Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Navneændringer er svært i IT systemer år 2020

26. februar 2020 kl. 17:0210
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Dette indlæg handler om offentlige systemer, dem vi ikke kan se men som vi stoler på. Dem som er fyldt med fejl og tunge at få rettet.

Det er ansporet af lidt snak på Twitter omkring e-boks der er nede idag, med Driftstatus: Major System Outage.

Fedt nok, det er jo ikke fordi vi allesammen skal checke lønseddel og andre opgaver sådan omkring månedsskiftet.

Nå, men min historie er idag lidt anderledes, bruger NemID og e-boks en DEL mere for tiden :-D

Tillykke med Brylluppet

Der er ikke ret mange der har ønsket os tillykke, måske fordi det har været holdt hemmeligt :-D

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg er blevet gift og det er skønt, min frue hedder Berit. Vi blev gift på Næstved rådhus hvor borgmesteren i godt humør og med store smil kunne vie os den 2020-02-02, eller 02022020 eller på hovedet 20200202/02022020 - det er en så fin palindrom-dato at mit nørdegen flyder lidt over.

I den forbindelse skifter jeg mellemnavn og efternavn.

Jeg siger farvel og tak for lån af efternavnet Kramshøj, som jeg giftede mig til tilbage i 2000. Jeg blev desværre skilt fra Mille, men beholdt navnet. Det har således fulgt mig og endt med at jeg i daglig tale mange steder privat og professionelt endda bliver præsenteret som "Kramse". Det har jeg det fint med.

Jeg har så også overvejet at ændre det, eksempelvis kunne jeg bare hedde Henrik Lund Kramse, mit mellemnavn Lund er mit originale efternavn - som stammer fra mine jyske aner.

Mit første pas med nyt navn

Bonushistorie.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Da jeg skiftede fra Henrik Lund til Henrik Lund Kramshøj skulle jeg naturligvis have nyt pas. Det blev på sædvanlig vis bestilt men ankom i første omgang med forkert navn, altså det gamle Henrik Lund. Jeg erindrer ikke hvor lang tid efter bryllup, men det var en længere periode - så det var meget overraskende.

Offentlige systemer er ikke i synk, det kunne nogle IT-folk måske have en mistanke om. Det er dog sjovt hvordan vi ofte stoler på computeren. Jeg tænker også jævnligt på Little Britain serien hvor en dame taster og blot gengiver hvad computeren siger, Computer says NO. google det evt.

Nå, men det er ihvertfald MANGE år siden, så i 2020 er der vel styr på system-integrationen, stamdata osv.

Forfatterstemme, det er der ikke!

Navneskift i 2020

Kort fortalt, man kan skifte navn under et sæt sindrige regler i Danmark, og man skal normalt betale et gebyr.

Jeg havde med hjælp fra min kommende hustru, inden bryluppet nået frem til dette.

Jeg ønskede at:

  • skifte væk fra Kramshøj,
  • ville gerne have samme efternavn som min hustru, så vi kan rejse til Teheran og lignende steder og bo på samme værelse
  • Ikke miste relationen til Lund
  • Ikke miste relationen til Kramse

Så med nogen tankevirksomhed endte vi med følgende:

Jeg ønsker navneændring til Henrik Kramselund Jereminsen. Jereminsen er hendes og har en længere historie I kan få over en øl/cola en dag. Kramselund er derimod helt nyt, ingen har så vidt jeg kan se heddet det NOGENSINDE FØR I VERDENSHISTORIEN. Det er heller ikke blot kopieret fra LOTR som hippier fra kollektiver kan finde på.

Så, igang med processen! NemID og udfylde navneændringsformularen! Sådan, Danmark er gennemdigitaliseret og IT-inficeret, så kunne vi blot glæde os til bryllupsdagen.

Det første der således skete da jeg ansøgte om at skifte navn var at dette straks blev afvist, sagen er lukket, farvel, skrid, smut pomfrit. Der er IKKE BETALT GEBYR!!!!1111 Arrrrhhhh - jeg skyndte mig at sende email til mit lokale kirkekontor, og har siden talt med den flinke person dernede i telefon - flere gange.

Hun indrømmede at hun nok havde været lidt for hurtig, og satte tingene i værk.

Nå, men da jeg ønsker mig navnet Henrik Kramselund Jereminsen er det jo et helt nyt efternavn og det skal godkendes af familieretshuset. https://familieretshuset.dk/ tidligere kendt som Statsforvaltningen. Gætter på der er gået et par millioner på at finde på det nye navn og to-cifret millionbeløb på at skifte det.

Nå, men det skal omkring en offentlig myndighed, hvor lang tid tager det? - der var faktisk ikke så lang tid til vielsen! Der er ingen estimater for sagsbehandlingen! Flot. Det endte med at de ringede fra kirkekontoret, og vi aftalte at jeg kunne jo skifte til Henrik Lund Jereminsen - det var jo så halvvejs, og kunne ske med det samme, da min hustru hed det i forvejen!

