Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Min Gmail-nemesis bestiller pizza og skal giftes

12. februar 2014 kl. 11:1126
Artiklen er ældre end 30 dage

Jeg kunne aldrig finde på at bestille pizza fra Domino's. Jo, måske hvis jeg boede i en by i Minnesota, hvor det var byens eneste pizzarestaurant, men helt ærligt, Jay Sandal, brug dog Yelp.com til at finde noget bedre. For eksempel Pizza Luce, hvor deres 'The Bear' lyder som en god pizza.

Ok, så måske skal du spare, så Domino's var det eneste valg. Det kan jo være, at det også er dig, der skal giftes, og det er jo dyrt. Jeg ved ikke, om Jamie er han eller hunkøn, eller om I bor i samme stat, og det rager for så vidt heller ikke mig.

Hvis jeg altså ikke fik jeres e-mails.

Googles Gmail har en funktion, som gør den tolerant over for mindre fejlindtastninger, så eksempelvis et glemt punktum i brugernavnet i en mailadresse ikke stopper mailen i at nå frem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men når der nu er så mange brugere på Gmail, så betyder det også, at selv små slåfejl kan få mails til at ende i den forkerte indbakke.

Jeg stødte på min første Gmail-nemesis, da jeg modtog en mail med nogle billeder af en brugt Porsche fra en forhandler i Ohio, som jeg åbenbart skulle have udtrykt ønske om at få mere information om.

Nej, det var ikke bare tilfældig spam eller phishing. Det var en helt legitim mail, hvis modtageren altså havde været korrekt. Formentligt har en ukendt Mr. Sandal været lidt for fummelfingret i sin midtvejskrise og tastet forkert i en formular på forhandlerens hjemmeside.

Den samme eller måske en ny nemesis dukkede op i form af en tilmelding til Active.com om løbeaktiviteter i Minneapolis-området. Hvis det er den samme person, så var han måske kommet på bedre tanker og begyndt at dyrke motion i stedet for at købe en brugt sportsvogn. Det kan også være, det er ham Jay, der bestiller pizza, så det er ikke sikkert, løbeskoene bliver brugt så flittigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg har åbenbart også en Gmail-tvilling i New York-området, som er træt af sit job og har tilmeldt sig en jobportal. Det kunne godt være den samme, som før shoppede sportsvogne, for han er i hvert fald ambitiøs og vil kun have opslag om chefstillinger. Bare ærgerligt, at det nu er mig, der får tilbuddene fra desperate arbejdsgivere.

Newyorkeren i jakkesættet og den brugte Porsche hedder Jonathan, og det er meget muligt, at han er den samme, som også har shoppet lidt hos en lokal designer.

Måske var det en gave til Jamie, som jeg ved skal giftes, for jeg bliver ved med at modtage reklamer fra David's Bridal. Desværre har jeg ikke fundet frem til, hvor eller hvornår han eller hun skal giftes, for ellers ville jeg have sendt en gave. Det tætteste er en mail om, at 'nu er der syv måneder tilbage,' og særlige tips til 'augustbruden.'

Trods mit lidt ualmindelige efternavn er det ikke let at google mig frem til ukendte, rige fætre og kusiner i USA - fordi fodtøjsproducenter elsker sandaler.

En nytilkommen på listen over dem, jeg deler Gmail med, er Jennie, som har været et godt menneske og doneret til Frelsens Hær. Desværre har hun aldrig fået den fine takkemail, de sendte.

Og så er der altså Jay, som bestiller pizza fra Domino's. Jeg ved præcis, hvor han bor, for ligesom Domino's, så har jeg adressen. Jeg ved også, hvilken pizza han kan lide, og enten var han sulten, eller også skulle måltidet deles (er det bryllupsklokker, jeg hører?), for der skulle lige en 8 stk. boneless chicken til som sideorder.

Se, jeg er sådan set vant til, at folk kan finde på at oplyse, hvad de tror er en opdigtet mailadresse - og at det resulterer i mails, der ender hos mig.

Jeg har nemlig i flere år været indehaver af mailadressen 'vonand @pengetanken.dk', som imidlertid endte med at være ubrugelig, fordi der var så mange kløgtige internetbrugere, som syntes, det var en skidesjov adresse at bruge, når de skulle registrere shareware eller få adgang til suspekte hjemmesider.

