Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Mobil rejseguide lukket ned af vanvittige datapriser

13. august 2010 kl. 21:3926
Artiklen er ældre end 30 dage

Jeg er for nylig kommet hjem ovenpå en på mange måder grænseoverskridende ferieoplevelse som charterferieturist på Mallorca. Alle mine fordomme om charterturisme blev bekræftet, fra mylderet af skandinaver, der krebserøde lå ved poolen dag ud og dag ind, over dansktalende tjenere, til restaurationsmenuer på dansk, svensk og tysk. Gudskelov var der dog ikke optræk til grisefest på noget tidspunkt.

Mallorca er imidlertid en dejlig ø med et velsignet klima, skønne strande, høje bjerge, dybe drypstenshuler og gamle byer med små krogede gader, så løsningen lå lige for nemlig at leje en bil og komme væk fra turistfælden. Jeg havde min HTC Desire telefon med på ferien og sådan en er jo en veritabel grønspættebog efterhånden, så jeg udnyttede lejligheden til at prøve maskinen af som turguide.

Men knap havde jeg tændt for mobildatatrafik og slået roaming til før jeg fik en venlig SMS fra TDCs kundeservice: "Vi har registreret at du er begyndt at anvende en mobil datatjeneste på din rejse. Prisen pr. megabyte er 25 kr. Denne SMS kan afmeldes ved at taste 1382#. Vh Kundeservice".

Det var selvfølgelig pænt af dem at fortælle mig det, men ... 25 kr per megabyte'!'!

Artiklen fortsætter efter annoncen

Da jeg havde fået tørret den spildte Sangria op og genfyldt glasset faldt jeg lidt ned. "Jeg behøver da heller ikke at have datatrafik slået til hele tiden", tænkte jeg, "så jeg slår det da bare til og fra som jeg har brug for det og sætter mobilbrowseren til ikke at downloade billeder og flashanimationer - så går der nok ikke så mange megabyte på det."

Aftenen inden billejen surfede vi lidt og plottede de forskellige mål vi ville besøge ind i Google's Android Navigation via dennes bogmærkefunktion. Da vi næste morgen satte ud slog jeg så datatrafik og GPS til og valgte det første bogmærke, som Navigationsprogrammet fandt uden videre vrøvl. Det virkede upåklageligt, men der var lige detaljen med datatrafikken der summede i baggrunden.

Ved frokosttid prøvede jeg kræfter med nogle af de programmer jeg på forhånd havde installeret og som burde kunne fortælle mig hvilke restauranter der lå i nabolaget. Qype Radar havde kun ganske få, mens Layar Reality Browser's virtuelle lag "Hotels Y Restaurants" var noget nær ubrugeligt med få restauranter der lå mindst 40 km væk. Prisen for mest anvendelige yellowpages gik til Google Places Directory, der rimeligvis leverede varen og fandt et godt udvalg.

Og imens tikkede datatrafikken derudaf.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sidst på eftermiddagen, netop som vi satte kursen tilbage mod hotellet, dumpede der endnu en SMS ind fra den venlige TDC kundesupport. "Kære Kunde. Du har nu 100 kr. tilbage i dataforbrug i udlandet inden du rammer din månedlige grænse på 360. Vi lukker herefter din dataforbindelse. Ønsker du at hæve grænsen, skal du blot besvare denne sms med 'Ja', så får du automatisk flere MB til 25 kr/MB. Venlig hilsen TDC Kundeservice."

Heldigvis sad jeg ned.

Restauranten fandt vi med hjælp fra den medbragte analoge, papirbaserede retroguidebog og jeg måtte sluge den bitre pille altså nu at have en telefon fyldt med smarte programmer, der kunne gøre mit liv som turist meget lettere, men som jeg ville blive flået ved at bruge. Og for at føje spot til skade havde jeg allerede brændt 260 kroner af på en god formiddag.

Det gør mig sur. En sådan prissætning er ikke bare ublu, men decideret ødelæggende for mobilers anvendelse som digitale rejseguides uden for andedammen. Der må da i den grad være plads til noget "distruptive innovation" her eller hvad?

