Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Mine 3 bedste ChatGPT tips

14. maj kl. 13:455
ChatGPT
Illustration: ChatGPT.

Efter at have fulgt udviklingen af store sprogmodeller (LLMs), sammenholdt det med min egen forskning heri, undervist og forelæst alle fra privatpensionister, til styrelsesdirektioner og topledere til Styrelsen for forskning og undervisning, og selv stået for min egen arbejdsgivers onboarding i teknologien, fremstår der nogle centrale læringer, som jeg gerne vil dele.

1: Stop med at bruge ChatGPT til søgning

Vi undervurderer alle hvor meget vi er trænet i og opdraget til at forøge vores viden ved at fremsøge fakta, når vi mødes med en prompt og skal blive klogere på et emne. Men det er ikke den optimale brug af ChatGPT, som i øvrigt kun ved det hvis det er sket inden sep., 2021 (indtil vi om lidt får plugins der kan kigge ud på nettet). Brug i stedet ChatGPT til at kode, forklare, analysere, kontekstualisere, omskrive, opsummere og især kreere nyt indhold ud fra dine instruktioner.

2: ChatGPT kan godt være kreativ

ChatGPT kan udlede sammenhænge ud fra instruktioner som ikke begrænser sig til det vi mennesker allerede har tænkt eller talt om. Der er vitterligt spillere derude som bedriver innovation med ChatGPT som idemaskine. Prøv selv at finde et behov og bed ChatGPT opfinde noget der løser det beskrevne behov – efterfulgt af at spørge til en plan for hvordan man realiserer denne opfindelse selvfølgelig.

3: ChatGPT kan altid tage fejl

Af samme årsag som at ChatGPT kan være kreativ kan den også tage fejl, ved at nå frem til mønstre eller resultater som ikke stemmer med fakta eller vores forventninger til svaret. Her hjælper det nogle gange at give den en masse kontekst at arbejde på, så man beskriver alt rundt om problemet man prøver at løse. Vi mennesker får en masse forærende af konteksten ved at deltage aktivt i den – det kan ChatGPT ikke – endnu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg har haft rigtig mange andre værdifulde læringer undervejs, men disse 3 må være de vigtigste ift. den praktiske ibrugtagning af ChatGPT. Så prøv den stærkeste model af (GPT-4), og prøv at interagere med den inden for et emne du selv er ekspert i – så forstår man først hvor stærk og fuld af potentiale den er!

Næste niveau for bedre at forstå hvordan du bedst bruger ChatGPT, er så at give dig selv en grundforståelse af hvad AI er og hvordan ChatGPT og store sprogmodeller virker under motorhjelmen, for du er allerede selv ekspert i dit eget domæne, mens ChatGPT er et værktøj der kan forstærke dig og din kreative og generative kapacitet. Og husk selvfølgelig også at agere etisk og tænke over om du faktisk har lov til at dele det du føder ind i ChatGPT.

Vi runder af med en prompt alle burde prøve: ”I want to roleplay with you, and I want you to act as [indsæt navnet på en kendt, historisk figur]. The goal is to have a casual conversation on whatever topics I may choose to bring up. I want you to stay in character for the remainder of the conversation.” Jeg forsøgte selv med Michael Jackson som startede samtalen med: ”Hee-hee! Hi there!”.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
25. maj kl. 23:05

Jeg nåede lige at lege lidt med DALL-E i Bing chat, og minsandten ikke om en række plug-ins nu bliver mulige at slå til i Bing chat såsom f. eks. Wolfram-Alpha - altså mere legetøj, og Bard er stadig ikke udgivet i DK.

4
23. maj kl. 00:21

Plug-in'en "Code Interpreter" lader til at være det sidste hotte skud på stammen - bedre end Wolfram's plug-in til matematik f. eks. Desværre ikke offentligt frigivet endnu.https://youtu.be/_njf22xx8BQ

3
17. maj kl. 23:44

I forbindelse med søgninger på nettet, kan du eventuelt anvende Microsofts BING søgeværktøj i CHAT mode. Her kommunikerer du med en AI, og den søger på nettet for dig. Der er dog kun mulighed for 5 spørgsmål om dagen, med mindre du opretter en Microsoft konto.

OpenAI chat kan måske komme med forslag til søgeord. Men, den har ikke nogen netadgang, og den har ikke kendskab til aktuelle hændelser. Den kender kun til de informationer som er med i dens træningssæt, og kender ikke til nyt efter dens træning er afsluttet. Jeg syntes dog, at OpenAI er langt bedre at diskutere med end Bing. Men, bing er brugbar til simpel "chat" søgning på nettet, og den har adgang til aktuelle oplysninger.

2
16. maj kl. 23:28

Jeg kan kun anbefale at se Rick Beatos video om brugen af AI indenfor musikkens verden, hvor han kommer med en del forudsigelser om hvor der vil komme store juridiske slagsmål og hvordan det vil blive brugt i den nære fremtid. Han lægger ud med en række eksempler på hvordan det allerede bliver benyttet nu.

Rick Beato: The AI Effect: A New Era in Music and Its Unintended Consequenceshttps://www.youtube.com/watch?v=-eAQOhDNLt4

1
15. maj kl. 18:16
  1. Jeg bruger den ofte som en omvendt ordbog, hvilket den klarer meget bedre end søgemaskiner. "Jeg leder efter et ord der betyder {beskrivelse}, fx i konteksten {specificeret kontekst}". Evt. kan man også tilføje sammenligninger med andre ord man kender i relation to noget andet. Derefter kan man altid slå op om de forslag den kommer med holder stik, og det gør de ca. 9/10 gange efter min erfaring.

  2. Jeg synes netop den viser dens forståelses-begrænsninger indenfor de felter man selv er ekspert i. Fx forsøgte jeg at få den til at give et godt udkast til en Object Calisthenics implementation og den brød reglerne ret ofte og kom med meget grønne forslag til hvordan koden skulle struktureres.

Jeg har selv oplevet at den er mest brugbar til emner man er stærk i (for ellers kan det være tidspilde at håndtere alle de postulater som skal verificeres), og hvor man føler at man selv har løsningen lige på tungen - så kan den hjælpe til at komme med idéen til at komme over målstregen, hvis problemet er småt og specifikt nok.

Og så er det også værd at nævne at den kan være meget finurlig med hvordan man formulerer sig. Hvis man ændrer hvordan man skriver kan den pludselig blive meget klogere, så den tilpasser sig meget hvordan tror du gerne vil høre. Det kaldes ofte "prompt engineering" - og jeg har set folk der spørger ChatGPT om hjælp til prompt engineering. Men det har ikke hjulpet meget efter min erfaring. Jeg har primært set forbedringer med lidt mere simple mønstre (der måske vil blive faste integrationer i plugins) som fx at slutte med to linjeskift og så "Answer. Let's think step by step:". Endnu mere avanceret er at generere tre svar og derefter sige den er en forsker der skal vurdere hvilke mangler og logiske fejl der er i hver mulighed. Og sidst men ikke mindst give den en ny prompt hvor man beder den om at vurdere hvilket af de 3 svar "forskeren" mente var bedst, skrive det svar og komme med forbedringer til det.