Lemonade fra Google/Oracle sagen
Jeg kan ikke rigtig hidse mig op over et parts-indlæg fra Oracles husadvokat og det synes jeg egentlig heller ikke andre bør, livet er for kort til den slags.
LÆS OGSÅ: Advokat: Google-sejr over Oracle kan betyde døden for open source-software
Den virkelige "skurk" i Google-Oracle sagen, i det omfang der er nogen, er USAs højesteret der ikke tillod anke af spørgsmålet om API'er er under Copyright.
At de ikke tillod anke kan betyde næsten hvad som helst, hundredevis af sager afvises hvert år, for det er trods alt begrænset hvad 9 (næsten-)pensionister kan nå.
Det vi kan sige med sikkerhed er at Højesteretten ikke opfattede det som en indlysende og katastrofal fejl at appelretten lagde copyright på API'er.
Skulle en anden appelret dømme modsat senere, er de nærmest forpligtet til at tage sagen og bestemme hvem der har ret, men det sker næppe.
For selvfølgelig kan API'er copyrightes, hvem kan overhovedet være i tvivl om det ?
Hvem kan overhovedet have været i tvivl om det nogensinde ?
Herregud, John Cage har copyright på det her stykke musik.
Men copyright beskyttelse sker ikke automatisk, der skal være en "værkshøjde" og der er alle mulige undtagelser, herunder "fair use" som Google blev frifundet på.
Indrømmet, det ville bestemt være en god ting hvis interfaces generelt ikke kunne beskyttes.
Det har EU har sneget sig meget tæt på med reglerne om reverse-engineering og hvis man kigger på den del af patentideen vi altid overser, nemlig publiceringen, er det faktisk lidt i samme kaliber: Hvis du vil have patent skal du beskrive din opfindelse detaljeret nok til at andre kan arbejde videre.
Men der er også en styrke i at API'er kan copyrightes.
F.eks kunne en lille gruppe fornuftige mennesker sætte sig ned og definere et API, copyrighte det og i en Open Source licens tillade hvem som helst at implementere dette API, så længe de gør det præcist og uden svinkeærinder.
Det kunne organisationer som W3C og IETF benytte sig af, ligesom FOSS/UNIX verdenen med stor fordel kunne begynde at konvergere på nogle nutidige og ens API'er så vi på sigt kunne slippe af med autocrap idiotien og måske nogle millioner linier kode.
phk

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.