26 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
13. august 2010 kl. 22:17

Jeg har længe undret mig over at mobiloperatørerne ikke laver et "taletidskort" du kan købe og på en eller anden smart måde bruge den lokale operatør og have en bestemt mængde trafik over en periode, uge, måned eller hvad nu lige der måtte være aktuelt. Jeg ved ikke helt hvad det er der holder den tilbage, men mit bedste bud er folk der bruger nettet alligevel og så får de pengene hjem der, så de slet ikke behøver gøre tiltag til at få flere online...det handler jo ikke om service, men om indtjening :)

/Anders

2
13. august 2010 kl. 23:02

er at der typisk bliver takseret 50-100kb som min forbrug

det giver sjove regninger med vpn forbindelser der reconnecter :)

3
14. august 2010 kl. 02:17

Det eneste, der koster noget for teleselskaberne, det er det at udskriver regningerne. Selve hardwaren er så billig, at de variable omkostninger på at producere den smule datatrafik skal tælles i ører.

Jeg undrer mig mere over, at der ikke er nogen, der laver et telefonselskab, der dækker hele Europa, og som leverer datatrafik til en rimelig penge, så f.eks. forretningsrejsende ville bruge datatrafik fra udlandet.

8
14. august 2010 kl. 14:19

Vodaphone ville gerne men fik nej af EU da de var bange for hvordan det påvirkede konkurencen.

5
14. august 2010 kl. 09:21

Ja, det er sørgeligt at så mange nyttige anvendelser af datatrafik skal begrænses af de høje priser.

Man kan jo se på prisen på flatrate data herhjemme at det ikke koster alverden at levere datatrafik. Den eneste ekstra omkostning er så at det skal faktureres hjem til en udlandskundes teleselskab. Men det kan jo heller ikke koste alverden.

EU har fastsat "indkøbsprisen" på datatrafik til max. 6 kr/MB ifølge Politiken:https://politiken.dk/tjek/digitalt/telefoni/article1006300.ece6 kr. lyder som langt over kostprisen. Men selv med den indkøbspris skulle man mene at en rimelig prise for kunden nærmere var 7 kr. end 25! Der er vist plads til en konkurrent som vil kapre kunder i stedet for bare at malke dem de allerede har...

7
14. august 2010 kl. 09:44

Da jeg var på ferie brugte jeg næsten slet ikke data, selvom det godt nok havde været belejligt med en Desire i hånden. Og når jeg gjorde, så brugte jeg en lille app, Data counter widget, til at holde styr på hvor meget data jeg egentligt brugte - netop for jeg ikke pludselig skulle få sådanne SMSer fra mit teleselskab.

Såh du kendte jo priserne på forhånd, og du vidste det ville komme til at koste :)

Og ja, det er ublu priser, når engros prisen mellem teleselskaber på nuværende tidspunkt må være 0,8€/MB, at TDC så tager 25 kr/MB. Mit teleselskab, BiBoB, tager "kun" 18 kr/MB i EU, 75 kr/MB i øvrige Europa og 110 kr/MB i resten af verden. Det er vist hvad man kalder forrykte priser..

4
14. august 2010 kl. 07:53

Har ligeledes været i Spanien et par gange i år.

Har købt et pre-paid Yoigo sim-kort til 20 Euro. Det koster så 3 euro om dagen for fri 3G data. (Første 100 mb med HSDPA resten med 64 kbit)

Kan tankes op over nettet.

Sværere er det ikke.

https://www.yoigo.com/tarifas/internet_para_llevar.php

11
14. august 2010 kl. 21:46

Så mangler vi bare at det var det samme for Ovi Maps på N900. Udgaven til Maemo stinker, mildt sagt.

12
14. august 2010 kl. 22:13

Problemet er at det er den lokale mobiloperatør i Spanien, du forbinder dig med, der tager de ublu takster. TDC sender blot regningen videre til dig.

Sålænge det er sådan at en mobiloperatør frit kan taksere en kunde, der ikke er hos selskabet og ikke har valgt selskabet, så vil vi se de voldsomme takster.

De nye advarsler og maksimaltakster er et skridt på vejen, men gælder kun indenfor EU.

15
15. august 2010 kl. 16:53

Problemet er at det er den lokale mobiloperatør i Spanien, du forbinder dig med, der tager de ublu takster. TDC sender blot regningen videre til dig.</p>
<p>Sålænge det er sådan at en mobiloperatør frit kan taksere en kunde, der ikke er hos selskabet og ikke har valgt selskabet, så vil vi se de voldsomme takster.</p>
<p>De nye advarsler og maksimaltakster er et skridt på vejen, men gælder kun indenfor EU.

