Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Let's Twist again...

21. august 2020 kl. 08:0114
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

For nogle år siden sagde en af fyrene i Labitat, nærmest i en bisætning, at han var en af de første i Danmark der havde en 3D-printer, men det eneste han havde printet som var blevet brugt til noget, var stumper til andre 3D-printere.

Jeg har set mange underlige 3D-print der var gået galt, hvilket åbenbart er 3D-printeres svar på lystfiskernes "Så skulle du have set den der slap væk..." kammaratskab.

At man ikke ser de prints der gik godt, er naturligvis et klart eksempel på "survivors bias": De bliver taget i brug og ligger derfor ikke klar til pral på kaminhylden.

Men nu har jeg, endelig, med mine egne øjne, set et 3D print løse en opgave der ikke kunne løses på anden vis:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den knækkede plastic-dims kommer fra datamuseum.dk's Facit Twist terminal:

Facit Twist hedder sådan, fordi man med et solidt greb kan vende skærmen 90° og vælge imellem 24x80 eller 72x80[1].

Artiklen fortsætter efter annoncen

Inde i den mekanik der tillader rotationen, sidder der en mikroswitch som fortæller Z-80 CPU'en hvilken vej brugeren har drejet skærmen og den knækkede plastik-dims overfører kraften fra et fremspring på den roterende metalkrave til mikroswitchen:

Til Rational 1000 maskinen skal vi altid bruge skærmen i 72x80, så jeg havde personligt nok bare kortsluttet switchen og så måtte vi undvære at kunne demonstrere hvorfor den hedder "Twist".

Men det er så her jeg bøjer mig i støvet og indrømmer at 3D printere faktisk kan bruges til noget fornuftigt.

Tak Per!

phk

[1] Facit's designere var ret smarte, her er et hjørne af tegn-tabellen:

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
23. august 2020 kl. 10:35

Da jeg anskaffede en 3D printer, havde jeg alle mulige visioner om egne kreationer, opfindelser, m.v. I dag nogle år efter må jeg sige at, vel har jeg lavet mange kreationer på den printer, men jeg havde ikke forestillet mig hvor mange reservedele jeg kom til at lave; reservedele til ting der ellers var røget til storskrald eller småt brændbart.

Jeg kunne godt ønske at 3D-filerne til disse reservedele lå tilgængelig (open design?), men måske er det mere realistisk bare at "printe" en 3D skanner til det formål :)

Som ethvert værktøj skal man (lære at) kende dens begrænsninger og styrker. 3D printeren kan f.eks. "fylde" materialet med lufthuller, så vægten af det færdige emne kan blive væsentlig lavere (eller højere[1]) end hvad der ellers ville have været muligt med samme materiale.

Dejligt at det på den måde også lykkedes at holde Facit'en i form! R1000-400 maskinen blev faktisk også udsat for et par print [2][3]!

Velbekomme PHK :-)

[1] Printeren pauses undervejs og hulrummene fyldes med et tungere materiale.

[2] Nye isoleringsrør til R1000'erens PSU.

[3] Et monteringsbeslag til R1000'erens SCSI2SD (ikke en reservedel).

13
22. august 2020 kl. 12:44

Men ikke der er potentiale for at de to tilgange kan supplere hinanden?

Der findes CNC bearbejdsningscentre der også kan printe metal og dermed producerer ekstremt avancerede emner med samtidig additiv og subtraktiv fremstillingsmetoder. Koster mange millioner kr.

Bortset fra det, så er 3D print ikke den eneste måde den dims kunne være lavet på. Det var gået hurtigere at fræse den i delrin eller andet plastikmateriale. Den slags kan man sagtens lave på hobby grade CNC fræsemaskiner. Mange maker spaces har sådanne maskiner.

Jeg ved ikke hvor vigtig den lomme i midten er, men ellers kunne det også laserskæres. Eller man kunne laserskære den i to lag og lime det sammen.

Og så er det naturligvis dem der havde lavet en kopi i hånden. Lav et aftryk og brug gamle dyder som sav og fil. Vi IT nørder skal ikke tro at alt kræver en computer :-)

12
22. august 2020 kl. 10:32

Basalt set ...

Det er pænt imponerede, hvad en fræser med nok frihedsgrader kan udrette, men den arbejder kun "udefra". En printer kan lave indre støttestrukturer, så man kan kombinere stor styrke og lav vægt. Til gengæld er det vist stadig sådan, at bearbejdene værktøjer kan arbejde med større præcision.

