Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Lumia 920 - efterskrift

Af Jesper Lund Stocholm4. juni 2013 kl. 23:2353
Artiklen er ældre end 30 dage

Tja - jeg er faktisk ikke helt klar over det nøjagtige antal, men jeg vil skyde på, at jeg endte med at skifte min Lumia 920 ud 5 gange inden min tålmodighed slap på. Sidste gang var en spritny telefon, der allerede efter to dage fik de første to fine støvkorn bag linsen ... så gad jeg ikke mere. Derfor snakkede jeg med 3 og vi blev enige om, at jeg returnerede telefonen og fik mine penge tilbage. Jeg har dog stadig en Nokia-telefon ... denne udgave hedder blot Nokia E66.

Når jeg nu sidder og tænker tilbage på det sidste halve år, så synes det sådan lidt på afstand en smule surrealistisk. Jeg kan stadig huske, hvor meget jeg glædede mig til 920'eren blev lanceret og hvordan jeg - trods den lidt store vægt og "beta-agtige" WP8 - hurtigt tænkte, at jeg dælme aldrig skulle tilbage til iPhone igen ... og hvordan jeg i løbet af de 6 måneder faktisk har tænkt netop dette - nemlig at det sgu ville have været meget nemmere, hvis jeg blot havde opgraderet min iPhone4 til en iPhone5.

Jeg må i perioder have lidt af en absurd form for Stockholm-syndrom (no pun intended), for jeg har flere gange tænkt, at det nok var min brug af telefonen, der var "udenfor normalen" ... men kunne så heldigvis se på både bagkameraet på Nokia Lumia 920 og i øvrigt på kameraerne på min gamle iPhone4 og konkludere, at netop disse var helt støvfri - selvom de naturligvis bruges på samme vis som frontkameraet på 920'eren.

Men det fine lommestøv viste sig at være min nemesis i min egenskab af Lumia 920-ejer. For ikke alene fyldtes mit kamera med støv - støvet forårsagede sandsynligvis også andre problemer. For ikke alene er kameraet foran modtagelig for støv ... der sidder også en anden feature lige ved siden af - nemlig proximity-sensoren. Det er den dims, der sikrer, at din kind ikke taster på telefonen, når du snakker i den eller at du ikke i tide og utide laver "ass-dialing", når telefonen er i baglommen. Proximity-sensoren sikrer også, at skærmen gøres aktiv, hvis du tager den fra øret og skal taste dig igennem en voice-response-menu, slå højtaler fra eller lignende. Hvis proximity-sensoren ikke virkede korrekt, ville din skærm blive ved med at være sort og inaktiv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

... hvilket skete for mig. Som mange andre oplevede jeg at støv gjorde proximity-sensoren ubrugelig. Det er sådan en pudsig fejl, hvor der faktisk går lidt tid inden man opdager, at der er et reelt problem - for det opstår jo kun, når man skal taste noget på telefonen under et opkald eller ringer til nogen, hvor der ikke er telefonsvarer på og opkaldet blot fortsætter "i det uendelige". Well - den telefon røg også retur.

Men hvad har jeg så oplevet i det sidste år?

MVP Summit (Lumia land)

I februar var jeg til MVP summit i Seattle - og som man kan tænke sig, var der utroligt mange, der løb rundt med en Lumia 920. Derfor var det et oplagt sted at teste om jeg blot havde været uheldig. Jeg kiggede på 11 telefoner imens jeg var derovre - én af dem havde ikke støv på linsen. Én. Ja faktisk er denne Lumia-telefon den eneste Lumia jeg har set til dato, der ikke har haft støv bag linsen. Pudsigt nok mente rundt regnet halvdelen af ejerne, at de - forespurgt om der var støv bag linsen - ikke havde det problem ... blot for at opdage det, når der blev kigget ordentligt efter det.

Proximity-sensor

Jeg kender personligt tre kolleger, der har returneret deres telefoner fordi de - ligesom jeg - oplevede problemer med proximity-sensor.

Lidt tests

I kommentarsporet efter min sidste Lumia-artikel skrev Kenneth:

> Hvis jeg skal være helt ærlig, så synes jeg det er lidt tyndt at himle op om problemer med støv på din Lumia 920 og så henvise til at det gav store problemer da din iPhone havde støj foran objektivet. Når du ikke har testet det, virker det mere som et princip end som et reelt problem.

... og det kan han jo princpielt (host!) have ret i. Og han har ret i, at min frustration blev næret etellerandet sted midt imellem det principielle at en telefon til næsten kr. 4000 led af dette trivielle problem og at min telefon tog dårlige billeder med støv bag linsen.

Så jeg testede det i Seattle.

Den første aften i Seattle kom jeg til at sidde ved et bord med nogle andre Lumia-920-ejere. Én af disse var ejeren af telefonen uden støv - de andre Lumiaer var "normale" i den forstand, at deres linser var dækkede af støv.

Første billede er et sammenklip af billeder taget med to telefoner - kald mig bare krakilsk ... men påvirkningen er ikke rigtigt negligérbar, vel?

Andet billede er et billede af den video telefonerne kan optage med frontkameraet. Hvis nogen skulle være i tvivl, så er telefonen til venstre den med støv bag linse. Billedet af telefonerne er i øvrigt taget med min egen Lumia med bagkameraet, og som det ses, så tager den faktisk ret gode billeder - også indenfor om aftenen i "bar-belysning".

(tak til dotmorten og enelleranden finne for udlån af deres telefoner)

Så snakker vi ikke mere om det, vel?

Konklusionen

Tja - min tålmodighed blev brugt og min(e) telefon(er) blev sendt retur. Så spørgsmålet er nu:

Kommer jeg til at eje en Nokia-telefon igen?
> Måske - ,men det bliver dælme ikke en Lumia 920.