Hvordan kan du i samme indlæg sige at det ikke er TDC's skyld, men samtidig vise at du har hørt om maksimaltaksterne? Det hænger jo på ingen måde sammen. Maksimaltaksterne sætter jo netop et loft på hvad TDC betaler til et andet EU-mobilselskab til 6 kr. Da Spanien også er med i EU tager TDC altså prisforskellen imellem 6 og 25 kr pr. MB og putter den i lommen. De kunne altså sagtens lave en ok forretning med en væsentligt mindre margin.

Det er selvfølgelig ikke i deres interesse at sætte taksterne ned - så længe der ikke er komme et udlandsdatatakst-telmore kan de lade taksterne være hvor de er. Desværre er udlands datatakster nok et tilpas perifert område i manges øjne til at man ikke rigtigt kan lancere et mobilselskab eller en priskrig på det område endnu. Måske vil den stigende mængde smartphones gøre det til et mere centralt område med tiden.

17
16. august 2010 kl. 09:48

Maksimaltaksterne sætter jo netop et loft på hvad TDC betaler til et andet EU-mobilselskab til 6 kr. Da Spanien også er med i EU tager TDC altså prisforskellen imellem 6 og 25 kr pr. MB og putter den i lommen.

Netop. Det spanske teleselskab må ikke opkræve mere end €0,8 pr. megabyte.

https://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=MEMO/10/279

https://www.itst.dk/tele-og-internetregulering/international-roaming

Så vidt jeg husker, så var de danske teleselskabers svar, sidst de blev spurgt, at dataroaming ikke var en konkurrenceparameter - de ville ikke sætte priserne ned, før deres konkurrenter gjorde det.

16
16. august 2010 kl. 07:53

Haha... jeg har lige prøvet noget tilsvarende...

Var i Berlin, og havde 3G slukket, da trafik er sindsygt dyr....

Jeg var dog faret nærmest-vild kl. tidligt om morgen og tænkte den kan min N900's maps da lige klare... Den skal godtnok bruge 3g-netværk, men det er vel begrænset hvad den kan bruge (famous last words).

Tændte for 3g og fik at vide at prisen var 31,25 pr. mb med forbrugsloft på 450 kroner.

Ca. 20-25 sekunder senere får jeg endnu en sms fra telenor, "Kære kunde du har nu brugt 80% af dit trafikloft...."

Min trafiktæller gav Telenor ret...Maps havde næsten suget 12MB på under et lav minut...

Det var fanme en dyr omgang, jeg kunne have kørt hjem i taxa for samme penge...

Og bagefter gav jeg mig til at regne på N900's 10mbit download-hastighed betyder worst case på

40 KRONER I SEKUNDET!!!!!!!!!

ved fuld skrald...

Jeg har før brugt tricke med et udenlandsk simkort (jeg havde undladt her da jeg kun var i byen i 36 timer)... i fremtiden sker det HVER gang....

18
16. august 2010 kl. 09:51

Så længe det kun drejer sig om offline kortvisninger, er Mapdroyd en absolut anbefalelsesværdig app, hvor de allerede nævnte OpenStreetMap kort hjemmefra kan hentes ned på SP-kortet.

Uden selv at have benyttet det i praksis, vil jeg også nævnte "makkeren" til mapdroyd: traveldroyd som brøster sig af at tilbyde offline rejseguides (der dog koster penge - men kan købes på SlideME).

Hvis der er nogen herinde der har prøvet dem og kan komentere på kvaliteten af disse guides, kunne det da være interessant at høre om de er noget værd.

19
16. august 2010 kl. 11:56

Jeg har benyttet Traveldroid i Berlin og det er desværre helt og aldeles ubrugeligt til navigation. Bortset fra nogle uhensigtsmæsigheder i UI, der konstant generer, er det fx ikke muligt at slå et husnummer op (medmindre der ligger et eller andet POI).

Til prisen (Berlin er gratis) er det såmænd da udmærket at have et offline kort, hvor man kan finde veje, stationer og POIs, men det erstatter på ingen måde en navigator.

