Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Lyt ikke til galninge, men hør efter hvad de siger!

28. november 2022 kl. 19:1415
Artiklen er ældre end 30 dage

Jeg ved ikke hvor udbredt dette mundheld er, jeg er stødt ind i det fra flere sider i tidens løb.

Google og Apple rumler om at droppe Twitter fra deres respektive "walled gardens".

Det vil være så indlysende økonomisk ugunstigt for Twitter og Elon Musk, at man burde kunne stole på, at USAs monopoltilsyn allerede er i fuld gang med at kigge på sammenfaldet.

Elon Musks svar var: "så laver jeg da bare min egen mobiltelefon."

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den melding ser ud til, med megen god ret, at blive modtaget som en gal mands rablen.

Men der er ikke mange af dem der bagateliserer udtalelsen, der forholder sig til at manden også kontrollerer StarLink netværket.

Der er solide mikrobølgetekniske grunde til at man ikke kan bruge en antenne i mobiltelefonstørrelse som terminal på StarLink nettet, behovet for beam-steering osv.

Omvendt, er der intet der kan overbevise mig om, at StarLink netværket slet ikke har tænkt over millarder af potientielle kunder, hvis de kan levere en håndholdt terminal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis jeg var telenetoperatør, ville jeg sidde helt rank i stolen og tænke over hvad der sker, hvis en rig galning pludselig kaster sig ind på markedet, med et globalt backhaul netværk klappet og klar fra dag 1.

For selvom det, præcis som med Twitter, helt forudsigeligt vil komme til at ende i tårer for Elon Musk, er der ingen grund til at tro det stopper galningen…

/phk

 

15 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
12. december 2022 kl. 21:32

Det kan let ende med giganternes kamp 2.0. Hvis Musk skaber sit eget internet - med fuld ytringsfrihed, kan Apple og/eller Google enten vælge at følge med eller "go to the madresses", og blokkere for app-stores tilgang til starlink, af frygt for at miste kontrol over deres respektive universer.

Og med sølvpapirshatten på, kunne det måske udvikle sig til en ny tredje mobil-platform, med et trumpistisk regelsæt for indhold og privatliv. Så kan politikere tvinges til at tage stilling til om MitID også skal leveres på MuskOS

.... men det var bare en tanke...

12
5. december 2022 kl. 12:28

Det er værd at huske på at folk også kaldte ham for galning, da han købte Tesla og begyndte at bygge elbiler. Og da han startede SpaceX og begyndte at bygge raketter til ISS og månen.

Og hvis man læser denne, og mange lign. indlæg, så er det vist klart, at det er end i tårer for længe siden.

7
30. november 2022 kl. 08:35

Galning ligefrem?

8
30. november 2022 kl. 09:10

Jeg synes galning er pænt rammende. Sociopat helt ude af kontrol er også et godt bud.

13
5. december 2022 kl. 21:26

Man kan godt mærke at Elon Musk's valg af politisk side nu rammer ham. Jeg tror at det var en fejl fra hans side. Jeg tror også at det var en fejl at købe Twitter. Men de to ting trækker i samme retning. Hans valg lader til at være bevidste og overlagte. Personligt tror jeg at han har fået så meget success at han nu føler sig sikker ved at blande sig i politik. Enten det eller også ser han det som en nødvendighed at blande sig politisk af ideologiske årsager. Det er ikke uden risiko, men galning og sociopat er måske lidt ekstreme ord at bruge om ham.

9
1. december 2022 kl. 11:55

Hvorfor?

10
1. december 2022 kl. 19:02

For dem er han den nye Trump.

6
29. november 2022 kl. 16:14

Apple har indbygget low-speed satellit data i både ur og telefon i år. Mest til emergency kald / beskeder. Så telebranchen er allerede i gang med at frygte at Apple vil tage dem ud af loopet.

Det er ikke starlink, men det er et alternativ til GPS modtagere med emergency text via iridium.

5
29. november 2022 kl. 15:59

Hvis jeg var telenetoperatør, ville jeg sidde helt rank i stolen og tænke over hvad der sker, hvis en rig galning pludselig kaster sig ind på markedet, med et globalt backhaul netværk klappet og klar fra dag 1.

Hvorfor kommer jeg sådan til at drage visse paralleller til Teslas Supercharger-netværk? ;-)

Ganske vist er der en del udfordringer mht. at få en moderne smarttelefonsk form-factor til at spille med nogle satellitter (prøv f.eks. at gå ind i et hus og forsøg at skabe forbindelse) - men hvem siger, at enheden skal forbinde direkte til "skyen"? Det kan man vel have nogle udendørs relæstationer til at klare? De skal ikke gøre ret meget andet end at være noget "4G/5G-til-satellit"-uplink - kræver blot strøm og frit udsyn. Bør findes på ethvert tag i 2025. :-)

3
29. november 2022 kl. 13:56

Der er solide mikrobølgetekniske grunde til at man ikke kan bruge en antenne i mobiltelefonstørrelse som terminal på StarLink nettet

Men det kan dog tilsyneladende allerede bruges til tekst-nødsystem.starlink emergency messaging feature

4
29. november 2022 kl. 15:44

Men det kan dog tilsyneladende allerede bruges til tekst-nødsystem.starlink emergency messaging feature

Ja, men det er en specialapplikation der hverken kræver nogen båndbredde af betydning, eller round-trip tider målt i millisekunder.

14
8. december 2022 kl. 09:50

Ja, sådan var det. Nu tager de næste skridt.

SpaceX noted that the direct-to-cellular system will use advanced phased array beam-forming and digital process technology onboard each satellite payload. This will enable the service to efficiently use spectrum resources and provide voice, messaging, and basic web browsing at “theoretical peak speeds of up to either 3.0 Mbps or 7.2 Mbps peak upload.”

2
29. november 2022 kl. 11:30

Update: Elon Musk vil nu afsløre hvem der stod bag censuren på Twitter.

1
29. november 2022 kl. 09:34

For selvom det, præcis som med Twitter, helt forudsigeligt vil komme til at ende i tårer for Elon Musk, er der ingen grund til at tro det stopper galningen…

  1. eller at den næste galning faktisk er i stand til at gennemføre det.
  2. Jeg anser det kun som 50% sikkert at Twitter eventyret kommer til at ende i tårer.