Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

M/K eller mus

12. september 2012 kl. 09:0332
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Hidtil har Folketinget aldrig turdet så meget som krumme et hår på teleindustrien i Danmark, sikkert fordi der i VL grupperne er blevet hvisket noget om "husk det er mange arbejdspladser" osv.

En af dagens nyheder er at teleselskaberne gør klar til at spærre så folk ikke bruger den bit-for-bit billige data-kanal til at "undslippe" de meget dyrere tele og sms kanaler på telefonen.

Hvis historien er nogen rettesnor har MF'erne ikke kønskirtler nok til at sige fra over for denne telediskrimination, fordi MF'er har en tendens til at glemme at Grundloven kun taler om "Folketinget" og ikke siger et ord om "Firmatinget".

Den helt store pengemaskine i Telebranchen er "value-add", hvilket vil sige at man stopper ting ned i halsen på forbrugeren som forbrugeren aldrig har bedt om og næppe nogensinde bruger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er samme forretningsprincip der fylder en ny computer med tons af skodware fra alle mulige skumle firmaer, hvad enten kunden ønsker eller har brug for det eller ej.

Samtidig har vi et dansk tvangs-single-signon-system der hænger med røven i vandskorpen fordi den valgte platform er en hullet kaffesi og som ikke kan leveres på smartphones, fordi smartphones, primært pga. af alt det skodware de er fyldt med, ikke er i nærheden af at være en sikker og troværdig platform.

Der er en sammenhæng mellem disse to fænomener.

Indtil Folketinget gennemskuer dette og indser at det er deres forbandede job at gøre noget ved det, er Danmark teknologisk fortabt.

phk

32 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
30
13. september 2012 kl. 13:14

Jeg kan slet ikke forstå PHK er så bekymret.

For det første, så tvivler jeg på, at teleselskaberne vil have held med at forbyde tjenester som Skype m.v. Dertil er konkurrencen på markedet simpelthen for hård. Desuden har de fleste efterhånden et pakke-abonnement hvor data, samtale og SMS er inkluderet, med maksimumsforbrugsgrænser, for et fast månedligt beløb. Så har selskabet jo ingen interesse i at flytte trafik væk fra data og over på SMS eller tale, forbrugeren betaler jo det samme. Det kan selvfølgelig godt være nogle selskaber indfører skype-forbud på nogle abbonnementstyper, men så kan man jo som forbruger bare vælge at stemme med fødderne.

For det andet, så tror jeg absolut ikke at "value add" er den store pengemaskine indenfor mobilbranchen. Tværtimod. Dem der tjener alle pengene er de billige lavprisselskaber som fokuserer på at levere infrastruktur. Dem der taber penge er "value-add" selskaberne som 3, telenor og telia.

For det tredje, så er telemarkedet et forholdsvist reguleret marked, og jeg er ret overbevist om, at hvis teleselskaberne skulle afskaffe netneutraliteten i al almindelighed, så vil politikerne gribe ind og regulere markedet.

29
13. september 2012 kl. 10:33

Kan man se på om vedkommende bruger teamviewer eller skype ? Der findes jo mange forskellige programmer man kan bruge til at snakke over, det gælder vel bare at have en form for peer2peer forbindelse for at kunne snakke sammen.

Det må da være en uhyggelig stor process at skulle "sniffe" alt trafik for at se om de bruger en form for samtale program som der også bliver nævnt, det må da uden lige betyde at der kommer en stor regning til alle forbruger ?

32
14. september 2012 kl. 12:58
28
13. september 2012 kl. 10:30

Så længe man logger - og det gør man i SIP - opfylder man direktivet, og så er det naturligvis de regler, man har skrevet under på, der gælder - og selv om de skulle være identiske for alle selskaber vil dette sikkert være OK. Det er jo en konkurent til selskabet at anvende SIP, og ingen vil bebrejde selskabet at beskytte sig selv. Derfor, men ikke alene derfor skal vi tilbage til statsdrift af NETTET- gerne i et 51% selskab med de nuværende licenshavere som medejere. Men denne løsning forplumres unægteligt af, at Staten SOLGTE NETTET til TDC i sin tid. Mage til klummeri skal man lede længe efter !!!

27
13. september 2012 kl. 10:19

Hvis man har tre udbydere, der alle opererer på samme licens til et statsmonopol får man et kartel ! Uanset hvor meget konkurrencelov du har !!! Staten har eneret og det er den, staten bør drive selv i stedet for at skubbe de vanskelige opgaver over på andre og se på at de bliver udført af selskaber, der som eneste mål har profit ! Det direktiv, jeg har kik på, er det såkaldte 'logging' direktiv, der påbyder alle, der åbner deres wifi-net at logge, og det er det direktiv, der afholder brugen af nettet (VOIP) til mobiltelefoni. SIP er naturligvis tilladt, sålænge du bruger dit eget wifi-net ! Men som sikkert du også har oplevet det, er det ikke særligt nemt uden en vis stædighed at få lov til at anvende tjenester på en mobil - i hvert fald ikke hvis det ikke tjener selskabets interesser. Vi skal hen imod en drift af det samlede net, som tjener samfundets interesser, og det var licensgivningen tidligere indrettet på. Betalbare licenser blev opfundet på et EF finansministermøde i Wien i 1981, og siden har staten solgt varm luft til alle - se bare på de stakler i Elro (Skyline) i Randers, der fik lov til at betale 176 mio.kr. for noget alle andre kunne se var en dødsejler !

