Nedslidning, stress og Forældreintra
Lige for tiden kører der flere historier i pressen, som egentlig har lidt med hinanden at gøre, og derfor vil jeg lige prøve at binde dem sammen i dette indlæg.
Gradueret pension
Der er lige nu flere forskellige politiske partier, der arbejder for at der skal være en gradueret pensionsalder, sådan at de grupper, der bliver hurtigst slidt ned, også er dem der får lov til at gå på pension først (her taler vi om folkepension, som vi jo alle har betalt til via skatten). Der er dog ikke helt enighed om (endnu) præcis hvordan det skulle ske (pudsigt nok er der samtidigt også kræfter, der taler om senere pension).
Nedlæg Forældreintra
Den anden historie kommer fra regeringens stressudvalg, som har valgt at foreslå at nedlægge Forældreintra som deres første tiltag til at forebygge og undgå stress.
Hvad har de to ting så lige med hinanden at gøre, spørger den nysgerrige læser?
Vi kender jo ikke den endelige plan for hvem der egentlig skal have lov til at gå på pension tidligere, men der er bl.a. blevet talt om at det er dem med de mest opslidende job, der først skal have lov til at gå på pension. Det er f.eks. håndværkere, rengøringsfolk, fabriksarbejdere og andre med meget fysisk anstrengende arbejde (man har også talt om at det tæller hvor mange år man har været på arbejdsmarkedet).
Men det er jo faktisk sådan at vores hjerne er en af de største 'muskler', vi har. Og den kan altså også nedslides. Især hvis man får den brugt forkert. Det kan medføre stress og skyldes faktisk ret ofte anvendelsen af systemer, der minder om Forældreintra. Især vidensarbejdere (f.eks. os der direkte arbejder med IT) er udsat for en meget høj risiko for at brænde ud pga. stress, og man kan derfor sagtens argumentere for at IT-medarbejdere skulle have lige så meget ret til at gå tidligt på pension som dem, der er nedslidt pga. fysisk arbejde (f.eks. murere og rengøringsmedarbejdere).
Det pudsige er at DR mener at vide at f.eks. IT-konsulenter har et nemt job:
https://www.dr.dk/nyheder/indland/hvem-har-det-haardeste-job-ligger-dit-fag-i-top-med-stress-smerter-og-sygdom
Stress
Jeg har via mit arbejde og mit netværk mødt stress i forskellige former mange gange. Ofte skyldes stress at en person har en forventning om at kunne nå det hele og få alle ender til at nå sammen, og på et tidspunkt går det så op for en at det ikke kan lade sig gøre. Hvis man så ikke har fået sagt fra i tide, ender det desværre ofte med stress. Jeg har mødt personer, der har fået stress pga. dårlige/uhensigtsmæssige arbejdsprocesser (og dermed i sidste ende dårlig ledelse) eller pga. dårligt implementerede ændringer ved indførelse af nye IT-systemer (f.eks. sundhedsplatformen). Det sidste kan både skyldes dårlig ledelse og dårlig projektledelse.
Forældreintra er altså et af de systemer, der skældes ud på som årsag til meget stress, og da jeg lige nu bruger det system ret meget, så kunne jeg jo fortælle lidt om mine erfaringer med det. Så kan man jo selv vurdere om man er enig i at det er systemets skyld eller om det monstro også har noget at gøre med hvordan man bruger det.
Jeg skal skynde mig at sige at Forældreintra kan bruges på mange forskellige måder, så en anden kommune og en anden skole kan sagtens bruge det anderledes end beskrevet her. Derfor: Hvis du selv har skolebørn og dermed bruger systemet, kan det sagtens være at der er ting, der er anderledes. Jeg bør også lige indskyde at mine egne børn går i de små klasser, og systemet vil sikkert blive anvendt lidt anderledes i de større klasser.
Hvad er Forældreintra?
Først lige lidt om hvad Forældreintra egentlig er for noget. Det er et system, der anvendes i den danske folkeskole til at kommunikere mellem skole og hjem. Dvs. at de primære brugere af systemet er ansatte på skolen: ledelse, lærere, pædagoger og andre samt elevernes forældre. Der er også en sektion, der hedder Elevintra, som kan anvendes af elever og en tredie sektion, der hedder PersonaleIntra. Dem vil jeg dog ikke udtale mig om.
Når man logger ind på Forældreintra findes der menupunkter til de forskellige oplysninger, der udveksles. Det er f.eks.: Forside (opslagstavle), Beskeder, Kontaktbog, Kalender, Dagbøger, Ugeplan & Lektier, SFO, Kontakt, Links, Dokumenter, Billeder, Planer og Tilmelding.
Ovenstående menupunkter er fra desktopversionen. Hvis man i stedet enten benytter en app eller en mobilversion, ser det anderledes ud. Bl.a. mangler man flere af sektionerne, hvis man anvender en app.