Deal. Vielsen forløb uden problemer og vi fik dejlig mad efter med en meget lille sluttet kreds.

Oplevelser med IT-systemerne

Nu er der så gået en del dage, da jeg skriver dette indlæg. Datoen er idag 26. februar. Jeg har oplevet følgende finurlige ting:

Første uges tid - ugen der startede mandag 3. februar:

  • Modtog "TIlbagemelding vedr. navneændring. Afgørelse" dateret 03.02.2020 - korrekt, mit nye halvejs-navn er registreret
  • Første tegn på "ballade" var da min web mail hos KEA Kompetence pludselig sagde mine emails er til Henrik Lund Jereminsen - hovsa, de må hive disse data et sted fra!

Godt så, CPR eller noget må have de "rigtige data" - det er vel forventet. Så må vi bare vente på at det rigtige navn en dag godkendes.

Næste uges sjov - ugen der startede 9. februar:

  • Mit NemID skiftede nøgle, så jeg online ved et login. "Vi har skiftet din nøgle ude i vores datacenter, stol på os, alt er godt". Hader at mine nøgler er udenfor min kontrol

Fysisk brev i postkassen 11. til Henrik Kramselund Jereminsen - cool, det endelige navn er slået igennem. Pudsigt, for når man så checker e-boks er der ikke kommet officiel bekræftelse.

Jeg besøgte derfor Borger.dk 11. - Hej hej Henrik LUND Jereminsen - nå, det er ikke skiftet. Følger man derefter link fra borger.dk 11. til skat.dk tast selv, velkommen Henrik Kramselund Jereminsen.

Ved nærmere check er også andre systemer længere tid om at opdatere: Min lønseddel fra Moderniseringsstyrelsen - KEA timelærer løn - dateret 7/2 med Kramshøj, lol

Det viste sig 13. februar at jeg har fået addresseringsnavnet Kramselund - derfor optræder det nogle steder, men ikke andre. Så juridisk hedder jeg pt. Henrik Lund Jereminsen, men med addresseringsnavnet Kramselund.

Meget morsomt, men også anledning til en lille identitetskrise, hvem er jeg?

Hvordan bør det være, og ER der one-source of truth en database hvor vores allesammens navne står? Hvem har kontrollen med denne? Hvem kan ændre data i denne?

Hvor længe bør det tage før et navneskifte slår igennem? Hvornår kan jeg annoncere det til hele verden, har jo både forretning som selvstændig, profiler hist og her, samt venner der med tiden skal vænne sig til det :-D

og sagen om at få godkendt mellemnavnet svæver stadig i vinden. Faktisk ringede jeg til dem idag, og der er hold nu fast 12 måneders behandlingstid! På en navneændring!

Så jeg har idag besluttet at begynde ændringen af mit navn rundt omkring, også hvor I kan se det :-D

Det bliver dog med mit addresseringsnavn, som jeg så forventer bliver mit juridiske navn, men altså hvis vi skal underskrive en kontrakt må jeg skrive uden mellemnavnet, eller evt hvis det er en formular med mit fulde navn - med Lund som mellemnavn.

Velkommen til IT i 2020.

Konklusion: offentlige systemer er noget rod

Det er sgu skørt.

Det får mig til at endnu engang ikke at stole på offentlige systemer!

Kan vi leve med en situation hvor vi skal stole blindt på systemer hos offentlige og halv-offentlige - valgt ud fra mindste pris - som skal behandle, opbevare vores data?

Vi fik en masse dårlige argumenter med indførelsen af NemID og nu bliver vi tvunget til dårlige løsninger.

Jeg har også oplevet problemer med at logge ind, hvor jeg efter NemID blev nægtet adgang til systemerne, men det er jo usikkert om det er grundet dårlige systemer generelt, eller problemer forårsaget af navne.

Mine tanker er hos ledige og andre som har større krav om at skulle arbejde med alle disse dårlige systemer! Så ja, jeg er bare en sur gammel mand når jeg sidder med IT.

Dokumentfalsk med originale dokumenter

Jeg kan til afslutning berette at jeg har beholdt mit gamle kørekort med Henrik Lund, som jeg fik som 18-årig - det skal nemlig IKKE fornyes. Politiet bekræftede engang at det var fint. Så jeg har nu diverse offentligt udstedte dokumenter:
* Kørekort med Henrik Lund
* Pas med Henrik Lund Kramshøj, udløber i 2025

og begynder vel på et tidspunkt at få med mine nye navne :-D

TL;DR Navneskift i Danmark er lavet ved integration af mange systemer som åbenbart godt kan komme ud af sync.

