Nu er det vist slået tilstrækkeligt godt fast at det var en eller anden variant af et computerproblem der slog fire af seks besætningsmedlemmer ihjel i A400M crashet for en måned siden.
Der har tidligere været andre sager hvor fingeren har peget på computere, men de fleste har været mere mudrede end den her, hvor motorstyringen på tre motorer mere eller mindre svarede "I'm sorry Dave, I cannot do that."
Der er næppe grund til at psychoanalysere disse motorstyringscomputere, dertil er deres niveau af kunstig intelligens slet ikke højt nok, men den dag kommer også. (Hvad sker der når IBM's Watson bliver bedt om at diagnosticere en massemorder med egen Wikipedia side ?)
Men der er rigtig god grund til at få klarlagt, på principniveau hvor ansvaret skal placeres når computere slår ihjel.
I dette tilfælde var der tale om test-piloter, for en eller anden værdi af test-piloter, for AirBus og flyet var på sin første test-flyvning, så formodentlig står der altmuligt med småt i de relevante ansættelseskontrakter om den slags "eventualiteter".
Om det er en egentlig programfejl, en konfigurationsfejl eller en procedurefejl er mindre væsentligt, men lur mig om man ikke, som sædvanligt, vil prøve at finde en stakkel der kan få skylden -- for det gør hele den juridiske situation så meget nemmere.
Men i stort set alle andre sammenhænge falder software igennem juraen: Leverandørens ansvar er på niveau med religioners produktansvar, brugeren har ikke en jordisk chance for at vurdere om softwaren er til at stole på og ofte har offeret slet ingen viden om noget som helst.
Det er overhovedet ikke nogen simpel juridisk problemstilling og der er rigtig store penge på spil, men jo tidligere vi tager fat om problemet jo færre mennesker når computerne at slå ihjel, inden computerbranchen tager sit ansvar seriøst.
Her er lidt at tænke over:
Hvilken computer i Danmark kan slå flest mennesker ihjel ?
Hvor lang tid vil der gå inden man kan stoppe den ?
Hvor mange vil miste livet ?
Hvem kommer til at betale erstatningen ?
Burde vi ikke tale om det i valgkampen ?
phk

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.