Leder: Staten må beskytte os mod løgn og svindel – også fra it-giganter

7. september 2018 kl. 05:1210
Leder: Staten må beskytte os mod løgn og svindel – også fra it-giganter
Illustration: MI grafik.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vi skruer tiden tilbage til Jasmin-revolu­tionen i Tunesien i 2011. Høj arbejdsløshed – særligt blandt unge – høje fødevarepriser og en udbredt mangel på respekt for menneskerettigheder fik demonstranter på gaden i protest mod præsident Zine El Abidine Ben Ali.

Sociale medier spillede en stor rolle, og bl.a. Facebook nød anerkendelse for at være vigtig i organiseringen af det tunesiske oprør og til formidling af information og mobiliseringen af især unge og middelklassen. Facebook blev med Det Arabiske Forår udråbt som et nyt og vigtigt middel i kampen for demokrati, folkets stemme og frihedsrettigheder.

Her syv år efter er samme Facebook symbolet på det stik modsatte: et redskab for anti­demokrater, for superkapitalistiske kræfter med slette hensigter, for svindlere, og dem der vil begrænse individets frihed. Eksempelvis blev op mod 500 Facebook-profiler styret af russiske såkaldte troldefarme under den amerikanske valgkamp. De russiske aktører købte over 3.500 Facebook-annoncer, hvoraf nogle åbenlyst forsøgte at bedrage og manipulere vælgerne med fejlinformation.

Facebook har selv reageret ved at slette de russiske konti, men intet tyder på, at Facebook og selskabets topchef, Mark Zuckerberg, er modne nok til selv at regulere den gigantiske medieplatform. Facebook er en medieplatform, med hvad dertil hører af ansvar for at bringe korrekt information. Det anerkender Zuckerberg bare ikke – han mener blot, han er en ingeniør, der stiller en teknologisk platform til rådighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som Version2 har afdækket, anvendes denne såkaldte platform nu også af svindlere til at sælge uvederhæftige produkter. Bagmændene udnytter specialdesignet software til at snyde Facebooks annonceringssystem for at levere falske nyhedsartikler på dansk til danske Facebook-brugere. Ofrene lokkes ind på svindlersider, hvor salgstaler på dansk lokker dem til at betale flere tusinde kroner f.eks. for en bot, der angiveligt kan købe kryptovalutaer, når de er billige, og sælge dem, når de er dyre. Men det er det rene fup og fidus.

Og sammen med formidling af svindel og løgne samler Facebook gigantiske mængder data om vores netadfærd og vores fysiske færden for at skabe profiler af brugernes religiøse, seksuelle og politiske interesser. Op til 98 datapunkter på hver person anvender it-giganten, når den vil målrette annoncer til os. En dataindsamling, som vi ikke har givet et tilstrækkeligt samtykke til, og som med al tydelighed viser, at Zuckerberg ikke bare stiller en teknologisk platform til vores rådighed – han går ikke af vejen for at manipulere os, så vi står til rådighed for ham.

En anden af de amerikanske it-giganter, Google, er absolut ikke bedre. En omfattende undersøgelse foretaget af selskabet Cliqz viser, at trackere fra Google kigger med på seks ud af ti hjemmesider, når du surfer online. Og Google gemmer samtlige dine søgninger. Hvad kan de ikke sige om dig?

Nærmest endnu mere skræmmende er den grotesk fintmaskede profilering af brugernes færden, hvor lokationsdata sendes fra mobiltelefonen til Google mere end 14 gange i timen i snit, hvis den har browseren Chrome kørende. Og selv hvis man har forsøgt at deaktivere indsamlingen af lokation, kan det sagtens foregå alligevel, har nylige afsløringer påvist.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Sandheden er ubestridelig. Onde mennesker øver vold mod den, og uvidende spotter den, men den er og bliver dog sandheden,« sagde Winston Churchill. Mark Zuckerberg kalder sig selv en ‘enlightened despot’. Han er optaget af Facebook som forretning. Og – selv om han ikke indrømmer det – af profit.

Det er åbenlyst, at vi er ude på et skråplan, når vi tillader despoter og svindlere at manipulere med vores fine samfundsindretning, hvor den enkelte skal have størst mulig indflydelse på sit eget liv.