ISO 8601 FFS

En lille sjov ting er at vi i Danmark alle steder burde bruge ISO8601! Så sent som idag var jeg inde på borger.dk/ferie hvor de bruger MM/DD/YYYY - altså for satan da! https://en.wikipedia.org/wiki/ISO_8601

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
1. marts 2020 kl. 20:17

Tilbage i 1920'erne blev min farfar Svend Christensen indskrevet i kirkebogen som Christensen med Ch, selvom det skulle have været Kristensen.

Men man kunne jo ikke rette i kirkebogen, så således blev det nu til Ch i stedet!

Selv var han ret pragmatisk overfor navne da han i sin virksomhed Crisplant fik en gravør til at gravere logo i en stor ordre mikrometerskruer, hvor der skulle have stået Chrisplant, men ved en fejl var h'et ikke helt sevet ind hos gravøren.

Så det er så derfor Crisplant kom til at hedde Crisplant i stedet for Chrisplant.

Nu om dage hedder det så godt nok Beumer Group, men de tyske ejere er nu også ganske flinke :)

10
27. februar 2020 kl. 19:49

Selv kirkebogen og kordegnekontoret kan give problemer. Jeg kunne da kun kalde min datter Bo som mellemnavn, fordi min søster også hedder det. Og min søster fik kun navnet, fordi præstens kone overrulede sin mand. Og går vi lidt mere end hundrede år tilbage, så var der en kordegn, der ikke var helt god til at skrive. Det medførte, at nogle af familiemedlemmerne blev døbt Salmonsen og andre Salmansen.

At de så i forskellige institutioner heller ikke kan finde ud af, viser vel bare, at den menneskelige faktor stadig har en stor indvirkning.

9
27. februar 2020 kl. 18:26

Det er heldigt, at du ikke valgte et længere navn.

I de forskellige interfaces til CPR kan adressseringsnavnet højst være 34 tegn.

Så hvis I prokreerer, så lad for alt i verden være med at kalde afkommet Frederik-Oliver.

Øvrige grænser er 50 tegn til fornavn(e), 40 tegn til mellemnavn og 40 tegn til efternavn. Hvis de er længere bliver de forkortet (men det bliver flaget, at de er forkortet).

Jeg ved ikke, om navnene kan være længere internt i CPR. Ellers må du man forlade sig på kirkebogen - som faktisk er one-source of truth.

8
27. februar 2020 kl. 15:09

Da jeg skiftede fra Henrik Lund til Henrik Lund Kramshøj skulle jeg naturligvis have nyt pas.

Dit gamle pas er - ligesom kørekortet - stadig gyldigt selv om du skrifter navn.

7
27. februar 2020 kl. 13:02

I gamle dage hed det: "Det er menneskeligt at fejle, hvis du vil lave rigtigt ged i den, så brug en computer!", i dag har vi mange computere, som kører hvert deres system, selvom de skal tale sammen, og hver skrankepave har sin måde, at sande det til.

Missionen er fuldført, intet kan lade sig gøre, når noget lykkes, så er det med fejl, og ordet konduite er overflødiggjort, da det ikke kan lade sig gøre, men mulighederne for at lave mere end bare ged i den, er nu uendelige, og alle kan kaste aben videre, mens de peger fingre ad alle andre, i en stor lukket cirkel. Dem der ved noget, ved noget andet end det de bliver spurgt om, og dem der burde vide noget er sat ud på sidelinjen, så de ikke render i vejen, for dem der skal lave noget andet, end det de gør.

4
27. februar 2020 kl. 10:49

En indtaster på det lokale kommunekontor havde åbenbart en rystende finger, så min ene søster hed Hannne i en mindre årrække. Senere i livet skiftede hun så navn til Josefine. -Eller var det nu Josephine?

3
26. februar 2020 kl. 20:53

tak og ja, det endte med at mine frustrationer idag tog over. Vi havde talt frem og tilbage hvordan det skulle planlægges, men så knækkede det helt da de ikke engang kan estimere en behandlingstid - andet end 1 år!

Så derfor blev det idag, dagen!!!

2
26. februar 2020 kl. 20:30

"på borger.dk/ferie hvor de bruger MM/DD/YYYY"

Det kan være en $LANG default de samler op i din browser og den slags har web-udviklere som regel overhovedet ikke styr på.

Min laptop kører naturligvis UTC tid, så hvis jeg går ind på "dinstation.dk" er tidspunkterne på togens færden rigtige, det store ur øverst til højre viser UTC som det skal, men klikker jeg ind på et tog der går om 5 minutter siger "nedtællingen" at der går 65 minutter inden toget kører.

1
26. februar 2020 kl. 20:03

Herinde hvor det gælder (v2.dk) hedder du stadig Henrik Lund Kramshøj :-) Tillykke med bryllupet.