Min Gmail-adresse er slet ikke i samme kategori, men det bekymrer mig lidt, at folk vil slippe for at blive mindet om, at de burde løbe en tur, og derfor 'kommer til' at indtaste en forkert mailadresse. Eller at man kan være så afslappet i sine Porsche-indkøb, at man ikke lige tjekker, at man har fået alle tegn med.

Men mest af alt bekymrer det mig, at man kan begå sådan en fejl, når det gælder noget så vigtigt som pizza.

26 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
25
12. april 2016 kl. 14:26

Jeg kan da godt høre at min gmailnabo ikke er særlig spændende, men der kommer da lidt referater fra Danmarks lærerforening, en del på hans Apple ID, men alt for få billetter, det er vist meget godt når jeg kigger på hans musikkøb :)

24
14. februar 2014 kl. 17:09

YES - grinede inden i da jeg læste dette blog-indlæg.

Jeg har også en Gmail-nemesis, der hedder Sidsel og tilsyneladne bor i Norge. Hun ( eller familien ) har gentagene gange sendt mig deres flybilletter fra Virgin/Nowegian - overvejede en overgang hvad der ville ske hvis man checkede ind i lufthavnen istedet for dem - jeg kunne da godt lige bruge en smuttur til London ;-P

Hun har også prøvet at tilmelde sig facebook med den forkerte e-mail addresse - der fik jeg endelig fat i hende og hun fik det lavet om - får dog stadig af og til mails fra nyhedsbreve på norsk som jeg ihvertfald ikke har tilmeldt mig....

/Sidsel

23
13. februar 2014 kl. 10:56

Jeg har oplevet at modtage en regning fra en håndværker langt ovre i det vestlige Jylland, og på et opkald til håndværkeren gav han os forklaringen, at det jo altså måtte være vores mailprogram den var gal med for han havde sendt til den rigtige adresse...!

/Martin

14
12. februar 2014 kl. 21:16

Jeg bliver gang på gang tilmeldt alt muligt mærkeligt, fordi folk åbenbart taster forkert, og bruger min (desværre ret gode) e-mail adresse.

Jeg er bl.a. blevet tilmeldt League of Legends, World of Warcraft, en masse nyhedsbreve for håndværk, primært hækling og strikning.

Sidste sommer blev jeg tilmeldt ViaPlay. Jeg fik godt nok ikke adgangskoden tilsendt, men da den var registreret på min mailadresse, var det blot at bruge glemt-kodeord funktionaliteten. Én eller anden ved navn Jens betalte på den måde for ViaPlay til mig, og det virkede i over et halvt år før "Jens" pludselig stoppede med at betale.

Engang blev der også oprettet en PlayStation Network konto, faktisk for flere år siden. Med det samme kontaktede jeg Sony, og prøvede i ugevis via e-mail korrespondance at få lukket kontoen, eller i det mindste få dem til at ændre mailkontoen. Det lykkedes ikke.

Her for et halvt år siden, fik jeg så selv en PlayStation 3, og så var det pludselig lidt af et problem at min e-mail adresse allerede var optaget, da jeg ville oprette en konto. Efter at have mailet og ringet til kundeservice, og til sidst endda faxet (Hvem #¤%&%¤# bruger fax nu om dage?!?!), lykkedes det at få befriet min mailadresse, så jeg kunne oprette min konto.

Heldigvis sker det ikke super tit, men det er da træls når det sker...

Jeg er dog overordnet glad for den funktionalitet med punktummerne i mailadressen. Jeg bruger det bl.a. til at spore om indgående mails er spam eller hvad det er. Når jeg tilmelder mig nyhedsbreve og lignende, sætter jeg altid et punktum et bestemt sted i adressen, hvor jeg normalt ikke gør, og på den måde kan jeg oprette et filter i Gmail, der kun reagerer på mails fra nyhedsbrevene.