Er jeg skuffet over Nokia?
> Det må man sige - men også en smule imponeret. Jeg er skuffet over at de synes, at det er OK at sende en telefon på gaden til i omegnen af kr. 4000 - der lider af så banalt et problem som støv bag linsen. Det er bare ikke godt nok. Men jeg er også lidt imponeret ... imponeret over, at det er lykkedes at lægge denne sag død så relativt hurtigt. Når man tænker på, hvor mange tæsk Apple har fået for plastik, der knækkede, antenner, der ikke var gode nok, telefoner der blev uhyre varme, batterier, der tabte strømmen hurtigt m.m., så er det sgu flot klaret at Nokia at Version2 kun skrev ganske lidt om sagen. Det er god pressehåndtering.

Endelig skal jeg nok lige huske at sige, at selvom jeg var skuffet over behandlingen i den fysiske 3-butik jeg var i et par gange, så har jeg kun ros til overs for 3s kundeservice/reparationsafdeling for deres håndtering af denne process. Den har været formidabel og er udelukkende årsagen til, at jeg stadig er kunde hos 3 og ikke er røget tilbage til mit tidligere telefonselskab, da jeg returnerede telefonen.

Så hvad gør en klog mand nu? Det betyder meget for mig, at telefonens hardware er "lækker" og at der er tænkt over designet. Jeg gider ikke have en "plastik-telefon. Skal jeg dukke nakken og gå tilbage til den rene, hvide (as coke) verden hos Apple, eller er der andre forslag? HTC 8X? (men jeg har hørt, at kameraet skulle være decideret dårligt i den telefon). Eller skal jeg krydse fingre for, at Nokia Lumia 928 kommer til Danmark og at dens kamera virker?

Opdatering: jeg kan se at der søreme herinde er en tråd om en "Nokia Lumia 920 går i sort".

53 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
54
16. august 2013 kl. 11:42

det er det samme med dem igen og igen og igen. Støv inde under linser og skærm. Sådan har det været på alle mine Nokia telefoner til dato. Stay away. Hvorfor skulle det blive bedre med en ny model? Alle de gamle S40 telefoner, og E serien mv. har alle dette problem med lommestøv. Nokia kan eller gider bare ikke løse det problem alle andre producenter har formået at løse.

53
14. juli 2013 kl. 11:22

Hej Jesper, Min 920'er er lige blevet sendt til reparation med støv i frontkamera og proximity sensoren. Den er 1/2 år gammel og jeg valgte hurtigt at se stort på støvproblemet i kameraet, jeg er 52 og synes næsten af det slørede billede var en fordel når jeg skype'ede :-) ... men proximity sensoren kan jeg ikke undvære. Det er ikke fedt at jeg ikke kan bruge tastaturet når jeg snakker med nogen ... det er desuden rigtig træls at skulle "resette" hele mobilen efter at have aflyttet min telefonbeskeder, fordi jeg jo har sort skærm og tøzen inden anden ende ustandselig knævre løs om at trykke * for valg af menu.

Min Lumina er en firmatelefon købt gennem Atea og de er vist ikke indstillet på at reparere den ... så må jeg jo bare købe en ny, heldigvis har jeg en sponsor ... men det er rigtig øv, for det var næsten en rigtig fed telefon og jeg er lidt træt af de "andre".

Lige nu overlever jeg med min skod gamle iPhone 4, den er "still going strong" efter 2 år, men er gabende langsom og kedelig. Jeg savner mest win 8 GUI og det stabiliserede kamera, isæt til videooptagelser ... så jeg hopper måske på Lumina 1020 som kommer på det amerikanske markedet 26 juli ...

Alt dette er skrevet på min iPad 4, nok mest fordi jeg ikke gad at oplade min Asus win8 RT pad eller åbne låget på min Lenovo W530. Min MacBook Air har jeg ikke haft tændt i 1/2 år ... Hold da kæft hvor jeg da har "dimsesyge" ... men det er heldigvis mit job :-) og jeg napper nok lige en Nokia mobil igen, trods de mange udfordringer :-) Mvh Henrik, Underviser på Mercantec

50
13. juni 2013 kl. 09:10

Jeg syntes jo, at Nokia netop lavede nogle vildt solide telefoner med ordenlig hardware. Det eneste de manglede var et fornuftigt styresystem, som nok folk brugte. Men er det ikke sådan, at de nye telefoner nu bliver produceret i Kina i stedet for Finland? Det kunne måske forklare forskelle i kvalitet pga. kultur og måske også begyndervanskeligheder hos producenten.

41
6. juni 2013 kl. 15:29

Hejsa Jesper:

Kameraet fungerer ikke! Hvis jeg har brug for et kamera, tager jeg et med. Jeg forlader mig ikke på et kamera i en mobiltelefon. Jeg har en gang af mit firma fået en telefon med kamera indbygget. Fordi en af mine arbejds opgaver var at foretage inspection af transportskader. Jeg prøvedet een gang, og fik min skade raport i masken igen med besked om at billedmaterialet ikke var af tilstrækkelig god kvalitet. Derefter kun et kamera,og en mobiltelefon som diktafon, så er den ged barberet.

Min private telefon er en Nokia 6060, uden kamera, jeg har ledt efter en tilsvarende. Men hver eneste gang jeg har spurgt om en telefon uden kamera, har jeg fået det svar: At det ikke findes!

Hilsen (-;>/ svend-ev

51
13. juni 2013 kl. 09:51

Jo, der er stadig Nokia telefoner uden kamera. Vi købte 3 i Kvickly, til 150 kr stykket, som min fatter stadig bruger en af.

Det er ikke den samme, men der er ikke kamera her: http://www.nokia.com/dk-da/produkter/telefon/nokia-100/(+lommelygte!!! Awesome!)

Og den koster: http://www.elgiganten.dk/product/mobil-gps/mobiltelefoner/NOK100BLACK/nokia-100-mobiltelefon-sort139,-

Det ér tilladt at undersøge markedet.