20
16. august 2010 kl. 22:41

Jeg er nok den eneste her på siden, der synes at de 25 kr. TDC tager pr. mb egentligt ikke er særligt dyrt.

Af de 25 er 5 kr. moms - operatøren skal åbenbart have 0.80 euro ca. 6 kr. - så er der 14 kr. til TDC.

Men uanset om TDC havde valgt en meget aggressiv prisfastsættelse på f.eks. 10 kr. pr. mb, så ville det alligevel havde været for dyrt til de anvendelser vi snakker om her: Avancerede kort-funktioner, video osv.

Svenne var sikkert blevet ligeså forarget havde han nået sit forbrugsmaksimum på 450 kr. på 2 minutter i stedet for 30 sekunder.

Men som sagt - nye regler - et skridt på vejen - du kan nu tjekke din email på ferien :-D.

21
17. august 2010 kl. 00:49

Nu ville 10 kroner i mit hovede ikke være en aggresiv prissættelse. Der synes at have bredt sig den misforståelse, at de 80 cent er PRISEN. Det er det ikke. Det er MAX-prisen. Det står ethvert selskab frit for at forhandle den ned. Men det er der åbenbart ikke mange selskaber, der synes de får meget ud af.....

22
14. september 2010 kl. 22:34

Tja, med et 3 abonnement skal man ikke have slået datatrafikken til i bl.a. Australien, New Zeeland, Grønland og USA - Der koster det nemlig 100kr pr mb!!! Det er jo sindssygt!

23
15. september 2010 kl. 06:45

Hmm, det var spøjst, for 3 hernede i Australien reklamerer med at de har ens priser på alle "3" net i verden, ergo skal en australier ikke betale ekstra for at bruge 3's net i Danmark

25
15. september 2010 kl. 19:35

Fra siden:

  • 3Australien og 3Hong Kong indgår i zone 2. Øvrige operatørers net i Australien og Hong Kong indgår i zone 4

Zone 2 er 17.5 kr/MB Zone 4 er 100 kr/MB

26
16. september 2010 kl. 02:53

Fedt, så vil man, datamæssigt, være bedre stillet i Europa med et SIM kort fra 3-Australien end fra 3-Danmark...

14
15. august 2010 kl. 11:12

Det er muligt, men det forklarer ikke hvorfor den ene af mine sønner så fik en email med en takst på 20 kr. / minut for datatrafik og altså 5 kroners forskel. Det spanske teleselskab hvis master vi gik på var det samme, men hans abonnement er hos Telia.

I øvrigt er der også forskel på taksterne for de de andre typer trafik:

Opkald til DK: TDC: 2,90 - Telia: 3,62 Opkald til Lokalt i Spanien: TDC: 2,90 - Telia 3,62 Modtage opkald: TDC: 1,11 - Telia 1,39 Afsende SMS: TDC: 0,81 - Telia 1.01

Så at det kun er det lokale teleselskab der malker forbrugeren køber jeg ikke. Både TDC og Telia tager sig vist godt betalt.

27
16. september 2010 kl. 11:37

I øvrigt er der også forskel på taksterne for de de andre typer trafik:</p>
<p>Opkald til DK: TDC: 2,90 - Telia: 3,62
Opkald til Lokalt i Spanien: TDC: 2,90 - Telia 3,62
Modtage opkald: TDC: 1,11 - Telia 1,39
Afsende SMS: TDC: 0,81 - Telia 1.01

Du er sikker på, at TDC-priserne ikke kommer fra et erhvervsabonnement og derfor er opgivet ex moms, mens Telia er privat og derfor inkl moms?

I så fald er priserne ens.

10
14. august 2010 kl. 19:57

Tak, Nokia - for det reklameindlæg.

På en iPhone (og sikkert også Android) findes der også et væld af programpakker ("apps") som benytter kortmateriale fra OpenStreetMap - også med mulighed for at lagre kortene i maskinens lager, så netforbindelsen ikke er nødvendig. Det fungerede glimrende på en tur til Côte d'Azur fornylig. Et eksempel er programmet OpenMaps (til iPhone, gratis).

9
14. august 2010 kl. 14:29

Hvad er Symbians fremtid, nu Nokia er gået sammen med Intel om at unvikle en Linux baseret konkurrent (er det ikke Metro den kaldes?)?