En anden mindre kendt feature, er at man kan skrive +<indsæt ord> efter forreste del af mailadressen. Hvis fx adressen er "andersen@gmail.com", kan man skrive "andersen+hbo@gmail.com" når man opretter sig hos HBO. Det er genialt fordi man på den måde praktisk talt har uendeligt antal forskellige mailadresser i én, men endnu mere genialt fordi man kan spore om en bestemt kilde sælger ens kontooplysninger. I ovenstående eksempel ville det fx være lidt underligt hvis du pludselig fik en mail på "andersen+hbo@gmail.com" fra andre end HBO, fx Blockbuster - når nu du ved at du KUN har givet netop den mailadresse til HBO.

Jeg siger ikke at HBO sælger kontooplysninger, det var blot tænkt eksempel på hvad der kunne ske.

... og det sker overraskende tit, ved steder man måske ikke lige ville vente det!

16
12. februar 2014 kl. 21:29

Er det du lavede med ViaPlay ikke ret nær tyveri?

17
12. februar 2014 kl. 21:34

Er det du lavede med ViaPlay ikke ret nær tyveri?

På hvilken måde? Jeg oprettede ikke kontoen. Faktisk brugte jeg den stort set ikke, efter et par dage var der ikke rigtigt noget derinde jeg fandt interessant. Men jeg forsøgte at logge på nogle gange, og det blev ved med at virke i næsten 7 måneder.

Hvem end der oprettede kontoen, havde jo åbenbart ikke tænkt sig at bruge den, eller mistede ultra-hurtigt interessen for den og glemte den. For ellers ville det jo ikke kræve andet end en mail eller et opkald til kundeservice, så var der styr på det.

18
12. februar 2014 kl. 21:38

Du skaffede dig aktivt adgang til et andet menneskes vare. Det var jo ikke fordi du fik kodeordet tilsendt passivt, du foretog dig aktivt noget for at få fat i det. Det er vel ikke meget anderledes, end hvis der er en dag gik 10.000 kroner ind på din konto og du straks hævede eller brugte dem, fordi du godt vidste at nogen havde lavet en fejl. Men jeg er ikke bekendt med lovgivningen på området, er bare nysgerrig.

19
12. februar 2014 kl. 21:45

Det er vel ikke meget anderledes, end hvis der er en dag gik 10.000 kroner ind på din konto og du straks hævede eller brugte dem, fordi du godt vidste at nogen havde lavet en fejl.

Det tror jeg så ikke vi bliver enige om, for det ser jeg som MEGET anderledes.

Og for at det ikke skal være løgn, gik der faktisk engang 76 milliarder kroner ind på min konto ved en fejl, fordi min bankrådgiver ved en fejl havde indtastet mit kontonummer i både kontonummer-feltet og beløbsfeltet, da jeg indbetalte en check.

Dengang (ligesom jeg ville nu) ringede jeg straks til banken, og fik det ordnet. Det var faktisk lidt noget bøvl, for til at starte med flyttede de straks pengene retur, men de måtte derefter føre dem tilbage, og så væk igen lidt senere, da det ellers ville have kostet mig flere hundrede tusinde kroner i overtræksrenter, fordi pengene først giver renter et døgn efter der er indsat, men trækker renter med det samme de flyttes væk. Eller noget i den stil, så meget kender jeg heller ikke til de rente-tekniske årsager, men i hvert fald fik jeg 76 milliarder to gange.

...og jeg hævede ikke en krone af dem ;-)

21
12. februar 2014 kl. 21:48

haha, sjov fejl alligevel ;) Er det dig der down-voter mig btw? Jeg forsøger ikke at angribe dig, blev bare nysgerrig med det retsmæssige i det.

Det du nævnte, med at vedhæfte +hbo når man tilmelder sig ting er klart noget jeg vil til at benytte mig af. Tak for tippet!

20
12. februar 2014 kl. 21:48

haha, sjov fejl alligevel ;) Er det dig der down-voter mig btw? Jeg forsøger ikke at angribe dig, blev bare nysgerrig med det retsmæssige i det.

Det du nævnte, med at vedhæfte +hbo når man tilmelder sig ting er klart noget jeg vil til at benytte mig af. Tak for tippet!

21
12. februar 2014 kl. 21:54

haha, sjov fejl alligevel ;) Er det dig der down-voter mig btw? Jeg forsøger ikke at angribe dig, blev bare nysgerrig med det retsmæssige i det.</p>
<p>Det du nævnte, med at vedhæfte +hbo når man tilmelder sig ting er klart noget jeg vil til at benytte mig af. Tak for tippet!