Men ikke der er potentiale for at de to tilgange kan supplere hinanden?

8
21. august 2020 kl. 17:37

En værktøjsmager, en fræser og en plast klods så kan du også få sådan en del lavet.. Et problem som her løses jo dagligt rundt om i verden uden 3D printere

7
21. august 2020 kl. 13:27

Ahr er de nu osse det?</p>
<p>Hvis jeg skal sætte et vindue i, så er det altså lettere at gribe ned i kassen med kiler (til sådan ca. et par kroner stykket) og tage de 8 kiler jeg skal bruge, end først at bruge en hel dag på at finde det rette filament, lave designfilerne, og udskrive de 8 kiler.

Nej 3D print kommer bestemt ikke til at erstatte alt. 3D filament er langt fra gratis, og selv mindre modeller tager LANG tid at printe.

Jeg vil næsten tro at en Knudsen Kile vil koste over 2kr i filament at printe.

Men til div. reservedele som ellers koster 50-200% af prisen på hele dimsen der er gået i stykker, der er det uovertruffent!

6
21. august 2020 kl. 13:24

Der er mange der kun printer færdiglavede ting.</p>
<p>Men det man er gladest for er helt klart de ting man selv designer og printer, og som har en funktion.

Ja det er bare så forbandet svært når næsten ALT findes på thingivers.com Jeg købte en Cusineart kaffemølle på DBA for nylig: ups der mangler låget til beholderen, nå jeg kan nok lave et selv. Søger lige efter modellen på thingivers.com først: "skal det være sådan et, eller vil du hellere have det ser sådan her ud?"

Man skal du være meget opmærksom på materialets egenskaber, hvordan det vender når det printes i forhold til de kræfter det udsættes for etc. For der er mange slags plastic man kan printe med. Og der kommer ind imellem nye varianter.

Og det skal man så også selv om det er en fædrig model man har hentet ned. Det styres i sliceren, og der er MANGE parametre man kan skrue på!

5
21. august 2020 kl. 13:14

Ahr er de nu osse det?

Hvis jeg skal sætte et vindue i, så er det altså lettere at gribe ned i kassen med kiler (til sådan ca. et par kroner stykket) og tage de 8 kiler jeg skal bruge, end først at bruge en hel dag på at finde det rette filament, lave designfilerne, og udskrive de 8 kiler.

3D print har afgjort mange fordele, men man skal vælge sine slag med omhu.

4
21. august 2020 kl. 11:48

For nok 4-5 år siden så jeg et indslag i Jay Leno's Garage hvor han viste hvordan han fik lavet en ny glider til hans 1905 White dampbil. Den var voldsomt slidt så dampen røg ud alle mulige andre steder en der hvor den skulle hen. Den originale del blev 3D scannet, i computeren kompenserede man så for slid, lagde støbetillæg på og printede en model i plastic. Den gik han så ned til det lokale metalstøberi og fik lavet en ny i bronze. Idag kan du printe (visse) metaldele i 3D printere. Wheeler Dealer har også vist hvordan man kan printe plasticclips til pyntelister - en sammenlimet knækket blev 3D scannet og herefter kunne de lave lige så mange det skulle være. Stort potentiale - SPOD - Spare parts on Demand!

3
21. august 2020 kl. 09:44

Alle små dimser kan printes, bare vent til at de findes i ethvert hjem.

Jeg kender til et designfirma, der anvender 3D printere som alternativ til at få støbt prototyper/præsentationsmodeller. 3D print er langt hurtigere end at skabe en form og så støbe.

2
21. august 2020 kl. 09:42

Der er mange der kun printer færdiglavede ting.

Men det man er gladest for er helt klart de ting man selv designer og printer, og som har en funktion.

Man skal du være meget opmærksom på materialets egenskaber, hvordan det vender når det printes i forhold til de kræfter det udsættes for etc. For der er mange slags plastic man kan printe med. Og der kommer ind imellem nye varianter.

1
21. august 2020 kl. 08:27

Noget af det første jeg printede var en adapter/3-vejs-splitter til at montere mellem min attix støvsuger og dewalt flipsav. Bedre end originaltilbehøret til saven til 1200 kroner fordi den passer direkte på støvsugerslangens snap-fatning. Sidder bare dér - næsten helt usynlig - og virker :)