En HELT anden ting er, at man ikke SKAL bruge kameraet i sin telefon, bare fordi det er der - hvis du ikke vidste det ;)

43
6. juni 2013 kl. 18:33

Jeg prøvedet een gang, og fik min skade raport i masken igen med besked om at billedmaterialet ikke var af tilstrækkelig god kvalitet.

Det må være i tidernes morgen, har du fuldt marked de sidste par år ? Telefoners kamera er lige så god eller bedre ind de billigste kamera, og hvis der er lys nok er kvaliteten også rigtigt god. Mit 4 år gammel Nikon lommekamera har en dårligere fotokvalitet, ind mit kamera i min telefon. Hvis jeg vil tage rigtige gode billeder, bruger jeg da mit Nikon D60, men elles er telefonen et oplagt valg. Har du prøvet nogen af de nye telefoner ? Hvorfor vil du have en telefon uden kamera, du kan da bare lade være med at bruge det ?

40
6. juni 2013 kl. 12:25

Hej Jesper,

Jeg skal være den første til at beklage hændelsesforløbet og de problemer du har oplevet med din Lumia 920, der er plads til forbedringer og dine oplevelser er nu delt i vores Care netværk.

Vi er klar over at dette problem kan opstå og vi har implementeret en løsning. De kunder som oplever dette problem skal rent praktisk indlevere deres Lumia 920 hos den forhandler, hvor den er købt så sørger forhandleren og Nokia for at problemet bliver løst.

De bedste hilsner Nokia

Niels Kjelstrup Produktchef

47
7. juni 2013 kl. 09:59

Hej Niels,

Vi er klar over at dette problem kan opstå og vi har implementeret en løsning. De kunder som oplever dette problem skal rent praktisk indlevere deres Lumia 920 hos den forhandler, hvor den er købt så sørger forhandleren og Nokia for at problemet bliver løst.

Jeg er meget glad på andre Lumia-ejeres vegne - men også lidt ærgerlig på egne. Hvis I fra starten havde sagt, at "vi er klar over problemet og arbejder på en løsning. Når vi har fundet løsningen kan man bare levere sin telefon til forhandleren, så ordnes det uden beregning.", så havde jeg stadig været en glad Lumia-ejer. Jeg ville gerne have ventet i nogle (få) måneder på en løsning - hvis jeg vidste, at den kom.

I stedet valgte I at sige til version2:

Men det er kun få danske kunder, der oplever de samme problemer med deres nye Nokia Lumia 920 som Jesper Lund Stocholm. Det oplyser Nokia i Danmark nu til Version2

(...)

selskabet forklarer i et skriftligt svar til Version2, at der er tale om »utroligt få« kunder i Skandinavien. Det præcise tal ønsker Nokia dog ikke at sætte tal på.

(...)

»Issuet med, at der kommer støv til linsen på frontkameraet, er identificeret og løst. Her er det igen utroligt få brugere, der vil opleve dette

(...)

»Hvis man er en af de få, der oplever støv på linsen, skal man indlevere sin telefon der, hvor man har købt den,« forklarer Nokia

Men som skrevet tidligere i en anden artikel, så forsøgte vi os med en reparation - uden held. Og 3 kunne ikke få noget af vide fra jer om, hvornår et permanent fix var klar - endsige om der overhovedet kom et fix til allerede solgte telefoner.

Det er brandærgerligt.

42
6. juni 2013 kl. 15:30

Køre Niels. jeg er i vildrededa jeg har købt mobilen online i DK, jeg har i øvrigt en kommentar i tråden LUMIA 920 går i sort, som jesper formodentlig også hentyder til. Her skriver jeg at jeg har haft denne til rep, og har betalt 2x220 for forsendelse uden at det hjalp, hvad bør jeg gøre? jeg kommer fra Grønland derfor forsendelses priser på dette leje.

35
6. juni 2013 kl. 11:19

Nokia Lumia 920 må være et fantastisk produkt, når et medie som version2 kan bruge så meget tid og plads på at beskrive hverdagsoplevelsen omkring et niche produkt, som Nokias Lumia 920 vel stadig er.

39
6. juni 2013 kl. 12:07

Nokia Lumia 920 må være et fantastisk produkt, når et medie som version2 kan bruge så meget tid og plads på at beskrive hverdagsoplevelsen omkring et niche produkt, som Nokias Lumia 920 vel stadig er.

Definér "niche" ?

Som Thomas også er inde på, så er dette ikke en "version2-artikel" men et "blogindlæg". Jeg kan også se, at sidst jeg skrev om Lumia-problemerne, var 1. februar - altså mere end 4 måneder siden. Om dette er "meget tid og plads" skal jeg lade andre vurdere.

Men jeg kan da afsløre, at uanset om Lumia er et niche-produkt eller ej, så rammer artiklerne ret godt ned i Version2s læserskare. Læsertallene for indlæggene er i den suverænt højeste ende af de blogindlæg jeg skriver - også medtaget indlæg fra dengang verden stod i lave med "dokumentformatkrigen". Så "niche" eller ej så er indlæggene interessante for version2s læsere ... og også for dig, åbenbart.

:o)

33
6. juni 2013 kl. 10:45

Kære Jesper. Løsningen er simpel. Du skal da beholde din Lumia, du er jo inderst inde rigtig glad for den. Måske synes du, at den har den et par småskavanker, men pyt, lev med dem. Hvis du er heldig, kommer der med tiden et bedre alternativ til dig! Måske skal du vente et år eller to. Du ville aldrig kunne leve med en af de nyere iPhones. Dem er der for mange der har. Og de nye Samsung og HTC'er har jo en række fejl. Så vælg endelig ikke en iPhone, Samsung eller HTC, for de er ikke gode nok til dig. Brug din Lumia og se tiden an. Så kan du skrive lidt mere om den. God fornøjelse.