Nej, down-voter dig ikke, jeg har lige up-voted dig for at "bevise" det ;-)

Og ja, det var en sjov fejl, og der var en bankrådgiver der havde røde ører den dag hehe. Det var dog tilbage i 2008, jeg har en fornemmelse af at det ikke kunne ske i dag. (Det håber jeg da ikke!)

Og ja, navn+tekst@gmail.com tricket er rigtigt fedt.

Det er mig bekendt ikke engang begrænset til Gmail, jeg har bare ikke forsøgt det andre steder.

Det er en del af mail protokollen - det mener jeg også det med punktummerne er...

22
12. februar 2014 kl. 22:27

Live and learn.. :) Nogen gange ville jeg ønske man kunne resette sin mail og starte forfra, alt det man har lært siden man fik sin konto.. puha.

13
12. februar 2014 kl. 21:10

En af mine email navnefæller er lidt mere lokal, nemlig en nyligt fratrådt teaterdirektør for et større københavnsk teater, med et navn der tilsyneladende ikke afviger fra mit overhovedet. Ved denne fratrædelse er min teori, at han har oprettet en gmail-adresse, men ikke fået informeret familien tilstrækkeligt præcist.

12
12. februar 2014 kl. 19:31

Jeg modtager kørselsrapporter fra en service i Tyskland og diverse mekaniker ting, påmindelser og lign. fra en i USA. Det kan være jeg bare skal indsætte tilfældige punktummer i min mailadresse og forwarde til alle variationer, i håb om at noget rammer den tiltænkte modtager..

15
12. februar 2014 kl. 21:19

Det kan være jeg bare skal indsætte tilfældige punktummer i min mailadresse og forwarde til alle variationer, i håb om at noget rammer den tiltænkte modtager..

Hvis du forsøger det, sende du bare til dig selv...

Pointen er jo netop at Gmail ignorerer punktummerne - så hvis din adresse fx er "andersen@gmail.com", og du skriver til "an.de.rs.en@gmail.com", så er det stadig din egen mailadresse du skriver til - uanset hvor mange punktummer og hvor de er placeret.

11
12. februar 2014 kl. 15:58

Google har flere gange været ude med riven og har inviteret mig over til snak om en fælles fremtid. Det er forskellige rekruterringagenter hver gang men fælles for dem alle er de ønsker at komme i kontakt med https://twitter.com/friism

Jeg har også en navnebror i Grønland hvis arbejdsgiver, tandlæge, travel-agent og nærmeste familie flittigt sender mails. Jeg har modtaget løn sedler, invitation til krebsegilder, flybiletter og meget sure regninger i hans navn. Han virker dog umiddelbart ikke interesseret i at få informeret folk om problemet da vi på trods af hyppig kommunikation stadig deler inbox.

10
Indsendt af Henrik B. Sørensen (ikke efterprøvet) den ons, 02/12/2014 - 15:46

Jeg modtog, da jeg oprettede mit LiveID, en hel del mails til en "Jeff". Tænkte bare, at det var spam, indtil jeg på en nørd-forum faldt over "Jeff" : Hans billede ( fotograferet foran en PC ) lignede mig ret så godt. Faktisk tog min egen mor fejl af os, da jeg viste hende billedet.

Da jeg klikkede på mail linket, viste det sig faktisk, at hans mail adresse ligger en tast ( 1 istedet for 2 ) fra mit LiveID. Lidt underholdende - har skrevet til "Jeff", men han har ikke svaret.

Ganske vist, immigrerede familien til Iowa for ca. hundrede år siden, men hvor stor er chancen lige for, at det skulle fremprovokere endnu én?

9
12. februar 2014 kl. 15:27

Jeg har oplevet det af 2 omgange.

  1. En Ulla fra Herning, taster hendes kærestes email forkert på en billet bestilling, hvilket betød at jeg modtog 2 biletter til en koncert. Kæresten kontaktede mig på mail og vi fik det rettet. Fandt ved den lejlighed ud af at vi var i familie, langt langt ude.