Staten mister sin egen eksistensberettigelse, hvis den ikke længere kan beskytte borgerne mod kriminalitet, løgn og frihedsberøvelse. Hvis de folkevalgte ikke indser dette i tide, eroderer deres egen – og vores – platform.

Vi er ikke der, hvor store sociale medier og internetservices skal forbydes – som det f.eks. sker i Kina. Men hverken it-giganter eller politikere må glemme, at der slet og ret kan slukkes for giganternes virke på dansk eller europæisk jord, hvis de ikke tager et basalt samfundsansvar. Kontakten sidder hos teleselskaberne, som snildt kan blokere bestemte hjemmesider. /hm

Denne leder stammer fra avisen Ingeniøren, fredag.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
8. september 2018 kl. 19:29

Siden tidernes morgen har folk og fæ fint kunnet..

blive enige om, at man ikke skal tro på alt, der bringes til torvs, skrives i bladene, siges i højttaleren eller vises på fladskærmen.

Der samme gælder jo for hver eneste nutidigt elektronisk medie, så det er gammel lærdom.

Især diverse sociale medier, forum, blogs og lignende er overfyldt af personer, der tror, mener og fortæller om viden eller hændelser på anden hånd[1] - "deres moster kender en mand, der engang har set et billede af Tordenskjold" ;)

[1] ..https://ordnet.dk/ods/ordbog?aselect=Andenhaandsarbejde&query=andenh%C3%A5nsberetning ..https://ordnet.dk/ods/ordbog?aselect=Andenhaandsviden&query=andenh%C3%A5nsberetning ..https://ordnet.dk/ddo/ordbog?aselect=andenh%C3%A5ndsberetning&query=anden%20h%C3%A5nd

9
8. september 2018 kl. 09:02

Jeg har engang i en samfundskritisk bog læst udtrykket “funktionel stupiditet,” og det er lige hvad facebook og de talløse (mis)brugere har udviklet sig til. Da facebook gik på Børsen, gik jeg min vej. Livet og det sociale fungerer fint uden. Generelt er de såkaldte sociale medier noget opreklameret bullshit. At facebook lavede reklamespin på det Arabiske Forår, var rigtig smart og styrkede i højere grad noteringen end oprøret Siden tidernes morgen har folk og fæ fint kunnet finde sammen om at vælte despoterne.

6
7. september 2018 kl. 11:38

I min idealisme så jeg gerne at befolkningen selv var uddannet nok til at kunne og ville udsætte hvad de læste og hørte for en form for kildekritik og havde en kritisk tilgang.

Realisten i mig ser dog gang på gang folk falde for de mest tåbelige ting, og enten ikke gide eller ønsker at være kritisk fordi , eller blot <besvær>.

Derfor er jeg bange for at 'staten' bør være meget mere aktiv i at bekæmpe løgn, svindel og deslige - lige som den forsøger at beskytte os mod os selv i mange andre situationer. Men det leder så til det kæmpe, underliggende problem, hvem sikre sig så at staten vil os det bedste og er fair og ærlig og ikke udsætter os for løgn og svindel? ...... og så falder den tilbage på os selv igen og at vi burde være kritiske og uddannede.

Catch 22.

5
7. september 2018 kl. 10:47

.. og derfor optræder der nu to kommentarspor! Et på ing.dk og dette på version2.dk.

Kunne man ikke nøjes med et link til det ene?

Der linkes ofte til artikler på version2.dk fra ing.dk.

4
7. september 2018 kl. 10:15

Det er svært at være uenig med lederen, men er det realistisk at forstille sig, at Folketingets partier vedtager at ”save den gren over de selv sidder på”?

Jeg har glemt hvor, men jeg læste for en halvt års tid sigen, en amerikansk artikel om Cambridge Analytica hacket. På baggrund af de mange stjålne data udregnede Cambridge Analytica 3 datapunkter som med mere end 98% sikkerhed kunne forudsige politisk tilhørsforhold.

De 3 punkter var postnummer, bilmærke og whiskymærke. Det betød at man kunne spare mange penge på ”reklamekontoen”, fordi man kunne fravælge alle dem som ikke ”Kunne flyttes” og i stedet ”snakke” direkte til potentielle vælgere.