32
6. juni 2013 kl. 08:03

Det er vel fair nok at version2 (og øverige medier) ikke rigtig har fulgt op på nokia støv-problemet vs iphone. Der er trods alt ikke ret mange nokia lumia 920 brugere i DK. Men at fejlen har kunnet snige sig ind efter mange års produktion af telefoner vidner måske nok om, at Nokia er ved at sadle om. Dog er det ikke første gang, at Nokia har smidt en halvfærdig telefon ud. Jeg har selv haft en Nokia, som jeg returnerede 4 gange før jeg fik TDC overbevist om at give pengene igen. Det er så vidt jeg ved også den eneste telefon som TDC har droppet salget af, men den var også rigtig dyr.. Tror det hed en Nokia 8310 .. Det var dog vist softwaren, der ikke var bagt færdig dengang..

31
6. juni 2013 kl. 08:03

Det er vel fair nok at version2 (og øverige medier) ikke rigtig har fulgt op på nokia støv-problemet vs iphone. Der er trods alt ikke ret mange nokia lumia 920 brugere i DK. Men at fejlen har kunnet snige sig ind efter mange års produktion af telefoner vidner måske nok om, at Nokia er ved at sadle om. Dog er det ikke første gang, at Nokia har smidt en halvfærdig telefon ud. Jeg har selv haft en Nokia, som jeg returnerede 4 gange før jeg fik TDC overbevist om at give pengene igen. Det er så vidt jeg ved også den eneste telefon som TDC har droppet salget af, men den var også rigtig dyr.. Tror det hed en Nokia 8310 .. Det var dog vist softwaren, der ikke var bagt færdig dengang..

32
6. juni 2013 kl. 10:17

Det er vel fair nok at version2 (og øverige medier) ikke rigtig har fulgt op på nokia støv-problemet vs iphone. Der er trods alt ikke ret mange nokia lumia 920 brugere i DK.

Jeg kan godt følge dig - hvis jeg var den eneste med problemet og jeg blot tilfældigvis bloggede på V2. Eller hvis der generelt på V2s site ikke var interesse for Nokia og Microsofts samarbejde.

Men det har jo ikke været tilfældet. Der har jo været utallige artikler på V2 det sidste års tid om Microsofts WP8 og Nokias nye flagskib, der skulle "genrejse kæmperne". Så uagtet det lille antal Nokia/WP8-brugere, så har interessen været ret stor i de sidste 12 måneder.

:o)

29
6. juni 2013 kl. 00:08

Aluminium krop, ser lækker ud, folk siger gode ting om den.

27
5. juni 2013 kl. 17:42

OK at sende en telefon på gaden til i omegnen af kr. 4000 - der lider af så banalt et problem som støv bag linsen.Jeg beklager og måtte meddelelse, at dette problem ligger også hos en 5000kr Apple iPhone 5 og sikkert også mange andre telefoner.

http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=1520407https://discussions.apple.com/thread/4378508?start=30&tstart=0https://discussions.apple.com/message/19835376#19835376

Også må jeg giv Anders Jakobsen ret, er der en ting Nokia, er gode til er at fixe problemerne hurtigt, hvis der er problemer. Har selv oplevet det med Lumia 800, de tog sig af Batteri problemet, kamera problemet, og de små ting der nu var, det var ikke bare "you're holding the phone the wrong way."

Jeg har selv haft den "fornøjelse" af at min mor har købt en iPhone 5.

Alt i alt, så tror jeg at der er mange problemer, med de mobiltelefoner der er der ude, men for mig er det mere hvordan de løser problemerne, der tæller.

28
5. juni 2013 kl. 22:21

Jeg beklager og måtte meddelelse, at dette problem ligger også hos en 5000kr Apple iPhone 5 og sikkert også mange andre telefoner.

Og det gør det i orden? Det kan jeg slet ikke sætte mig ind i.

men for mig er det mere hvordan de løser problemerne, der tæller.

Det er jeg enig med dig i - men Nokias handlinger er altså på ingen måde til UG med kryds og slange. De erkendte for længe, længe siden, at der var et problem men først nu er der en løsning på det - samt mulighed for at indlevere telefonen til rep. Hvis Nokia dengang havde sagt, at "vi erkender problemet og så snart vi har en løsning på det kan man gratis få repareret sin telefon". I stedet sagde man noget uldent om, at det ville blive rettet i nye leverancer af 920'eren. Hvis Nokia havde sagt det første jeg foreslog, så havde jeg sikkert haft en Lumia 920 endnu.

38
6. juni 2013 kl. 12:05

Og det gør det i orden? Det kan jeg slet ikke sætte mig ind i.

Nej, det er ikke i orden men jeg tror ikke, at det er problem der bliver løst, da støv altid kommer ind.

Det er jeg enig med dig i - men Nokias handlinger er altså på ingen måde til UG med kryds og slange.

Jeg ville da sige at det er bedre, at man siger man har det problem, en fx Steve Jobs flotte udtale "you're holding the phone the wrong way." og ikke mindst sælge en telefon til "4G" men som kun virker i nogen lande (ind til updaten kom ca. 4 måneder efter)

Jeg ved da selv med min Nokia Lumia 800, at der var i december 2011 bekræftede Nokia at nogle problemer med batterierne i Lumia 800 enheder og i løbet af januar 2012, kom der to opdateringer til og fixe dette problem.

Jeg tror man skal sætte sig ned og tænke over at Apple og Samsung efter hånden har en 6-7 år på bagen og Windows Phone er forholdsvis nye med små 2-3 år på bagen, så der ville være fejl, som der også er på HTC, Samsung, Apple, Sony osv.

44
6. juni 2013 kl. 22:53

Nej, det er ikke i orden men jeg tror ikke, at det er problem der bliver løst, da støv altid kommer ind.