  2. En anden som jeg tilsyneladende er i familie med langt langt ude, gør i en trosretning som jeg ikke helt er tilhænger af. Hver sin stil. Men jeg har nu i 4 år modtaget ferie hilsner (med billeder) fra hele verden, indkaldelser og referater fra stormøder i hele landet. Trods gentagende henvendelser over de sidste 4 år er det ikke rettet endnu og det virker som om at min adresse er blevet registreret i en database som er tilgængelig for alle med den gældende trosretning. Samt at mit langt langt langt ude familie medlem er meget meget agtiv og velanset i de kredse. Mit seneste tiltag i den sag er at lave et reply med besked til folk om at hvis det gentager så vil jeg betragte det som spam og lade google håndtere deres emails fremadrettet. Det har sjovt nok fjernet mængden af repeat offenders.

Mail er hyggeligt, man kan så meget sjov med det.

5
12. februar 2014 kl. 12:23

Jeg har ikke en gmail, men en mail-adresse på eget domæne, der dog indeholder mit noget almindelige navn. Det er der også tit folk, der går galt af, fordi andre selvfølgelig har tilsvarende domæner med og uden bindestreger mv.

Det er dog ikke helt så interessant altid, der er en fluefisker, der et par gange har sendt fine billeder af hans nybundne fluer, en enkelt person, der virkede til at kende mig godt ville så gerne have telefonnummeret på min (for øvrigt afdøde) far, men også en enkelt bryllupsinvitation, som jeg desværre måtte takke nej til...

Og så mindede en del af indlægget her mig jo om, at jeg selv fik gjort fejlen på et tidspunkt, da en flink mand forwardede mit takkebrev fra Læger Uden Grænser og spurgte, om han også fik skattefradraget for min donation, når nu den var lavet med hans mailadresse. Ups ;)

8
12. februar 2014 kl. 14:03

Er det ikke bare yderligere en grund til at undgå gmail ?

3
12. februar 2014 kl. 12:09

:-) Mine svenske gmail-nemesiser/alter-egoer har indtil videre fået mig optaget på universitetet i Lund 2 gange OG jeg har fået mail (inklusiv indscannede ECTS papirer med karakterer for alle "mine" kurser) med at jeg nu har en bachelor i kemi også fra Lund.

Derudover var der en fyr der i en periode på nogen uger var ret opsat på at jeg skulle levere hans BMS-agtige selvkørende kæmpekran tilbage til Nordsverige hvor jeg åbenbart havde lånt den. Så hvis nogen ser en svensk indregistreret selvkørende kran på disse kanter så giv lyd :)

6
12. februar 2014 kl. 13:21

Har dog ikke været i nærheden af en kæmpekran, men jeg har fået arbejdsplaner, kontrakter, offentlige interne kommunikationer (der burde sidde nogen i køge med røde øren her! for de sad f..... og mailede til hinanden kl 24 og jeg havde desværre lige en tlf der pingede hver gang der kom en mail.) hus-vurderinger og en hulens masse andet. Jeg har 2 gange været udsat for at jeg måtte ringe op til nogle af "deltagerne" som bare overhovedet ikke fattede hvad der foregik, selvom jeg havde skrevet til dem og forklaret det var den forkerte de havde fået fat i. Alle de andre af "mig" har stavefejl i deres emailadresser og folk tror vitterligt det er en stavefejl - og så "retter de lige selv for en sikkerheds skyld" - med det resultat at jeg jo så er den "heldige" modtager. MEn jeg er da også kommet til at kende en af dem via mail. Han var da umådelig glad for at jeg sendte ham hans workschedule da han havde startet på nyt arbejde. :-) - Det var først da jeg havde fået fat i den souschef som havde sendt dem at hun stoppede med at sende til mig, der var overhovedet ingen respons på de mails jeg sendte retur, så tlf var den eneste mulighed.

2
12. februar 2014 kl. 12:03

Mere er der vel ikke at sige til den sag.

1
12. februar 2014 kl. 11:56

Har også modtaget alt muligt mystisk på min private gmail, hvor mit navn indgår som en del af adressen, det mest mystiske var da jeg en overgang modtog mails fra @us.army.mil med job opslag, heldigvis for dem var det unclassified stuff, men man studser sgu godt nok lidt over at modtage sådanne ting der åbenlyst ikke var til mig selv.

(Det var også et . i email adressen der fik den til at ramme mig).