Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Min Hot-or-Not liste

19. december 2012 kl. 10:1515
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Per Andersen har skrevet om sin Hot-or-Not liste for 2013. Inspireret af denne vil jeg sige lidt om mine forventninger:

Hot:

 1. Android tablets. I øjeblikket har Apple med sin iPad stadig førerpositionen hvad angår tavlecomputere, hvor de for over et år siden tabte førertrøjen til smartphones til Android. Jeg tror at det samme vil ske for tavlecomputere i 2013: Android til tavlecomputere udvikler sig hurtigere end IOS til iPad, og antallet af applikationer, der er rettet direkte mod tavlecomputere vokser støt. Dertil kommer der flere og flere kvalitetsprodukter til rimelig pris, hvor markedet indtil nu har været domineret af billige (og langsomme) kinesiske produkter og gode, men dyre produkter fra store spillere såsom Samsung og Asus.

 2. Kickstarter. Der er allerede god gang i Kickstarterprojekter, men jeg tror, at det vil vokse endnu mere i 2013 og antallet af meget store projekter (over en million Euro) vil vokse. Det er en måde at få venture kapital på, som ikke tvinger innovatorerne til at fragive mere kontrol over deres rettigheder, end de har lyst til. Samtidig er den kollektive bevidsthed ofte bedre til at skelne skidt fra kanel end de klassiske venture capitalists, så der går mindre til spilde på håbløse projekter.

 3. 3D print. Teknologien er allerede udbredt i industrien, men 2013 bliver det år, hvor også private vil kunne købe 3D-printere til fornuftig pris. Driftomkostningerne skal stadig ned, men hvis 3D printere bliver massevarer, så skal det plastik, man bruger til at printe med, nok også falde i pris.

 4. Forlag-as-a-service. Den klassiske forlagsstruktur med redaktører, der bestemmer hvad, der skal trykkes, og i hvor store oplag og med hvor meget reklame vil stadig eksistere, men de vil blive suppleret med forlag, der reelt fungerer som store front for selvudgivere, men også tilbyder diverse serviceydelser: Korrektur og anden redaktionel hjælp, coverdesign, markedsføring, ISBN-håndtering, distribution til "rigtige" boghandler, osv. Udgivelserne vil typisk være en blanding af e-bøger og print-on-demand.

 5. Små mobiltelefoner: Der har i de seneste år været en tendens til, at smartphones har haft vokseværk, så det ikke er ualmindeligt med femtommerskærme på mobiltelefoner. Så store telefoner er besværlige at have i lommen og store at holde for øret, og med tavlecomputernes hastige fremtog bliver de funktioner, hvor man har brug for en stor skærm, overtaget af tavlecomptere. Dermed bliver behovet for en stor mobiltelefon mindre, og man vil se flere og flere, som køber en lille mobiltelefon og supplerer den med en tavlecomputer.

Not:

 1. E-bogslæsere. Selv om dedikerede e-bogslæsere har længere batteritid end tavlecomputere og i teorien kan give en bedre læseoplevelse på grund af de passivt oplyste skærme, så vil de færreste investere i begge dele. Skærmene på tavlecomputere bliver endvidere bedre og bedre, så forskellen i læseoplevelse bliver mindre. Tilbage er så batteritiden, men der er mange, der godt kan leve med kun en dags batteritid: Det er rigeligt til togturen frem og tilbage til arbejde og til flyrejser til diverse feriemål eller forretninger.

 2. Rejsekortet. De værste tekniske problemer med rejsekortet bliver nok rettet, men det ændrer ikke ved, at det er en besværlig teknologi. En af de store problemer er, at de rejsende selv skal huske at checke ud og kun får en bip-lyd som bekræftelse. Det går ofte galt, og giver folk ekstraregninger og andet bøvl. Manuelt checkout virker kun, hvis der er en port, man kun kan krydse ved at checke ud (ligesom på mange udenlandske banegårde), eller hvis der er sensorer i ind- og udgangsdøre til tog, busser, m.m., der aflæser alle kort, der passerer, og automatisk checker dem ind og ud. Og disse sensorer skal være følsomme nok til at læse et kort, selv om det ligger i en taske eller tegnebog, og selv om flere kort passerer samtidigt. Det kan lade sig gøre, men det er ikke ligetil at omstille rejsekortsystemet til den slags teknologi. Konsekvensen er, at færre og færre vil bruge rejsekortet og i stedet bruge billetapplikationer eller gammeldags klippekort.

