Megafon-truslen
Op til valget har alskens folk - både forskere og amatører arbejdet med meningsmålingsdata. Det kan være for at visualisere meningsmålingerne, beregne sandsynligheden for forskellige scenarier, beregne huseffekter og meget andet godt.
Flere har samarbejde med etablerede medier - for eksempel har Erik Gahner Larsen samarbejdet Jyllands-Posten - men sin politologi-side har han drevet som en frivillig interesse.
Gahner er det, jeg vil kalde en data science-influencer (eller citizen data scientist), og jeg har personligt haft meget fornøjelse af hans anbefalinger til programmeringsblogs, visualiseringer og andre fifs og tricks. Men op til valget er han en go-to-person, hvis man vil vide mere om valgstatistik.
Dagen efter valget kom tømmermændende så. Megafon har åbenbart truet Erik Gahner med krav om vederlag kr. 800.000 – 1.500.000, fordi han blandt andet brugte deres data til at lave vægtede gennemsnit, beregne “hus”-effekter for de forskellige institutioner, m.m..
Hvorfor er Megafons trussel om sagsanlæg et problem?
Hvis man skulle være i tvivl, viser forskning også at meningsmålinger betyder en hel del for demokratiet. Som Aarhus forskeren Michael B. Petersen også påpeger på twitter.
De har effekt på hvordan folk stemmer, og er derfor ret vigtige at kunne forholde sig kritisk til.
Og så er der det problem at politologi.dk bliver drevet frivilligt og Gahner ikke tjener en øre på site. Man kunne ærligt talt godt lige have startet med at skrive til ham og bede ham stoppe, så han kunne nå at hive dem ud af sine modeller.
Kunne man tænke at andre der nørdede open data og var med til at understøtte den demokratiske samtale blev mere tilbageholdende fremover? Ja, det kunne man nok, for man har jo familier at forsørge og har ikke lyst til sådan et rap over fingrene.
Er meningsmålingsinstitutter bare lukkede?
Institutioner som Epinion har været ude og fordømme truslen om sagsanlæg - og heller ikke bl.a. Voxmeter har restriktioner på deres data, som man kan arbejde videre med. Der findes altså også aktører derude der gerne vil ses efter i kortene - til en vis grad selvfølgelig.
Det er formentlig forskellige forretningsmodeller der ligger bag. Men i en demokratisk process, som en valghandling må siges at være, bør det virkeligt være vigtigt med en åben process om både metode og data.
Hvad kan du gøre?
Hvad kan vi så gøre for at arbejde mod åbnet demokratisk data?
Politiken og TV2 abonnerer på Megafon, og det kan jeg så kun håbe at de vil stoppe med. TV2 har nu sagt at de “vil tage den op med Megafon”. Ja tak!
Derudover er der forskere der nu viser deres velvilje ved at de ikke vil optræde som kilder for TV2 eller Politiken så længe de samarbejder med et institut, der truer med sagsanlæg mod citizen data scientists som Erik Gahner/politologi.dk.
Fx
Jeg kommer ikke til at bidrage som eksperkilde på @tv2politik eller @politiken så længere deres partner Megafon har krav om millionerstatning mod @politologidk - opfordring til alle gode kollegaer om samme indstilling https://t.co/4JqqQ6Jj0g
— Asmus Leth Olsen (@AsmusOlsen) November 2, 2022
og
Jeg tænkt over det natten over, og jeg følger trop. Jeg deltager ikke på @tv2newsdk eller i @politiken så længe den her chikane af Erik Gahner og https://t.co/UEeCWEAssJ står på.
https://t.co/RwxKnIQLTg— Martin Vinæs Larsen (@mvinaes) November 3, 2022
Jeg bliver ikke sådan super tit brugt som kilde af lige de medier, men vil da hermed lade opfordringen gå videre.
Nogen foreslår at man hvis man har deltaget i en megafonmåling beder om at få slettet sin data hos dem. Desuden at man nægter at deltage når de ringer eller skriver.
Sidst men ikke mindst, kan vi alle sammen sørge for at data, software og kildekode er så åbent og tilgængeligt som muligt. Personligt data skal selvfølgelig ikke udstilles, men der er meget der sagtens kan deles i aggregeret form.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.