Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Min 2013 liste

4 kommentarer.  Hop til debatten
Blogindlæg29. januar 2014 kl. 17:45
errorÆldre end 30 dage

For lidt over et år siden, skrev jeg en Hot-or-Not liste for 2013, og lovede at vende tilbage til den efter et års tid. Så det må jeg hellere gøre.

Min Hot-liste var:

  1. Android tavler. Jeg forudså, at markedet for Android tavlecomputere ville vokse mere end for iPads, at der ville komme flere Android applikationer, der er rettet direkte mod tavlebrug, og at der vil komme kvalitetstablets til overkommelig pris. Hvis vi starter med det sidste, så er det sket, med Googles Nexus 7 som et godt eksempel. Hvad tavlespecifikke applikationer angår, så er der kommet flere, og Google har sat fokus på dem, men der er endnu ikke helt så mange, som iPad-specifikke apps i Apples App Store. Så det er kun delvist sket. Hvad væksten angår, så overhalede salget af Android tavler salget af iPads i tredje kvartal 2013. Så alt i alt har denne forudsigelse holdt stik. Men det var nok også den mindst kontroversielle af mine forudsigelser.

  2. Kickstarter. Jeg forudså vækst især for store (over en million $) Kickstarter projekter. Ifølge TechCrunch er det samlede beløb skudt i projekter i 2013 480 millioner $ mod 320 millioner i 2012, altså en stigning på omkring 50%. Kickstarters liste over de højest betalte projekter viser 17 projekter over 1 million i 2012 og 37 ditto i 2013. Så selv om den samlede stigning "kun" er på omkring 50%, så er antallet af millionprojekter mere end fordoblet. Så den forudsigelse holdt også stik.

  3. 3D-print. Jeg foreså, at 3D-printere ville komme ned i pris, så private også kunne være med, og at prisen for den plastik, der bruges også kommer ned i pris. Den Kickstarter-finansierede Peachy printer kan snart fås for $100, og den tilhørende plastikmasse er også til at betale. Den er ikke helt på gaden endnu, men der findes allerede nu en del andre printere til under $1000. Så vi er ved at være der med den forudsigelse.

  4. Forlag-as-a-service. Her er det svært at finde pålidelige tal, men flere firmaer, f.eks. Amazon og Lulu tilbyder et antal services til selvudgivere. Så her er status "måske".

  5. Små telefoner. Jeg forudså, at tendensen til større og større mobiltelefoner ville blive suppleret med flere små modeller, som primært var rettet mod folk, der har tavlecomputere og derfor ikke behøver at bruge deres telefon til internetadgang, spil osv. Som ArsTechnica rapporterer, er dette ikke rigtigt sket, selv om de argumenterer for fordelene ved små telefoner. Så her har jeg taget grundigt fejl.

Min Not-liste var:

  1. E-bogslæsere. Her forudså jeg, at dedikerede e-bogslæsere ville bliver overtaget af tavlecomputere, og det lader til at være tilfældet. Både Amazons Kindle og Barnes & Nobles Nook findes i flere modeller, hvor nogle er Android-tavlecomputere og andre er mere traditionelle e-bogslæsere med E-ink skærme. Så jeg må erklære løbet for uafgjort.

  2. Rejsekortet. Jeg forudså, at det ville blive svært at få alle over på Rejsekortet grundet fejl og dårlige brugeroplevelser. Det ser ud til at have holdt stik, da Region Hovedstaden så sig nødsaget til at forlænge levetiden af de traditionelle klippekort i første omgang med et år frem til denne sommer. Men det var nok heller ikke den store overraskelse.

  3. Facebook. Jeg forudså, at Facebook ville toppe i 2013. Måske ikke målt i antal profiler (da det er ualmindeligt meget nemmere at tilføje profiler, end det er at fjerne dem igen), men i antallet af aktive brugere. Her er det igen svært at få præcise data, men da aktieprisen ifølge Nasdaq er steget i løbet af 2013, er der ikke noget, der tyder på stor faneflugt. Men ifølge SkyNews mener forskere fra Princeton, at Facebook har toppet og kan miste 80% af sine kunder inden 2017. Så konklusionen må være "usikker, men sandsynlig".

