Metaverse – bliver det en god business case? Eller bare det vilde vesten?
Hver gang der kommer en ny ”enabler”, så kommer det til at krible i fingrene for at finde ud af, hvilken værdi det kan skabe. Om det er en bro til Samsø, en app til mobilen, en el-bil eller hvad denne blog handler om: Metaverset.
Kort intro til Metaverset (min definition): Det er defineret som en række integrerede virtuelle 3D-verdner, som vi besøger ved at bruge VR-briller. Vi kommer ind i løsningen (3D-verden) i stedet for at kikke på løsningen (hjemmeside etc.). Spilverden har været der længe, men det kommer til blive en del af alle brancher (tænker jeg). En af de bedre intros på YouTube er denne her: The Metaverse Explained With Examples - YouTube
Allerførst tænkte jeg, da hørte om Metaverset: Er det ikke bare internettet om igen? Vi er der, hvor vi var for 30 år siden, hvor vi kunne se en masse muligheder. Vi havde en lille idé om, hvad man kunne. De fleste af os må indrømme, at alle vores fantastiske tanker og idéer om, hvad internettet kunne blive, er blevet overhalet af virkeligheden.
En rose har også torne. Der var nogle, som f.eks. David Bowie, som også forudså ulemper ved dette nye medie, da det ændrede vores måde at udtrykke os, vores syn på kunst og ikke mindst kommunikation. Dette videoklip siger lidt om det. David Bowie predicted in 1999 the impact of the Internet in BBC interview - YouTube
Er Metaverset ikke det samme som internettet?
Er Metaverset ikke det samme som internettet? Jo – og så uendelig meget mere.
Jeg udråber mig på en ingen måde som ekspert indenfor Metaverset. Men jeg har noteret mig et par kendetegn:
- Vi ved ikke, hvad det ender med. Vi taler om noget, men hvor ”end stage” ikke nødvendigvis ender, hvor vi har fantasi til lige nu.
- Usikkerhed om hvem af tech giganterne, der vinder denne ”krig” eller om det bliver flere udbydere, som binder flere metaverser sammen?
- Når vi ikke ved, hvad det ender med, så ved vi heller ikke, hvad der skal reguleres – og hvordan dette skal reguleres.
Der er meget muligt flere kendetegn, og dem hører jeg gerne om i kommentarfeltet eller en direkte mail til mig.
Uanset så bliver business casen godt nok svært at skrive om. Vi skal vide, hvor vi kommer fra, og hvor vi skal hen, hvis vi skal have en kinamands chance for at skrive en relativ fornuftig business case. Alligevel er der rigtig mange (ofte konsulenthuse), som vurderer et kæmpe potentiale ved dette nye parallelunivers (hvis man kan kalde det det).
Personlig tror jeg på en masse muligheder (gange 1000 eller gange 100.000). Men også, at vi skal være der, lige som man skal være på internettet, lige som man skal findes i en fysisk form. Vi har ”blot” fået endnu en kanal, som skal vedligeholdes. Vi skal bare også finde en værdi i denne kanal.
Dansk Erhverv har (også) fokus på dette
En god snak med Jens Wedenborg fra Dansk Erhverv bekræfter lidt nysgerrigheden hos dem for dette ”nye” fænomen. Specielt hvordan vi kan blive ramt af negative konsekvenser, som business casen altid beskriver og give en handlingsplan for.
Jens siger bl.a. ”Vi er meget nysgerrige på, hvordan dette rammer vores medlemsvirksomheder. Hvad betyder Metaverse dette for vores medlemmer og deres kunder? Vi er specielt interesseret i at beskytte vores medlemmers interesser, da det er deres aktiver, som bliver bragt i spil i denne nye parallelverden.”
Det kan vi så tydeligt godt forstå. Hvis vi sammenligner metaverset med internettet, så kan den nuværende lovgivning regulere det, der sker på de enkelte websites, da de er hjemmehørende i et land eller en region.
Sådan kommer det nok ikke til at foregå i Metaverset. Hvem og med hjemmel i hvad skal metaverset reguleres?
Derfor har Dansk Erhverv inviteret 2 af landets førende Metaverseeksperter, nemlig Therkel Sand Therkelsen fra Realitet,io og Jakob Plesner Mathiasen fra Gorrissen Federspiel i deres webinarstudie, hvor de vil gøre os klogere på ”Metaverse - Hvad og Hvordan?” Det er den 4/10 kl. 14:00 – 15:00 og du kan tilmelde dig her: Metaverse - Hvad og Hvordan? (danskerhverv.dk)
Jeg kommer … ”ses” vi?

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.