Min første Minecraft-mod
Med et par børn i husstanden, som er glade for at spille Minecraft, og som er noget nysgerrige omkring hvordan man egentlig laver computerspil, syntes jeg egentlig, at det var på tide at finde ud af, hvordan man laver mods til Minecraft.
Minecraft er jo desværre ikke open source, så mod-udvikling starter med, at man må hente et ikke-supported toolkit (Minecraft Coder Pack) og decompilere Minecraft-koden. I sig selv en dårlig start, da det betyder, at koden i meget høj grad mangler kommentarer, og nogle metoder har fået komplet ulæselige navne af decompileren; eksempelvis er det svært at gætte, at det er metoden func_90011_a der styrer, hvordan et dyr formerer sig.
Jeg fandt en video, der beskriver hvilke værktøjer, der skal installeres, og hvordan man sætter miljøet op, så efter lidt JDK-ballade lykkedes det mig at få en Minecraft-version kørende fra Eclipse (jeg er dog normalt en IntelliJ-pige, så jeg kæmper stadig lidt med at finde rundt i Eclipse og huske alle genvejene). Men kunne også konstatere, at der var brug for mere hardware i husstanden, da min skrivebords-PC herhjemme, som jeg normalt kun bruger til at surfe lidt og remote desktoppe over til kraftigere computere på arbejdet, var noooget tung at danse med, da en Minecraft i debug-mode kræver temmeligt meget regnekraft.
Tøserne og jeg havde fundet på, at vi gerne ville tilføje en kat til Minecraft-verdenen, så jeg startede med at sidde og se endnu et par videoer, og så gik vi i gang i modelleringsprogrammet Techne, hvor vi startede med en grundmodel af en ulv, som vi modellerede videre på til den så lidt mere katte-agtig ud. Selve overfladeteksturen kunne man eksportere over til Gimp og tegne øjne osv. i de få pixels, man har til rådighed. Videoerne var temmeligt gode, men jeg savnede bestemt også en tekst-udgave, så det ikke var nødvendigt at sidde og scrolle igennem en 25-minutters video for at finde de 10 sekunder, hvor speakeren sagde lige præcis den ting, man ikke kunne huske.
Efter at have rettet lidt op på den Java-kode, Techne havde genereret udfra modellen (det passede tilsyneladende ikke helt til den nyeste Minecraft-version) og tilføjet yderligere et par nødvendige klasser, ville jeg gerne se det køre. Men der var ingen katte, der dukkede op af sig selv i de verdener, jeg lavede. Efter lidt detektivarbejde lykkedes det mig at finde en måde at tilføje et æg (alle dyr kommer fra æg i Minecraft, en smule biologisk snyd) så vi selv kunne placere katte der, hvor vi ville have dem. Yes! Så var der grimme katte med strittende haler over det hele.
Det var et skægt eksperiment, men umiddelbart synes jeg, at der er langt til, at børnene selv kan sidde og arbejde videre på vores mods. Det ville ellers være en oplagt introduktion til så småt at komme i gang med at kode; her er virkelig et spil, som optager mange børn på tværs af køn og alder, og som i sin grundidé er meget kreativt. Så jeg venter i spænding på det officielle Plugin API, som efter sigende kommer... engang...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.