Ja, det gør det så ikke. Jeg har en iPhone 4, hvor begge kameraer er pletfrie ... og af de 11 Lumiaer jeg undersøgte havde INGEN af dem spor af støv bag linsen på "bagkameraet". Jeg har selv oplevet støv bag linsen på en iPhone 4 jeg tidligere havde - det skete et års tid efter jeg fik den og det har jeg - om ikke "forståelse" så dog accept af kan ske. Men at det sker efter 1, 2 eller tre uger er ganske enkelt for dårligt.

Jeg tror man skal sætte sig ned og tænke over at Apple og Samsung efter hånden har en 6-7 år på bagen og Windows Phone er forholdsvis nye med små 2-3 år på bagen, så der ville være fejl, som der også er på HTC, Samsung, Apple, Sony osv.

Nu får du det til at lyde som om, at Nokia aldrig har lavet en telefon med et kamera i før ... det vil jeg blot høfligt gøre opmærksom på ikke er korrekt :o).

Der er da en række ting i Lumiaen som jeg "bærer over med". Eksempelvis at telefonen nogle gange bliver ved med at ligge og vibrere, når den er lagt på trådløs opladning. Nogle gange siger den endda lyde.

Det bærer jeg over med.

Jeg har oplevet ridser på telefonens "Gorillaglas" på alle de 5-6 telefoner jeg har haft i hænderne (OK - den ene tabte jeg på en grusvej nytårsaften).

Det bærer jeg over med.

Headsettet er markant mere følsom overfor vind end jeg er vant til fra iPhone.

Det bærer jeg over med.

Så jeg har bestemt blot ikke fundet én ting ved telefonen, som jeg så fokuserer på - jeg synes faktisk, at jeg er ret overbærende (og så har jeg slet ikke nævnt de ting, der ikke er helt i skabet for selve WP8 og ikke hardwaren)

:o)

46
7. juni 2013 kl. 00:42

Nu får du det til at lyde som om, at Nokia aldrig har lavet en telefon med et kamera i før ... det vil jeg blot høfligt gøre opmærksom på ikke er korrekt :o).

Der går vi forbi hinanden, jeg er ude og snakke om telefonens styresystem, som er forholdvis "nyt", i forhold til de andre på market, så der er sikkert mange små ting som skal "fixes"

Jeg indrømmer gerne, at jeg måske ikke lige har gjort mig helt klar i hvad jeg skrev om. Men ja, nokia har lavet kamera telefoner siden November 2001 (Nokia 7650)

Jeg har oplevet ridser på telefonens "Gorillaglas" på alle de 5-6 telefoner jeg har haft i hænderne (OK - den ene tabte jeg på en grusvej nytårsaften).

Hvordan helved har du gjort det :D har haft min Lumia 800 til og ligge med nøgler og mønter når jeg har været på arbejde, tabt den 4-5 på beton gulv. Jeg har mødt en Lumia 800, med en lang rids, men det blev også tabt fra 1. sal og når man tænker på http://www.youtube.com/watch?v=yDEahsoa_N4 :D

24
5. juni 2013 kl. 17:13

Vent til der kommer telefoner med h265 de/encoding hardware.

Det vil gøre videooplevelsen både med videochat, videooptagelser og streamet video rigtig meget bedre specielt når man ikke er på wifi.

Håber på det er en bulletpoint feature iPhone 5S har som burde være på trapperne snartish. hvis ikke iPhone så vil det blive normalen på "næste generation"af mobil hardware.

En mangel der ikke vil kunne udbedres ved en software opdatering da en mobil h265 ren software implementering vil spise ethvert batteri.

20
5. juni 2013 kl. 13:20
 1. Jeg har også en Lumia med støv bag frontlinsen. Det har endnu ikke givet mig problemer, men jeg har hørt at det er ret enkelt at puste støvet væk. Man køber en dåse trykluft (uden vand!) og blæser ind i den lille revne der er lige over kameraet. Er det en primitiv workaround for et dårligt designproblem? Ja, det er det. Ellers kunne jeg vælge at sende den til reparation for at få den lille gummiring sat på som netop er kommet ud.

 2. en Lumia 820 er rigtig fed. Min kone har den, og selvom den ikke er helt på højde med 920'eren på alle områder, så er den til gengæld lettere, og man kan skifte bagpartiet, uden at telefonen på nogen måde virker skrøbelig eller plasticagtig.

23
5. juni 2013 kl. 17:10

men jeg har hørt at det er ret enkelt at puste støvet væk. Man køber en dåse trykluft (uden vand!) og blæser ind i den lille revne der er lige over kameraet.
Er det en primitiv workaround for et dårligt designproblem?

Og lige præcist dette kommer jeg ALDRIG til at acceptere for en telefon til en pris på den gode side af kr. 4000,- Jeg kan lige forestille mig en ansat i en telefonbutik, der efter at have solgt mig en telefon spørger mig, om jeg ikke skal have 3 dåser trykluft med for en hundredemand.

Nu er det efterhånden det meste af en måned siden jeg returnerede telefonen permanent, men hvis det havde været i dag havde jeg naturligvis valgt at få den fixet - grunden til at der er gået et halvt år med at sende telefoner frem og tilbage imellem 3 og jeg er jo netop, at jeg bare gerne ville have en velfungerende Lumia 920.

:o)

19
5. juni 2013 kl. 13:17

"en absurd form for Stockholm-syndrom (no pun intended)"

Ja for alle, der har set "Die Hard", ved jo, at Stockholm ligger i Finland... ;-)

/ C

10
5. juni 2013 kl. 10:50

...for Nokia, der ellers er kendt for kvalitet! Jeg har haft en Lumia 800, som var virkelig god. Den gik kun i stykker fordi min kæreste vaskede den ved 40 grader. Desuden skal Nokia have ros for, at deres telefoner er relativt nemme at reparere. Udskiftede uden de store problemer microfon-modulet på den - det krævede blot en Torx og en hårtørrer.

Nu har jeg købt en HTC One, som jeg netop har læst er UMULIG at reparere(iFixit har givet den 1/10). Så jeg må sætte min lid til, at jeg ikke taber den. :( (desuden har HTC også beklædt kameraet med PLASTIK i stedet for glas...)

