Min Hot-or-Not liste
Per Andersen har skrevet om sin Hot-or-Not liste for 2013. Inspireret af denne vil jeg sige lidt om mine forventninger:
Hot:
Android tablets. I øjeblikket har Apple med sin iPad stadig førerpositionen hvad angår tavlecomputere, hvor de for over et år siden tabte førertrøjen til smartphones til Android. Jeg tror at det samme vil ske for tavlecomputere i 2013: Android til tavlecomputere udvikler sig hurtigere end IOS til iPad, og antallet af applikationer, der er rettet direkte mod tavlecomputere vokser støt. Dertil kommer der flere og flere kvalitetsprodukter til rimelig pris, hvor markedet indtil nu har været domineret af billige (og langsomme) kinesiske produkter og gode, men dyre produkter fra store spillere såsom Samsung og Asus.
Kickstarter. Der er allerede god gang i Kickstarterprojekter, men jeg tror, at det vil vokse endnu mere i 2013 og antallet af meget store projekter (over en million Euro) vil vokse. Det er en måde at få venture kapital på, som ikke tvinger innovatorerne til at fragive mere kontrol over deres rettigheder, end de har lyst til. Samtidig er den kollektive bevidsthed ofte bedre til at skelne skidt fra kanel end de klassiske venture capitalists, så der går mindre til spilde på håbløse projekter.
3D print. Teknologien er allerede udbredt i industrien, men 2013 bliver det år, hvor også private vil kunne købe 3D-printere til fornuftig pris. Driftomkostningerne skal stadig ned, men hvis 3D printere bliver massevarer, så skal det plastik, man bruger til at printe med, nok også falde i pris.
Forlag-as-a-service. Den klassiske forlagsstruktur med redaktører, der bestemmer hvad, der skal trykkes, og i hvor store oplag og med hvor meget reklame vil stadig eksistere, men de vil blive suppleret med forlag, der reelt fungerer som store front for selvudgivere, men også tilbyder diverse serviceydelser: Korrektur og anden redaktionel hjælp, coverdesign, markedsføring, ISBN-håndtering, distribution til "rigtige" boghandler, osv. Udgivelserne vil typisk være en blanding af e-bøger og print-on-demand.
Små mobiltelefoner: Der har i de seneste år været en tendens til, at smartphones har haft vokseværk, så det ikke er ualmindeligt med femtommerskærme på mobiltelefoner. Så store telefoner er besværlige at have i lommen og store at holde for øret, og med tavlecomputernes hastige fremtog bliver de funktioner, hvor man har brug for en stor skærm, overtaget af tavlecomptere. Dermed bliver behovet for en stor mobiltelefon mindre, og man vil se flere og flere, som køber en lille mobiltelefon og supplerer den med en tavlecomputer.
Not:
E-bogslæsere. Selv om dedikerede e-bogslæsere har længere batteritid end tavlecomputere og i teorien kan give en bedre læseoplevelse på grund af de passivt oplyste skærme, så vil de færreste investere i begge dele. Skærmene på tavlecomputere bliver endvidere bedre og bedre, så forskellen i læseoplevelse bliver mindre. Tilbage er så batteritiden, men der er mange, der godt kan leve med kun en dags batteritid: Det er rigeligt til togturen frem og tilbage til arbejde og til flyrejser til diverse feriemål eller forretninger.
Rejsekortet. De værste tekniske problemer med rejsekortet bliver nok rettet, men det ændrer ikke ved, at det er en besværlig teknologi. En af de store problemer er, at de rejsende selv skal huske at checke ud og kun får en bip-lyd som bekræftelse. Det går ofte galt, og giver folk ekstraregninger og andet bøvl. Manuelt checkout virker kun, hvis der er en port, man kun kan krydse ved at checke ud (ligesom på mange udenlandske banegårde), eller hvis der er sensorer i ind- og udgangsdøre til tog, busser, m.m., der aflæser alle kort, der passerer, og automatisk checker dem ind og ud. Og disse sensorer skal være følsomme nok til at læse et kort, selv om det ligger i en taske eller tegnebog, og selv om flere kort passerer samtidigt. Det kan lade sig gøre, men det er ikke ligetil at omstille rejsekortsystemet til den slags teknologi. Konsekvensen er, at færre og færre vil bruge rejsekortet og i stedet bruge billetapplikationer eller gammeldags klippekort.
Facebook. Facebook dør nok ikke lige med det samme, men hvis de bliver ved med at presse citronen på den måde de gør (senest med Instagram), så bliver brugerne så sure, at de finder andre sociale medier. Så 2013 bliver nok året, hvor frafald i antallet af aktive brugere overstiger tilgangen. Facebook vil nok blive med at vise grafer i stil med den denne, men det skyldes, at det er så svært at nedlægge Facebook konti, at de fleste blot lægger dem brak i stedet for at nedlægge dem. Men antallet af aktive brugere vil nok falde.
MP3-spillere. Dedikerede MP3-spillere såsom iPod er allerede ved at blive overtaget af mobiltelefoner, så 2013 bliver måske året, hvor Apple ikke lancerer nye iPod modeller.
Intel. Intels dominans har primært været båret af Microsoft: Intels x86 processorer har været de eneste, der har kunne afvikle brugerudgaverne af Windows, og har været dominerende for serverudgaverne af samme. At x86 også har været dominerende i PCer og servere, der kører Linux, har primært skyldtes dominans af PC- og serverhardware med x86. Men i takt med at stationære og traditionelle bærbare PCer er på retur på grund af tavlecomputernes fremmarch, er årsagerne til at vælge x86 blevet mindre. Dertil er der fra ARM kommet seriøse konkurrenter til Intel både på servermarkedet og på high-end tavlecomputere, der snildt kan erstatte de traditionelle bærbare computere. Intels forsøg på at få fodfæste indenfor mobiltelefoni og tavlecomputere har hidtil ikke været specielt successfulde, og med netbook'ens snarlige død er det største marked for deres Atom-processorer også ved at tørre ud. De har så prøvet at lancere Ultrabook-konceptet som en afløser, men det har været med begrænset held. Intel vil heller ikke dø i 2013, men de skal nok indstille sig på at have en mindre dominerende position.
Modsat Per har jeg ikke en 2012-liste, som jeg kan se tilbage på. Men jeg vil prøve at tage denne liste op igen om et års tid, og se, hvor godt mine "spådomme" har holdt.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.