor lå Nets inde med lige knap en trediedel af vores månedsomsætning for april måned. Penge, som Nets nu tog som gidsel - blot for at få svar på et par rutinespørgsmål, vi gladeligt havde svaret på, hvis de havde spurgt pænt.
Jeg var lettere chokeret over, at Nets kunne finde på den slags - hos Kviknet har vi aldrig defaulted på en eneste betaling, vores økonomi er sund, og forretningen og fremtiden ser bedre ud, end den nogensinde har gjort før.
Nets fik omgående svar på deres spørgsmål, hvorefter jeg informerede dem om, at vores tillid til dem havde lidt et alvorligt knæk. Jeg blev et par timer senere ringet op af den pågældende medarbejder, der var ked af, at jeg tog deres fremgangsmåde ilde op. Jeg måtte forstå, at det på ingen måde var personligt - det er nemlig helt normal procedure, når de skal have svar på et spørgsmål fra deres risk-afdeling.
Deres risk-medarbejder fortalte mig, at det var meget almindeligt, at virksomhederne pludselig havde for travlt til at tale med ham, når han ringede til dem, og de undlod ofte at svare på hans mails. Derfor havde han fundet ud af, at det var meget mere effektivt bare at lukke for udbetaling af pengene, for så kom der som regel svar med det samme.
Jeg spurgte, hvad der var sket, hvis jeg havde været på ferie og derfor ikke havde set hans mail. Svaret var simpelt: Så var vores omsætning ikke blevet udbetalt.
Jeg fortalte ham, hvad jeg mente om den opførsel, og samtalen sluttede med at han lovede at genoptage udbetalingen af vores omsætning igen. Selve udbetalingen blev i øvrigt forsinket et par dage, og selv om Nets forsøgte at tørre den af på Kristi Himmelfartsferien, har jeg en mistanke om, at det skyldtes sløseri fra deres side.
Hvad vil de opnå?
Jeg svært ved at se, hvad de vil opnå ved at tilbageholde en virksomheds omsætning. Jeg er ikke jurist, så ret mig, hvis jeg tager fejl - men så vidt jeg ved, er lovgivningen ret klar i mælet, når det kommer til konkurser.
Når Nets modtager penge fra en kunde, der har købt et produkt hos en virksomhed, tilhører pengene virksomheden. Hvis virksomheden efterfølgende går konkurs, før produktet er leveret, er det muligt, at Nets skal betale pengene tilbage til kunden - det gælder mig bekendt ved køb via VISA og MasterCard. Men det ændrer ikke på, at pengene tilhører konkursboet, og kurator vil derfor som det første kræve pengene udbetalt af Nets.
Herefter må Nets pænt udbetale pengene, stille sig op i køen med de andre kreditorer og håbe, der er noget tilbage til dem. Det er lige præcis her, Nets' risiko opstår - de risikerer at skulle betale det samme beløb til både kunder og konkursbo.
Så medmindre Nets har tænkt sig at skjule pengene for kurator, og derved sandsynligvis overtræde straffeloven, får de intet ud af at tilbageholde omsætningen fra virksomheden - tværtimod, for hvis virksomheden går konkurs, er det stensikkert, at de kommer til at tabe penge.
Mit bud er derfor, at Nets tilbageholder pengene som et rent pressionsmiddel over for ledelsen i en virksomhed, de ikke forventer går konkurs. Dvs. rene gangstermetoder.
Monopolerne er færdige - og de ved det ikke selv
Når Nets på den måde vælger at tage kvælertag på sine kunder for at få svar på rutinespørgsmål, er det et tydeligt udtryk for en virksomhed, der er gennemsyret af monopol-kultur. Det sjoveste ved historien er faktisk, at den del af vores omsætning, de tog som gidsel, kommer fra VISA og MasterCard - og det er faktisk et af de få områder, hvor vi kan skifte Nets ud.
I fredags blev jeg ringet op af Nets' salgschef, der havde hørt fra sin kommunikationschef, at der var en historie i Børsen under opsejling. Han havde netop tiltrådt sin stilling, så han kunne ikke sige så meget om kulturen i virksomheden, men han ville bare gerne høre historien fra min side, før han gik videre med sagen.
Jeg synes, det siger alt, at salgschefen skal informeres om sådanne problemer af sin kommunikationschef. Kun ved at rette mediernes opmærksomhed på deres forrykte gangstermetoder, kan vi få gjort en ende på det, og jeg opfordrer alle, der læser denne historie, til at dele den med andre, for hvem den er relevant - herunder især mindre erhvervsdrivende, der anvender Nets til betalingskort.
Vi har været nødt til at tage vores egen risikovurdering op til revision - og her optræder Nets med et kæmpestort, blinkende rødt minus. Ligesom man afliver en gal hund, der bider en, når man fodrer den, er man nødt til at drage konsekvensen, når Nets viser tænder.
Vi flytter derfor så meget som muligt af vores forretning væk fra Nets, og indtil videre ser det ud til, at det er ca. 96 % af vores omsætning, vi kan flytte. Vi er p.t. i dialog med bl.a. Altapay, og jeg følger op med et blogindlæg om dette, når vi har implementeret en ny løsning.
TL;DR: Overvej, om Nets udgør en risiko for din virksomhed - der findes heldigvis bedre alternativer.
