Har netop deltaget i et seminar, hvor et af de emner, vi vendte, var, hvor meget it-afdelingerne bliver bombarderet med at “det vigtige er forretningen og ikke teknologien”. Det er forretningens behov og idéer, der skal tages hensyn til - det er jo trods alt derfor, at en virksomhed eksisterer. Hvem har måske hørt om, at en virksomhed er til for at have en lækker, strømlinet it-løsning? Ingen!
Og jeg er faktisk en varm fortaler for, at it skal være til for virksomhedens forretning og ikke den anden vej rundt - det er vel egentlig ret vanskeligt at være uenig i. Men det er altså nogen gange lidt for let sluppet at sælge over-simplificerede idéer til forretningen eller virksomhedsledere - og det er uden tvivl trenden blandt it-producenterne i øjeblikket - specielt de oversøiske.
Man kan ikke undgå at bemærke, at samtlige større soft- og hardware producenter samt udviklere nærmest står i kø for at skrælle al brug af teknologifokuserede formuleringer væk fra deres budskaber. Den tekniske it-løsning SKAL kunne forklares så forsimplet, at den kan fordøjes af retorikken hos virksomhedernes ledelse. Der må ikke være for meget bits-n-bytes snak - det forvirrer bare.
Men problemet er bare, at it ikke er så simpelt! Der er en masse komponenter, der skal håndteres, installeres, tilpasses, opdateres, sikres, udskiftes, udvikles osv. osv. Så når en virksomhedsleder har været udsat for et værdibaseret oplæg eller en super idé ifm. et “C-level forretningsorienteret seminar”, så kan det altså godt være træls for it-afdelingen igen at skulle være den der siger: “Det kan ikke så godt lade sig gøre”, “Det er dyrt”, “Det vil tage lang tid at implementere”, “Vores egenudviklede AS400 baserede applikation kan ikke håndtere den slags”.
For når vi ønsker at ændre forretningsgangen med støtte fra nye it-teknologier, så har vi en tendens til at forvente, at det “bare” kan håndteres sideløbende med den eksisterende it-drift og -hverdag. Men da disse teknologier netop er nye, så er it-afdelingerne ofte ikke rutinerede eller uddannede i disse teknologier. Men det er så deres eget problem. Det forventes, at it-afdelingen kan løfte opgaven. Hvor svært kan det være?!
Som jeg sagde i starten, så er jeg 100% for forretningsorienteret it, men man skal opstille realistiske rammer for dem, der skal løfte opgaven med at få alle de it-komponenter, som en god “idé” måtte kræve ’behind the scenes’, til at virke. Eller endnu bedre; hvad med at inkludere dem i processen lidt før det stadie, der hedder “få det til at virke”?
Et af de steder, hvor jeg virkelig ser denne problemstilling i øjeblikket hos virksomhedernes it-afdelinger - det være sig store eller små, private eller offentlige – er, når der tales Mobility. Altså it-systemernes evne til at være tilgængelige alle steder fra på ethvert tidspunkt, til ethvert tænkeligt device - virksomhedskontrolleret eller ej. Det er en fantastisk idé, som jeg selv er varm fortaler for. Men der skal altså en del it-gymnastik til at få den idé op at flyve. Både på komponent- og teknologiniveau. Og når idéen nu er købt, så husk lige at få den anden del af kagen med: At få løsningen til at virke. Og det sker kun ved, at man giver de it-faglige medarbejdere mulighed for at dygtiggøre sig, sætte sig ind i og få sparring om disse nye teknologier. Ellers kan man vel bare spare pengene og gøre, som man altid har gjort - og det skal jo nok være “godt nok”, ikke sandt?

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.