  4. MP3-spillere. Jeg mente, at mobiltelefoner ville overtage denne funktion, og at Apple ikke ville sende en ny iPod model på gaden i 2013. Det er da heller ikke sket (udover nye farver til eksisterende modeller), og der er ikke seriøse rygter om en ny model på trapperne. Tallene viser også dalende salg af iPods, så jeg vil kalde denne forudsigelse for opfyldt.

  5. Intel. Jeg forudså, at Intel ville miste markedsandele til ARM. Det er da også sket på PC-markedet, hvor det generelle fald i salget af traditionelle PC'er er faldet til fordel for tavlecomputere. Jeg forudså dog også, at ARM ville tage noget af Intels servermarked, men det er ikke sket endnu. Så her må jeg indrømme, at jeg kun havde delvist ret. Men jeg vil skynde mig at forudsige,at 2014 bliver året, hvor ARM så småt begynder at æde af Intels servermarked.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
30. januar 2014 kl. 13:08

kommentarer. Hot 1 - meget meget søgt :) men også helt i orden. Det helt store problem er at IT-verdenen betragter det hele som 2 vidt forskellige områder når det nu i virkeligheden er 1. (det er altså bare klient-verdenen. en mobil er ligeså meget en personlig computer i dag som en hvilken som helst bærbar/stationær er det. Faktisk måske endda endnu personlige.) Grunden til opdelingen er udelukkende for at kunne få lov at ansætte flere chefer.

NOT 4 - du har fuldkommen ret. Selv Tim Cook sagde selv for nylig at markedet for rene musikafspillere ikke længere er et givtigt marked. Alle konsumerer musikken enten via tlf, tablet, eller tjeneste via computer. http://www.macrumors.com/2014/01/27/ipod-declining-category/ (eftersom IPODs mere eller mindre har været LIG med mp3-afspillere, så kan man vist godt lave en generel konklusion ud fra de tal der er i artiklen.)

NOT 5 - Den skal nok udskydes til 2015, men så tror jeg også det virkelig kommer til at ske. Som det er ligenu er der ikke nogen ordentlig softwarestack der lige umiddelbart kan tage over for den INTEL baserede løsning, de er godt i gang, men der er ikke nogen "killer" funktionalitet endnu. Desuden ser vi først reelt serverne ude i hyperscale centrene omkring q2-q3 og det betyder at der er for kort tid til at kunne gøre ret meget. MEN jeg vil give dig fuldkommen ret. Hvad AMD ikke kunne klare på sin egen x86 platform vil de formentlig kunne komme til via ARM-arkitekturen. (og de har da godt nok også store mål selv :) http://www.anandtech.com/show/7724/it-begins-amd-announces-its-first-arm-based-server-soc-64bit8core-opteron-a1100

3
30. januar 2014 kl. 12:11

Saxo tilbyder ikke redaktionel hjælp og andre ydelser, man vil forvente af et forlag. Det er derfor, jeg ikke havde dem med på listen. Både CreateSpace (Amazon) og Lulu tilbyder redaktionel hjælp af forskellig art udover de sædvanlige print-on-demand ydelser (værktøjer, markedsføring, ISBN-registrering, osv).

1
29. januar 2014 kl. 23:22

Der er et kæmpe gab mellem Facebooks markedsværdi og deres øvrige finansielle nøgletal. Værdisætningen bygger i høj grad på troen på økonomisk vækst. De kan ikke regne med at kunne udbygge kundekredsen væsentligt, så pengene skal komme fra en langt større indtjening per bruger. Jeg kan ikke se hvordan det kan hænge sammen. Uanset om de bombarderer brugerne med reklamer eller forsøger at tage penge for dele af deres service så vil det skræmme brugere væk, og de risikerer at det bliver til en sneboldeffekt, for Facebook har kun værdi for brugerne fordi deres venner bruger det.

Godt nok er indtægterne steget pænt de sidste år, men ikke blot skal de fortsætte med at stige, brugerskaren skal også fastholdes i mange år fremover for at retfærdiggøre den nuværende værdisætning. Jeg har personligt svært ved at tro på at begge dele kan lade sig gøre.

Jeg tror du har helt ret i din forudsigelse om Facebook, markedsandelsmæssigt har det toppet. Pengestrømmen kommer bare helt naturligt først når brugervæksten er overstået og fokus skifter fra at øge brugerskaren til at øge indtjeningen per bruger.