De mest benyttede områder er nok følgende:
- Forside (opslagstavle): Anvendes primært af skolen til div. opslag, som alle skal se (man kan dog målrette dem til en bestemt gruppe).
- Beskeder: Meddelelser af forskellig slags. Alle kan skrive beskeder, så den sektion anvendes både af ledelse, lærere, pædagoger og forældre.
- Kalender: Her kan man se hvilke fag og hvilke lærere, klasserne har. Der er også som regel angivet ændringer, f.eks. ved aktiviteter eller vikarer.
- Ugeplan & Lektier: Anvendes primært af lærerne til at fortælle om hvad der sker i ugens løb og til at fortælle forældrene om lektier.
Da Forældreintra har en lidt besværlig og knudret brugergrænseflade, er det ikke nemt at få et overblik og f.eks. tælle hvor meget der egentlig foregår i de enkelte områder, men jeg har forsøgt manuelt at tælle det op, så her kommer min helt uofficielle statistik for en tilfældig tre måneders periode midt i skoleåret:
- Forside (opslagstavle): 47
- Beskeder: 49
- Kalender: 14 (en per uge)
- Ugeplan & Lektier: 14 (en per uge, men med flere opdateringer)
Når man tager i betragtning at både kalender og ugeplan kan have daglige opdateringer, så kommer vi altså nemt op på over 500 meddelelser i alt i løbet af et år, som man som forældre skal (eller kan) forholde sig til.
Hvis jeg sammenligner med min egen barndom, så havde mine forældre vel typisk højst 2-3 notitser i meddelelsesbogen på et år, så man må sige at der i hvert fald bliver kommunikeret noget mere nu om dage!
Men det var så også en anden tid dengang. F.eks. var vi kun ca. 16 i klassen, så det var lidt nemmere for læreren at holde ro i klassen og holde (personlig) kontakt til forældrene. Der var også højst ét arrangement om året, der krævede forældrenes tilstedeværelse, og ikke som nu aktiviteter ca. en gang om måneden hvor forældrene nærmest er tvunget til at stille op til det ene og det andet. Dengang så vi heller ikke film i skolen dagligt. Det var vel kun få gange i løbet af et skoleår vi fik lov til at se en undervisningsfilm fra Statens Filmcentral.
Tilbage til nutiden og Forældreintra:
Er alt så lige vigtigt, og har man nogen chance for at vurdere det på forhånd? Svaret må kort være nej. Hvis man ignorerer Forældreintra bare i et par dage, kan man sagtens risikere at gå glip af noget, der er vigtigt eller hastende i stil med:
"Husk lige at tage turtaske med i morgen, da vi skal på tur til xxx"
"Husk at læse den bog færdig, vi er i gang med"
"Alle børn skal have deres Ipad med i morgen"
(ovenstående er alle tænkte eksempler, men ligner meget de rigtige beskeder)
I ugeplanen har jeg også set beskeder i lig med disse:
"Der er fortsat nogle børn, der mangler at besvare opgaverne. KOM IGANG!"
"Der er desværre stadig en del, som mangler lineal."
Det er typisk noget der har været nævnt et par gange før, og hvis ikke alle forældre er oppe på dupperne, så får vi lige alle sammen den type beskeder.
Det vil altså sige at hvis blot 4-5 ud af 28 elever (ja, så høje klassekvotienter har vi desværre på vores skole) ikke fik husket den ting, de fik besked om for et par dage siden, så får alle 56 forældre besked om at der er nogen, som glemte noget - også selv om man altså synes man har god samvittighed. Egentlig vil jeg ikke bebrejde lærerne særlig meget, for jeg tror de er lige så stressede som forældrene. Og med så mange børn de skal holde styr på, så kan det være en uoverkommelig opgave at kontakte hver enkelt forældrepar om den slags ting.
Forebyggelse af stress
Min konklusion er at hvis man gerne vil undgå stress hos forældre, elever og lærere, så er mit forslag helt enkelt at sænke klassekvotienterne i klasserne.
Værsgo kære politikere. Det er et helt gratis forslag, som I er velkommen til at arbejde videre med. Om det koster penge? Hvad tror I selv? Men kan man sænke stressniveauet hos både lærere, elever og forældre, er det måske alligevel godt givet ud set fra et samfundsmæssigt synspunkt. Det samme gælder i øvrigt også for både dem, der plejer vores små børn, syge og ældre. Pædagoger, sygeplejesker, sosu-assistenter m.fl. får også stress af deres arbejde, og det må nu engang være bedre og billigere at forebygge end helbrede.
En nedsættelse af klassekvotienterne til max. 25 i klassen og ingen mulighed for dispensation er ikke løsningen på alt, men et tiltrængt første skridt. Så tager vi den derfra og kigger lidt med friske øjne på forventningsafstemning og kommunikation. En anden dag tager jeg måske andre skolerelaterede emner op her på bloggen, f.eks. skolereformen og lektier, men det må blive en anden god gang.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.