25
13. september 2012 kl. 03:19

Hvis nettet var åbent var mobiltelefoni VOIP ! Logning forpligtelse er ikke et værn mod terrorister og pædofile, men en undskyldning for staten til at tage penge for licenser. Der er ikke tale om brok, blot et forsøg på at få gang i den teknologiske udvikling - igen !!! Vi danskere skal slet ikke bekymre os om, at noget koster. Det skal være gratis, fordi vi allerede HAR betalt nettet over skatten.

24
13. september 2012 kl. 00:13

Hmm tja, set her fra teknikboksen, hvis man vil spærre for skype kommunikation, ja så skal det jo nok foregå ved "deep packet inspection", og så tror jeg allerede teleselskaberne er overskredet grænsen til privatlivets fred, dette bør dog prøves ved en retsag ..eh måske ?. VOIP er jo en fantastisk ting ..noget nær det det samme som skype .., jeg vil gerne se den lovhjemmel som lovliggør spærring af disse helt alm. services på nettet så som SIP protokol oa. relateret. Det er jo bare data omsat til tale og den anden vej, og noget data kan vel ikke være dyrere end andet data ?. Teleleverandører vil selvfølgelig helst have love på deres side, for hvis ikke de har det, ja så kommer du bare nye billigere selskaber, som udbyder netop sådanne tjenester gratis ...hvis ikke ja så er der jo tale om karteldannelser, og det har man god lov imod...nå tanker ..og tak ;)

23
12. september 2012 kl. 23:53

Men Danmark er faktisk et af de billigste steder at bruge en mobil telefon.

22
12. september 2012 kl. 21:02

Niels, prøv at gå ind på: http://www.meedomus.com/books/dettredeltesamfund, side 51. Der ser du, hvordan en person, der var dybt involveret i liberaliseringsbestræbelserne i 1985 ser på tingene ! Og en rigtig god aften til dig også!

21
12. september 2012 kl. 16:58

@ Steen

Det er godt at se der stadig er fornuftige mennesker til. Jeg kunne ikke være mere enig.

Forsat go' dag

20
12. september 2012 kl. 16:23

Nej Niels, det er ikke bare din mening. SÅDAN ER DET ! Og sådan skal det blive igen. Det har intet med kapitalisme eller kommunisme at gøre! Det er det glade vanvid, at man er slået ind på den kurs, at overlade en så væsentlig ting som vor informationsstruktur til cowboys og indianere !

14
12. september 2012 kl. 13:47

Det var en fejl at privatisere TeleDanmark. Nettet skulle have været liberaliseret. Nu har vi tre-fire spillere, der via enslydende licenser emulerer konkurrence, og vi ender i et kontrolleret miljø, hvis eneste formål er at tjene flere penge til udenlandske kapitalfonde. Samtidigt skal licenserna afskrives og alt i alt betyder dette at udviklen sættes ti år tilbage. Slug kamelerne, læg driften af det samlede net i et statsselskab, gerne med de nuværende spillere som delejere. 'Banestyrelsen' for tele er den rigtige model ! Ignorer EU med hensyn til logning af wifi-net, og fortæl alle at de roligt kan åbne deres net - i hvert fald med hensyn til sikkerheden. Lad os komme fremad i teleudviklingen og ikke hvile på fortidens synder...

13
12. september 2012 kl. 13:47

Det var en fejl at privatisere TeleDanmark. Nettet skulle have været liberaliseret. Nu har vi tre-fire spillere, der via enslydende licenser emulerer konkurrence, og vi ender i et kontrolleret miljø, hvis eneste formål er at tjene flere penge til udenlandske kapitalfonde. Samtidigt skal licenserna afskrives og alt i alt betyder dette at udviklen sættes ti år tilbage. Slug kamelerne, læg driften af det samlede net i et statsselskab, gerne med de nuværende spillere som delejere. 'Banestyrelsen' for tele er den rigtige model ! Ignorer EU med hensyn til logning af wifi-net, og fortæl alle at de roligt kan åbne deres net - i hvert fald med hensyn til sikkerheden. Lad os komme fremad i teleudviklingen og ikke hvile på fortidens synder...

19
12. september 2012 kl. 16:09

@Steen Meedom

Jeg har hele tiden hævdet, at vital (som man jo må sige internettet er) infrastruktur ikke bør overlades til private aktører. Men det er jo bare min mening...