 3. Facebook. Facebook dør nok ikke lige med det samme, men hvis de bliver ved med at presse citronen på den måde de gør (senest med Instagram), så bliver brugerne så sure, at de finder andre sociale medier. Så 2013 bliver nok året, hvor frafald i antallet af aktive brugere overstiger tilgangen. Facebook vil nok blive med at vise grafer i stil med den denne, men det skyldes, at det er så svært at nedlægge Facebook konti, at de fleste blot lægger dem brak i stedet for at nedlægge dem. Men antallet af aktive brugere vil nok falde.

 4. MP3-spillere. Dedikerede MP3-spillere såsom iPod er allerede ved at blive overtaget af mobiltelefoner, så 2013 bliver måske året, hvor Apple ikke lancerer nye iPod modeller.

 5. Intel. Intels dominans har primært været båret af Microsoft: Intels x86 processorer har været de eneste, der har kunne afvikle brugerudgaverne af Windows, og har været dominerende for serverudgaverne af samme. At x86 også har været dominerende i PCer og servere, der kører Linux, har primært skyldtes dominans af PC- og serverhardware med x86. Men i takt med at stationære og traditionelle bærbare PCer er på retur på grund af tavlecomputernes fremmarch, er årsagerne til at vælge x86 blevet mindre. Dertil er der fra ARM kommet seriøse konkurrenter til Intel både på servermarkedet og på high-end tavlecomputere, der snildt kan erstatte de traditionelle bærbare computere. Intels forsøg på at få fodfæste indenfor mobiltelefoni og tavlecomputere har hidtil ikke været specielt successfulde, og med netbook'ens snarlige død er det største marked for deres Atom-processorer også ved at tørre ud. De har så prøvet at lancere Ultrabook-konceptet som en afløser, men det har været med begrænset held. Intel vil heller ikke dø i 2013, men de skal nok indstille sig på at have en mindre dominerende position.

Modsat Per har jeg ikke en 2012-liste, som jeg kan se tilbage på. Men jeg vil prøve at tage denne liste op igen om et års tid, og se, hvor godt mine "spådomme" har holdt.

15 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
4. januar 2013 kl. 15:33

Jeg tror du har meget ret i at der fortsat vil være meget fokus på 3D-printere. Jeg tror dog at kvaliteten af 3d-printene er mere afgørende for teknologiens succes end priserne pt. På nuværende tidspunkt er 98% af de billige teknologier ikke rigtig brugbare, fordi 3D-printene er for grove eller for upræcise.

Kristoffer Kelstrup Sabroewww.moef.dk/3d-print

15
7. januar 2013 kl. 09:52

Jeg tror dog at kvaliteten af 3d-printene er mere afgørende for teknologiens succes end priserne pt.

De første matrixprintere til hjemmebrug gav langt fra print i professionel kvalitet, men det hindrede dem ikke i at blive overordentligt populære, da de kom ned i en pris, som almindelige folk kunne betale. Det samme kunne sagtens ske for 3D-print også: Man ville printe ting til hjemmebrug og ikke til salg, og derfor er kvaliteten ikke så afgørende.

12
20. december 2012 kl. 22:29

Og disse sensorer skal være følsomme nok til at læse et kort, selv om det ligger i en taske eller tegnebog

Nej tak! Så skal jeg huske at lade rejsekortet ligge hjemme de (fleste) dage hvor jeg rejser på månedskort (som vil eksistere i lang tid endnu). Eller som situationen i sidste uge, hvor konen bragte mit glemte kort hjemmefra og med til sit arbejde, for at jeg kunne hente det dér?

11
20. december 2012 kl. 15:13

Mht. små mobiltelefoner kontra smartphones rammer du plet ved mig. Netop den fysiske størrelse er en af de vigtigste grunde til at jeg ikke endnu er hoppet på smarphonebølgen - de fylder ganske enkelt for meget i bukselommen.

