Apple har fået blandede anmeldelser for deres "TouchBar" på de nye MacBooks, jeg har personligt ikke prøvet deres implemenering, men min virker fint.
Den er heller ikke helt så gnidret som deres er:
Jeg er vokset op dengang hvor et ordentligt kontrolrum havde hele vægge plastret til med måleinstrumenter, skrivere, kontrollamper og betjeningsudstyr.
Første gang jeg selv oplevede det, var til en 'åbent hus' dag på Stigsnæsværket, jeg har formodentlig været omkring 7-8 år.
Jeg kan desværre ikke finde nogle fotos af kontrolrummet som jeg må bringe her på bloggen, men Det Kongelige Bibliotek har et foto her.
Her er i stedet et billede sakset fra Ingeniørens Danmarkshistorie, af et tilsvarende kontrolrum på Asnæsværket:
Jeg er fuldt ud klar over de mange fordele computere bringer i styringssammenhæng, men der er nu ikke ret mange grafiske interfaces der kan konkurrere med at man bare skal kigge i den rigtige retning for at få svar på sit spørgsmål.
Og når man nu er elektroniknørd, en gang imellem kommer forbi en skrotbunke og ikke går af vejen for lidt steampunk light...
Uret er lavet med fire "IEE One-Plane Readout" moduler jeg engang fandt i rodebunken hos Aage Nielsens Eftf. Nogen havde taget alle glødelamperne, men jeg fandt nogle lysdioder der ikke er helt ved siden af i farven. De ialt tolv lysdioder per ciffer er "Charlie-Plexed" og to PIC18F84 driver hver to ciffre. Uret har indbygget batteri-backup og et TCXO krystal, men ikke automatisk sommer/vinter tid.
Ved siden af er en "II-Morrow" Loran-C "RNAV" modtager som indmaden er taget ud af, istedet sidder der en LPC1343 som display-controller med USB interface. Med drejeknappen kan man vælge blandt alle målepunkter i hele husets dataopsamlingsssystem.
I midten sidder der to "ePaper" eller "eInk" displays fra WaveShare, der blev til overs fra en prototype. Disse displays blinker ret distraherende mens de opdaterer, hvilket til gengæld tager lang tid.
Det til venstre kan både sort og rødt og hvis man kigger godt efter kan man se den røde streg under dags dato. Fordi det har to farver blinker det i rigtig lang tid, så derfor blev det degraderet til kalender.
Det til højre kan i princippet vise sort/hvid og to gråtoner, men i praksis er det kun sort/hvid. Det viser status på mit VPN. Her er blinkeriet helt på sin plads, men for hurtigt at kunne se hvad der sker, opdateres kun de felter hvor der er forandringer. Det virker ret godt.
De to viser-instrumenter er seneste tilføjelse, de kommer fra et gammelt nødgeneratoranlæg.
Det til venstre viser temperaturen på jordsløjfen i vores jordvame, men får nok snart noget mere interessat at vise.
Det til højre viser husets elbalance imod elnettet, pt. sendes 1.5kW solcellestrøm ud i nettet.
Endelig yderst til højre en Northern Airborne Technology TH350 der havde fået et lynnedslag for meget, men hvor displaydelen stadig virker. Her vises forskellige relevante tal og alarmer, f.eks om filterskift i GenVex, åbne døre og vinduer mv.
Pånær uret styres det hele af en beagle-bone black der ligger inde bagved og stadig har masser af ledige udgange..
phk

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.