Mangel på arbejdskraft?
Jeg vil tillade mig at bevæge mig lidt udenfor min selverklærede interessesfære omkring god kode - og så alligevel kun delvist, fordi en vigtig forudsætning at at kunne producere god kode er gode folk.
Der kører en stadig diskussion her på Version2 og i medierne generelt om hvorvidt vi her i landet mangler IT-arbejdskraft eller ej. Arbejdsgiverne siger ja, og flere enkeltpersoner siger nej, ofte med baggrund i egne erfaringer. Med fare for at det bliver taget ilde op vil jeg tillade mig at hævde, at sandheden måske ligger et sted midt imellem: vi har i hvert fald mangel på arbejdskraft, som fremstår kvalificeret.
Vi har på min arbejdsplads lige ansat en ny udvikler, og vi har virkelig skudt papegøjen, så resultatet af rekrutteringsprocessen kan jeg ikke brokke mig over. Vi fik omkring et halvt hundrede ansøgninger, hvilket bestemt er fint, men det var et klart mindretal, hvor jeg efter at have læst ansøgningen følte mig rimeligt sikker på, det ville give mere værdi at hyre ansøgeren end helt at lade være med at besætte stillingen, eller evt. outsource arbejdet.
Og ja, jeg har muligvis fået sorteret kompetente folk fra. Rekruttering er ikke en eksakt videnskab, men fair eller ej, så danner man sig meget hurtigt et billede af ansøgeren, og der er ikke mulighed for at indkalde alle til en samtale. Derfor er det altafgørende at ansøgningen får en til at fremstå så interessant som muligt - det handler kort sagt om at sælge sig selv, og der er meget mere i det end at have et relevant CV.
Selv om man skal ansættes som udvikler, så er det stadig vigtigt, at man har positive egenskaber ud over det rent faglige. Det nytter ikke noget at hyre en person, som har en doktorgrad i avanceret bitflytteri, hvis han/hun ikke kan indgå på konstruktiv vis i det daglige arbejde. Afhængigt af organisationen er det måske endda vigtigere med den rigtige personlighed end med de hårde faglige kompetencer.
Det er også vigtigt, at man udviser entusiasme - at man sagt på moderne floskeldansk brænder for noget af det, som jobbet handler om. Når alt kommer til alt handler det at have et job om at man har behov for tag over hovedet og mad på bordet, men derfor kan man alligevel godt samtidig synes, at man laver noget interessant.
Der er masser af vejledninger til hvordan man skriver gode ansøgninger at finde rundt omkring på nettet, men for alligevel lige at komme med en håndfuld forslag til forbedrede ansøgninger, baseret på mine erfaringer:
- Læs stillingsopslaget. "No shit", hører jeg læseren tænke, men det er der folk, som ikke gør - eller i hvert fald som sender ansøgninger, som er skrevet før opslaget er blevet tilgængeligt.
- Overvej, hvordan du passer ind i jobbet og organisationen. Virksomheden har forhåbentlig gjort sig nogen overvejelser om hvilken person man vil have fat i og hvad vedkommende skal lave (selv om nogen stillingsopslag godt nok lader mig tilbage at ønske...), så sørg for, at det er klart for modtageren, at du faktisk vil opfylde de krav.
- Skriv flydende og let læseligt. Modtageren skal ikke have behov for at anstrenge sig for at forstå dit budskab.
- Fremstå professionel. Lad være med at være for smart - læseren har en begrænset kontekst for budskabet i forhold til hvis man snakker sammen, så man risikerer, at man bliver misforstået. Lad også være med at bruge megadrukmaas@hotmail.com som mailadresse.
- Få nogen til at læse korrektur. Computere har det med at være ret detaljeorienterede, så det er der også behov for at man er som udvikler.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.