11
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den ons, 09/12/2012 - 13:21

bare en lille smule.

Det totalt uregulerede/frie telemarked er IT udviklingens største fjende her i Danmark. Der er ingen af de store selskaber der går ret meget ud over "godt nok" filosofien, og de tør slet ikke satse på områder uden for storbyerne (og selv disse er knapt nok dækket)

Jeg har TDC via arbejdet og har brugt det på flere smartphones af forskellige fabrikanter (bare et forsvar på når telesmølfen kommer med standard svar ang dårlig dækning og tilhørende youtube video), så det er næppe hvordan jeg holder telefonen der er skyld i at 3G symbolet er en uhyre sjælden gæst i mine telefoners display (bor i udkanten af Århus, hvor mobildækningen er usædvanlig ringe, adsl en joke, fiber er heldigvis tilgængeligt).

Så mit håb er at der kommer et klart og tydligt signal til teleselskaberne at de kan glemme ALT om at pille ved de services der kan sendes gennem det mobile datanet. Lav hellere reguleringen inden det går hen og bliver nødvendigt.

9
12. september 2012 kl. 12:21

Samtidig har vi et dansk tvangs-single-signon-system der hænger med røven i vandskorpen fordi den valgte platform er en hullet kaffesi og som ikke kan leveres på smartphones, fordi smartphones, primært pga. af alt det skodware de er fyldt med, ikke er i nærheden af at være en sikker og troværdig platform.

Du glemte rejsekortet

6
12. september 2012 kl. 11:46

Nå er det ved at gå op for dem at Tcp/ip erstater alt andet og de kun kommer til at levere net også hvad ekstra ydelser de kan sælge oven på det. Gad vide om deres analytiker har sovet i timen.

5
12. september 2012 kl. 11:11
  • Hvad bliver det næste? Ingen video streaming, fordi det tager penge fra YouSee og andre tv udbydere?

Hvorfor SKAL Danmark være bagud ved lov, hver gang det kommer til udnyttelse af internettet?

4
12. september 2012 kl. 11:00

Når telebranchen overhovedet kan finde på at lave den her slags krumspring for at beskytte en hensygnende forretningsmodel, så sætter det en tyk streg under, at de med mobilt bredbånd udbyder et inferiørt produkt.

For en gangs skyld håber jeg også på lidt politisk modspil.

16
12. september 2012 kl. 14:21

Når telebranchen overhovedet kan finde på at lave den her slags krumspring for at beskytte en hensygnende forretningsmodel, så sætter det en tyk streg under, at de med mobilt bredbånd udbyder et inferiørt produkt.

Så bliver der lang vej for de kære brugere langt ude på landet, som spændt venter på at bruge 4G mobilt bredbånd som primær forbindelse i stedet for deres Skyline forbindelse.

Var det ikke noget med at Ole Sohn mener det er nok at TDC forpligtes til at levere 10 Mbit/s bredbånd ? (http://www.computerworld.dk/art/219721/minister-varsler-nye-bredbaands-initiativer-meget-snart)

7
12. september 2012 kl. 11:57

Når telebranchen overhovedet kan finde på at lave den her slags krumspring for at beskytte en hensygnende forretningsmodel, så sætter det en tyk streg under, at de med mobilt bredbånd udbyder et inferiørt produkt.

Reelt set er det vel ikke bredbånd længere..

For en gangs skyld håber jeg også på lidt politisk modspil.

Tror jeg ikke.

IT er politikernes spegepølse uden ende. Ved kun at reagere på opståede hændelser kan man komme i medierne hver gang der sker noget 'nyt' som man kan 'forholde sig' til.

Samtidigt - ved at reagere trægt - inviterer man indirekte interessenter (dem som kan give kampagne tilskud) til at hælde vand ud af ørene og forplumre debatten. Herefter er det nemt at handle uhyre afgrænset og vattet, således der er mest mulig IT-salami tilbage til næste gang.

K

2
12. september 2012 kl. 10:27

...herfra :)

1
12. september 2012 kl. 09:55

"En af dagens nyheder er at teleselskaberne gør klar til at spærre så folk ikke bruger den bit-for-bit billige data-kanal til at "undslippe" de meget dyrere tele og sms kanaler på telefonen."

Jeg forstod at Telia i Sverige gjorde det og lukkede for en bestemt trafik så man ikke kunne køre tale over internettet via sin mobil, men hvem har lavet det samme tiltag herhjemme? Telia? eller hele branchen?

PS. like your style;)

3
12. september 2012 kl. 10:28

Mon ikke det er den her artikkel fra berlingske der henvises til....

TDC, Telia og Telenor forbeholder sig nu i standardbetingelserne at kunne spærre for, at mobildataforbindelsen fra en telefon, en tavle-PC eller en bærbar PC kan bruges til at tale og skrive sammen på. Dermed forsvinder de taleminutter, som vi ellers betaler for.

http://www.business.dk/digital/teleselskaber-klar-til-at-spaerre-for-skype