Google & Facebook er reklameafleveringsmedier som tilsammen sidder på mere end 90% af det globale annoncesalg, selvom de intet indhold skaber. De snylter på andres værker/frembringelser, men de har et ekstremt detaljeret kendskab til brugerne.

Som en junkies afhængighed af narko, sidder Folketingets partier og suger af de data som sikre deres genvalg.

Jeg tror ikke på at Folketinget vedtager love som begrænser denne dataindsamling eller salg, fordi de selv er dybt afhængige af denne ”narko”. Det er jo ikke tilfældigt med reklamer for lokale politikere op til et valg, når du læser facebook eller google tilsluttede medier.

Hvis der indføres databeskyttelse – kommer den fra EU og ikke fra (data-) junkierne på Chrstiansborg!

3
7. september 2018 kl. 09:45

Alkt skal være så forbandet let, ingen gider at tænke sig minimalt om, ingen gider lave den mindste research på noget som helst, flertallet er rasende grådige og derfor blinde for at (når det lyder for godt, så er det for godt) som med eksemplet fjæsbog/løvens hule (eller hvad det nu end hedder, i ved hvad jeg skriver om), få sekunder på DR's hjemmeside ville have afdækket det totalt. KOM NU IND I KAMPEN. Vil i allesammen virkeligt have den ultimative NANNY-STATE som helt ude vil være et samfund hvor staten bliver dem der fortæller jer hvad der er rigtigt og forkert (THAT IS A CONTRADICTION IN ITSELF), det vil også føre til at staten fortæller jer hvad i skal gøre og hvornår, hvordan i skal tænke, hvem i skal parrer jer med, hvilken skolegang (hvis nogen), hvilken uddannelse, osv osv osv .................................. !?????? I har alle forhåbentligt noget inde i kammeret øverst i hovedet kaldet en hjerne SÅ BRUG DEN DA FOR FANDEN !

Med det der her lægges op til sammen med alle de øvrige tåbeligheder der ellers fortælles om i den retning, ("køber" en Louise Vuitton taske på nettet til 250 kr, eller den nyeste 256 GB Iphone til 250 kr) og så tillader de idioter sig tilmed at kræve erstatning fordi de er så grådige at de bliver stangblinde, den slags væsner skal squ tvinges ud i en Darwin award situation og fjernes fra denne virkelighed, det vil tynde gevaldigt ud i den vestlige verden, til stor glæde, DT vil selvklart være at finde på en af de forreste rækker ! Det er voksne "mennesker" der er tale om her, alle har potentialet for at TÆNKE SIG OM OG UNDERSØGE: tænke før man taler OG handler, og jo mere beskyttet og LET alting er, jo mindre tænker "mennesket" ud over sin grådighed, alle større virksomheder kender langt flere trick end hr Hansen kan forestille sig, om hvordan de får solgt mest muligt af det værste lort til priser der ligner guld priser, og i ÆDER det hele blindt og uden den mindste tanke/viden for i vil helst ikke vide !!

den her t-shirt har jeg tænkt mig at skaffe, for den rammer bulls-eye så ekstremt !https://www.offworlddesigns.com/evolution-t-shirt/

Håber i trods alt kan få jer en fin weekend, sandsynligheden er stor med de tomme hjerner der kræver statslig beskyttelse hellere end at begynde at bruge den pragtfulde FEDTKLUMP kaldet hjernen !!

Mvh Dave Pencroof

2
7. september 2018 kl. 08:41

Man kunne jo starte med at stille reklamenetværket, eller mediet der viser reklamen, til ansvar for hvis en af deres reklamer leder til et svindelsite. Eller i hvert fald kræve at de har handlet i god tro.

Så må de virksomheder der sælger reklamepladserne enten:

  1. Tjekke samtlige af reklamerne
  2. Vide hvem der rent faktisk reklamerer, så de kan udpege svindleren.
1
7. september 2018 kl. 07:29

Kontakten sidder hos teleselskaberne, som snildt kan blokere bestemte

Lige som alt den anden censur der foretages,er dette ikke løsningen, kun som en nødløsning, hvis lovgiver ikke kan håndhæve sin ret.

I det pågældende tilfælde har fb en tilstedeværelse på dansk jord, så det burde være muligt at få dem til at makke ret.