Mht. rejsekortet, så er det også et problem, at du i Movias busser skal huske at tjekke ud, inden du forlader bussen. Når først den er kørt, har du ingen steder at tjekke ud - udtjekningsenheden burde være monteret på stoppestederne.

9
20. december 2012 kl. 10:26

Hot:

 • Ubuntu on Android. Canonical er stadig bag lukkede døre efter de bedste hardware-partnere, men det er et igangværende forsøg på at sammensmelte desktop og smartphone til et alt-i-en device. Teknologi har det med at svinge imellem at divergere i originale retninger og konvergere mod stabile kombinationer. Jeg tror Ubuntu + Android er en stærk blanding.

 • Dart. Googles nye, pæne og hurtige afløser til Javascript. Internettets nye varme sprog. Men vent! Faktisk kan Dart, som en del af sprogets kernefeatures, selv kompilerer til javascript. Det betyder mindre fragmentering af internettet (se VBScript), men Dart mangler stadig at bevise sit værd til relle store projekter. Dette sker nok i 2013.

Udemærket liste ellers!

7
19. december 2012 kl. 21:52

No-brainer. Definitivt "not".

6
19. december 2012 kl. 19:48

ARM tror jeg helt klart man ville se meget til. Det som mangler er bedre integration med grafikkort, så man ville have en "standard" computer som bruger omkring 5-10 watt til suft og film afspilning osv. Og til "tunge" opgaver bruger man så grafikkort (LEGO style) Hermed tror jeg processoren (Intel style) ville med tiden uddød.

4
19. december 2012 kl. 17:30

Nu I kigger i krystalkuglen begge to, synes jeg det kunne være interessant at høre en kommentar til de paywalls der popper op for tiden. Mit eget umiddelbare gæt er at avisudgavernes oplag bliver ved med at droppe med mindst 10% om året og at paywalls på webudgaven vil få reklameindtægterne der til at droppe mindst lige så fælt.

Men hvad siger I? Paywalls? Hot or Not i 2013?

3
19. december 2012 kl. 17:04

Lige et par kommentarer mere:

 • eBogslæseren opfatter jeg allerede som død :-)

 • 3D print - ja, mange kommer med den forudsigelse for 2013 på privat-markedet. Det kan godt være de kan købes - vel allerede i dag - men det vil stadig have marginal interesse i 2013. Vi skal længere ud i tid.

2
19. december 2012 kl. 17:00

Hej Torben,

Dejligt at se dine hot og not - de fleste er jeg faktisk meget enige i (forlag-as-a-service er faktisk allerede slået igennem).

Jeg stiller gerne op til en battle og lad os se i december 2013, hvordan det er gået med prognoserne :-)

1
19. december 2012 kl. 12:06

Jeg tror desværre, at rejsekortet bliver "hot" på samme måde som NemID: Officielt bliver det udråbt til en succes, fordi mange bruger det. Der fokuseres ikke så meget på, at grunden til udbredelsen er, at alternativerne forsvinder.

På Vestsjælland har de afskaffet klippekortene for nogen tid siden - de andre regioner følger nok snart efter...

Hvad ebogslæsere angår, tror jeg du har ret. Spørgsmålet er, om det i 2013 når at påvirke, hvilke formater, ebøgerne udgives i.

5
19. december 2012 kl. 17:31

På en tur til Holland fornylig observerede jeg, at Hollænderne bruger de samme rejsekort standere som vi. Dog med to forskelle: Hollændernes lyser gult istedet for blåt og så ser de ud til at blive brugt - flittigt og problemløst :)

8
19. december 2012 kl. 21:59

Hej Palle,

Det ser måske sådan ud nu, men der har været masser af problemer i flere år. At det så også nemt kan hackes er en anden sag. Det danske system er forresten baseret på det hollandske.

10
20. december 2012 kl. 12:51

Hej Jens,

Tak for info.

"At det så også nemt kan hackes "

Gad vide om det også gælder den Danske aftapning :/ ... ?

Lidt mere 'on topic': Jeg tror vi kommer til at se lang flere '-as-a-service' muligheder i 2013. Der er en stærk innovationsunderstrøm der, der bør manifesterer sig i '13.