Venter på Fairphone - overholder de deres etiske kodeks, bør den også være til at reparere. Så ryger HTC'en ud til højre. :)

8
5. juni 2013 kl. 10:41

afstands sensoren er ved at drive mig til vanvid men at jeg løber tør for strøm ved en 17-18 tiden er årsagen til jeg skal finde en anden telefon.

8x var ikke meget bedre , overvejer lidt en 620 skulle have samme batteri som 920

9
5. juni 2013 kl. 10:50

Her er S3 da god, selv om jeg har glemt at slukke for WIFI og GPS, køre den nemt 2-3 dage. Har du husket at bede telefonen om at gå i strømbesparelse ved en eller anden % forbrug af batteri, man kan også bede den om at slukke for WIFI når skærm ikke er aktiv osv, hvis du bruger BT som jeg kun bruger i bil, har jeg på fornemmelsen at det spiser en hel det strøm, prøv at huske at slukke for det. Men kan du ikke se hvad der spiser strøm under dit batteri, i androide kan man se hvad hver del "æder", det var her jeg fandt ud af at jeg ikke have fået slået WIFI automatisk fra på min tablet, når den var lagt på hylden, så den var flad efter 2-3 dage ?

Alt dette tager kun 2 sekunder, og 2 støg i android. Men prøv at søge på nettet, andre må have samme problem og evt. en løsning med opsætning, du kan jo have et "dårligt" batteri ? Men du har jo også købt Nokias første smart phone, de første androide var heller ikke gode til strøm for mange år siden. (Jeg kunne ikke nære mig).

37
6. juni 2013 kl. 11:58

Nokias første smartphone var med deres eget operativsystem, Symbian. Én af Nokias bedste smartphones er N95 8GB. Den holder endnu, har gode stereohøjttalere og har funktioner, som endnu ikke findes på Android og iOS.

16
5. juni 2013 kl. 12:01

Men du har jo også købt Nokias første smart phone, de første androide var heller ikke gode til strøm for mange år siden. (Jeg kunne ikke nære mig).

Det er jo en valid pointe - og mine oplevelser med Lumia 920 har flere gange fået mig til at tænke på problemerne Apple havde, da de kom med deres første telefon i fuld plastik (iPhone 3G). De havde også en del ting de skulle have luset ud (herunder telefonkabinet, der revnede). Men samtidig kan jeg være tilbøjelig til at tænke, at det var "ok" at Apple fik problemerne, da de på mange måder trådte på "nyt land" - hvor det bare er for dårligt at Nokia her 4-5 år efter stadig bakser med disse banale problemer.

14
5. juni 2013 kl. 11:58

I går var der denne om retur rater hos en forhandler

Det er muligt at deres returrate er mindst - men hvis deres rep-rate er størst, så gør det jo ikke sagen bedre. Faktisk beskriver tallene jo det jeg selv oplevede - at Lumia 920-ejere bøvler meget med problemer med deres telefoner men at de er så glade for dem, at de gerne vil lade dem reparere.

Måske har mange ligesom jeg ventet med glæde på at Nokia skulle komme med deres første high-end smartphone (med WP8). Det gør måske, at man er mere tilbøjelig til at lade den indlevere til reparation et par gange end smide den på porten.

10
5. juni 2013 kl. 10:53

I går var der denne om retur rater hos en forhandler <a href="http://wmpoweruser.com/nokia-lumia-920-has-10-the-return-rate-of-the-ip…;.

WMPoweruser.com, der citerer NokiaGadgets.com, og slutter af med

The data confirms once again that Windows Phone users are happy with their handsets, which should give retailers confidence in selling them and Windows Phone users confidence in recommending them to others.

Ligner måske ikke ligefrem den mest kritiske og objektive kilde.

5
5. juni 2013 kl. 10:05

Jeg valgte at importere min Motorola RazR HD Maxx fra USA, og det har jeg ikke fortrudt et sekund. Telefonen består af glas som skærm, en ramme af aluminium og kevlar som bagcover. Kameraet er lækkert, men det bedste er nu batteritiden - den er på ca. 5 dage udenopladning. Telefonen kører Android, men ikke i en overplastret udgave som HTC og Samsung har det med at gøre, derfor vil man rent designmæssigt se, at grænsefladen følger Android standarden. Skærmen er 1280x720 AMOLED som ikke er overskruet i farve som samsungs er både på s4 og s3.

Derudover, hvis du bruger meget tid i USA vil du også synes det er rart at den både har CDMA og UMTS understøttelse, så du ikke behøver at skifte SIM når du går fra det ene land til det andet. Det er den første telefon jeg er overbevist for mig vil komme til at holde i nogle år, selv efter jeg har haft den i omkring eg halvt års tid.

4
5. juni 2013 kl. 09:55

Den vil jeg anbefale, uden at have prøvet den!

3
5. juni 2013 kl. 09:51

Så hvad gør en klog mand nu? Det betyder meget for mig, at telefonens hardware er "lækker" og at der er tænkt over designet. Jeg gider ikke have en "plastik-telefon. Skal jeg dukke nakken og gå tilbage til den rene, hvide (as coke) verden hos Apple, eller er der andre forslag? HTC 8X?

Hvad med HTC One? Hardwaren må siges at være ret lækker, og kameraet er - alt efter dit formål med at tage billeder - også rigtig godt. Se evt http://www.lydogbillede.dk/test/htc-one-kamera/.

Samsung Galaxy S4 nævnes godt nok ikke i den test men hvis du ikke er til plastik telefoner er den nok ikke interessant alligevel.

11
5. juni 2013 kl. 11:14

Så hvad gør en klog mand nu? Det betyder meget for mig, at telefonens hardware er "lækker" og at der er tænkt over designet. Jeg gider ikke have en "plastik-telefon.

