Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Net-tv eller flimmerkasse

20. april 2010 kl. 15:4915
Artiklen er ældre end 30 dage

Mit husalter har fået netforbindelse. Men det er ikke lutter lagkage. Det er nærmere et tilbageslag for et par menneskealdres udvikling af brugergrænsefladen.

Tv-apparater kan i mange tilfælde gå på indernettet. Nogle har endda en indbygget webbrowser. I princippet lyder det vistnok cool. Den tanke havde jeg i baghovedet for nogle måneder siden hvor mit trofaste gamle Panasonic-billedrørs-tv endelig måtte se sig detroniseret og henvist til nogle underboers seer-luner efter omkring 20 års trofasthed i min tjeneste.

Afløseren blev et fyrretommers fladt panel af fabrikatet "Philips", som der står præget med store bogstaver på plasticpanelet. Og rj-45-netstikket bag på det flade apparat blev hurtigt forbundet.

Et hurtigt kig på specs var imponerende: Pixel precise HD, 3/2 - 2/2 motion pull down, 3D Combfilter, Active Control + Light sensor, Digital Noise Reduction, Dynamic contrast enhancement, Luminance Transient Improver, Progressive scan, 2D/3D noise reduction, 100Hz LCD, 1080p 24/25/30Hz processing, 1080p 50/60Hz processing samt HD Natural Motion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Operativsystemet vistnok en slags Linux, det kan jeg huske min gode kollega Peter Toft har omtalt tidligere og i manualen stod også noget om at man kunne rekvirere mit nye fjernsyns kildekode ved at sende noget papirpost til Holland.

Men de fleste features for mit nye flade fjernsyn med de imponerende navne viser sig dybt overflødige, når apparatet bliver tændt. Hvis jeg skal have det bedste billede, skal jeg slå langt de fleste af de angiveligt billedforbedrende kredsløb fra, for de forringer faktisk billedet.

Den feature, som gjorde, at jeg valgte fjernsynet, er imidlertid det, der gemmer sig bag et ethernet-stik på bagsiden. YouTube-applikation, en række internet-widgets og ikke mindst den indbyggede Opera-browser, som tillader fri surf, lokkede mig til købet.

Klikker mig ihjel

Men betjeningsmæssigt er internetdelen en katastrofe. Jeg skal klikke som en sindssyg på fjernbetjeningen for at komme frem til en af de gemte favoritsider, internetfunktionerne er træge, indtastning af webadresser via en fjernbetjening en decideret træls affære, og så lever brugergrænsefladen sit eget liv:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som regel ændrer skærmbillederne sig hver gang, jeg starter Net TV på mit Philips-apparat. Nogle gange bliver en enkelt funktion nemmere, andre gange rykker man lige et par skridt tilbage. Og så kan jeg opdatere firmwaren via internet.

Et blik på tv'ets glinsende plasticskal sender mig tilbage til mine første tv-minder. Det var et stolt teaktræskabinet af Philips-typen, som blinkede sine sort/hvid-billeder ud i mine forældres dagligstue i 1960'erne. Apparatet var topmoderne dengang og rummede en fotocelle, som ved at måle på lysmængden i stuen var i stand til automatisk at skrue op og ned for apparatets lysstyrke afhængigt af dagslys, skumring eller mørke. Tresser-tv'ets featureside var lysår fra nutidens flade skærmes helt anderledes mangefacetterede muligheder. Men det gamle tv var trofast.

Drop digital bling-bling

Digitale signaler sikrer i princippet støjfrihed, til gengæld er billedsignaler komprimeret i et omfang, så det er nødvendigt at lave avancerede billedkorrektionskredsløb med imponerende navne, som gør levende billeder unaturlige. Internetintegration gør på papiret mit tv til en veritabel, multimedial kommunikationstingest. Til gengæld er brugergrænsefladen fjendtlig, og mit tv kan nu gå ned og kræve genstart.

Så hvornår bliver det moderne tv til en mindre opmærksomhedskrævende ting, som på linje med mine forældres tresser-tv sørger for at servicere mig uden alle de ligegyldige og irriterende dikkedarer?

...Og med til historien hører også at fjernsynet for fem uger viste en irriterende grøn lodret stribe henover sit dybsorte skærmpanel. Så var det ud til forhandleren, vente tre uger, ud og hente og hjem at konstatere at nu var skærmen totalt sort, selvom det fine panel skulle være udskiftet. Så ud i sidste uge og aflevere til "haster" reparation. så nu går jeg og venter og tænker på, om mine underboere monstro skulle være interesseret i at bytte lige over, når mit moderne indernet-tv kommer retur...

/kurt

15 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
20. april 2010 kl. 17:15

Hvorfor har man ikke indbygget et USB HID host interface, så man kunne tilslutte et helt almindeligt tastatur og en mus trådløst? Det kræver ikke specielt meget extra hardware og softwaren findes allerede i Linux.