Leder: Et stærkere datatilsyn er helt nødvendigt i det moderne demokrati

8. september 2017 kl. 05:114
Leder: Et stærkere datatilsyn er helt nødvendigt i det moderne demokrati
Illustration: Das Büro.
Artiklen er ældre end 30 dage

Stort set hver uge får redaktionen på Version2 tip fra læserne om datalæk, hvor navne, adresser og CPR-numre ligger og flyder åbenlyst på nettet. Man kan diskutere, hvor nemt det er at bruge et opsnappet CPR-­nummer til identitetstyveri i dagens Danmark. Men det sker, og de mange CPR-læk fra bl.a. webshops, foreninger og offentlige myndigheder er tegn på sjusk og kritisabel omgang med personlige oplysninger.

Redaktionschef Henning Mølsted, Ingeniøren og Version2

Problemet bliver ikke mindre med den eksplosion af dataindsamling og anvendelse, vi ser nu. Det gælder i særklasse i det offentlige.

Skolerne bliver i 2019 koblet på megasystemet Aula, som samler data om testresultater og lærervurderinger. Men også om elevernes chats, klik, søgninger mv. Også GPS-tracking af brugerne er i spil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos politiet skal avancerede analytics-redskaber forudsige og imødegå kriminalitet. I Sundhedsdatastyrelsen vil man etablere et superregister over sundhedsdata, som giver læger nem indsigt i hver enkelt borgers brug af f.eks. psykofarmaka eller abortpiller og behandling for kønssygdomme eller depression.

I Skat opruster man også på data­analyseområdet, først og fremmest for at screene regnskaber og dokumenter mere automatisk, men der er ikke langt til at krydstjekke, om samliv, arbejde, boligforhold og sociale ydelser hænger sammen. Og det nye ejendomsvurderingssystem vil samkøre op til otte forskellige registre og således give en enorm indsigt i dybt private boligforhold.

Ligeledes buldrer dataindsamling og behandling i det private derudad. Forsikringsselskaberne vil bruge avanceret dataanalyse til at øge præmierne til dem, der oftere trækker på deres forsikringsdækning.

Finansverdenen vil langt mere minutiøst segmentere kunder og vurdere kreditværdighed på baggrund af data fra sociale medier og købemønstre. Og annoncører tracker vores indkøbsadfærd på tværs af telefon, arbejds-pc, sociale medier og fysisk tilstedeværelse i butikker for at ramme os, netop som vi er mest ‘købemodne’.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tusinder af it-specialister arbejder på nye muligheder med data. Det er en uundgåelig udvikling af det moderne demokrati, og det vil utvivlsomt styrke forebyggelse, mindske forskelsbehandling og give os bedre brugeroplevelser. Men det vil også øge risikoen for megalæk af følsomme persondata, hvor uvedkommende får indsigt i personlige data.

Derfor er en stærk myndighed, som screener nettet for datalæk og kontrollerer, at dataejere og -behandlere passer godt på vores data, også en helt nødvendig institution i et demokratisk samfund af i dag.

Det rækker ikke, når Datatilsynets 40 mand i dag skal holde øje med det hele og forvalte den nye store persondataforordning samt rådgive, afgive høringssvar, behandle klager og deltage i internationale fora. Og det rækker heller ikke, når Finansloven øger tilsynets bevilling med 60 pct. til 36,5 mio. kr. Det øger bemandingen til 50 ansatte i 2018 og 59 i 2019 og bringer os knap nok op på niveauet i vores nabolande.

Det er helt åbenlyst ude af proportioner med opgavens omfang. Aldrig har mulighederne for at bruge og misbruge data været større. Aldrig har privatlivet været mere presset. Vi har brug for et datatilsyn med muskler, der matcher udfordringerne.

Denne leder stammer fra avisen Ingeniøren, fredag.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
10. september 2017 kl. 08:29

High - five til Henning Mølsted for denne fremragende og tankevækkende artikel. Selvfølgelig skal Datatilsynet gives langt bedre muligheder og ressourcer. Men hvis truslerne og udfordringerne skal tages alvorligt og imødegås skal der helt anderledes "boller på suppen". På Cybersikkerhedskonferencen i IDA's Kongressal, den 21. september, kl. 08;30 -13:00, vil politikere og repræsentanter fra det offentlige og private samt forskningsverdenen samles for at finde brugbare løsninger og igangsætte handlinger, der kan sikre samfundet og befolkningen i cyberspace.
Læse mere her: https://universe.ida.dk/arrangement/%C3%A5rets-vigtigste-cybersikkerhedskonference-den-21-september-323776/og også artiklen: Cybertruslen er større end nogensinde- men hvem skal bekæmpe den; https://universe.ida.dk/artikel/cybertruslen-er-stoerre-end-nogensinde-men-hvem-skal-bekaempe-den-50606/

3
8. september 2017 kl. 11:07

Datatilsynet bør have samme rettigheder som f.eks. det amerikanske flytilsyn NTSB har, derudover bør Datatilsynet også have de midler som er nødvendigt for dem at operere på normal hvis, hvilket tilsynet er langt fra at have i dag

Af hvad jeg ved kan NTSB rent faktisk holde militærfly på jorden hvis en enkel model har sikkerhedsproblemer, som skal løses inden flyet kan få lov til at flyve, sådan bør Datatilsynet også kunne operere.

2
8. september 2017 kl. 08:14

Indtil Datatilsynet har muligheden for at beordre et usikkert IT-system koblet af al telekommunikation indtil de nikker lodret på det og bruger denne sanktion på samme måde som Fødevarestyrelsen gør overfor madsvineri, er Datatilsynet udelukkende ornamentalt.

F.eks burde hele CSC have været koblet af nettet da deres pivåbne mainframe blev opdaget.

1
8. september 2017 kl. 06:04

I et moderne demokrati bør der også være gennemsigtighed med data, lige som det er i Estland.

Vi er desværre ikke moderne her i Danmark.