Synes nu plastik er god til telefoner, letter, billigt og sikkert mere miljø venligt ? Så synes da ikke det er uklog at bruge plastik, om man lide det er så op til en selv, men nye plastik typer kan virke og ligne metal, uden du opdager at det er det ikke. At du så er bildt ind at vægt, og metal hænger sammen med kvalitet har du jo nu opdaget ikke er tilfældet. Men lidt extra metal i fjernbetjening giver jo også "quality weight", selv om jeg nu synes at med hensyn til telefoner, vil jeg gerne have mere vægt i form af et større batteri. Med hensyn til design, er vi kommet der til hvor B&O er med TV, de er svære at sælge, da de alle sammen kun er en skærm, men en så lille som muligt sort kant omkring. Kvalitet når vi snakker telefoner er efter min mening,

 • OS hvor du jo også har brændt dig :-), men ikke så vigtigt, de kommer nok til at ligne hinanden efter hånden.
 • Skærm kvalitet, ikke kun opløsning men risefast, følsomhed osv.
 • Batteritid
 • CPU/Ram kraft
 • Vægt, eller mangel på samme.
 • Lyd, højtaler/mic kvalitet Metal og design er efter min mening ikke vigtigt hvis alle de oversående ikke er i orden også. Her vinder I Phone så lige kniben, men hvis de ikke tager sig sammen, bliver de lige som B&O kørt over, når produktet er for dyrt, og ikke mere giver folk der har et sådan, noget man kan vise naboen. Så vil de ende mere, og mere som et nigse produkt(min stave kontrol kan ikke hjælpe mig) , hvad man også kan leve godt af, hvis man er dygtigt nok, hvad B&O så ikke har været.
17
5. juni 2013 kl. 12:17

Synes nu plastik er god til telefoner, letter, billigt og sikkert mere miljø venligt ? Så synes da ikke det er uklog at bruge plastik,

Jeg siger ikke, at det er uklogt at bruge plastik (min Lumia 920 var vist også i plastik selvom det lignede metal?). Når jeg siger "plastik-telefoner", så mener jeg telefoner, der er spundet over samme læst som iPhone3Gs design. Dette inkluderer dermed bla. Samsungs GS-telefoner og også HTC One som So Ein Ding anmeldte for nyligt.

om man lide det er så op til en selv

Præcist - og jeg kan ikke lide det :-). Jeg synes, at de virker "billige" og som noget skrammel. Bla. derfor blev jeg så glad for Lumia 920, for den føles rigtigt godt (om den så virkeligt er mere robust skal jeg ikke kunne sige).

At du så er bildt ind at vægt, og metal hænger sammen med kvalitet har du jo nu opdaget ikke er tilfældet

Det har jeg sådan set ikke troet. Den illusion brast for mig for en del år siden, da jeg opdagede, at der lå et stykke jern i min B&O-fjernbetjening.

Kvalitet når vi snakker telefoner er efter min mening,</p>
<ul><li>OS hvor du jo også har brændt dig :-), men ikke så vigtigt, de kommer nok til at ligne hinanden efter hånden.</li>
<li>Skærm kvalitet, ikke kun opløsning men risefast, følsomhed osv.</li>
<li>Batteritid</li>
<li>CPU/Ram kraft</li>
<li>Vægt, eller mangel på samme.</li>
<li>Lyd, højtaler/mic kvalitet

Hvis Apple har lært os noget, så er det at specs er ligegyldige. Det er oplevelsen, der tæller - dvs "virker" telefonen godt?
 • Er respons hurtig?
 • tager den gode billeder?
 • Ligger den godt i hånden?
 • Føles den som "kvalitet"?
 • Er GUI overskuelig og nem at bruge?

Og så føler jeg bestemt ikke, at jeg har "brændt mig" op OS (WP8). Faktisk var WP8 én af de ting, som jeg var allergladest for (selvom produktet ikke synes helt komplet endnu). Det gennemgående navigationsprincip med at "swipe horisontalt" virker perfekt for mig.

22
5. juni 2013 kl. 14:14

Det har jeg sådan set ikke troet. Den illusion brast for mig for en del år siden, da jeg opdagede, at der lå et stykke jern i min B&O-fjernbetjening.

"Men lidt extra metal i fjernbetjening giver jo også "quality weight"." Hvis man så ikke har brugt alle penge på jern, håber man det også er brugt på design og kvalitet, men resten er plastik, dog af en god kvalitet. Men så burde du jo også have vist at vægt og metal look, nemt kan være lave af plastik, samt have en god kvalitets følelse.

Så det du skrev var nok nærmere "Jeg gider ikke have en "plastik-telefon.", men en der føles lige så dyr, som det jeg har givet for den. :-)

Når jeg siger "plastik-telefoner", så mener jeg telefoner, der er spundet over samme læst som iPhone3Gs design. Som du jo mener er et godt design, eller kan du bare ikke lide, at man ikke kan se forskel på om man har en mærke telefon eller ikke :-)

Ud over det så jo, jeg "antydet" at du ikke var tekniker, sådan lidt dril.

25
5. juni 2013 kl. 17:15

Men så burde du jo også have vist at vægt og metal look, nemt kan være lave af plastik, samt have en god kvalitets følelse.

Som sagt - jeg har ikke noget imod plastik - jeg har noget imod plastik-"look'n feel".

Som du jo mener er et godt design, eller kan du bare ikke lide, at man ikke kan se forskel på om man har en mærke telefon eller ikke :-)

Jeg synes, at iPhone 3G var et formidabelt design - men det var i 2009. I dag er jeg mere til det "industrielle look" som bla. iPhone 4 anvendte og nu også Lumia 920.

21
5. juni 2013 kl. 14:05

Hvis Apple har lært os noget, så er det at specs er ligegyldige. Det er oplevelsen, der tæller - dvs "virker" telefonen godt?

