Vi skruer tiden tilbage til Jasmin-revolutionen i Tunesien i 2011. Høj arbejdsløshed – særligt blandt unge – høje fødevarepriser og en udbredt mangel på respekt for menneskerettigheder fik demonstranter på gaden i protest mod præsident Zine El Abidine Ben Ali.
Sociale medier spillede en stor rolle, og bl.a. Facebook nød anerkendelse for at være vigtig i organiseringen af det tunesiske oprør og til formidling af information og mobiliseringen af især unge og middelklassen. Facebook blev med Det Arabiske Forår udråbt som et nyt og vigtigt middel i kampen for demokrati, folkets stemme og frihedsrettigheder.
Her syv år efter er samme Facebook symbolet på det stik modsatte: et redskab for antidemokrater, for superkapitalistiske kræfter med slette hensigter, for svindlere, og dem der vil begrænse individets frihed. Eksempelvis blev op mod 500 Facebook-profiler styret af russiske såkaldte troldefarme under den amerikanske valgkamp. De russiske aktører købte over 3.500 Facebook-annoncer, hvoraf nogle åbenlyst forsøgte at bedrage og manipulere vælgerne med fejlinformation.
Facebook har selv reageret ved at slette de russiske konti, men intet tyder på, at Facebook og selskabets topchef, Mark Zuckerberg, er modne nok til selv at regulere den gigantiske medieplatform. Facebook er en medieplatform, med hvad dertil hører af ansvar for at bringe korrekt information. Det anerkender Zuckerberg bare ikke – han mener blot, han er en ingeniør, der stiller en teknologisk platform til rådighed.
Som Version2 har afdækket, anvendes denne såkaldte platform nu også af svindlere til at sælge uvederhæftige produkter. Bagmændene udnytter specialdesignet software til at snyde Facebooks annonceringssystem for at levere falske nyhedsartikler på dansk til danske Facebook-brugere. Ofrene lokkes ind på svindlersider, hvor salgstaler på dansk lokker dem til at betale flere tusinde kroner f.eks. for en bot, der angiveligt kan købe kryptovalutaer, når de er billige, og sælge dem, når de er dyre. Men det er det rene fup og fidus.
Og sammen med formidling af svindel og løgne samler Facebook gigantiske mængder data om vores netadfærd og vores fysiske færden for at skabe profiler af brugernes religiøse, seksuelle og politiske interesser. Op til 98 datapunkter på hver person anvender it-giganten, når den vil målrette annoncer til os. En dataindsamling, som vi ikke har givet et tilstrækkeligt samtykke til, og som med al tydelighed viser, at Zuckerberg ikke bare stiller en teknologisk platform til vores rådighed – han går ikke af vejen for at manipulere os, så vi står til rådighed for ham.
En anden af de amerikanske it-giganter, Google, er absolut ikke bedre. En omfattende undersøgelse foretaget af selskabet Cliqz viser, at trackere fra Google kigger med på seks ud af ti hjemmesider, når du surfer online. Og Google gemmer samtlige dine søgninger. Hvad kan de ikke sige om dig?
Nærmest endnu mere skræmmende er den grotesk fintmaskede profilering af brugernes færden, hvor lokationsdata sendes fra mobiltelefonen til Google mere end 14 gange i timen i snit, hvis den har browseren Chrome kørende. Og selv hvis man har forsøgt at deaktivere indsamlingen af lokation, kan det sagtens foregå alligevel, har nylige afsløringer påvist.
»Sandheden er ubestridelig. Onde mennesker øver vold mod den, og uvidende spotter den, men den er og bliver dog sandheden,« sagde Winston Churchill. Mark Zuckerberg kalder sig selv en ‘enlightened despot’. Han er optaget af Facebook som forretning. Og – selv om han ikke indrømmer det – af profit.
Det er åbenlyst, at vi er ude på et skråplan, når vi tillader despoter og svindlere at manipulere med vores fine samfundsindretning, hvor den enkelte skal have størst mulig indflydelse på sit eget liv.
Staten mister sin egen eksistensberettigelse, hvis den ikke længere kan beskytte borgerne mod kriminalitet, løgn og frihedsberøvelse. Hvis de folkevalgte ikke indser dette i tide, eroderer deres egen – og vores – platform.
Vi er ikke der, hvor store sociale medier og internetservices skal forbydes – som det f.eks. sker i Kina. Men hverken it-giganter eller politikere må glemme, at der slet og ret kan slukkes for giganternes virke på dansk eller europæisk jord, hvis de ikke tager et basalt samfundsansvar. Kontakten sidder hos teleselskaberne, som snildt kan blokere bestemte hjemmesider. /hm
Denne leder stammer fra avisen Ingeniøren, fredag.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.