Det synes jeg så ikke, det var jo specs, hvor det kun arkurat lige var muligt, at lave det produkt som de gjorde at man faldt pladask for deres produkt. Prisen var den gang meget høj for en telefon, og en af grunden til jeg aldrig fik en, synes den gang at over 2000.- for "kun" en telefon var meget høj. Så hvis ikke hardware og andet var i orden ved den, var det ikke lykkes for dem, og hvis der have været for mange fejl og mangler heller ikke, da man for over 5000,- har meget høje forventninger. At alle andre så har abet efter har jo gjort at den "oplevelsen", får man snart på alle telefoner, også ned i en pris klasse under 1000,- kr, og det er her jeg mener at Appel bliver trægt lige som B&O, da det før meget sofistikeret og "mode rigtigt" design og produkt, ligger noget alle andre også har, og kan.

2
5. juni 2013 kl. 09:46

Her vil du nok komme til at hade OS de første uger, men efter følgende blive rigtigt glad for ALT det du ikke kan/må på en mere "låst" telefon. Har ikke selv haft en sådan, men både S2 og S3 som jeg har nu, er fornuftige telefoner, og S4 teknisk set nok den bedste i verden. S2 var ikke god signal mæsigt, men ikke noget i forhold til IPhone4 som jeg lige prøvet 4 uger inden jeg fik en S3, her forsvandt signalet helt når den kom i lommen. S3 har en antenne på mindst højde med en god Nokia. Det var ikke kun signal mæsigt at jeg ikke kunne lide IPhone, det at den er nem at gå til passer ikke, mindst lige så besværligt eller let som Androide, og meget mindre fleksibel, og hvis jeg skulle have forsat med dette OS, var jeg blevet MEGET fattigere da alle de programmer eller funktioner som jeg hentet gratis til min androide kun fantes i betalings versioner til IPhone. Har til nu kun købt et Swiftkey til min telefon, og det flytter med når jeg flytter telefon. Elles prøv den rene androide udgave, den kan du nok også installere på en S4 vil jeg mene hvis du rooter den, Samsung hælder mere og mere lort på, som kun irritere og fylder op, for at prøve at lave et mere salg med deres servicer, som man ikke gider, denne opførsel får dog kun en til at overveje at skifte mærke til næste gang. Venter og ser hvad Googel finder på, før jeg skifter mit telefon, det er måske også sundt at prøve at have en telefon mere ind 9 måneder :-)

Nu får vi en lang flamme med det er også fint, med lidt debat, men oprigtigt synes jeg at IPhone og Ipad er for låst hvis man har bare den mindste smule teknisk in sigt og gerne vil lidt mere.

13
5. juni 2013 kl. 11:54

Nu får vi en lang flamme med det er også fint, med lidt debat, men oprigtigt synes jeg at IPhone og Ipad er for låst hvis man har bare den mindste smule teknisk in sigt og gerne vil lidt mere.

Jeg er med på, at hvis man "vil mere", så er en iPad/iPhone nok ikke det rigtige valg, men jeg er lodret uenig i at de ikke kan være det rigtige valg - selv for folk med "teknisk indsigt". For nogle ting er det for mig vigtigst, at ting "bare virker godt" - ikke at jeg har 1000 knapper at skrue på.

Det betyder ikke, at jeg er teknisk debil :o)

Dit argument får mig til at tænke på Gert K, der skelnede imellem "os og dem" (hip-hoppers og "real hip-hoppers") ved hvor meget man kom på BurgerKing. Jeg læser din kommentar som, at "man er ikke rigtig tekniker, hvis man stiller sig til tåls med fx en iPhone).

... det er jeg uenig i.

1
5. juni 2013 kl. 09:37

Hej Jesper

Jeg havde også problemer med at skærmen gik i sort efter opkald på min Lumia 920, men det ser ud til at de faktisk har ordnet proximity-sensoren med en softwareopdatering, tror det var ca. en måned siden.

Af ren nysgerrighed, hvad bruger du egentlig frontkameraet til? Jeg er enig at støv bag linsen er en pinlig fejl for Nokia, men jeg er faktisk ligeglad da jeg ikke selv bruger det kamera til noget. Det rigtige kamera fungerer jo fint.

12
5. juni 2013 kl. 11:50

Af ren nysgerrighed, hvad bruger du egentlig frontkameraet til?

Jeg bruger faktisk kameraet meget. Jeg bruger det til videokonf (Skype) og til at optage billeder og video med. Vi har små børn og mange gange vil man gerne selv være en del af det "moment" man vil optage/fotografere, og her er det svært at bruge det "normale" kamera.

30
6. juni 2013 kl. 02:22

Jeg bruger faktisk kameraet meget. Jeg bruger det til videokonf (Skype) og til at optage billeder og video med. Vi har små børn og mange gange vil man gerne selv være en del af det "moment" man vil optage/fotografere, og her er det svært at bruge det "normale" kamera.

Prøv en 8X. Det "normale" kamera er ikke helt på højde med 920'eren, men frontkameraet er faktisk ikke så ringe igen - det har vist også et større FOV end Nokiaens frontkamera, så det er lettere at få det hele med uden at være ved at strække armen af led :-)

Ud over det så er hardwaren sådan set også lækker - synes faktisk den er betydeligt bedre en 920'eren - specielt fordi den både er tyndere og meget lettere.

49
9. juni 2013 kl. 10:56

Prøv en 8X. Det "normale" kamera er ikke helt på højde med 920'eren, men frontkameraet er faktisk ikke så ringe igen - det har vist også et større FOV end Nokiaens frontkamera, så det er lettere at få det hele med uden at være ved at strække armen af led :-)

8X'eren er faktisk ikke et helt dårligt bud ... den ligger vildt godt i hånden og er "rar" at røre ved. Det "normale" kamera på Lumia920 er jo fantastisk, men selvom det på 8X'eren ikke er helt på niveau, så er det jo ikke sikkert, at man lægger mærke til det.

:o)